25 år siden folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap:

Er det slutt nå, på demokratiets eksistensberettigelse?

EU-BAROMETERET: Klokka 21 den 28. november for 25 år siden viste NRKs EU-barometer dødt løp mellom ja- og neisiden. Det endret seg ut på natta.
EU-BAROMETERET: Klokka 21 den 28. november for 25 år siden viste NRKs EU-barometer dødt løp mellom ja- og neisiden. Det endret seg ut på natta. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

For 25 år siden i dag skjedde det et stemningsskifte kl. 18.13 lokal tid i Nassau, Bahamas. Og så et stemningsskifte til.

Kommentar: Thomas Vermes
Journalist i ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Av alle steder var jeg utsendt reporter i det karibiske øyriket Bahamas idet nordmenn flest var opptatt av folkeavstemningen om EU-medlemskap 28. november 1994.

På et strandhotell utenfor Nassau befant det seg en flokk amerikanske ungjenter som innsmurt i glinsende krem ble fotografert på stranda for å bli neste års kalenderpiker. Dessuten en flokk alvorligere kvinner og menn.

Sistnevnte var forhandlere på FNs aller første møte i Konvensjonen om biologisk mangfold, avtalen som skulle berge naturen i verden.

Den norske delegasjonen, som jeg fulgte tett, var oppstemt.

25. juni samme år hadde Norge som følge av Høyres, Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets ønske undertegnet en medlemskapsavtale med EU. Bare en folkeavstemning gjensto før Stortinget kunne ratifisere den.

Takket være medlemskapsavtalen fikk de norske delegatene til sin tilfredshet spise kirsebær med de store. De fikk være med i EUs delegasjon.

Les også: Anne Enger om angrepet fra Gro: – Følte meg maktesløs

Fra depresjon til ledelse

Hjemme i Norge gikk opptellingen i folkeavstemningen for fullt den dramatiske natta for 25 år siden. Det var dødt løp. Først kl. 00.13 natt til 29. november var resultatet klart. Det gikk som i 1972, flertallet ville ikke at Norge skulle bli EU-medlem.

Vi i Bahamas hang seks timer etter.

Tidlig på kvelden den 28. møtte jeg norske forhandlere som plutselig var grå i ansiktet av skuffelse. Bomben fra Oslo hadde slått ned. Vi var ute av EU. Og nordmennene opplevde forsmedelsen å umiddelbart bli kastet på dør fra EUs delegasjon.

Frustrasjonen over ikke lenger å være del av en stormakt var til å ta og føle på.

Så opprant en ny dag.

Norges forhandlingsleder, den fremragende forskeren og direktøren ved det som het Direktoratet for naturforvaltning, Peter Johan Schei, ble valgt av FNs medlemsstater til forhandlingsleder for hele konferansen.

De oppdaget at Norge som selvstendig land var en liten og den gang uskyldig småstat som var egnet til å bygge bru mellom i-land og u-land.

Les også om erfaringene 16 år senere: Mer norsk innflytelse i EU?

Dilemma nr. 1

Historien viser ett av dilemmaene i avveiningen om EU-medlemskap eller ikke.

Som medlem i EU er man del av en stor økonomisk makt med høyere demokratiske ambisjoner enn verdens snart sterkeste makt, Kina, samt Russland.

Og sannelig kan EU i gitte tilfeller stå opp mot USA og multinasjonale selskaper også.

Som medlem kunne Norge hatt én av 28 stemmer i utformingen av EUs politikk. Men samtidig måttet avfinne seg med det EU så konkluderer med.

Utenfor har Norge, i motsetning til våre naboland, en selvstendig stemme i FN, Verdens handelsorganisasjon WTO og andre internasjonale organer.

Og ikke minst innflytelse over egen pengepolitikk, finanspolitikk, landbrukspolitikk, fiskeripolitikk og utenrikspolitikk.

Det med pengepolitikk har Trygve Slagsvold Vedum visst å utnytte til fulle i sin polemikk mot landets statsminister, som ønsker å erstatte krona med euro.

