Meny

Trumps «splitt og hersk» undervurderer Europa grovt

USAs president Donald Trump taler under Nato-toppmøtet i Brussel i mai i fjor. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i bakgrunnen. Scanpix/AP.
Stemmer: Audun Tjomsland
Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Fjorårets toppmøte i Nato ble av enkelte kalt en «katastrofe» etter hardkjøret fra USAs president. Blir det mer forsonlig denne gang, eller får Nato-toppene nok en gang møte bulldoseren Donald Trump?

Allerede mandag ettermiddag publiserte Trump twittermeldinger med kritikk av de andre NATO-landene for ikke å bidra nok til alliansen. I kjent stil gjentok den amerikanske presidenten at USA bruker mer penger på NATO enn noen av de andre medlemslandene. Trump skrev også at Europa trenger forsvarsalliansen mye mer enn det USA gjør.

Uenighet innen NATO-alliansen er intet nytt. Nytt er det imidlertid at USAs president gjentatte ganger gir uttrykk for uvilje mot alliansen generelt og tydelig viser at han misliker enkelte nøkkelpersoner, som Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Storbritannias statsminister Theresa May og Canadas statsminister Justin Trudeau. Etter et glimt av mulig gjensidig sympati mellom Trump og Frankrikes Emanuel Macron, er det nå klart at også dette vennskapet har kjølnet betydelig.

Derimot nøler ikke Trump et øyeblikk med å uttrykke sin beundring for Russlands president Vladimir Putin, den kinesiske president på livstid Xi Jinping og Trumps nyeste venn, Nord-Koreas «suverene leder» siden 2011, Kim Jong-un.

Trump er dermed på god vei til å gjøre sine venner til sine uvenner; og sine verste fiender til sine beste venner.

Det kunne være smartere å være trygg på sine venner først, før han drar på usikker frierferd til fremmed land.

Møte-maraton

Rekkefølgen og betydningen av møtene Trump skal ha denne uken er neppe tilfeldig:

  • Nato-toppmøtet i Brussel 10. og 11. juli.
  • Offisielt besøk i Storbritannia 12. og 13. juli.
  • Toppmøte med Russlands president Vladimir Putin i Helsinki 16. juli.

Her har han lagt opp til en møteserie hvor den «nye sheriffen i byen» virkelig skal kunne peke ut hvem som er hans venner og hvem som ikke er det. Hans «splitt og hersk-politikk» har virket fremmed i en storpolitisk sammenheng.

Motiv fra USAs tidligere president Barack Obamas besøk i London i april 2016. Scanpix/AP.

Trumps høye aktivitetsnivå og hans beundring for Putin, må sees i sammenheng med den russiske innblandingen i presidentvalget i 2016, der Trump seiret over motkandidaten Hillary Clinton. En fremmed makts innblanding i en av de helligste amerikanske institusjoner, valget på landets president, er naturligvis helt uholdbart. President Obama utviste derfor straks etter valget 35 russiske diplomater fra USA og stengte noen av de største spionreirene i Washington-området.

Hittil er det ikke kommet fram bevis for at Trump selv eller hans nærmeste medarbeidere bidro ulovlig til det russiske engasjementet ved valget.

Spesialetterforsker Robert Mueller er fortsatt i full sving med sin gransking av eventuelt samrøre mellom Russland og Trump-valgkampen. Arkivfoto 2017: Scanpix/Reuters.

Men etterforskningen pågår fortsatt for fullt under ledelse av justisdepartementets spesialetterforsker Robert Mueller, for å finne ut om Trump eller hans folk gjorde noe som strider mot amerikansk lov.

Les også: Medier: Trump vurderer å forlate WTO

Toll-konflikt og fornærmelser

Det er grunn til bekymring for at Trump under NATO-toppmøtet i Brussel den 11. og 12. juli skal finne på å gjøre en ny, ubehøvlet opptreden som han gjorde på møtet i Quebec i Canada i den såkalte « Group of 7» i forrige måned. G7-landene er en gruppe rike, demokratiske industriland som samarbeider. Gruppen består av Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA. Inntil for fire år siden, da Russland annekterte nabolandet Ukraina, deltok også Russland. Den europeiske union EU er også representert på G7-møtene, og på møtet i år ble Norges statsminister Erna Solberg invitert til å delta på en del av møtet.

