Meny

Stor test av fiskekaker: Testvinneren smakte rett og slett fortreffelig

Helseinspirator har testet fiskekaker. Foto: Trine Dahlmo
Helseinspirator har testet fiskekaker. Foto: Trine Dahlmo
Helseinspirator ble forbauset over kvaliteten på ferdige fiskekaker. Fiskemannens Fiskekaker ble den suverene vinneren av testen.

Forbrukerne blir stadig mer helsebevisste, også når det gjelder hvilke ferdigretter som havner i handlekurven. Matvareprodusentene har klart å møte denne trenden og tilbyr stadig flere produkter med gode råvarer og ikke alt for mye sukker, salt og tilsetningsstoffer.

Helseinspirators vurdering

Testen er utført av ernæringsterapeut Trine Dahlmo, og er gjort på bakgrunn av smakstest og vurdering av informasjonen om innhold på forpakninger kjøpt i vanlige norske butikker.

Trine har gjennom forfatterskap og blogg engasjert seg i helsedebatten for å bidra til at god helse og at den vekten man ønsker seg blir tilgjengelig for flere.

Hun forfekter den brede vei hvor både fett, karbohydrater og ferdigretter kan inngå i et helsefremmende kosthold. Hun mener at mange ernæringsmessige valg blir det overkommelig for flere å skape seg friskere og lettere liv. Trine er også forfatter av boken: Lettere - slank med fornuft

Trine er ABC Nyheters nye matanmelder og vil gi deg en smaks- og helsemessig vurdering av ferdigretter.

Både Kjell Petter og jeg har trådd våre barnesko i fjærsteinene ved hyttene til våre respektive besteforeldre. Å dra ut på fjorden for å fiske, sløye fangsten og lage fiskemat ble derfor naturlig en del av barne- og ungdomstid. Min farmors og Kjell Petters mormors fiskekaker ble høyt verdsatt av både barn og voksne og havnet hyppig på middagsbordet.

De ble også spist rykende ferske på gaffel av sultne barn som lot seg lokke til kjøkkenet av den deilige duften av nylaget fiskemat.

Kan matvareprodusentene tilby like gode fiskekaker som mange av oss har vokst opp med? Og hvordan er det med kvaliteten på råvarene?

Det var spørsmålene jeg stilte meg da jeg dro til ulike dagligvarebutikker på jakt etter fiskekaker.

Rettene er vurdert ut fra følgende kriterier:

  • Smak og konsistens: Trine er sammen med sin mann Kjell Petter matglade hobbykokker og de har sammen gitt sin smaksmessige vurdering av rettene.
  • Råvarer: Vurdering av rettenes innhold av rene råvarer.
  • Vekteffekt: Hvilken tallerkenmodell i TD-metoden måltidet tilhører. Metoden er en vektreguleringsmetode, fremkommet som et resultat av Trines mangeårige erfaring som ernæringsterapeut. Ved å følge sine klienters vekt- og helseeffekt av ulike kostholdstiltak har hun erkjent at både fete lavkarbodietter og magre karbohydratrike dietter gir lavere vekt og bedre helse. Med tanken – hvorfor velge enten eller når vi kan nyte det hele - har hun forent de tilsynelatende ytterlighetene i en helhetlig pedagogisk modell - TD-metoden. Mer om metodens tallerkenmodeller finner du på hennes blogg Helseinspirator
  • Pris og mengde
Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat
Trine og Kjell Petter er matglade hobbykokker. Foto: Privat

Etter at vi to stiftet hjem, har vi spist lite ferdigkjøpte fiskekaker. Hvordan kunne vel matvareprodusentene konkurrere med våre bestemødres velsmakende fiskekaker? Jeg hadde dessuten friskt i minnet fiskekakeutvalget vi som småbarnsforeldre hadde å velge i. De fleste fiskekakene inneholdt forsvinnende lite fisk og en urovekkende lang liste over e-stoffer. De fristet lite når vi tross alt hadde tilgang til båt og fjord, og kunne fiske og lage fiskekakene selv.

Så kom Lofotens 80 prosent fiskeburgere på markedet for noen år siden og vekket min interesse. De var de første produsentene som fikk meg til å legge merke til at de fremhevet fiskeinnholdet i produktene i markedsføringen. Deretter kom flere med tilsvarende profil.

