25 år siden folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap:

Er det slutt nå, på demokratiets eksistensberettigelse?

EU-BAROMETERET: Klokka 21 den 28. november for 25 år siden viste NRKs EU-barometer dødt løp mellom ja- og neisiden. Det endret seg ut på natta.
EU-BAROMETERET: Klokka 21 den 28. november for 25 år siden viste NRKs EU-barometer dødt løp mellom ja- og neisiden. Det endret seg ut på natta. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

For 25 år siden i dag skjedde det et stemningsskifte kl. 18.13 lokal tid i Nassau, Bahamas. Og så et stemningsskifte til.

Kommentar: Thomas Vermes
Journalist i ABC Nyheter

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Av alle steder var jeg utsendt reporter i det karibiske øyriket Bahamas idet nordmenn flest var opptatt av folkeavstemningen om EU-medlemskap 28. november 1994.

På et strandhotell utenfor Nassau befant det seg en flokk amerikanske ungjenter som innsmurt i glinsende krem ble fotografert på stranda for å bli neste års kalenderpiker. Dessuten en flokk alvorligere kvinner og menn.

Sistnevnte var forhandlere på FNs aller første møte i Konvensjonen om biologisk mangfold, avtalen som skulle berge naturen i verden.

Den norske delegasjonen, som jeg fulgte tett, var oppstemt.

25. juni samme år hadde Norge som følge av Høyres, Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets ønske undertegnet en medlemskapsavtale med EU. Bare en folkeavstemning gjensto før Stortinget kunne ratifisere den.

Takket være medlemskapsavtalen fikk de norske delegatene til sin tilfredshet spise kirsebær med de store. De fikk være med i EUs delegasjon.

Les også: Anne Enger om angrepet fra Gro: – Følte meg maktesløs

Fra depresjon til ledelse

Hjemme i Norge gikk opptellingen i folkeavstemningen for fullt den dramatiske natta for 25 år siden. Det var dødt løp. Først kl. 00.13 natt til 29. november var resultatet klart. Det gikk som i 1972, flertallet ville ikke at Norge skulle bli EU-medlem.

Vi i Bahamas hang seks timer etter.

Tidlig på kvelden den 28. møtte jeg norske forhandlere som plutselig var grå i ansiktet av skuffelse. Bomben fra Oslo hadde slått ned. Vi var ute av EU. Og nordmennene opplevde forsmedelsen å umiddelbart bli kastet på dør fra EUs delegasjon.

Frustrasjonen over ikke lenger å være del av en stormakt var til å ta og føle på.

Så opprant en ny dag.

Norges forhandlingsleder, den fremragende forskeren og direktøren ved det som het Direktoratet for naturforvaltning, Peter Johan Schei, ble valgt av FNs medlemsstater til forhandlingsleder for hele konferansen.

De oppdaget at Norge som selvstendig land var en liten og den gang uskyldig småstat som var egnet til å bygge bru mellom i-land og u-land.

Les også om erfaringene 16 år senere: Mer norsk innflytelse i EU?

Dilemma nr. 1

Historien viser ett av dilemmaene i avveiningen om EU-medlemskap eller ikke.

Som medlem i EU er man del av en stor økonomisk makt med høyere demokratiske ambisjoner enn verdens snart sterkeste makt, Kina, samt Russland.

Og sannelig kan EU i gitte tilfeller stå opp mot USA og multinasjonale selskaper også.

Som medlem kunne Norge hatt én av 28 stemmer i utformingen av EUs politikk. Men samtidig måttet avfinne seg med det EU så konkluderer med.

Utenfor har Norge, i motsetning til våre naboland, en selvstendig stemme i FN, Verdens handelsorganisasjon WTO og andre internasjonale organer.

Og ikke minst innflytelse over egen pengepolitikk, finanspolitikk, landbrukspolitikk, fiskeripolitikk og utenrikspolitikk.

Det med pengepolitikk har Trygve Slagsvold Vedum visst å utnytte til fulle i sin polemikk mot landets statsminister, som ønsker å erstatte krona med euro.

Dilemma nr. 2

Norge har riktignok underkastet seg styring fra Brussel på det som etter hvert må være overraskende inngripende også for tilhengerne, EØS-avtalen som trådte i kraft 1. januar 1994.

I begynnelsen trodde alle at EØS kun ville forhindre diskriminering ut fra nasjonalitet. Utviklingen av overnasjonalitet i EU har imidlertid smittet over og gir dyptgripende forandringer i det norske samfunnet langt utover ikke-diskriminering.

Nå kan ikke landet lenger kvotere professorstillinger for kvinner som man vil eller stå fritt i gass-, olje- og kraftpolitikken sin.

