Meny

Kvinne (29) siktet i «Russia-gate»

Republikanere kaller Trump landssviker og forræder: – Jeg er ferdig med ham

Fremstående republikanere sier de ikke lenger kan støtte Donald Trump, og kaller ham en forræder og landssviker.

Samtidig sier stadig flere rett ut at Russland må sitte på informasjon som er så skadelig for Trump, at det er årsaken til hans underdanighet overfor Vladimir Putin, som omtales som en tyrann.

Mens Trump satt på flyet hjem fra Finland, ble en 29 år gammel russisk kvinne siktet av spesialetterforsker Robert Mueller & Co.

– Det Trump gjorde i dag, var å begå forræderi. Han kan ikke lenger støttes. Han er en klar og åpen fare for Amerika. Republikanerne kan ikke lenger tie, tordner den innflytelsesrike, konservative radiostjernen Joe Walsh på Twitter, og legger til:

– Jeg vil ikke være stille. Jeg er ferdig med ham, raser Walsh, som er tidligere republikansk kongressmann, og er fortsatt sentral i Tea Party-bevegelsen – han står altså langt ut på høyresiden.

Les også: Putin vil ha tettere sikkerhetssamarbeid med Trump

Walsh mer enn antyder at Russland sitter på kompromitterende opplysninger om Donald Trump - som var blant årsaken til at Russland-granskingen ble iverksatt av FBI.

– En tidligere offisiell FBI-talsmann sa i dag: «Russland har noe på Trump. Noe som Trump oppfatter som en stor personlig trussel mot ham. Det er derfor Trump har bestemt seg for å gå over til det andre laget. Han setter sitt personlige forgodtbefinnende foran landets», sier Walsh.

– Skremmende, legger han til.

Aktuelt:  Tysklands utenriksminister: – Vi kan ikke stole på Det hvite hus

– Hvilket lag spiller du på?

Med «det andre laget» sikter han til hva den demokatiske presidentkandidaten Hillary Clinton har ytret. Før toppmøtet mellom Vladimir Putin og Trump, dagen da VM-finalen i fotball ble spilt i Moskva, spurte hun retorisk med sportsspråk på Twitter:

– Stort verdensmesterskap. Spørsmålet til president Trump når han møter Putin: Vet du hvilket lag du spiller for?

Etter pressekonferansen, der USAs president altså uttrykte at han hadde mer tillit til hva den tidligere, mangeårige KGB-agenten Putin sa, enn sine egne 17 etterretningsorganisasjoner, som har slått fast at Russland blandet seg inn i presidentvalget i 2016, svarte hun selv:

– Vel, nå vet vi det.

Trump synes å ha trådt over en rød linje med sine uttalelser på pressekonferansen etter hans to timer lange én-til-én-møte med Russlands president, som det mot vanlig kutyme ikke ble tatt notater fra.

Les også:   Flengende kritikk for unnfallenhet venter Trump hjemme

Tror heller på KGB enn CIA

Kritikken hagler fra hans eget parti og selvsagt forhenværende sjefer fra de ulike hemmelige tjenestene, hvis konklusjoner USAs president trekker i tvil.

Senator Marco Rubio slår fast at det ikke hersker tvil om at Russland blandet seg inn i valget:

– Jeg tror ikke russerne blandet seg inn i valget vårt. Jeg vet at de gjorde det, og jeg vet at de vil forsøke seg igjen, sier Rubio til The Hill.

Senator John McCain var aller krassest.

Senator John McCain. Foto: Brian Snyder / Reuters

– Dagens pressekonferanse er den mest skandaløse forestillinger av en amerikanske president i manns minne. Skaden forårsaket av Trumps naivitet, egoisme, falske sidestillelse og hans sympati for diktatorer er vanskelig å forutse. Men det er helt klart at møtet i Helsingfors var en tragisk feil, sa McCain.

Trump har tidligere hånet den 81 år gamle politikeren, som er rammet av dødelig hjenekreft, for å ha blitt tatt som krigsfange da han ble skutt ned over Vietnam. Mandag kveld sa McCain at Trump mislyktes i å forsvare alle de verdier USA står for.

Mens Demokratenes fraksjonsleder i Senatet, Chuck Schumer, iskaldt slo fast:

– Han satte ordene fra KGB over ordene til menn og kvinner i CIA.

Kommentar:   Trumps største tabbe som president

Påstand om omgang med prostituerte

Den sparkede FBI-sjefen James Comey - som innledet Russland-granskingen - skrev:

– Dette var dagen da en amerikansk president sto på utenlandsk jord ved siden av en morderisk, lyvende voldsmann og nektet å støtte sitt eget land. Patrioter må nå reise seg og avvise oppførselen til denne presidenten.

