Meny

Erfaringer fra Nagoya:

Mer norsk innflytelse i EU?

Norge gjorde seg meget sterkt gjeldende som en konstruktiv brobygger mellom utviklingsland og utviklede land under FN-møtet i Nagoya. Særlig gjaldt det forhandlinger der EU på viktige spørsmål var ett av problemene, skriver Thomas Vermes. Illustrasjon: Sverre Bjørstad Graff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La oss bruke FN-møtet om biologisk mangfold som laboratorium for å teste: Er Norges røst i verden sterkest i eller utenfor EU?

FN-konvensjon om naturens mangfold

Samtidig med at FNs klimakonvensjon ble vedtatt på FN-toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992, ble også FN-konvensjonen om vern og bærekraftig bruk av det biologiske mangfoldet vedtatt.

Det tiende toppmøtet for denne konvensjonen, COP10, ble avholdt i Nagoya, Japan, de to siste ukene av oktober.

Sorter, arter og økoysystemer utryddes i stor fart på kloden. Det kan ha like stor betydning som klimakrisen sies å ha. De to utfordringene innvirker også på hverandre. Men alarmen har runget mye høyere om klimaet enn om naturens mangfold.

2010 er erklært som året for biologisk mangfold av FN.

Også under FN-konvensjonen om biologisk mangfold pågår det årelange forhandlingsprosesser om bindende avtaler.

Både EU og Norge hadde som mål å stoppe ødeleggelsen av mangfoldet innen 2010. Både Norge og EU har oppsummert at det ikke har lyktes.

Les om FN-konvensjonen om biologisk mangfold på Miljøverndepartementets hjemmeside.

Her er hjemmesiden til FN-konvensjonen om biologisk mangfold.

NAGOYA (ABC Nyheter):

- Gratulerer!

En utenlandsk delegat smiler og avbryter Emine Isciel, en av de norske forhandlerne under FN-møtet i Nagoya, mens jeg snakker med henne.

- Har du bursdag?

- Nei, jeg fikk gjennom en vanskelig sak da jeg ledet diskusjonen i arbeidsgruppa, svarer Isciel.

Vi er i den hektiske konferansehallen der utallige dragkamper ble utkjempet på FN-toppmøtet de to ukene vi har bak oss.

Miljøverndepartementets ekspert var ikke alene nordmann som hadde ledende roller i forhandlingene.

Nordmenn ledet arbeidsgrupper, og i de uendelige, traurige møtene der det ble halt og dratt i kommaer og paragrafer, lød ordstyrerens røst ofte:

- Vær så god Brasil. - Vær så god Norge. - Vær så god EU.

I FN er Norge en aktiv spiller.

Helt til topps på dette miljøtoppmøtet:

På ministernivå var det nettopp Norge ved Erik Solheim som var ønsket til å lede diskusjonene i en minigruppe som i tillegg besto av EU, Brasil og Namibia. De tre var regnet som ytterpunktene i konflikten om genressurser.

Norge rolle var å tilrettelegge for kompromisser. Vår europeiske unionsnabo var et problem i forhold til enighet med utviklingslandene i det vanskeligste og mest avgjørende punktet å løse i disse forhandlingene:

En avtale om tilgang til genressurser og rettferdig deling av utbyttet mellom de som har genene, og de som får bruke dem, ABS-protokollen.

FN-konferansen om biologisk mangfold var en ny påminnelse i diskusjonen om Norges røst og innflytelse i verden.

- Vil vi ha noe å si, må vi være med i blokken som har tyngde nok til å bli hørt i verden, nemlig EU, hører vi i debatten om Norges forhold til EU.

Ja, EUs røst veier tungt, ikke minst som ett av ytterpunktene i stridighetene som pågikk i Nagoya.

Så hvilken mer-innflytelse sammenliknet med det Norge faktisk hadde og har nå, kunne landet fått som del i den tunge EU-blokken?

Det som skjer i slike internasjonale fora, er at EU samordner sine standpunkter forut og om nødvendig underveis i forhandlingene. Som medlemsland kan man derfor før og under slike forhandlinger være med på å påvirke EUs posisjoner.

Lite land, stor oppmerksomhet: Erik Solheim i ett av mange intervjuer i Nagoya. Foto: Thomas VermesLite land, stor oppmerksomhet: Erik Solheim i ett av mange intervjuer i Nagoya. Foto: Thomas Vermes

Og i verden veier EU selvsagt tyngre enn Norge – selv om det ikke umiddelbart virket sånn på Nagoya-konfransen.

Men for EU-landene går påvirkningen begge veier.

EU-flertallet har ikke bare innflytelse over alle medlemslandenes posisjoner i en slik FN-forhandling.

EUs demokratiske sentralisme binder også medlemslandene. De skal rett og slett ikke fremme andre meninger utad enn det EU internt har kommet fram til.

Under konferansen var ikke våre nabolands navn så ofte å høre fra ordstyrerbordet. Det var derimot EU. EU har forhandlingsretten på vegne av medlemslandene.

Det interne EU-spillet er ikke bare-bare, fikk jeg vite da jeg underveis i Nagoya snakket med forhandlere.

