Viktige samtaleopptak i «Russiagate»

<p>Lydopptak har potensiale til å svekke USAs president, Donald Trump.</p>
Lydopptak har potensiale til å svekke USAs president, Donald Trump. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais / NTB Scanpix

Igjen kan opptak av samtaler mellom presidenten og andre sentrale personer i amerikansk politikk bli avgjørende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Ikke siden president Richard Nixon i Watergatesaken i 1974 ble felt av innholdet i lydopptak av samtaler på hemmelige lydbånd, har vi hørt om lydbåndopptak som kan ramme en president så hardt.

Da var det opptak av samtaler i Det hvite hus i juni 1972 som fikk Nixon til å forstå at han ville tape den pågående riksrettssaken mot ham, og han valgte å trekke seg fra presidentstillingen to år senere - den 8. august 1974.

I løpet av de siste par dagene har det dukket opp to nye tilfeller av hemmelige lydopptak som har påvirket det politiske livet i Washington. Særlig i det som gjelder oppstyret rundt russiske agenters innblanding i valgkampen i 2016 og spørsmålet om Trump og/eller hans medarbeidere har samarbeidet med russerne.

Samleordet for alt det «russiske» i Washington er etter hvert blitt «Russiagate» - oppkalt etter Watergate.

En mulig agent for russerne

Det ene lydopptaket er avskriften av hemmelige opptak som FBI har gjort av Carter Page, en 49 år gammel medarbeider i Donald Trumps valgkamp i 2016. Han har sitt eget konsulentfirma i petroleumsindustrien, Global Energy Capital, med aktivitet særlig i den russiske og sentralasiatiske olje- og gassindustrien.

Etterretningsorganisasjonene fikk i all hemmelighet i 2016 tillatelse av Representantenes hus’ etterretningskomité til å iverksette etterforskning av Carter, inkludert telefonavlytting.

Etterforskningen av Carter Page har vært begrunnet med hans høye aktivitetsnivå som frittstående konsulent i Russland. FBI har trodd at Page var utsatt for målrettet rekruttering fra den russiske regjeringens side, og han er omtalt som en mulig agent for russerne i et dokument som i 2015/16 ble utarbeidet av den britiske tidligere etterretningsoffiseren Christopher Steel.

Page er ikke tiltalt for noe lovbrudd, og han har benektet at han har utført noen form etterretningsoppdrag for russerne.

Offentliggjøringen av dokumentet rundt hans virksomhet har vakt spesiell oppmerksomhet fordi den type overvåkning og avlytting normalt er reservert for dem som USAs etterretning anser som de viktigste agentene i russisk tjeneste.

De overvåkes i henhold til den amerikanske loven som bærer initialene FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) og brukes normalt bare mot de mest betydningsfulle agentene.

Resultatet av slik overvåkning oppbevares vanligvis i dypeste hemmelighet, og vesentlige deler av den 412 siders utskriften som nå er offentliggjort av Carters uttalelser og etterretningsvirksomhet er overstrøket og dermed uleselig.

Les også: Donald Trump snubler videre

En aktiv og omfattende russisk virksomhet

Carter Page’s virksomhet i Russland omtales som en aktiv og omfattende virksomhet. Han omtales også i flere av bøkene som er utkommet i USA i forbindelse med den russiske innblanding og forsøk på påvirkning av utfallet av presidentvalget i 2016.

President Trump avviser kategorisk at Page var agent for russerne, og Trump benytter anledningen til å gjenta sin påstand om at hele etterforskningen av russernes innblanding i valget er bevisst oppdiktet av FBI og er en partipolitisk heksejakt mot ham og hans medarbeidere.

Carter Page lot seg intervjue på amerikansk TV sist søndag og avviste kategorisk at han har opptrådt som agent for russerne.

I rapporten og utskriften som er offentliggjort, heter det imidlertid at «politiet har gjort flere beslag av opptak fra samtaler Page har gjort med presidenten og andre innflytelsesrike personer i inn- og utland. Deler av innholdet i opptakene er overstrøket fordi innholdet kunne bli pinlig både for Carter Page og de andre som er med på opptakene».

Les også: Trump vil gjøre USA til «et land i sitt bilde»

Samtale om å betale angivelig elskerinne

Den andre aktuelle avlyttingen dreier seg ikke direkte om «Russiagate», men den kan likevel få en avgjørende innflytelse på Trumps videre utførelse av jobben som president.