Robert Mueller Foto: Saul Loeb / AFP

Putin nekter offentlig for at Russland «har noe på» Trump. FBI startet granskingen av Trump blant annet etter en rapport fra den tidligere britiske etterretningsagenten Christopher Steele, der det hevdes at Trump konspirerte med russerne.

Blant de pikante detaljene omtalt av den avgåtte FBI-sjef Comey, påstås det at russerne har video eller bilder av Trump på hotellrom med prostituerte som har såkalt urin-sex – altså så kompromitterende materiale at de har et solid grep på USAs president.

Trump kaller notorisk etterforskningen ledet av den den tidlige CIA-sjefen, republikaneren Robert Muller, for en «heksejakt». I Helsingfors åpnet han også for etterforskningsmessig samarbeid med russerne.

Innsikt:   Donald Trump jrs drøm: – Ønsker å gå i farens fotspor

Ny Mueller-siktelse da Trump satt på flyet

Men mens Trump var på vei hjem i Air Force One, la Mueller & Co. frem en ny, oppsiktsvekkende siktelse i Washington.

Den russiske statsborgeren Maria Butina skal ifølge siktelsen ha hatt tett kontakt med våpenlobbyen NRA, og skal ha vært et bindeledd mellom Trump-kampanjen og Russland. Hun er også siktet for å ha opptrådt som utenlandsk agent.

Ifølge New York Times skal Butina i 2016 to ganger ha forsøkt å arrangere hemmelige møter mellom Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin. Dette var under valgkampen for et par år siden, da Trump fortsatt var presidentkandidat, skriver Aftenposten.

(Artikkelen fortetter under bildet)

«RUSSISK AGENT»:Maria Butina er anklaget for å ha utført agentvirksomhet for russerne. FBI mener at Butina skal ha forsøkt å «etablere en bakkanal for at representanter hos russiske myndigheter kunne kommunisere». Foto: APUSA-kjenner Morten Øverbye, som blant annet har vært redaktør for CNN Norge, utreder om den 17 sider lange siktelsen:

  • 4. oktober 2016 sendte en person siktelsen mot Butina bare omtaler som [U.S. Person 1] en e-post der vedkommende skriver at «jeg har vært involvert i å sikre en VELDIG privat kommunikasjonslinje mellom Kreml og ledere for [Political Party 1] gjennom [Gun Rights Organisation]».
  • Ifølge siktelsen skal Butina allerede i mars 2015 ha fortalt [U.S. Person 1] at [Political Party 1] ville ta kontroll over den amerikanske regjeringen etter valget i 2016.
  • Ett annet interessant punkt er at Maria Butina 11. november spør en russisk tjenestemann om hva Kreml mener om en kandidat til jobben som amerikansk utenriksminister. Dette ble senere i november rapportert av Christopher Steele, som skrev at Kreml grep inn for å blokkere den første kandidaten til utenriksministerposten, Mitt Romney.

Les også:  John Bolton er hauken som dikterer Trump

Romney: – Skammelig og skadelig

Trump vraket overraskende Romney til jobben, og satte inn styreleder og administrerende direktør Rex Tillerson i verdens største ikke-statlige oljeselskap Exxon Mobil - som hadde tette bånd til Russland og Putin - i den blytunge posten. Tillerson er nå erstattet. Han og Trump skal ikke helt ha funnet tonen - blant annet skal Tillerson ha kalt Trump «en idiot».

Mitt Romney kommenterte etter siktelsen av russiske Maria Butina presseseansen i Helsingfors slik:

– Trumps beslutning om å ta Putins side fremfor amerikansk etterretningsbyråer er skammelig og skadelig overfor våre demokratiske prinsipper. Russland er fortsatt vår fremste geopolitiske motstander; å hevde at det er en moralsk likhet mellom USA og Russland, utfordrer ikke bare årsaker og historie, det undergraver vår nasjonale integritet og svekker vår globale troverdighet.

Les også: Slik skal russerne ha fått innflytelse på Trump

Trump skryter av Putin

Presidenten valgte å svare på den ramsalte kritikken fra partifeller ved i stedet å kritisere pressen for å ha stilt ham spørsmål om «heksejakten» fremfor for alle de andre viktige sakene han hevder de snakket om.

Den russiske presidenten, fikk derimot uforbeholdent skryt:

– Jeg synes at president Putin var veldig, veldig sterk, sa Donald Trump til Fow News i natt norsk tid.

Les også:   Søkkrik TV-vert i Fox blant USAs mektigste: – Han holder Trump-velgerne varme

Populært