Meny

Erfaringer fra Nagoya:

Mer norsk innflytelse i EU?

Norge gjorde seg meget sterkt gjeldende som en konstruktiv brobygger mellom utviklingsland og utviklede land under FN-møtet i Nagoya. Særlig gjaldt det forhandlinger der EU på viktige spørsmål var ett av problemene, skriver Thomas Vermes. Illustrasjon: Sverre Bjørstad Graff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La oss bruke FN-møtet om biologisk mangfold som laboratorium for å teste: Er Norges røst i verden sterkest i eller utenfor EU?

FN-konvensjon om naturens mangfold

Samtidig med at FNs klimakonvensjon ble vedtatt på FN-toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992, ble også FN-konvensjonen om vern og bærekraftig bruk av det biologiske mangfoldet vedtatt.

Det tiende toppmøtet for denne konvensjonen, COP10, ble avholdt i Nagoya, Japan, de to siste ukene av oktober.

Sorter, arter og økoysystemer utryddes i stor fart på kloden. Det kan ha like stor betydning som klimakrisen sies å ha. De to utfordringene innvirker også på hverandre. Men alarmen har runget mye høyere om klimaet enn om naturens mangfold.

2010 er erklært som året for biologisk mangfold av FN.

Også under FN-konvensjonen om biologisk mangfold pågår det årelange forhandlingsprosesser om bindende avtaler.

Både EU og Norge hadde som mål å stoppe ødeleggelsen av mangfoldet innen 2010. Både Norge og EU har oppsummert at det ikke har lyktes.

Les om FN-konvensjonen om biologisk mangfold på Miljøverndepartementets hjemmeside.

Her er hjemmesiden til FN-konvensjonen om biologisk mangfold.

NAGOYA (ABC Nyheter):

- Gratulerer!

En utenlandsk delegat smiler og avbryter Emine Isciel, en av de norske forhandlerne under FN-møtet i Nagoya, mens jeg snakker med henne.

- Har du bursdag?

- Nei, jeg fikk gjennom en vanskelig sak da jeg ledet diskusjonen i arbeidsgruppa, svarer Isciel.

Vi er i den hektiske konferansehallen der utallige dragkamper ble utkjempet på FN-toppmøtet de to ukene vi har bak oss.

Miljøverndepartementets ekspert var ikke alene nordmann som hadde ledende roller i forhandlingene.

Nordmenn ledet arbeidsgrupper, og i de uendelige, traurige møtene der det ble halt og dratt i kommaer og paragrafer, lød ordstyrerens røst ofte:

- Vær så god Brasil. - Vær så god Norge. - Vær så god EU.

I FN er Norge en aktiv spiller.

Helt til topps på dette miljøtoppmøtet:

På ministernivå var det nettopp Norge ved Erik Solheim som var ønsket til å lede diskusjonene i en minigruppe som i tillegg besto av EU, Brasil og Namibia. De tre var regnet som ytterpunktene i konflikten om genressurser.

Norge rolle var å tilrettelegge for kompromisser. Vår europeiske unionsnabo var et problem i forhold til enighet med utviklingslandene i det vanskeligste og mest avgjørende punktet å løse i disse forhandlingene:

En avtale om tilgang til genressurser og rettferdig deling av utbyttet mellom de som har genene, og de som får bruke dem, ABS-protokollen.

FN-konferansen om biologisk mangfold var en ny påminnelse i diskusjonen om Norges røst og innflytelse i verden.

- Vil vi ha noe å si, må vi være med i blokken som har tyngde nok til å bli hørt i verden, nemlig EU, hører vi i debatten om Norges forhold til EU.

Ja, EUs røst veier tungt, ikke minst som ett av ytterpunktene i stridighetene som pågikk i Nagoya.

Så hvilken mer-innflytelse sammenliknet med det Norge faktisk hadde og har nå, kunne landet fått som del i den tunge EU-blokken?

Det som skjer i slike internasjonale fora, er at EU samordner sine standpunkter forut og om nødvendig underveis i forhandlingene. Som medlemsland kan man derfor før og under slike forhandlinger være med på å påvirke EUs posisjoner.

Lite land, stor oppmerksomhet: Erik Solheim i ett av mange intervjuer i Nagoya. Foto: Thomas VermesLite land, stor oppmerksomhet: Erik Solheim i ett av mange intervjuer i Nagoya. Foto: Thomas Vermes

Og i verden veier EU selvsagt tyngre enn Norge – selv om det ikke umiddelbart virket sånn på Nagoya-konfransen.

Men for EU-landene går påvirkningen begge veier.

EU-flertallet har ikke bare innflytelse over alle medlemslandenes posisjoner i en slik FN-forhandling.

EUs demokratiske sentralisme binder også medlemslandene. De skal rett og slett ikke fremme andre meninger utad enn det EU internt har kommet fram til.

Under konferansen var ikke våre nabolands navn så ofte å høre fra ordstyrerbordet. Det var derimot EU. EU har forhandlingsretten på vegne av medlemslandene.

Det interne EU-spillet er ikke bare-bare, fikk jeg vite da jeg underveis i Nagoya snakket med forhandlere.

Ikke nok med at 27 land skal ha felles posisjoner idet forhandlingene starter.

