Ekspert på kroppsspråk: – Ikke naturlig oppførsel

Interessen for de ettersøkte i forbindelse med bortføringen i Lørenskog styrkes med at de ikke har meldt seg, sier ekspert i kroppsspråk.

– Begge personene har enkelte trekk som gjør de interessante for saken, sett opp mot tid og sted, og klesdrakt og oppførsel, sier Vidar Hansen, tidligere politimann og programleder av «Den nakne sannhet» på TV 2 Livsstil.

For en uke siden gikk politiet ut med en etterlysning av flere personer som gikk utenfor arbeidsplassen til Tom Hagen morgenen da kona hans forsvant.

Anne-Elisabeth Hagen (68) ble den 31. oktober bortført fra sitt eget hjem, og det har kommet krav om løsepenger i kryptovaluta Monero.

Overvåkingsvideo
Overvåkingsvideo

En syklist kameraene har fanget opp har meldt seg. Nå gjenstår de to mennene. Klokken 07:36 kommer en person kledd i svart gående lett fremoverbøyd med bestemte skritt langs veien for så å snu og gå tilbake.

24 minutter etter dette, klokken 08.00, kommer neste person, kledd i grått og svart. Personen har en annerledes og saktere gange. Han tar opp noe som kan være en mobiltelefon, titter på den veldig raskt, før den legges ned i lomma igjen.

Politiet: Siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen klokken 9.14

– De kjenner seg nok selv igjen

Før Hansen sluttet i politiet, ble han og makkeren belønnet med Politiprisen for flest pågripelser på ett år. Hansen regnes for å være en av Norges fremste eksperter på kroppsspråk og non-verbal kommunikasjon. ABC Nyheter har bedt ham om å ta en titt på videoene.

Vidar Hansen, kroppsspråkekspert og tidligere politimann. Foto: Privat
Vidar Hansen, kroppsspråkekspert og tidligere politimann. Foto: Privat

Hansen forteller at utgangspunktet er at når vi går, går vi av en grunn. På vei til jobb, går en tur, på vei til butikken eller trening. I tillegg kommuniserer vi mye i måten vi går på. Vi har alle vår normale gange, hvor vi går i normalt tempo og har en naturlig sving på overkropp og armer. Blir for eksempel tempoet endret så forandrer også kroppsspråket seg.

– Gode venner kan kjenne igjen hverandre på gangen, og det er også stor sannsynlighet for at de etterlyste kjenner seg selv igjen hvis de har sett videoen, sier Hansen.

Ved å se på videoen så må vi se etter tegn som ikke passer inn i det store bildet. Det er da tre ting som er spesielt gjeldende;

  • Unaturlig tilstedeværelse eller oppførsel
  • Unaturlig forandring i oppførsel
  • Klær og fargekombinasjon på klær

– Stresset og på vei til noe

Unaturlig tilstedeværelse eller oppførsel: – På videoen kan en se at den første personen har en litt unormalt rask og bestemt gange i forhold til det vi betegner som normal gange. Han går også litt fremoverbøyd. Kroppspråket forteller at denne personen har det forholdsvis travelt og at han har noe han skal gjøre. Han går ikke tur i området, tror Hansen.

– Han kan også være litt stresset og nervøs. Stress og nervøsitet er energi som gjør kroppen urolig, noe som også kan føre til en rask og bestemt gange. Hadde personen hatt en mer selvsikker og kontrollert gange, så hadde han vært mer rakrygget, ikke så mye sving på armene, gått roligere og holdt hodet og haken mer opp i luften, sier Hansen.

Det er stille rundt huset til Tom Hagen på Fjellhamar. Hans kone Anne-Elisabeth Hagen fryktes bortført for ti uker siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Det er stille rundt huset til Tom Hagen på Fjellhamar. Hans kone Anne-Elisabeth Hagen fryktes bortført for ti uker siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Person nummer to har en roligere gange, og det ser ut som han sjekker mobilen et kort øyeblikk.