Det ene gjelder samtaler som Trumps tidligere personlige advokat, «fikser» og altmuligmann Michael Cohen har hatt om betaling av en tidligere midtsidepike i Playboy, Karen McDougal, som hevder å ha hatt et 10 måneder langt utenomekteskapelig forhold med Donald Trump i 2006. Det var året etter at Trump giftet seg med sin nåværende hustru Melania.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Advokaten Michel Cohen, her avbildet utenfor en domstol i New York. Foto: Seth Wenig / AP
Advokaten Michel Cohen, her avbildet utenfor en domstol i New York. Foto: Seth Wenig / AP

Ti år senere, i september 2016, da Trump var kandidat i presidentvalget mot Hillary Clinton, fortalte McDougal om forholdet til sladreavisen National Enquirers magasin. Avisen var da eid av en av Trumps personlige venner.

Ifølge Trumps advokat Cohen fikk han i oppdrag av Trump å betale henne 150.000 dollar (1,32 millioner kroner) for å selge sin historie til National Enquirer.

Trump ville at denne avisen skulle få enerett på historien, og at hun heller ikke skulle fortelle den til andre – verken til andre medier eller personer. Ikke overraskende, Trumps venn i National Enquirer trykket aldri historien, og den gikk på det tidspunkt ikke videre.

Var det valgkampbidrag?

Det andre utenomekteskapelige forholdet som Trump har måttet betale dyrt for i ettertid, var med pornoskuespillerinnen som kaller seg Stormy Daniels, som ble betalt 130.000 dollar (1,14 millioner kroner) for å holde tett om forholdet.

Man kan mene det man vil om utenomekteskapelige forhold, men det er ikke ulovlig, ikke engang for presidenter. Det er heller ikke ulovlig å forsøke å holde det skjult, og det er heller ikke ulovlig å lyve om det.

Men når det gjelder Trumps betaling av hysj-penger til sine elskerinner i forbindelse med en valgkamp, er spørsmålet om hva hensikten med betalingen var.

For hvis hensikten med hysj-pengene var å forhindre at denne historien skulle komme ut og dermed skade Trumps sjanser i valgkampen, ville det være å betrakte som bidrag til valgkampen. Og da skulle det vært innberettet som valgkampbidrag! Og det ble ikke gjort, verken av Trump, Cohen eller noen annen.

Det som gjør saken enda mer interessant nå i ettertid, er at Michael Cohen sier at han gjorde opptak av denne og mange andre samtaler han hadde med Trump om saken. Cohen var vært presidentens ekstremt lojale, personlige advokat og «fikser» i New York i mange år, og han har tidligere sagt at han er villig til å «gå i krigen for Trump».

Stephanie Clifford, bedre kjent under artistnavnet Stormy Daniels, og hennes advokat Michael Avenatti. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Stephanie Clifford, bedre kjent under artistnavnet Stormy Daniels, og hennes advokat Michael Avenatti. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I den senere tid har Cohen følt seg forlatt av Trump. Han har i stedet fått FBIs søkelys mot seg. Og det som allerede var ille for Cohen, ble verre for ham da politiet på Manhattan i april i år ransaket hans hjem, hans kontor og et hotellrom han brukte i New York. Politiet slo til meget tidlig om morgenen og tok med seg store mengder dokumenter som blir brukt i etterforskningen både av Trumps forhold til russiske agenter i «Russiagate», og hvilken rolle Cohen har spilt i Trumps lovlige og eventuelt ulovlige virksomhet.

Cohen var viktig for Trump fordi han var villig å gjøre hva som helst Trump måtte be ham om å gjøre, og så «rydde opp» for Trump etterpå – selv om det kunne skape problemer for Cohen selv.

Cohen har fortalt mediene at han har gjort opptak av langt flere samtaler enn de som gjaldt betaling til Trumps elskerinner. Men hva mer har de snakket om? Og hvem andre har han snakket med i sin tjeneste for Trump? Cohen har mistet sin lojalitet overfor Trump og har åpenbart intet imot å legge alle kort på politiets bord. Politiet har lydopptakene, og saken er langt fra avsluttet.