De skal ha felles posisjoner hver morgen idet forhandlingene skrider fram setning for setning, avsnitt for avsnitt.

Her kjemper finjussen mot de kraftige miljøvedtakene politikerne hevder må til. Og da teller hvert komma, hver detalj. Da holder det strengt tatt ikke å ha EU-oppgjør på kammerset én gang om dagen.

Problemet er at FNs over 190 medlemsland ikke tar pauser for at EU skal få tid til å ha interne fraksjonsmøter. Dermed må EUs forhandlingsledelse bare ta sine avgjørelser underveis på egenhånd. Og de forhåndsavtalte posisjonene kan virke statiske på de øvrige deltakerne.

- EU møter av og til med noen underlige posisjoner, som de ikke helt kan forsvare, men så kan gå bort fra senere på dagen. Det tar jeg som tegn på at de har kommet fram til et kompromiss på morgenmøtet sitt, forteller en av forhandlerne.

Ett slikt eksempel kom faktisk den norske fiskeridelegaten Ove Hokstad med i ABC Nyheter i Nagoya: Han fortalte at EU overraskende gikk inn for forbud mot krillfiske i Antarktis.

Norge måtte så påpeke at det er i strid med det EU selv går inn for i forvaltningsorganet som har med det fiskeriet å gjøre. Der er EU for fiske under strenge kvotebestemmelser. I Nagoya forsvant EUs forbudsstandpunktet litt senere på dagen.

- Jeg syns synd på EU-forhandlingslederen, sier en hardt arbeidende delegat for ett av de mange temaområdene som ble behandlet på toppmøtet.

- Han får ikke mye søvn. Vi andre har 16-timersdager. Men han må jo på toppen av det avholde interne EU-møter for å avklare EUs løpende posisjoner, forklarer vedkommende.

Ikke nok med at EU-landene må droppe egne primærstandpunkter og komme fram til minste felles multiplum.

En delegat fra et av våre naboland forteller at det også er maktkamp om hvem som skal sitte i førersetet for EU i de ulike delene av forhandlingene som pågikk.

EU-kommisjonen har forhandlingsmandatet på de områdene hvor EU har overnasjonalitet, selv om kommisjonen i viktige prinsippspørsmål må forhøre seg med ministrene underveis.

Mens EU-presidentskapet, for tida Belgia, har ordet på områdene der medlemslandene har et direkte ord med i laget.

Altså har EU to stemmer på ett og samme FN-forhandlingsmøte. Og vår venninne i nabolaget forteller at medlemslandene underveis på en FN-konferanse også må forholde seg til interne dragkamper om hvem som skal styre EU på hvilke punkter på ett og samme møte.

Regnestykket ser altså slik ut: Norge gjorde seg meget sterkt gjeldende som en konstruktiv brobygger mellom utviklingsland og utviklede land, på forhandlinger der EU på viktige spørsmål var ett av problemene.

Hvis Norges innflytelse skulle vært mer verdifull enn dagens rolle som selvstendig aktør i FN, måtte Norge som EUs 28. medlemsland ha klart å flytte EU til holdninger dagens 27 medlemsland ikke har.

Og det så betydelig at det oppveier at Norges røst forstummer i FN.

Slik er regnestykket. Svaret avhenger selvfølgelig av politiske preferanser.

Men et historisk minne jeg har fra et av de tidlige partsmøtene i FN-konvensjonen om biologisk mangfold i 1994, forteller sitt.

Møtet fant sted på Bahamas. Jeg ankom som reporter idet resultatet av folkeavstemningen om EU der hjemme, ble kjent.

En gjeng norske delegater jeg møtte i heisen, hang med geipen da de fikk vite at det ble nei-flertall. De ble helt satt ut. For som søkerland hadde Norge vært inne i varmen – som del av EU-delegasjonen.

Idet søkerstatusen over natta forsvant, ble Norge selvfølgelig kastet ut av det gode selskap.

Da skjedde det: I selve forhandlingene ble Norge nå oppfattet som et fristilt, utviklet land uten truende agendaer, men med holdninger nær jordas fattige flertall. Dermed fikk Norge en sentral rolle også der.

En av høvdingene i Norge for kampen for naturens mangfold, Peter Johan Schei, nå direktør for Fridtjof Nansens Institutt, ble fluksens valgt inn i ett av de mest betydningsfulle vervene i Konvensjonen.

Matematikk-kunnskapene i norsk skole skal være dårlige. Klarer de politiske regnemestrene som skal regne på norsk utenforskap eller innenforskap, å finne rett svar?

Les fra forhandlingene i Nagoya:

- En seier for FN-systemet.

Avviser anklager om fisk.

Avtale kom på plass.

Frikjenner reindrifta fra Japan.

Frikjenner den ansvarlige - raser mot natur-direktør.

Først ute med natur-lov.

Oslokonferansen har ikke utløst én krone.

Frister med 1 million dollar til skogvern.

- Vi vil også ha lov til å ødelegge.

Intet nytt fra Østfronten.

Roser Norge for ABS-brems.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Israel har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger
Siste nytt
21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenStormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenIsrael har begynt angrep mot Hamas-mål på Gazastripen16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger
Populært