Meny

Ekspert på kroppsspråk: – Ikke naturlig oppførsel

Interessen for de ettersøkte i forbindelse med bortføringen i Lørenskog styrkes med at de ikke har meldt seg, sier ekspert i kroppsspråk.

– Begge personene har enkelte trekk som gjør de interessante for saken, sett opp mot tid og sted, og klesdrakt og oppførsel, sier Vidar Hansen, tidligere politimann og programleder av «Den nakne sannhet» på TV 2 Livsstil.

For en uke siden gikk politiet ut med en etterlysning av flere personer som gikk utenfor arbeidsplassen til Tom Hagen morgenen da kona hans forsvant.

Anne-Elisabeth Hagen (68) ble den 31. oktober bortført fra sitt eget hjem, og det har kommet krav om løsepenger i kryptovaluta Monero.

Overvåkingsvideo

En syklist kameraene har fanget opp har meldt seg. Nå gjenstår de to mennene. Klokken 07:36 kommer en person kledd i svart gående lett fremoverbøyd med bestemte skritt langs veien for så å snu og gå tilbake.

24 minutter etter dette, klokken 08.00, kommer neste person, kledd i grått og svart. Personen har en annerledes og saktere gange. Han tar opp noe som kan være en mobiltelefon, titter på den veldig raskt, før den legges ned i lomma igjen.

Politiet: Siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen klokken 9.14

– De kjenner seg nok selv igjen

Før Hansen sluttet i politiet, ble han og makkeren belønnet med Politiprisen for flest pågripelser på ett år. Hansen regnes for å være en av Norges fremste eksperter på kroppsspråk og non-verbal kommunikasjon. ABC Nyheter har bedt ham om å ta en titt på videoene.

Vidar Hansen, kroppsspråkekspert og tidligere politimann. Foto: Privat

Hansen forteller at utgangspunktet er at når vi går, går vi av en grunn. På vei til jobb, går en tur, på vei til butikken eller trening. I tillegg kommuniserer vi mye i måten vi går på. Vi har alle vår normale gange, hvor vi går i normalt tempo og har en naturlig sving på overkropp og armer. Blir for eksempel tempoet endret så forandrer også kroppsspråket seg.

– Gode venner kan kjenne igjen hverandre på gangen, og det er også stor sannsynlighet for at de etterlyste kjenner seg selv igjen hvis de har sett videoen, sier Hansen.

Ved å se på videoen så må vi se etter tegn som ikke passer inn i det store bildet. Det er da tre ting som er spesielt gjeldende;

  • Unaturlig tilstedeværelse eller oppførsel
  • Unaturlig forandring i oppførsel
  • Klær og fargekombinasjon på klær

– Stresset og på vei til noe

Unaturlig tilstedeværelse eller oppførsel: – På videoen kan en se at den første personen har en litt unormalt rask og bestemt gange i forhold til det vi betegner som normal gange. Han går også litt fremoverbøyd. Kroppspråket forteller at denne personen har det forholdsvis travelt og at han har noe han skal gjøre. Han går ikke tur i området, tror Hansen.

– Han kan også være litt stresset og nervøs. Stress og nervøsitet er energi som gjør kroppen urolig, noe som også kan føre til en rask og bestemt gange. Hadde personen hatt en mer selvsikker og kontrollert gange, så hadde han vært mer rakrygget, ikke så mye sving på armene, gått roligere og holdt hodet og haken mer opp i luften, sier Hansen.

Det er stille rundt huset til Tom Hagen på Fjellhamar. Hans kone Anne-Elisabeth Hagen fryktes bortført for ti uker siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Person nummer to har en roligere gange, og det ser ut som han sjekker mobilen et kort øyeblikk.

– Hvis personen er ute for å observere så ville det vært naturlige at personen så rundt seg. Denne personen ser rett frem hele tiden. I tillegg har personen hette over hodet. Dette fører til at mye av sidesynet forsvinner. For meg så ser det ut som at denne personen er på vei til noe, og ikke er ute for å observere, sier Hansen.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Dette er saken:

– Ikke naturlig oppførsel, men kan ha en forklaring

Unaturlig forandring i oppførsel: Gjør en person en unaturlig forandring eller bevegelse så kan det være et rødt flagg. Hvis du går hjem om kvelden og det er en person som går bak deg som også krysser gaten samtidig som du gjør det eller stopper opp når du gjør det, så skal en være på vakt.

I videoen forandrer den første personen retning og går i bestemt og rask gange tilbake fra den veien han kom i fra.

– Retningsskifte kan ha sammenheng med noe som plutselig oppstår som gjør at han føler at han må snu, eller at personen går for å sjekke noe, for deretter å gå tilbake. For meg er det noe jeg uansett reagerer på, og det er ikke en naturlig oppførsel, selv om det kan ha en helt naturlig forklaring når en får snakket med vedkommende, sier Hansen.

Mørke klær for å unngå oppmerksomhet

Klær og fargekombinasjon på klær: Kriminelle som er ute for å gjøre en planlagt kriminell handling som innbrudd, overfall, tyveri, m.m., så er det en del fellestrekk som går igjen ang. klesdrakt. Den kriminelle har da som regel på seg mørke klær, selv på dagtid, og unngår klær med sterke lyse farger. Dette er for å unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet og gå mest mulig i ett med omgivelsene.

I vår tilfelle har begge mennene mørke og nøytrale klær på seg, men det kan også være en del av moten.

– Motsatt er syklisten i videoen. Syklisten har en jakke med sterk gul farge for å gjøre seg synlig for andre trafikanter, sier Hansen.

– De kriminelle har også ofte et hodeplagg som lue eller caps, eller klesplagg som dekker deler av ansiktet, som hettegenser eller jakke med hette. Når den kriminelle handlingen blir gjennomført så er det et flertall av de kriminelle som har på seg hansker. Dette for å unngå å etterlate fingeravtrykk og DNA, sier Hansen, men understreker igjen at det er mer sannsynlig med hodeplagg og hansker når det er kaldt ute.

En annen ting er tilbehør.

– Er de kun ute og observerer så går en gjerne uten bag, pose eller skulderveske for å være mest mulig mobile. Når en derimot skal gjennomføre handlingen har en gjerne med seg en liten ryggsekk eller lignende, med verktøy for å for eksempel bryte seg inn i et hus, eller en har med seg andre gjenstander som er nødvendige for å gjennomføre forbrytelsen.

– Styrker politiets interesse

Personene har status som mulige vitner, og er ikke siktet for noe.

– Dette er en alvorlig sak, og det er litt spesielt hvis de ikke bidrar til å oppklare den, men det kan være mange grunner til det. Det kan være utlendinger som ikke har fått det med seg, eller så vil de ikke det.

– Gjør det dem enda mer interessante for saken?

– Ja, det styrker bare politiets interesse for dem, med tanke på tidspunktet og stedet de befant seg. Det er et eneboligområde og ikke et naturlig førstevalg å gå en spasertur i.

– Er det mulig at de har noe uoppgjort med politiet eller er ulovlig i landet og ikke ønsker å bli etterforsket selv?

– Helt klart, men det er ikke der politiets fokus ligger. Med tanke på alvorlighetsgraden i denne saken bør de melde seg, sier Hansen.

Hansen åpner for at personene kan ha vært ruset, men det er umulig å se utifra videoen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking
Siste nytt
18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking
Populært