Les også: Trump sier at advokatens påståtte opptak «kanskje er ulovlig»

Kan svekke Trump i Washington

Både Cohen-saken og Page-saken vil kunne pågå ennå i mange måneder eller kanskje år og kan bidra til å svekke hovedpersonenes posisjon i Washington.

De hemmelige opptakene av telefonsamtalene er allerede blitt vesentlige elementer i «Russiagate», på samme måte som Richard Nixon og hans medarbeidere var det i Watergate – og som førte til Nixons avgang.

Men da, i 1972-1974, var det presidenten selv som hadde fått installert avlyttingsutstyret og gjorde avlyttingen. I dag spør Trump om det virkelig kan være lovlig å gjøre hemmelige opptak av samtaler med presidenten?

Igjen sier vi som Donald Trump: «We’ll see what happens».

Audun Tjomsland har vært korrespondent for NRK i New York og London, han har skrevet boka «En personlig reise i AMERIKA fra Kennedy til Obama» og har fulgt amerikansk politikk i mer enn 50 år. Han kommenterer på oppdrag for ABC Nyheter og blogger om utenrikspolitikk på Tjomsland.no.

Les også:

Republikanere kaller Trump landssviker og forræder: – Jeg er ferdig med ham

Trump gir amerikanske etterforskere skylda for det dårlige forholdet til Russland

Trump: – Jeg mener EU er en fiende

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:48 Therese Johaug utklasset konkurrentene på Lillehammer11:27 – Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57 Homoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40 25 demonstranter drept i Bagdad10:35 NSBs navnebytte kan bli billigere10:11 Kilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08 Én av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34 Dansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51 Björk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36 Reidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00 Hoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09 Evo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01 Indisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25 Mange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13 Strømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02 Hergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55 Flere naust totalskadd i brann i Arna05:53 Samoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50 Dette skjer i dag05:41 Bilbrann i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:08 Pilene peker nedover for Ap05:04 Utålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53 Trump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42 Dale forsvarer ferjefri E3902:27 Høyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27 VG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53 Fotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29 Polfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09 Ericsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46 Elon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53 Lie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota
Siste nytt
11:48SportTherese Johaug utklasset konkurrentene på Lillehammer11:27Penger– Om noen år er det kun utenlandske banker som kan drive med forbrukslån i Norge10:57PolitikkHomoterapi: MDG ber partiene fristille sine folkevalgte10:40Verden25 demonstranter drept i Bagdad10:35NorgeNSBs navnebytte kan bli billigere10:11VerdenKilde: USA gjenopptar samtaler med Taliban10:08MotorÉn av tre innrømmer: Tror de har kjørt med promille09:34SportDansk øl-jubel og tårer før Norge-duell: – Vi forbereder oss på slagsmål08:51VerdenBjörk: Greta Thunberg kommer til å forandre verden08:36PolitikkReidulf (17) fikk øye på noe rart: Norges ukjente sovjet-drama08:00SportHoppsjefen: – Vi har fått vår Northug og Bjørgen07:09VerdenEvo Morales til Cuba for medisinsk behandling07:01VerdenIndisk kvinne anmeldte menn for voldtekt – døde etter å ha blitt satt fyr på06:25NorgeMange trafikkuhell på glatte veier på Østlandet06:13VerdenStrømleverandør må ut med 120 milliarder i forlik etter branner i California06:02SportHergeirsson innrømmer feilvurdering, Gigstad Fauske kan bli VM-joker05:55NorgeFlere naust totalskadd i brann i Arna05:53VerdenSamoa hever portforbud etter massevaksinasjon05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeBilbrann i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:08NorgePilene peker nedover for Ap05:04VerdenUtålmodig kø-sniker fikk som fortjent04:53VerdenTrump avviser at han vil møte til høringer om riksrett04:42NorgeDale forsvarer ferjefri E3902:27VerdenHøyesterett i USA stanser regjeringens plan om å gjenoppta føderale dødsdommer02:27NorgeVG: 14 mistenkte i svindel av Telenor-bank i Pakistan01:53NorgeFotgjenger omkom i trafikkulykke på Randaberg i Rogaland01:29NorgePolfarerne og hjelperne har møtt hverandre på isen01:09VerdenEricsson betaler 9 milliarder i bot etter korrupsjonssak00:46VerdenElon Musk frifunnet for ærekrenkelser mot grottedykker23:53SportLie kjørte inn til karrierebeste i utfor21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota
Populært