Ledet an av politikere som nesten alle er tilhengere av norsk EU-medlemskap, blir integrasjonen i EU dypere for hver dag som går.

Her er dilemma nr. 2: Når vi likevel blir påført lover fra EU, hvorfor ikke sitte rundt bordet og delta i vedtakene om dem, som EU-tilhengerne formulerer det.

Nei-bevegelsen minner om alle politikkområdene der vi fortsatt har selvstendighet, og folkets nei. Men blir utsatt for en knipetangmanøver fra EU-tilhengerne som gladelig knytter stadig mer norsk politikk til EUs.

Klimapolitikeres behov for EU

Den politiske forvaltningen av folkets nei kverner og kverner, hovedsakelig i én retning.

Et megetsigende eksempel på hvordan norske politikere manøvrerer i forhold til EU og dermed påvirker norsk EU-debatt, er klimapolitikere og EU-tilhengere som Ola Elvestuen.

Det norske stortingsflertallet, som med unntak av inneværende periode har hatt flertall av EU-tilhengere, har opp gjennom årene vedtatt klimamål etter klimamål som de har sørget for ikke å oppfylle.

Så sier de samme politikerne at vi må enten inn i EU eller binde oss til EU slik at de kan straffe Norge dersom de samme politikerne ikke oppfyller sine egne klimaløfter.

Først da blir ansvarlige norske politikere tvunget til å oppfylle det de vedtar.

Mens Norge på egenhånd kan vedta strengere miljø- og klimakrav enn EU (der EØS-avtalen ikke forhindrer det), opplever vi at norske politikere som kunne gjort det, heller framholder at på det og det punktet har EU gått i front og innført bedre regler enn Norge. Det Norge de selv bestyrer.

Les om Elvestuen: – Denne avtalen med EU er avgjørende for norsk klimapolitikk

Dilemma nr. 3 - demokratiet

Hva så med demokrati og EU-medlemskap?

Betydningen av Norges rolle som selvstendig stemme i FN, slik som på Bahamas, blir nå utfordret.

Budskapet er at i en verden dominert av globale, kommersielle aktører sluppet fri av liberalistiske politikere verden over, nytter det ikke lenger med mellomstatlige avtaler.

Man må ha overnasjonalitet.

Arena senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo påviste i et større forskningsprosjekt, Recon, at EU ikke fungerer demokratisk.

I den senere tid argumenterer senterets leder, professor Erik Oddvar Eriksen, for at demokratiet i enkeltstående nasjonalstater står enda svakere stilt overfor de globale kreftene.

Man må være med i større enheter, som EU.

Også jussprofessor Hans Petter Graver hevder at vårt demokrati har spilt klima-falitt - så vi må finne på noe annet.

25 år etter folkets nei er spørsmålet dermed:

Er det over nå? Det nasjonale demokratiet vi kjenner i Norge og Europa.