Ikke nok med at 27 land skal ha felles posisjoner idet forhandlingene starter.

De skal ha felles posisjoner hver morgen idet forhandlingene skrider fram setning for setning, avsnitt for avsnitt.

Her kjemper finjussen mot de kraftige miljøvedtakene politikerne hevder må til. Og da teller hvert komma, hver detalj. Da holder det strengt tatt ikke å ha EU-oppgjør på kammerset én gang om dagen.

Problemet er at FNs over 190 medlemsland ikke tar pauser for at EU skal få tid til å ha interne fraksjonsmøter. Dermed må EUs forhandlingsledelse bare ta sine avgjørelser underveis på egenhånd. Og de forhåndsavtalte posisjonene kan virke statiske på de øvrige deltakerne.

- EU møter av og til med noen underlige posisjoner, som de ikke helt kan forsvare, men så kan gå bort fra senere på dagen. Det tar jeg som tegn på at de har kommet fram til et kompromiss på morgenmøtet sitt, forteller en av forhandlerne.

Ett slikt eksempel kom faktisk den norske fiskeridelegaten Ove Hokstad med i ABC Nyheter i Nagoya: Han fortalte at EU overraskende gikk inn for forbud mot krillfiske i Antarktis.

Norge måtte så påpeke at det er i strid med det EU selv går inn for i forvaltningsorganet som har med det fiskeriet å gjøre. Der er EU for fiske under strenge kvotebestemmelser. I Nagoya forsvant EUs forbudsstandpunktet litt senere på dagen.

- Jeg syns synd på EU-forhandlingslederen, sier en hardt arbeidende delegat for ett av de mange temaområdene som ble behandlet på toppmøtet.

- Han får ikke mye søvn. Vi andre har 16-timersdager. Men han må jo på toppen av det avholde interne EU-møter for å avklare EUs løpende posisjoner, forklarer vedkommende.

Ikke nok med at EU-landene må droppe egne primærstandpunkter og komme fram til minste felles multiplum.

En delegat fra et av våre naboland forteller at det også er maktkamp om hvem som skal sitte i førersetet for EU i de ulike delene av forhandlingene som pågikk.

EU-kommisjonen har forhandlingsmandatet på de områdene hvor EU har overnasjonalitet, selv om kommisjonen i viktige prinsippspørsmål må forhøre seg med ministrene underveis.

Mens EU-presidentskapet, for tida Belgia, har ordet på områdene der medlemslandene har et direkte ord med i laget.

Altså har EU to stemmer på ett og samme FN-forhandlingsmøte. Og vår venninne i nabolaget forteller at medlemslandene underveis på en FN-konferanse også må forholde seg til interne dragkamper om hvem som skal styre EU på hvilke punkter på ett og samme møte.

Regnestykket ser altså slik ut: Norge gjorde seg meget sterkt gjeldende som en konstruktiv brobygger mellom utviklingsland og utviklede land, på forhandlinger der EU på viktige spørsmål var ett av problemene.

Hvis Norges innflytelse skulle vært mer verdifull enn dagens rolle som selvstendig aktør i FN, måtte Norge som EUs 28. medlemsland ha klart å flytte EU til holdninger dagens 27 medlemsland ikke har.

Og det så betydelig at det oppveier at Norges røst forstummer i FN.

Slik er regnestykket. Svaret avhenger selvfølgelig av politiske preferanser.

Men et historisk minne jeg har fra et av de tidlige partsmøtene i FN-konvensjonen om biologisk mangfold i 1994, forteller sitt.

Møtet fant sted på Bahamas. Jeg ankom som reporter idet resultatet av folkeavstemningen om EU der hjemme, ble kjent.

En gjeng norske delegater jeg møtte i heisen, hang med geipen da de fikk vite at det ble nei-flertall. De ble helt satt ut. For som søkerland hadde Norge vært inne i varmen – som del av EU-delegasjonen.

Idet søkerstatusen over natta forsvant, ble Norge selvfølgelig kastet ut av det gode selskap.

Da skjedde det: I selve forhandlingene ble Norge nå oppfattet som et fristilt, utviklet land uten truende agendaer, men med holdninger nær jordas fattige flertall. Dermed fikk Norge en sentral rolle også der.

En av høvdingene i Norge for kampen for naturens mangfold, Peter Johan Schei, nå direktør for Fridtjof Nansens Institutt, ble fluksens valgt inn i ett av de mest betydningsfulle vervene i Konvensjonen.

Matematikk-kunnskapene i norsk skole skal være dårlige. Klarer de politiske regnemestrene som skal regne på norsk utenforskap eller innenforskap, å finne rett svar?

Les fra forhandlingene i Nagoya:

- En seier for FN-systemet.

Avviser anklager om fisk.

Avtale kom på plass.

Frikjenner reindrifta fra Japan.

Frikjenner den ansvarlige - raser mot natur-direktør.

Først ute med natur-lov.

Oslokonferansen har ikke utløst én krone.

Frister med 1 million dollar til skogvern.

- Vi vil også ha lov til å ødelegge.

Intet nytt fra Østfronten.