Les hele testen nederst

Da jeg her om dagen, etter mange år med forsvinnende få ferdigfiskekaker i handlekurven, dro på spaning for å handle inn fiskekaker til matanmeldelsen, var jeg derfor spent på hva jeg ville finne. Det var overraskende lett å finne fiskekaker med over 60 prosent fisk og lite tilsetningsstoffer,  og sannelig ikke like enkelt å finne fiskekaker med lite fisk og mye tilsetningsstoffer. Jeg måtte faktisk be om hjelp av butikkbetjeningen for å finne fiskekaker med mindre fisk. Noe hadde definitivt skjedd med fiskekakeutvalget siden jeg var småbarnsmamma, så det var med forventningsfull spenning jeg dro hjem med mine funn og gjorde klart til smakstesten.

Med kniv, gaffel og notisblokk skred Kjell Petter og jeg til verks.

Må ikke bli for bløt

En god fiskekake inneholder ikke for lite fisk, og heller ikke for mye. Blir det for lite må det kompenseres med mer stivelse og væske, noe som gjør fiskekakene bløte. De vil naturlig nok samtidig smake mer mel/stivelse og mindre fisk. Blir det motsatt for mye fisk i fiskekakene blir de tørre, kompakte og faller fra hverandre. 60 – 70 prosent fisk er gjerne passelig. Det kan være mer i fiskeburgere som skal ha en fastere konsistens.

Hovedingrediensen i en fiskekake bør være fisk. Hvite fiskesorter som sei, torsk og hyse er ofte brukt. Hvitlaks, også kalt Vassild er en ukjent fisk for de fleste, men benyttes ofte i fiskefarseprodukter. Den tilhører laksefamilien, men er hvit i kjøttet og ikke like fet som vanlig laks. Surimi benyttes også i fiskekaker og er en fiskefarse som gjerne består av fisk, stabilisatorer og stivelse. Tilsetningsstoffene som benyttes i surimi regnes ikke som skadelige, spørsmålet er mer – er det nødvendig å bruke surimi når tilsetningsfrie rene råvarer i stedet kan benyttes? Smaksforsterkeren MSG er også mulig å finne i fiskekaker, noen jeg mener er unødvendig. Forbrukerne har i flere år gitt kraftig signal om at de ønsker MSG-fri mat, noe mange matvareprodusenter har tatt til etterretning.

Terningkastene vi noterte på smakstesten ble totalt forrykket når jeg deretter vurderte innhold og pris. Her var det positive, og ikke fullt så positive ting å ta hensyn til i alle kategorier.

Suveren vinner

Fiskemannens Fiskekaker ble den suverene vinneren av testen. De smakte rett og slett fortreffelige og besto av gode råvarer. Prisen var dessuten svært lav, særlig sett i lys av produktets kvalitet. Lofotens Familiens fiskekaker med gulrot- og blomkålmos og Findus sine Matlyst fiskekaker med brokkoli- og ertemos fulgte tett etter. De smakte svært godt, og fikk ekstra velvilje på grunn av det imponerende råvareutvalget. Både Lofoten og Findus har satset på familievennlige og kvalitetsmessig gode produkter med mye fisk og lite salt og tilsetningsstoffer. Flere av produktene inneholder grønnsaker slik disse to gjør. Dette er en trend vi liker!

Ingen av fiskekakene smakte riktig ille og alle inneholdt mer enn 50 prosent fisk. Laveste terningkast ble derfor tre. Dårligst ut i forhold til smak og innhold kom Remas Prima fiskekaker og Xtras fiskekaker. Prisen var på den andre siden uslåelig lav sett i lys av at de tross alt hadde et greit nok innhold av fisk.

Helseinspirator tester ferdigretter:

Fiskemannen fiskekaker, Terningkast 6

Smak, konsistens: Dufter mildt og godt av fisk. God, rein fiskesmak som varer lenge. Passelig mye løk, som gir fiskekakene den gode hjemmelagede smaken. God konsistens - fast og samtidig porøs. Ikke for salt. Ingen andre krydder er fremtredende. Disse fiskekakene hadde den reneste og beste fiskesmaken og vi strekker oss så langt som å si at de minnet oss om bestemors fiskekaker.

Saken fortsetter under

Råvarer: 65 prosent fisk. Gode råvarer. I tillegg surhetsregulerende middel (E326, E261). Fiskekakene er spedd med hovedsakelig vann og kassavastivelse. Fiskeinnholdet kommer fra hvitlaks, sei og hyse. 1 gram salt.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr 28,90. 400 gram. Kr. 7,20 per 100 gram. En svært lav pris i forhold til kvalitet! Kun halve prisen i forhold til produkter med tilsvarende kvalitet.

Lofoten Familiens fiskekaker med gulrot- og blomkålmos, Terningkast 6

Smak, konsistens: Lukter tiltalende av fisk, gulrot og løk. Ikke for salt. God, ren fiskesmak. Fin konsistens - fast og samtidig porøs. Gulroten fremhever fiskesmaken på en god måte.

