Helseinspirator tester frøknekkebrød:For vekten: NEI! For helsen: JA!
Hvorvidt kornet er fullkorn og fettkildene er av den sunne sorten er irrelevant i forhold til vekten, skriver matanmelder Trine Dahlmo.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Knasende sprø knekkebrød med næringsrike frø og korn er blitt supertrendy og finnes i mange varianter i dagligvare- og helsekostbutikkene. Stemmer det at de er så sunne? Mitt svar er – JA!
Hva med vekten da, kan de spises når man skal ned i vekt? Mitt svar er, med få unntak – NEI! De fleste frøknekkebrød bør unngås når vektreduksjon er målet.
Les også: Kun ett mellommåltid fikk terningkast seks: Ekte mat uten jåleri!
De fleste - Dårlig valg for vekten
Vi vet at både lavkarbodietter og fettfattige dietter gir vektreduksjon. Årsaken er at ingen av disse kombinerer mye fett og mye karbohydrater. Velger du lavkarbo, må du forsake karbohydrater. Velger du lavfett, må du forsake fett. Måltid med samtidig mye fett og mye opptakelig karbo (sukker og stivelse) er ikke vektreduserende. Denne ugunstige kombinasjonen for vekten er nettopp den du finner i de fleste frøknekkebrød - fete frø sammen med karbohydratrike korn.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHvorvidt kornet er fullkorn og fettkildene er av den sunne sorten er irrelevant i forhold til vekten. Unngå derfor frøknekkebrød med denne fett-karbo-kombinasjonen når du ønsker å gå ned i vekt.
(Saken fortsetter under)
I testen var det kun ett frøknekkebrød uten denne kombinasjonen, nemlig BRISK original som inneholder mye fett, men lite opptakelig karbo. Dermed er det ideelt i et lavkarbo vektreduksjonsmåltid.
I testen er produktene merket med hvilken tallerkenmodell i TD-metoden de tilhører. Mengden fett, karbo og proteiner er oppgitt i parentes bak. Fet-tallerkenen er lavkarbo og kan inngå i et vektreduserende kosthold mens Fett-Karbo-tallerkenen inneholder både mye fett og karbo, og unngås ved vektreduksjon.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAlle – Utmerket for helsen
Upolerte korn, fullkornsmel og frø må da være sunt? Ja, om man med sunt mener nærings- og fiberrike, da er de absolutt det. Alle produktene, med unntak av Synnøves glutenfrie grovkrisp, har et høyt protein og/eller fettinnhold, noe som gjør at de egner seg i et blodsukkerstabiliserende måltid.
Artikkelen fortsetter under annonsenMed gode fett og/eller proteinkilder som pålegg blir måltidet enda mer blodsukkerstabiliserende. Erfaringen fra min klinikkpraksis er at et kosthold med blodsukkerstabiliserende måltider bedre svært mange helseplager, deriblant mange av de såkalte livsstilssykdommene. Et slikt kosthold gir også stabil energi tilknyttet måltidsrytmen.
De gode råvarene i frøknekkebrødene byr i tillegg på godt med fiber, vitaminer, mineraler og fettsyrer – som er godt drivstoff til kroppens mange regulerende aktiviteter. Flere av frøknekkebrødene var uten glutenfrie korn.
Kun BRISK sine to produkter hadde sertifikat fra Norsk Cøliakiforening.
Kriterier for vurderingen
Testen er utført av NLP Ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker:
Artikkelen fortsetter under annonsen- Smak og konsistens: Trine har sammen med sin like matglade mann Kjell Petter gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
- Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av råvarer.
- Tallerkenmodell: Trine Dahlmo har med nær 20 års klinikkpraksis som NLP Ernæringsterapeut opparbeidet seg en imponerende klinisk erfaring og vet hvordan ulike kostholdstiltak fungerer på virkelige mennesker i virkelige liv.
Hun har blant annet erfart at både fete- og karbohydratrike måltider kan være med i et vektreduserende og helsefremmende kosthold. Med tanken hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden.
Mer om metoden- og dens tallerkenmodeller finner du på Trines blogg her. Rettene i testen er merket med hvilken tallerkenmodell de tilhører. - Pris og mengde.
Sprø og god
I vurdering av terningkast ble smak vektlagt siden frøknekkebrødene ellers hadde like egenskaper. Hvorvidt de passer i et vektreduserende kosthold eller ikke er ikke vektlagt – alle ønsker tross alt ikke å slanke seg.
Vi ble svært positivt overrasket over variasjonen i smaker og syntes de fleste smakte veldig godt. Sigdal – Knekkebrød med urter og havsalt, Brisk – Knekkebrød original og Synnøve – Grovkrisp med sesamfrø stakk alle av med 6-erne. De representerte tre ulike smaksopplevelser, som var gode på hver sitt vis. De passer alle ypperlig med godt pålegg eller bare med smør til en suppe.
Artikkelen fortsetter under annonsenTestens eneste 2-er tilfalt Synnøve – Grovkrisp med hakkede gresskarfrø som hadde en ubehagelig ettersmak.
Frøknekkebrød fra Trine og Lena er av habilitetshensyn ikke med i testen
Les også: Stor test av fiskekaker: Testvinneren smakte rett og slett fortreffelig
Artikkelen fortsetter under annonsenSigdal – Knekkebrød med urter og Havsalt
Smak, konsistens: Nydelig integrert smak av urter. Passelig salt. Fin tykkelse, tynn. Ryr ikke.
