Alt om valget
Følg valget:

Vedum ber statsminister Solberg holde på krona framfor å overta euro

GODT NORSK: Statsminister Erna Solberg sjekker bunaden til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etter Stortingets muntlige spørretime 8. mai. I spørsmålet om en egen norsk valuta er de uenige.
GODT NORSK: Statsminister Erna Solberg sjekker bunaden til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etter Stortingets muntlige spørretime 8. mai. I spørsmålet om en egen norsk valuta er de uenige. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Idet regjeringen samles til interne budsjettforhandlinger, gjentar Trygve Slagsvold Vedum sin utfordring til Erna Solberg om å beholde den norske krona som valuta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg syns det er utrolig at statsminister Erna Solberg som vet hvor viktig det har vært å ha en egen norsk valuta, ikke klarer å ta avstand fra sine gamle tanker om at Norge hadde vært tjent med å ha euro framfor egen valuta.

Det sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.

– Hun hadde muligheten, men argumenterte igjen under Arendalsuka for hvor bra euroen kunne vært for Norge, sier Sp-lederen.

Han minner om at det står i motstrid til synspunktet fra sentralbanksjefen, som i analysene av oljeprisfallet har trukket fram hvor viktig egen krone og fall i kronekursen har vært for konkurransedyktigheten til næringslivet.

Det er ikke første gang Sp-lederen går løs på Solberg for ønsket hun i sin tid fremmet i Bergensavisen om euro.

Les også: – Mener du fortsatt at krona bør byttes ut med euro, Solberg?

Krone var bra den gangen

Under en duell arrangert av Dagens Næringsliv 13. august under Arendalsuka prøvde Vedum igjen å få en avklaring fra Solberg om euro kontra krone.

– Hun ville ikke ta avstand fra ønsket om euro, og det er ingen tvil om hva hun mener. Vi ser det samme mønsteret en enorm EU-lojalitet i hver runde om EU, enten i spørsmålet om ACER og deler av energipolitikken, deler av finanspolitikken og andre spørsmål, framholder Vedum.

– I den første stortingsvalgkampen jeg var ute i, var en av Erna Solbergs saker at hun mente Norge burde overta euroen. Det skrev hun sjøl i Bergensavisen. I 2009 garanterte hun det samme, sier Vedum.

I duellen slo Erna Solberg tilbake:

– I 2005 var det en påpekning av at på det tidspunktet hadde vi beholdt en del av de bedriftene som hadde flyttet ut fordi de kom i skyggen av oljen og på grunn av at norsk kronekurs kom så høyt opp.

– Du gjør det slagordpreget

– Mener du ditt standpunkt i 2005 var klokt, ville Vedum vite i Arendal.

– Vi må passe på av og til å ha dybdeanalyse av politikken, svarte Solberg og avviste at standpunktet i denne saken var en valgkampsak.

– Det har aldri vært en valgkampsak, men vi påpekte det faktum at hadde vi med vår oljeøkonomi vært en del av EU, ville vi ikke hatt samme type utfordring på kronekursen for mange tradisjonelle norske bedrifter som la ned og faktisk flyttet ut, la hun til.

– Mener du fortsatt det er riktig at Norge skal overta euro? gjentok Vedum.

– Vi sa det hadde vært en fordel i forhold til utflyttingen av norske bedrifter. Og det du nå gjør, er at gjøre norsk politikk til å bli bare slagordpreget i stedet for å analysere hva som blir de dynamiske økonomiske kreftene.

Vedum fastholdt i Arendal at det å ha en egen valuta er noe av det viktigste i økonomisk politikk.

– Og hvis du ser hva som var den viktigste bufferen da oljeprisfallet kom, var det nettopp at vi hadde krona, sa Trygve Slagsvold Vedum i Arendal.

Personvernpolicy