Les også: – EØS er organisert hykleri

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:31 Minst 44 døde etter uvær i Brasil03:20 Salvinis parti ser ut til å tape nøkkelvalg i Italia03:17 «Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet03:11 80 døde av coronavirus i Kina02:48 Færre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41 NYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03 Verdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58 Skotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19 Grammy-pris til norsk lydtekniker00:17 Ropstad åpner døra for Senterpartiet00:05 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57 Basketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02 Forsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55 Neymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58 Nytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51 Salvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48 Go-Ahead like punktlig som Vy21:16 – Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15 Fastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47 Basketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43 Rekordmange har kjøpt sin første bolig20:24 Etterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01 Shrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56 USAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55 Håpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05 Spansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43 Forsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20 Folkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58 Solskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48 SAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38 Palestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02 Lindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02 Mellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48 – Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24 Auschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57 Olsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54 Virusutbruddet øker i omfang15:47 Mot snøfri rekord i Oslo14:48 Suverene Riiber har VM-planen klar14:47 Lundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36 200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05 Høyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44 Vinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28 Klæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20 Appelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11 Thingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35 Snøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21 Høie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16 UD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58 Listhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55 Lucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45 Dødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30 Tore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03 – Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53 Sovende mann berget ut av brennende bil09:53 Kim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29 Rødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24 Stor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05 At samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42 Fjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08 Kun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05 Politiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30 Sundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54 Mann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja
Siste nytt
03:31VerdenMinst 44 døde etter uvær i Brasil03:20VerdenSalvinis parti ser ut til å tape nøkkelvalg i Italia03:17Norge«Kielland»-rapport kommer tidligere enn forventet03:11Verden80 døde av coronavirus i Kina02:48NorgeFærre fødsler i Stavanger etter Solbergs oppfordring02:41VerdenNYT: Trump fortalte John Bolton om tilbakeholding av militærhjelp02:03SportVerdensledere og idrettsstjerner minnes Kobe Bryant01:58NorgeSkotske fiskere med vindkraftadvarsel til norske kollegaer01:19VerdenGrammy-pris til norsk lydtekniker00:17NorgeRopstad åpner døra for Senterpartiet00:05VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter23:57SportBasketball-legenden Kobe Bryant døde i helikopterstyrt23:02SportForsvarsprofil headet Real til topps på tabellen22:55SportNeymar dediserte PSG-mål til avdøde Bryant21:58PengerNytt lovforslag kan kutte gebyrer med to milliarder21:51VerdenSalvini håper på gjennombrudd for høyresiden i nøkkelvalg i Italia21:48NorgeGo-Ahead like punktlig som Vy21:16Helse og livsstil– Jeg føler meg velsignet. Hver femte barnesoldat som har opplevd det jeg har, har ikke greid seg21:15NorgeFastkjørt godstog frigjort på Saltfjellet20:47VerdenBasketlegende Kobe Bryant (41) døde i helikopterstyrt20:43PengerRekordmange har kjøpt sin første bolig20:24SportEtterlengtet seier for Ødegaard og Sociedad20:01SportShrewsbury sjokkerte Liverpool, sikret seg omkamp på Anfield19:56VerdenUSAs ambassade i Bagdad truffet av tre raketter19:55VerdenHåpet svinner for å finne flere overlevende etter jordskjelv i Tyrkia19:05SportSpansk EM-jubel etter 22-20 over Kroatia18:43Helse og livsstilForsker vil at politikerne skal gjøre oss bedre på miljø18:20NorgeFolkehelseinstituttet: Coronaviruset kan komme til Norge når som helst17:58SportSolskjær etter cupopptur: – Alle ville at vi skulle mislykkes17:48ReiseSAS tilbyr gratis ombooking av reiser til Kina17:38VerdenPalestinere truer med å droppe Oslo II-avtalen17:02SportLindvik hoppet seg opp – Stoch vant på hjemmebane17:02NorgeMellom 15 og 20 personer isolert etter jordras i Trøndelag16:48Norge– Jeg tror alle her har vært gjennom en sorgprosess16:24VerdenAuschwitz-fange: – Vi kan ikke la verden glemme15:57SportOlsbu Røiseland og Tandrevold skjøt seg bort til slutt – Öberg vant15:54VerdenVirusutbruddet øker i omfang15:47NorgeMot snøfri rekord i Oslo14:48SportSuverene Riiber har VM-planen klar14:47SportLundby vant i Rasnov og tok tilbake verdenscupledelsen14:36Helse og livsstil200 år siden oppdagelsen – forventer store konsekvenser for unikt kontinent14:05PolitikkHøyre-politikere i nord slår tilbake mot Oslo-vedtak13:44NorgeVinter-brennmaneter forundrer forskerne13:28SportKlæbo i kjempeform stakk fra og vant på sprinten – Trippel norsk i Oberstdorf13:20SportAppelkvist Stenseth på sisteplass som eneste norske i sprintfinalen13:11SportThingnes Bø nummer tre da Maillet vant12:35NorgeSnøtrøbbel i nord – veier og togstrekninger stengt12:21NorgeHøie avgjør sykehusstriden på Helgeland12:16ReiseUD fraråder reiser til Hubei-provinsen i Kina11:58PolitikkListhaug: – Føler at vi har sluppet ut av fengsel11:55SportLucas Braathen med sensasjonell fjerdeplass i Kitzbühel11:45VerdenDødstallet fortsetter å stige etter jordskjelv i Tyrkia11:30SportTore Bjørseth Berdal vant Marcialonga11:03Verden– Pappa, vet du hvem som amputerte deg?10:53NorgeSovende mann berget ut av brennende bil09:53VerdenKim Jong-uns tante viste seg fram offentlig for første gang på flere år09:29PolitikkRødt har klart størst økning av nye medlemmer siden den borgerlige regjeringen tok over09:24NorgeStor spenning rundt mulig Giske-comeback09:05KulturAt samene i «Frost» ikke hadde mørk hud ble for mye for amerikanerne08:42NorgeFjelloverganger stengt i nord på grunn av uvær08:08VerdenKun 12 prosent tror Trump ryker: – Han var egentlig aldri truet08:05NorgePolitiet kritiserer nettgiganter for treg respons i nettovergrep-saker07:30SportSundby-maskineriet er friskmeldt: – Det er noe dritt å se ski på TV07:02VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina06:54NorgeMann pågrepet etter å ha skutt med hagle i Steinkjer06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast – Nordlandsbanen stengt05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13ReiseVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja
Populært