Kort tid før G-7 møtet i Quebec startet, hadde Trumps regjering kunngjort innføring av nye toll og avgifter på eksport av stål og aluminium til USA, noe som ble meget negativt mottatt av USAs handelspartnere. I Quebec kom Trump bevisst for sent til innledningen av møtet, han insisterte på at Russland må gjeninntas som medlem av G-7, han truet med å skjerpe handelskrigen mot USAs tradisjonelle handelspartnere, og han nektet å underskrive en felles uttalelse fra møtet. Etter møtet kalte han møtets vert, Canadas statsminister Trudeau, for «meget uærlig og svak.»

(Kommentaren fortsetter under bildet)

Et ofte gjengitt motiv fra G7-møtet i Canada 9. juni. Tysklands kansler Angela Merkel lener seg over bordet. USAs president Donald Trump sittende til høyre. USAs rådgiver for nasjonal sikkerhet John Bolton og Japans statsminister Shinzo Abe i bakgrunnen. Scanpix/Reuters. Foto: Handout . / Reuters

Angriper «gratispassasjerer»

Det er knyttet stor spenning til om Trump på NATO-møtet de kommende dagene vil vise den samme negative holdningen til USAs tradisjonelle militære samarbeidspartnere, som han gjorde i Quebec til sine tradisjonelle handelspartnere. Trump har sagt tydelig fra at han mener at NATOs partnere betaler for lite til det militære fellesskapet, hvor det lenge har vært et mål at partnerlandene skal bruke minst to prosent av sitt brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar. Han har rettet kritikken særlig mot Tyskland, og beskyldt landet for å oppføre seg som gratispassasjer i NATO.

Tyskland bruker i dag 1,2 prosent av sitt BNP på forsvaret, og tyskerne har ingen plan om å nå de to prosentene med det første. Det provoserer Trump. Ifølge NTB viser en oversikt fra sist vinter at bare 15 av de 29 medlemslandene legger opp til å nå målet om to prosent innen 2024.

Land som betaler for lite, vil bli «håndtert», har Trump advart. Det er en advarsel som også går til Norge, som i dag bruker 1,6 prosent av BNP til forsvarsformål.

Og Trump har senere sagt at han mener at heller ikke to prosent er nok, men at det burde være fire prosent.

Etter NATO-møtet 11. og 12. juni i Brussel reiser Trump videre til Storbritannia, der det militære samarbeidet mellom de allierte landene hadde sin opprinnelse under andre verdenskrig. Amerikanerne og britene var helt sentrale samarbeidspartnere da NATO ble etablert i 1949. NATO ble den seirende part i Den kalde krigen, som endte med Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Etter planen skal president Trump møte dronning Elizabeth og statsminister Theresa May. Han vil også besøke Winston Churchills fødested Blenheim Palace i landsbyen Woodstock, 13 km nordvest for Oxford. Fredag reiser han videre til Skottland. Derfra reiser han mandag den 16. juli til Helsinki for å møte den russiske president Vladimir Putin.

Les også: Stoltenberg om Trump: – Jeg har et godt arbeidsforhold til ham

Kan sette hardt mot hardt

Med en handelskrig i full utfoldelse, er det ikke utenkelig at Trump under NATO-møtet vil sette hardt mot hardt i spørsmålet om NATO-medlemmenes bruk av penger til sitt militære forsvar. Kanskje Norge vil være spesielt utsatt, ettersom det for hele verden er kjent at Norge har hatt enorme inntekter fra oljen i Nordsjøen og i dag anses for å være et av verdens rikeste land.

Det er i dag uklart for verden utenfor hvordan sentrale politiske beslutninger fattes i Det hvite hus.

Det synes å være stadig færre moderate røster i Trumps indre krets.

Med tidligere CIA-sjef Mike Pompeo som utenriksminister og tidligere FN-ambassadør John Bolton som sikkerhetspolitisk rådgiver, er balansen mellom moderate og ytterliggående røster i presidentens nærhet betydelig endret i favør av de ytterliggående.

