Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden Wien

I Wien kan du jakte fargerike sommerfugler med kameralinsa, oppleve haier og krypdyr i gammelt luftverntårn og besøke verdens eldste dyrehage.

WIEN, ØSTERRIKE (ABC Nyheter): Enten det dreier seg om en løve, en havskilpadde eller eksotiske sommerfugler, er det noe helt eget ved det å komme tettere innpå små og store skapninger som man ellers kun ser i naturdokumentarer på TV eller utstoppet i naturhistoriske museum.

Østerrikes hovedstad er kanskje best kjent for sin klassiske musikk, imponerende arkitektur og keiserlige fortid. Men det finnes flere valgmuligheter dersom du vil gi storbyoppholdet ditt en aldri så liten dyrisk touch i alle farger og former.

Schmetterlinghaus

I Burggarten ligger det et staselig drivhus som er hjem for eksotiske sommerfugler og møll i tropevarme omgivelser, som kan frembringe svetteperler hos selv den mest kaldblodige. Drivhuset er bygget i Jugendstil og keiser Franz Josef skal visstnok jevnlig ha besøkt denne grønne oasen for å finne litt sjelero i en ellers hektisk hverdag.

På egne hjemmesider oppgis det at det flyr 400 fargesprakende sommerfugler og møll fritt omkring innenfor veggene, i omgivelser spesielt tilpasset deres behov. Huset holder åpent 365 dager i året, og sommerfuglene kommer fra blant annet Costa Rica, Belize, Surinam, Thailand og Filippinene.

Men da jeg kom inn gjennom dørene, var det spesielt én tanke som slo meg mens blikket mitt sveipet over grønn jungel, mini-fossefall og fargesprakende orkidéer: Hvor var sommerfuglene?

Les også: Jakten på mystiske monstre

(Saken fortsetter under)

Det store drivhuset i Burggarten ligger midt i Wien. Foto: Roger Grosvold

Etter hvert utviklet besøket seg til en regelrett sommerfugljakt der jeg måtte studere planter og løvverk nøye i håp om å få øye på dem. Langs vinduskarmen satt det riktignok flere, men det var vanskelig å skille mellom levende og døde eksemplarer. Det lå dessuten flere døde sommerfugler og vingerester i planter og på stien. Her kunne de ansatte gjerne gjort en bedre innsats for å rydde opp.

I løpet av tre svette kvarter, så jeg kanskje maks fem sommerfugler ta til vingene. Det kan derfor være en fordel å stille med lave forventninger i forkant dersom du bestemmer deg for å gi stedet en sjanse, for det kan fort vise seg å være bortkastet tid og inngangspenger.

Les også: – Vi skal jo styre disse store dyrene på egenhånd

(Saken fortsetter under)

Det lever mer enn 150 arter i Schmetterlinghaus, du må bare belage deg på å lete en stund før du finner dem. Foto: Roger Grosvold

Schönbrunn Zoo

Innenfor gjerdene til keiserfamiliens tidligere sommerpalass på Schönbrunn, kun en kort t-banetur utenfor bykjernen, ligger verdens eldste zoologiske hage. Tiergarten Schönbrunn ble grunnlagt i 1752 av keiser Franz 1. som et kongelig menasjeri, og er i dag hjem for rundt 750 ville og tamme dyr, deriblant flere ytterst sjeldne arter.

Parken er på totalt sytten hektar, der de opprinnelige bygningene i barokk stil er blitt utvidet og supplert med mer moderne arkitektur, som gir dyrene utvidet bevegelsesareal og økt komfort. Tiergarten Schönbrunn er en av få dyreparker i verden der du kan oppleve kjempepanda, og tar du turen hit den nærmeste tiden kan du møte tvillingene Fu Feng og Fu Ban som i seg selv er verdt inngangsbilletten.

Les også: Gorilla-turisme er blitt dyrenes redning

(Saken fortsetter under)

Flodsvinet, også kalt kapivar eller kapybara, er verdens største gnager - mellom 1 og 1,3 meter langt, og veier 35-66 kg. Foto: Roger Grosvold

Å besøke en dyrepark i februar betyr at den kjølige vinterluften tvinger flere av de mest eksotiske dyrene til å holde seg innendørs. Tiergarten Schönbrunn er til gjengjeld utformet slik at du kan se dyrene i deres varmere omgivelser på innsiden, mens slike som bison, isbjørn og sibirsk tiger ser ut til å ha det ganske så bedagelig.

Området er inndelt i flere ulike seksjoner og du har ikke tid (eller ork) til å besøke Schönbrunn-slottet på samme dag dersom du skal få fullt utbytte. Selv tilbrakte jeg nærmere seks timer i parken og fremdeles skulle jeg gjerne hatt mer tid, hvilket betyr at jeg gjerne tar turen tilbake ved en senere anledning.

Les også: Her må turistene passe seg!

(Saken fortsetter under)

Tiergarten Schönbrunn er til dags dato den eneste dyrehagen i Europa som har klart å få kjempepanda til å formere seg på naturlig vis. Foto: Roger Grosvold

Haus des Meeres

Et ruvende luftverntårn fra andre verdenskrig er blitt forvandlet til Østerrikes største akvarium. Haus de Meeres er et fantastisk sted der det anbefales å sette av minst to til tre timer mens du foretar en «reise» fra det kjølige Atlanterhavet til tropisk jungel og Stillehavet utenfor Australias kyst.

Den største tanken i Haus des Meeres inneholder mer enn 300.000 liter havvann og er hjem for både svart- og hvittippet hai, i tillegg til havskilpadden Puppi som elsker å få kos av dykkere. I en annen seksjon kan du stikke hånden din ned i vannet og få kriblende manikyr av ivrige doktorfisk.

Les også: Klarer du ikke rive nazibygget? Fyll det med hai!

(Saken fortsetter under)

Bygningen er et av flere såkalte flaktårn som ble bygget under andre verdenskrig, for å beskytte sentrale nøkkelområder mot allierte bombefly. Foto: Roger Grosvold

I Croc-Park kan du trygt se ned på krokodiller, skilpadder og store fisk som svømmer under deg, mens fargerike fugler flyr gjennom luften og gjerne setter seg på en gren innenfor hendig fotoavstand. I tropehuset på motsatt side av tårnet, kan du oppleve både aper og flaggermus på nært hold. Og har du ikke tatt av deg jakken tidligere, så gjør du det her.

I tillegg til dyrelivet kan du også få prima utsikt over den østerrikske hovedstaden. Når du kommer til niende og tiende etasje, har du nemlig mulighet til å gå utenfor og ta panoramabilder av byen.

Haus des Meeres er et sted du gladelig kommer tilbake til, uansett hvor gammel du er.

Stikker du hånden ned i vannet her, får du kriblende manikyr av ivrige doktorfisk. Foto: Roger Grosvold

Les også:

Unikt innblikk i jungelens hemmelig verden

Her finner du noen av de største elefantflokkene i Afrika

Unngå disse attraksjonene om du vil være snill mot dyrene

Personvernpolicy