Roser Norge for ABS-brems.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:39 Person til sykehus med stikkskader i Oslo06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Svensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:43 Japansk sonde landet på asteroide05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:46 Zuccarello etter tap: Jeg har hatt veldig mange fine år her04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:43 Israelsk romfartøy på vei mot månen04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Norges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke17:56 Video frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28 Verdens største bie var ikke utryddet16:55 Veltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08 Klæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54 Gull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42 Falla til finale da Skistad falt i semifinale15:39 Skuespiller Henrik Scheele er død15:25 Undersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23 Ustjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47 Adam gruer seg til jobb hver dag14:27 – Doping er ikke forbeholdt russerne13:59 Beboere på eldrehjem får senere middag13:56 USAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44 58 jerv tatt under lisensjakta13:43 TV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23 Vegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09 Alle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05 Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44 Fire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23 Kristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23 Minst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05 Storebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05 – Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54 Norwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52 Norsk VM-speaker på sykehus11:26 Frigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21 Over 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19 Oljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18 Paven krever handling på toppmøte om overgrep11:17 Breakdance på OL-programmet i 202410:49 Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46 Greta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04 Mistenkelig dødsfall i Harstad09:51 Guardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16 Flyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16 Mann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04 Sentrumskandidater går sammen i Israel08:40 Abort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39 Michael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38 Svensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56 Tybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51 NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47 Pelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32 Stjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24 – USA må være militært beredt i verdensrommet07:00 Kongen feirer 82-årsdagen i dag06:40 To personer skutt og drept i Bro i Sverige
Siste nytt
06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:39NorgePerson til sykehus med stikkskader i Oslo06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29VerdenAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19VerdenSvensk undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00NorgeMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:43VerdenJapansk sonde landet på asteroide05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:46SportZuccarello etter tap: Jeg har hatt veldig mange fine år her04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:43VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen04:41NorgeKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11VerdenHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07NorgeNorges Bank anklager aktivister for pengeforfalskning01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Norge4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: - Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke17:56VerdenVideo frigjort: Her forsøker smuglerne å unnslippe militærhelikopteret17:28VerdenVerdens største bie var ikke utryddet16:55VerdenVeltet statue av overgrepsanklaget prest i Gdansk16:08SportKlæbo parkerte konkurrentene og tok VM-gull på sprinten15:54SportGull til Falla, bronse til Eide på VM-sprinten15:42SportFalla til finale da Skistad falt i semifinale15:39NorgeSkuespiller Henrik Scheele er død15:25NorgeUndersøkelse: Over 30 prosent av etterforskningsressursene brukes på nær 3 prosent av sakene15:23SportUstjugov raste mot Klæbo etter sprintmiss14:47Helse og livsstilAdam gruer seg til jobb hver dag14:27Sport– Doping er ikke forbeholdt russerne13:59Helse og livsstilBeboere på eldrehjem får senere middag13:56PengerUSAs finanstilsyn gransker Danske Bank13:44Norge58 jerv tatt under lisensjakta13:43VerdenTV4-profil mistenkt for grov voldtekt av mindreårig13:23SportVegard Ulvang: – Vi vil bremse utviklingen13:09SportAlle norske videre – Klæbo slått av Ustjugov13:05NorgeHelgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom12:44SportFire norske videre til kvartfinalene – Weng ute12:23SportKristoff brøt etter velt i Tour of Oman12:23VerdenMinst 26 personer omkom under uvær i Pakistan12:05PengerStorebror Kjos: – Dette er katastrofe12:05Reise– Flypriser er ikke lett å bli klok på11:54PengerNorwegian erkjenner at kassen nesten var tom11:52SportNorsk VM-speaker på sykehus11:26NorgeFrigir navnet på kvinnen som ble drept på gravlund11:21VerdenOver 2.500 barn lever i flyktningleirer i Syria11:19PengerOljeselskapene forventer investeringer på 170 milliarder kroner i Norge i år11:18VerdenPaven krever handling på toppmøte om overgrep11:17SportBreakdance på OL-programmet i 202410:49PengerKvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav10:46VerdenGreta (16) ga EU en lekse i klimapolitikk10:04NorgeMistenkelig dødsfall i Harstad09:51SportGuardiola: – Vi er ikke klare til å kjempe om mesterligatittelen09:16ReiseFlyselskap benekter at de spionerer på passasjerene09:16NorgeMann dømt til 16 års fengsel i overgrepssak09:04PolitikkSentrumskandidater går sammen i Israel08:40Helse og livsstilAbort eller ikke – alene om vanskelig valg08:39VerdenMichael Cohen vitner i Kongressen neste uke08:38SportSvensken som har vunnet mer enn Marit Bjørgen07:56PolitikkTybring-Gjedde: – Hun misforstår ytringsfrihet07:51MotorNAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog07:47VerdenPelosi ber om støtte til resolusjon mot unntakstilstanden07:32SportStjernen vil revansjere «nesten-opplevelsen»07:24Verden– USA må være militært beredt i verdensrommet07:00KulturKongen feirer 82-årsdagen i dag06:40VerdenTo personer skutt og drept i Bro i Sverige
Populært