Vil mindre velstående nasjoner måtte melde seg ut av NATO fordi de ikke ser seg i stand til å bruke to – eller helst fire prosent - av BNP på forsvaret? Eller vil USA kunne tenkes å skjære ned sitt NATO-engasjement betydelig? Dette vil kunne utvikle seg til en av de alvorligste kriser i NATOs 70 år lange historie.

Les også: EU: – Donald Trump er farlig for Europa

Putin har alt å vinne på krisen

Russlands president Vladimir Putin og USAs president Trump møtes igjen i Helsinki mandag neste uke. Her er de to i samtale under G20-møtet i Tyskland i fjor sommer. Scanpix/Reuters.

Til slutt i denne storpolitiske møteserien skal Trump møte Putin i Helsinki. Hvem har mest å oppnå av en mulig krise i samarbeidet mellom de vestlige land – både økonomisk og militært – og særlig i NATO? Vladimir Putin, naturligvis. Og Trump ville ha vist hvor mektig og viktig han er – og hvor viktige Trump og Putin ville være – hvis de samarbeidet.

Det er også andre viktige usikkerheter i internasjonal politikk i disse dager. Hvordan vil Europa utvikle seg når Storbritannia går ut av EU, og kanskje danner nye bilaterale avtaler? Hvis Labours leder Jeremy Corbyn skulle bli britisk statsminister, hvordan ville han se på NATO – eller eventuelle nye forbindelser mellom USA, Russland – og Storbritannia? Trump har brutt opp det vestlige samarbeidet om atomavtalen med Iran, hvor det ihvertfall til en viss grad var kontroll med Irans utvikling av kjernefysiske våpen. Hva vil det kunne bety for maktbalansen i Midt-Østen?
Og ifølge en kommentar i Bloomberg nylig av den tidligere fire stjerners admiralen i USAs sjøforsvar, James Stravridis, skal Trump i en diskusjon nylig fått vite at Sverige ikke er medlem av NATO. Da skal Trump ha bemerket at det kanskje ikke hadde vært så dumt, om USA kunne få den samme type avtale som han tror at Sverige har, at også amerikanerne kan «velge og vrake blant militære operasjoner som de kan tenke seg å delta i.»

NATO-pakten kan være mer sårbar enn president Trump innser.

I hjertet av den militære samarbeidsavtalen ligger forpliktelsen til å betrakte et angrep mot et av medlemslandene, som et angrep mot dem alle. Dette lå til grunn for at også andre NATO-land deltok i krigen mot internasjonal terrorisme etter terrorangrepet mot mål i New York og Washington 11. september i 2001. President Trumps uvilje mot vestlige land i Europa svekker løftet i NATO-pakten, kanskje særlig fordi det strider mot Trumps tankegang at små land skal være like viktige og ha de samme rettigheter som de store landene i samarbeidet.

Samtidig er verden i forandring. Russland er ikke så mektig som Sovjetunionen engang var, mens betydningen av å sikre også de små demokratienes eksistens er stadig større nå som autoritære strømninger påvirker utviklingen i stadig flere land - som for eksempel Polen og Ungarn, for ikke å snakke om Tyrkia.

Sår tvil om USAs seriøsitet

Jo mer uvørent Trump farer fram overfor tradisjonelle samarbeidsland i Europa, dess mer vil de europeiske landene tvile på USAs seriøsitet i de forpliktelser som ligger til grunn for samarbeidsavtaler med USA.

Det britiske nyhetsmagasinet Economist har en interessant konklusjon på sin artikkel nylig om problemene i den vestlige alliansen:

President Trump tror han er en mester i forhandlingenes kunst. Men på veien til å gjøre Amerika sterkere, undervurderer han grovt betydningen av det samholdet han synes å ville svekke i og med Europa.

Les også:

– Byråkrater må teipe sammen dokumenter Trump river i stykker

Hva gjør Trump riktig?

Stemmer: Trump vil gjøre USA til «et land i sitt bilde»

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:33 CGTN: 44 døde og 90 kritisk skadd etter eksplosjon i Kina02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler
Siste nytt
02:33VerdenCGTN: 44 døde og 90 kritisk skadd etter eksplosjon i Kina02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep02:14VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler
Populært