Saken fortsetter under

Råvarer: 58 prosent fisk og 20 prosent grønnsaker. Kun rene, naturlige råvarer. Spedd med hovedsakelig melk og potetmel. Fiskeinnholdet kommer fra hyse og hvitlaks og grønnsakene er gulrot, blomkål, løk og hvitløk. Fettet kommer hovedsakelig fra ekte smør. 1,2 gram salt. Fiskekakene er glutenfrie.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 69,90. 500 gram. Kr. 14,00 per 100 gram. Testens dyreste, men her vil vi påstå at pris står i stil med kvaliteten.

Findus – Matlyst fiskekaker med brokkoli- og ertemos, Terningkast 5

Smak, konsistens: Dufter deilig av stekt løk. Fast, litt tørr og kornete konsistens. Fiskekakene var svært høye, noe som gjorde dem litt upraktiske å skjære i. De smakte mildt og godt av fisk og var ikke for salte. De hadde ingen utpregede smaker av krydder. Brokkolismaken gav fiskekakene karakter og en litt krydret smak som vi likte svært godt.

Saken fortsetter under

Råvarer: 65 prosent fisk og 26 prosent grønnsaker. Kun rene, naturlige råvarer. Fiskekakene er knapt spedd i det hele tatt, derav den litt kompakte konsistensen. Fiskeinnholdet kommer fra torsk, sei og hvitlaks mens grønnsakene kommer fra erter (egentlig en belgfrukt), brokkoli, søtpotet, purre og løk. Aroma er tilsatt, uten at det er ytterligere spesifisert. De hadde testens laveste innhold av salt med kun 0,86 gram/100 gram. De er merket glutenfrie. Disse fiskekakene er foruten gode råvarer fullpakket av gode intensjoner med en tydelig barnevennlig og kvalitetsmessig profil.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 59,90. 450 gram. Kr. 13,30 per 100 gram.

Findus - Matlyst fiskekaker med gulrot- og søtpotetmos Terningkast 5

Smak, konsistens:  Dufter deilig av stekt løk. Fast, litt tørr og kornete konsistens. Fiskekakene var svært høye, noe som gjorde dem litt upraktiske å skjære i. Mild i smak. Hverken sterke krydder eller fiskesmak er fremtredende. En viss sødme fra gulroten og løken kan merkes, men mindre enn Lofotens fiskekaker med gulrot.

Saken fortsetter under

Råvarer: 65 prosent fisk og 26 prosent grønnsaker. Kun rene, naturlige råvarer. Fiskekakene er knapt spedd i det hele tatt, derav den litt kompakte konsistensen. Fiskeinnholdet kommer fra torsk, sei og hvitlaks mens grønnsakene kommer fra søtpotet, gulrot, purre og løk. Kun 0,96 gram salt. Disse fiskekakene er foruten gode råvarer fullpakket av gode intensjoner med en tydelig barnevennlig og kvalitetsmessig profil.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Nøytral-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 59,90. 450 gram. Kr. 13,30 per 100 gram.

Lofoten Familiens fiskekaker, Terningkast 5

Smak, konsistens:
God duft av fisk og løk. God fiskesmak. Litt for seig konsistens. Mild og tiltalende smak. Smaken av løk og muskat kan så vidt merkes, men akkurat nok til å gi fiskekakene karakter.

Råvarer: 60 prosent fisk. Kun rene, naturlige råvarer. Spedd med hovedsakelig rismelk og potetmel. Fiskeinnholdet kommer fra hvitlaks, hyse og torsk. 1,4 gram salt. Fiskekakene er merket glutenfri og ikke tilsatt melk.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 69,00. 600 gram. Kr. 11,50 per 100 gram.

Raud fiskekaker, Terningkast 5

Smak, konsistens: Dufter godt av muskat. Fin konsistens – fast og litt seig, på en god måte. Ren og fin fiskesmak. God muskatsmak, uten at den tar overhånd. Fiskekakene minner om hjemmelagede som er litt mer spedd. De er svært lik Rørvik sine fiskekaker i konsistens og fremstår smaksmessig som en mer krydret utgave.

Råvarer: 52 prosent fisk. Spedd med hovedsakelig melk og tapiokastivelse. Fisken som er brukt er hvitlaks. 1,5 gram salt. Av tilsetningsstoffer inneholder fiskekakene fortykningsmiddel E412. De er merket glutenfri. Trekk for litt lavt fiskeinnhold.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 37,00. 480 gram. Kr. 7,70 per 100 gram.