– Hvis personen er ute for å observere så ville det vært naturlige at personen så rundt seg. Denne personen ser rett frem hele tiden. I tillegg har personen hette over hodet. Dette fører til at mye av sidesynet forsvinner. For meg så ser det ut som at denne personen er på vei til noe, og ikke er ute for å observere, sier Hansen.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Dette er saken:

– Ikke naturlig oppførsel, men kan ha en forklaring

Unaturlig forandring i oppførsel: Gjør en person en unaturlig forandring eller bevegelse så kan det være et rødt flagg. Hvis du går hjem om kvelden og det er en person som går bak deg som også krysser gaten samtidig som du gjør det eller stopper opp når du gjør det, så skal en være på vakt.

I videoen forandrer den første personen retning og går i bestemt og rask gange tilbake fra den veien han kom i fra.

– Retningsskifte kan ha sammenheng med noe som plutselig oppstår som gjør at han føler at han må snu, eller at personen går for å sjekke noe, for deretter å gå tilbake. For meg er det noe jeg uansett reagerer på, og det er ikke en naturlig oppførsel, selv om det kan ha en helt naturlig forklaring når en får snakket med vedkommende, sier Hansen.

Mørke klær for å unngå oppmerksomhet

Klær og fargekombinasjon på klær: Kriminelle som er ute for å gjøre en planlagt kriminell handling som innbrudd, overfall, tyveri, m.m., så er det en del fellestrekk som går igjen ang. klesdrakt. Den kriminelle har da som regel på seg mørke klær, selv på dagtid, og unngår klær med sterke lyse farger. Dette er for å unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet og gå mest mulig i ett med omgivelsene.

I vår tilfelle har begge mennene mørke og nøytrale klær på seg, men det kan også være en del av moten.

– Motsatt er syklisten i videoen. Syklisten har en jakke med sterk gul farge for å gjøre seg synlig for andre trafikanter, sier Hansen.

– De kriminelle har også ofte et hodeplagg som lue eller caps, eller klesplagg som dekker deler av ansiktet, som hettegenser eller jakke med hette. Når den kriminelle handlingen blir gjennomført så er det et flertall av de kriminelle som har på seg hansker. Dette for å unngå å etterlate fingeravtrykk og DNA, sier Hansen, men understreker igjen at det er mer sannsynlig med hodeplagg og hansker når det er kaldt ute.

En annen ting er tilbehør.

– Er de kun ute og observerer så går en gjerne uten bag, pose eller skulderveske for å være mest mulig mobile. Når en derimot skal gjennomføre handlingen har en gjerne med seg en liten ryggsekk eller lignende, med verktøy for å for eksempel bryte seg inn i et hus, eller en har med seg andre gjenstander som er nødvendige for å gjennomføre forbrytelsen.

– Styrker politiets interesse

Personene har status som mulige vitner, og er ikke siktet for noe.

– Dette er en alvorlig sak, og det er litt spesielt hvis de ikke bidrar til å oppklare den, men det kan være mange grunner til det. Det kan være utlendinger som ikke har fått det med seg, eller så vil de ikke det.

– Gjør det dem enda mer interessante for saken?

– Ja, det styrker bare politiets interesse for dem, med tanke på tidspunktet og stedet de befant seg. Det er et eneboligområde og ikke et naturlig førstevalg å gå en spasertur i.

– Er det mulig at de har noe uoppgjort med politiet eller er ulovlig i landet og ikke ønsker å bli etterforsket selv?

– Helt klart, men det er ikke der politiets fokus ligger. Med tanke på alvorlighetsgraden i denne saken bør de melde seg, sier Hansen.

Hansen åpner for at personene kan ha vært ruset, men det er umulig å se utifra videoen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Tyrkia pågriper ordførere12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen
Siste nytt
13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenTyrkia pågriper ordførere12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen
Populært