Meny

Trump: – Jeg mener EU er en fiende

USAs president Donald Trump og førstedame Melania ankom Glasgow fredag. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix
I et oppsiktsvekkende nytt intervju sier den amerikanske presidenten at han ser på EU som en av hans største fiender.

Det var under et intervju med TV-programmet «Face the Nation» på CBS at Trump ble spurt om å utpeke hvem han mener er hans «største globale fiende akkurat nå».

– Vel, jeg mener vi har mange fiender. Jeg mener EU er en fiende, se hva de gjør med oss innen handel. Nå skulle du ikke trodd det om EU, men de er en fiende , sier Trump til CBS.

(Saken fortsetter under)

Tidligere i uka var han på NATO-toppmøte med regjeringssjefer fra blant annet EU. Der tok Trump et nytt oppgjør med de NATO-allierte som han mener bruker for lite penger på forsvar.

I det aktuelle intervjuet, som er tatt opp lørdag på presidentens golfhotell i Skottland, kobler presidenten EU mot NATO-landene han mener har unngått å bevilge nok penger til forsvar:

– Mange av EU-landene er medlem i NATO, og de har ikke betalt regningene sine.

USA er midt inne i en handelsstrid med blant andre EU og Kina etter at Trump innførte høy toll på en rekke varer på grunn av amerikanernes handelsunderskudd med omverdenen. Tidligere har Trump uttalt EU i hans øyne er like ille som Kina når det kommer til å stjele fra USA.

– Russland er en fiende i visse henseender. Kina er en fiende økonomisk, helt klart en fiende. Men det betyr ikke at de er slemme. Det betyr ingenting. Det betyr at de er konkurransedyktige, sier presidenten.

Trump møter mandag Russlands president Vladimir Putin til toppmøte i Finland etter å ha tilbrakt helgen i Storbritannia.

– Jeg går i møtet med lave forventninger. Jeg går ikke med høye forventninger , sier den amerikanske presidenten i et intervju med CBS Evening News.

Populært