Fiskeriet fiskekaker Terningkast 4

Smak, konsistens: Mild og behagelig duft av muskat og gulløk. Konsistensen er for kornete og tørr, noe som trekker ned. Fiskekakene faller fra hverandre vi når skjærer dem opp. Muskatsmaken var litt for dominerende for vår smak. Passelig salt.

Råvarer: 70 prosent fisk. Kun rene, naturlige råvarer og testens høyeste fiskeinnhold. Fiskekakene er hovedsakelig spedd med melk og tapiokastivelse. Fiskeinnholdet kommer fra hvitlaks og hyse. Salt 1,1 gram. Med så gode råvarer synes vi det er synd at smak og konsistens trakk ned helhetsinntrykket.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 39,00. 460 gram. Kr. 8,50 100 gram. Lav pris i forhold til det høye fiskeinnholdet!

Rørvik fiskekaker Terningkast 4

Smak, konsistens: God duft. Veldig delikat konsistens - fast og saftig. Deilig ettersmak av løk og fisk. Smaken er mild og fiskesmaken har hovedrollen. De er svært lik Rauda sine fiskekaker i konsistens, men har en mildere og mer ensartet smak. Disse fiskekakene likte vi veldig godt, og de ville fått høyere terningkast om vi skulle vurdert dem kun ut fra smak.

Saken fortsetter under

Råvarer: 51 prosent fisk hvor fiskeinnholdet kommer fra hvitfisk, uten at arter er spesifisert. De er hovedsakelig spedd med helmelk og potetmel slik som i mange tradisjonelle fiskekakeoppskrifter. 1,4 g salt. De er merket glutenfrie og ikke tilsatt melk. Av tilsetningsstoffer inneholder fiskekakene stabilisator E450 og smaksforsterkeren MSG. Kraftig trekk i terningkast på grunn av innhold av MSG.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 34,90. 350 gram. Kr. 10,00 per 100 gram.

Coop - Fra havet fiskekaker Terningkast 3

Smak, konsistens: Lett muskatduft. Mild i smak. Rein fiskesmak, uten smak av løk og kun en liten anelse muskat. Smaker egentlig lite av det meste. Litt deigete og løs konsistens. For lite tyggemotstand.

Råvarer: 65 prosent fisk hvorav 49 prosent fra hvitlaks og hyse mens resten av fisken kommer fra surimien. Fiskekakene er hovedsakelig spedd med melk, vann, potetmel og tapiokastivelse. Salt 1 gram.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen.

Pris, mengde: Kr 43,30. 400 gram. Kr 11,00 per 100 gram.

Xtra fiskekaker Terningkast 3

Smak, konsistens: Kunstig duft. Mild, litt deigaktig smak. Porøs og lite tyggemotstand. Ikke for mye salt. Minner mer om en godt spedd fiskebolle enn en fiskekake. Ikke smak av krydder eller løk. Intetsigende. Testens dårligste på konsistens.

Råvarer: 55 prosent fisk hvorav 40 % ren fisk og resten av fisken fra surimien. Fiskekakene er hovedsakelig spedd med vann, melk, potetmel og tapiokastivelse. Fiskeinnholdet kommer fra hvitlaks og hyse. Ingredienslisten inneholder en lang rekke E-stoffer. De trenger nødvendigvis ikke å være skadelige, men er de nødvendige? Salt 1,2 gram.

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 24,30. 950 gram. Kr. 2,60 per 100 gram. Sammen med Remas Prima fiskekaker er de testens definitivt billigste fiskekaker. De inneholder begge tross alt OK mengder fisk, så her får man mye fisk per krone. Derfor ett terningkast mer enn smakstesten tilsier

Rema 1000 Prima fiskekaker Terningkast 3

Smak, konsistens: Lukter litt underlig, kunstig. Mild smak med litt smak av løk og muskat. De smaker egentlig lite og hverken krydder eller fiskesmak er fremtredende. For løs konsistens og lite tyggemotstand.

Råvarer: 53 prosent fisk. Kun naturlige råvarer. Fiskekakene er hovedsakelig spedd med melk og tapiokastivelse. Fiskeinnholdet kommer fra hvitlaks. Trekk for testens høyeste saltinnhold, som er hele 1,9 gram..

Tallerkenmodell i TD-metoden: Mager-tallerkenen

Pris, mengde: Kr 13,30. 520 gram. Kr. 2,60 per 100 gram. Sammen med Xtras Prima fiskekaker er de testens definitivt billigste fiskekaker. De inneholder begge tross alt OK mengder fisk, så her får man mye fisk per krone. Derfor ett terningkast mer enn smakstesten tilsier

Helse og livsstil
Populært