Råvarer: Ulike korn og frø
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F26,6/Kh37,1/P18,2)
Pris: Kr. 37,90
Mengde: 220 g. 17 øre/g
Terningkast: 6
BRISK – Knekkebrød
Smak, konsistens: Nøytral, mørk smak. Utpreget smak av frø. Passelig tykkelse
Råvarer: Ulike korn og frø. Merket med sertifikat fra Norsk Cøliakiforening
Tallerkenmodell i TD-metoden: Testens eneste Fet-tallerken (F30,2/Kh6,1/P16,7)
Pris: Kr. 36,90
Mengde: 150 g. 24 øre/g
Terningkast: 6
Synnøve – Grovkrisp, sesamfrø
Smak, konsistens: Tynn, nesten som flatbrød. Sesamfrøene ga en god smak.
Råvarer: Ulike korn og frø
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo- tallerkenen (F26,0/Kh36,0/P17,0)
Pris: Kr. 33,90
Mengde: 170 g. 20 øre/g
Terningkast: 6
Gullbygg – Knekkebrød med bygg
Smak, konsistens: Sprøtt, ryr litt. God smak – ikke ulikt mørkt rugbrød.
Artikkelen fortsetter under annonsenRåvarer: Ulike korn og frø.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F28,0/Kh30,0/P16,0)
Pris: Kr. 41,20
Mengde: 250 g. 16 øre/g
Terningkast: 5
Coop – Sprø knekkebrød med gresskar, urter og havsalt
Smak, konsistens: God smak av urter, passelig salt.
Råvarer: Ulike korn og frø
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F30,0/Kh27,0/P17,0)
Artikkelen fortsetter under annonsenPris: Kr.36,10
Mengde: 230 g. 16 øre/g
Terningkast: 5
Mesterbakeren – Knekkebrød, original
Smak, konsistens: Fin konsistens og tykkelse. Mild og likevel smakfull.
Råvarer: Ulike korn og frø
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F21,8/Kh27,6/P13,0)
Pris: Kr. 30,00
Mengde: 230 g. 13 øre/g Testens billigste!
Terningkast: 5
Coop – Knekkebrød med gresskarkjerner
Smak, konsistens: I overkant tykke. Porøs. Mild og likevel smakfull. Gresskarkjernene var friske i smak, gode.
Råvarer: Ulike korn og frø
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F36,0/Kh32,0/P19,0)
Artikkelen fortsetter under annonsenPris: Kr. 36,70
Mengde: 230 g. 16 øre/g
Terningkast: 5
Coop – Sprø knekkebrød med linfrø, solsikkekjerner og sesamfrø
Smak, konsistens: Nøytral og behagelig smak. Litt for kompakt. Ryr ikke.
Råvarer: Ulike korn og frø
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F29,0/Kh26,0/P17,0)
Pris: Kr. 35,00
Mengde: 230 g. 15 øre/g
Terningkast: 4
Mesterbakeren – Knekkebrød med Chia
Smak, konsistens: Sprøtt, ryr litt. Mørk smak, ettersmak av honning
Råvarer: Ulike korn og frø
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F17,0/Kh38,0/P18,0)
Pris: Kr. 30,00
Mengde: 180 g. 17 øre/g
Terningkast: 4
Sigdal – Knekkebrød med rug og speltkli
Smak, konsistens: Kompakt, litt støvaktig smak. Fin tykkelse, tynn. Ryr ikke.
Råvarer: Ulike korn og frø
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F24,5/Kh33,5/P19,6)
Pris: Kr. 35,90
Mengde: 220 g. 16 øre/g
Terningkast: 3
BRISK - Knekkebrød med tomat
Smak, konsistens: Potemellignende og jordlig smak. Tørr. Lite smak av tomat
Råvarer: Ulike korn og frø, soltørkede tomater. Merket med sertifikat fra Norsk Cøliakiforening
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F19,3/Kh20,4/P11,0)
Pris: Kr. 34,90
Mengde: 200 g. 17 øre/g
Terningkast: 3
Berit Nordstrand - Urkorn
Smak, konsistens: Seig, for kompakt. Nøytral smak. Tykkelse som flatbrød
Råvarer: Ulike korn og frø, hvorav spelt er økologisk
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F21,1/Kh41,6/P18,1)
Pris: Kr. 34,50
Mengde: 165 g. 21 øre/g
Terningkast: 3
Änglamark – Knekkebrød med sesamfrø
Smak, konsistens: Tørr både i konsistens og smak. Mild.
Råvarer: Ulike korn og frø - økologiske
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F36,0/Kh30,0/P19,0)
Pris: Kr. 36,40
Mengde: 230 g. 16 øre/g
Terningkast: 3
Synnøve – Glutenfri grovkrisp
Smak, konsistens: Maismelet dominerer smaken. Ettersmaken er ikke veldig god.
Råvarer: Ulike korn og frø. Merket glutenfri, men ikke merket med sertifikat fra Norsk Cøliakiforening. Testens mest karbohydratrike.
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F20,0/Kh46,0/P13,0)
Pris: Kr. 42,90
Mengde: 150 g. 29 øre/g. Testens dyreste!
Terningkast: 3
Synnøve – Grovkrisp, hakkede gresskarfrø
Smak, konsistens: Tynn, nestens om flatbrød. Tørr. Ubehagelig ettersmak
Råvarer: Ulike korn og frø
Tallerkenmodell i TD-metoden: Fett-Karbo-tallerkenen (F24,9/Kh35,5/P21,0)
Pris: Kr. 30,90
Mengde: 170 g. 18 øre/g
Terningkast: 2