Meny

Ekspert på kroppsspråk: – Ikke naturlig oppførsel

Interessen for de ettersøkte i forbindelse med bortføringen i Lørenskog styrkes med at de ikke har meldt seg, sier ekspert i kroppsspråk.

– Begge personene har enkelte trekk som gjør de interessante for saken, sett opp mot tid og sted, og klesdrakt og oppførsel, sier Vidar Hansen, tidligere politimann og programleder av «Den nakne sannhet» på TV 2 Livsstil.

For en uke siden gikk politiet ut med en etterlysning av flere personer som gikk utenfor arbeidsplassen til Tom Hagen morgenen da kona hans forsvant.

Anne-Elisabeth Hagen (68) ble den 31. oktober bortført fra sitt eget hjem, og det har kommet krav om løsepenger i kryptovaluta Monero.

Overvåkingsvideo

En syklist kameraene har fanget opp har meldt seg. Nå gjenstår de to mennene. Klokken 07:36 kommer en person kledd i svart gående lett fremoverbøyd med bestemte skritt langs veien for så å snu og gå tilbake.

24 minutter etter dette, klokken 08.00, kommer neste person, kledd i grått og svart. Personen har en annerledes og saktere gange. Han tar opp noe som kan være en mobiltelefon, titter på den veldig raskt, før den legges ned i lomma igjen.

Politiet: Siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen klokken 9.14

– De kjenner seg nok selv igjen

Før Hansen sluttet i politiet, ble han og makkeren belønnet med Politiprisen for flest pågripelser på ett år. Hansen regnes for å være en av Norges fremste eksperter på kroppsspråk og non-verbal kommunikasjon. ABC Nyheter har bedt ham om å ta en titt på videoene.

Vidar Hansen, kroppsspråkekspert og tidligere politimann. Foto: Privat

Hansen forteller at utgangspunktet er at når vi går, går vi av en grunn. På vei til jobb, går en tur, på vei til butikken eller trening. I tillegg kommuniserer vi mye i måten vi går på. Vi har alle vår normale gange, hvor vi går i normalt tempo og har en naturlig sving på overkropp og armer. Blir for eksempel tempoet endret så forandrer også kroppsspråket seg.

– Gode venner kan kjenne igjen hverandre på gangen, og det er også stor sannsynlighet for at de etterlyste kjenner seg selv igjen hvis de har sett videoen, sier Hansen.

Ved å se på videoen så må vi se etter tegn som ikke passer inn i det store bildet. Det er da tre ting som er spesielt gjeldende;

  • Unaturlig tilstedeværelse eller oppførsel
  • Unaturlig forandring i oppførsel
  • Klær og fargekombinasjon på klær

– Stresset og på vei til noe

Unaturlig tilstedeværelse eller oppførsel: – På videoen kan en se at den første personen har en litt unormalt rask og bestemt gange i forhold til det vi betegner som normal gange. Han går også litt fremoverbøyd. Kroppspråket forteller at denne personen har det forholdsvis travelt og at han har noe han skal gjøre. Han går ikke tur i området, tror Hansen.

– Han kan også være litt stresset og nervøs. Stress og nervøsitet er energi som gjør kroppen urolig, noe som også kan føre til en rask og bestemt gange. Hadde personen hatt en mer selvsikker og kontrollert gange, så hadde han vært mer rakrygget, ikke så mye sving på armene, gått roligere og holdt hodet og haken mer opp i luften, sier Hansen.

Det er stille rundt huset til Tom Hagen på Fjellhamar. Hans kone Anne-Elisabeth Hagen fryktes bortført for ti uker siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Person nummer to har en roligere gange, og det ser ut som han sjekker mobilen et kort øyeblikk.

– Hvis personen er ute for å observere så ville det vært naturlige at personen så rundt seg. Denne personen ser rett frem hele tiden. I tillegg har personen hette over hodet. Dette fører til at mye av sidesynet forsvinner. For meg så ser det ut som at denne personen er på vei til noe, og ikke er ute for å observere, sier Hansen.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Dette er saken:

– Ikke naturlig oppførsel, men kan ha en forklaring

Unaturlig forandring i oppførsel: Gjør en person en unaturlig forandring eller bevegelse så kan det være et rødt flagg. Hvis du går hjem om kvelden og det er en person som går bak deg som også krysser gaten samtidig som du gjør det eller stopper opp når du gjør det, så skal en være på vakt.

I videoen forandrer den første personen retning og går i bestemt og rask gange tilbake fra den veien han kom i fra.

– Retningsskifte kan ha sammenheng med noe som plutselig oppstår som gjør at han føler at han må snu, eller at personen går for å sjekke noe, for deretter å gå tilbake. For meg er det noe jeg uansett reagerer på, og det er ikke en naturlig oppførsel, selv om det kan ha en helt naturlig forklaring når en får snakket med vedkommende, sier Hansen.

Mørke klær for å unngå oppmerksomhet

Klær og fargekombinasjon på klær: Kriminelle som er ute for å gjøre en planlagt kriminell handling som innbrudd, overfall, tyveri, m.m., så er det en del fellestrekk som går igjen ang. klesdrakt. Den kriminelle har da som regel på seg mørke klær, selv på dagtid, og unngår klær med sterke lyse farger. Dette er for å unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet og gå mest mulig i ett med omgivelsene.

I vår tilfelle har begge mennene mørke og nøytrale klær på seg, men det kan også være en del av moten.

– Motsatt er syklisten i videoen. Syklisten har en jakke med sterk gul farge for å gjøre seg synlig for andre trafikanter, sier Hansen.

– De kriminelle har også ofte et hodeplagg som lue eller caps, eller klesplagg som dekker deler av ansiktet, som hettegenser eller jakke med hette. Når den kriminelle handlingen blir gjennomført så er det et flertall av de kriminelle som har på seg hansker. Dette for å unngå å etterlate fingeravtrykk og DNA, sier Hansen, men understreker igjen at det er mer sannsynlig med hodeplagg og hansker når det er kaldt ute.

En annen ting er tilbehør.

– Er de kun ute og observerer så går en gjerne uten bag, pose eller skulderveske for å være mest mulig mobile. Når en derimot skal gjennomføre handlingen har en gjerne med seg en liten ryggsekk eller lignende, med verktøy for å for eksempel bryte seg inn i et hus, eller en har med seg andre gjenstander som er nødvendige for å gjennomføre forbrytelsen.

– Styrker politiets interesse

Personene har status som mulige vitner, og er ikke siktet for noe.

– Dette er en alvorlig sak, og det er litt spesielt hvis de ikke bidrar til å oppklare den, men det kan være mange grunner til det. Det kan være utlendinger som ikke har fått det med seg, eller så vil de ikke det.

– Gjør det dem enda mer interessante for saken?

– Ja, det styrker bare politiets interesse for dem, med tanke på tidspunktet og stedet de befant seg. Det er et eneboligområde og ikke et naturlig førstevalg å gå en spasertur i.

– Er det mulig at de har noe uoppgjort med politiet eller er ulovlig i landet og ikke ønsker å bli etterforsket selv?

– Helt klart, men det er ikke der politiets fokus ligger. Med tanke på alvorlighetsgraden i denne saken bør de melde seg, sier Hansen.

Hansen åpner for at personene kan ha vært ruset, men det er umulig å se utifra videoen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Amerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 – Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av
Siste nytt
13:16NorgeBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51ReiseAmerikansk ektepar: – Det kunne ha blitt en forferdelig tragedie10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44Reise– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03Politikk– Astrologi er ingen etterspurt kompetanse16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av
Populært