Dilemma nr. 2

Norge har riktignok underkastet seg styring fra Brussel på det som etter hvert må være overraskende inngripende også for tilhengerne, EØS-avtalen som trådte i kraft 1. januar 1994.

I begynnelsen trodde alle at EØS kun ville forhindre diskriminering ut fra nasjonalitet. Utviklingen av overnasjonalitet i EU har imidlertid smittet over og gir dyptgripende forandringer i det norske samfunnet langt utover ikke-diskriminering.

Nå kan ikke landet lenger kvotere professorstillinger for kvinner som man vil eller stå fritt i gass-, olje- og kraftpolitikken sin.

Ledet an av politikere som nesten alle er tilhengere av norsk EU-medlemskap, blir integrasjonen i EU dypere for hver dag som går.

Her er dilemma nr. 2: Når vi likevel blir påført lover fra EU, hvorfor ikke sitte rundt bordet og delta i vedtakene om dem, som EU-tilhengerne formulerer det.

Nei-bevegelsen minner om alle politikkområdene der vi fortsatt har selvstendighet, og folkets nei. Men blir utsatt for en knipetangmanøver fra EU-tilhengerne som gladelig knytter stadig mer norsk politikk til EUs.

Klimapolitikeres behov for EU

Den politiske forvaltningen av folkets nei kverner og kverner, hovedsakelig i én retning.

Et megetsigende eksempel på hvordan norske politikere manøvrerer i forhold til EU og dermed påvirker norsk EU-debatt, er klimapolitikere og EU-tilhengere som Ola Elvestuen.

Det norske stortingsflertallet, som med unntak av inneværende periode har hatt flertall av EU-tilhengere, har opp gjennom årene vedtatt klimamål etter klimamål som de har sørget for ikke å oppfylle.

Så sier de samme politikerne at vi må enten inn i EU eller binde oss til EU slik at de kan straffe Norge dersom de samme politikerne ikke oppfyller sine egne klimaløfter.

Først da blir ansvarlige norske politikere tvunget til å oppfylle det de vedtar.

Mens Norge på egenhånd kan vedta strengere miljø- og klimakrav enn EU (der EØS-avtalen ikke forhindrer det), opplever vi at norske politikere som kunne gjort det, heller framholder at på det og det punktet har EU gått i front og innført bedre regler enn Norge. Det Norge de selv bestyrer.

Les om Elvestuen: – Denne avtalen med EU er avgjørende for norsk klimapolitikk

Dilemma nr. 3 - demokratiet

Hva så med demokrati og EU-medlemskap?

Betydningen av Norges rolle som selvstendig stemme i FN, slik som på Bahamas, blir nå utfordret.

Budskapet er at i en verden dominert av globale, kommersielle aktører sluppet fri av liberalistiske politikere verden over, nytter det ikke lenger med mellomstatlige avtaler.

Man må ha overnasjonalitet.

Arena senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo påviste i et større forskningsprosjekt, Recon, at EU ikke fungerer demokratisk.

I den senere tid argumenterer senterets leder, professor Erik Oddvar Eriksen, for at demokratiet i enkeltstående nasjonalstater står enda svakere stilt overfor de globale kreftene.

Man må være med i større enheter, som EU.

Også jussprofessor Hans Petter Graver hevder at vårt demokrati har spilt klima-falitt - så vi må finne på noe annet.

25 år etter folkets nei er spørsmålet dermed:

Er det over nå? Det nasjonale demokratiet vi kjenner i Norge og Europa.

Les også: – EØS er organisert hykleri

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:08 Politiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet01:42 Brasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12 Mann påført alvorlige brannskader i Skien00:55 To menn skutt i Uppsala i Sverige00:31 Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island
Siste nytt
02:08NorgePolitiet fikk nei til å innføre varslingsplikt for barnevernet01:42VerdenBrasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12NorgeMann påført alvorlige brannskader i Skien00:55VerdenTo menn skutt i Uppsala i Sverige00:31VerdenBoeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island
Populært