Meny

Ekspert på kroppsspråk: – Ikke naturlig oppførsel

Interessen for de ettersøkte i forbindelse med bortføringen i Lørenskog styrkes med at de ikke har meldt seg, sier ekspert i kroppsspråk.

– Begge personene har enkelte trekk som gjør de interessante for saken, sett opp mot tid og sted, og klesdrakt og oppførsel, sier Vidar Hansen, tidligere politimann og programleder av «Den nakne sannhet» på TV 2 Livsstil.

For en uke siden gikk politiet ut med en etterlysning av flere personer som gikk utenfor arbeidsplassen til Tom Hagen morgenen da kona hans forsvant.

Anne-Elisabeth Hagen (68) ble den 31. oktober bortført fra sitt eget hjem, og det har kommet krav om løsepenger i kryptovaluta Monero.

Overvåkingsvideo

En syklist kameraene har fanget opp har meldt seg. Nå gjenstår de to mennene. Klokken 07:36 kommer en person kledd i svart gående lett fremoverbøyd med bestemte skritt langs veien for så å snu og gå tilbake.

24 minutter etter dette, klokken 08.00, kommer neste person, kledd i grått og svart. Personen har en annerledes og saktere gange. Han tar opp noe som kan være en mobiltelefon, titter på den veldig raskt, før den legges ned i lomma igjen.

Politiet: Siste livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen klokken 9.14

– De kjenner seg nok selv igjen

Før Hansen sluttet i politiet, ble han og makkeren belønnet med Politiprisen for flest pågripelser på ett år. Hansen regnes for å være en av Norges fremste eksperter på kroppsspråk og non-verbal kommunikasjon. ABC Nyheter har bedt ham om å ta en titt på videoene.

Vidar Hansen, kroppsspråkekspert og tidligere politimann. Foto: Privat

Hansen forteller at utgangspunktet er at når vi går, går vi av en grunn. På vei til jobb, går en tur, på vei til butikken eller trening. I tillegg kommuniserer vi mye i måten vi går på. Vi har alle vår normale gange, hvor vi går i normalt tempo og har en naturlig sving på overkropp og armer. Blir for eksempel tempoet endret så forandrer også kroppsspråket seg.

– Gode venner kan kjenne igjen hverandre på gangen, og det er også stor sannsynlighet for at de etterlyste kjenner seg selv igjen hvis de har sett videoen, sier Hansen.

Ved å se på videoen så må vi se etter tegn som ikke passer inn i det store bildet. Det er da tre ting som er spesielt gjeldende;

  • Unaturlig tilstedeværelse eller oppførsel
  • Unaturlig forandring i oppførsel
  • Klær og fargekombinasjon på klær

– Stresset og på vei til noe

Unaturlig tilstedeværelse eller oppførsel: – På videoen kan en se at den første personen har en litt unormalt rask og bestemt gange i forhold til det vi betegner som normal gange. Han går også litt fremoverbøyd. Kroppspråket forteller at denne personen har det forholdsvis travelt og at han har noe han skal gjøre. Han går ikke tur i området, tror Hansen.

– Han kan også være litt stresset og nervøs. Stress og nervøsitet er energi som gjør kroppen urolig, noe som også kan føre til en rask og bestemt gange. Hadde personen hatt en mer selvsikker og kontrollert gange, så hadde han vært mer rakrygget, ikke så mye sving på armene, gått roligere og holdt hodet og haken mer opp i luften, sier Hansen.

Det er stille rundt huset til Tom Hagen på Fjellhamar. Hans kone Anne-Elisabeth Hagen fryktes bortført for ti uker siden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Person nummer to har en roligere gange, og det ser ut som han sjekker mobilen et kort øyeblikk.

– Hvis personen er ute for å observere så ville det vært naturlige at personen så rundt seg. Denne personen ser rett frem hele tiden. I tillegg har personen hette over hodet. Dette fører til at mye av sidesynet forsvinner. For meg så ser det ut som at denne personen er på vei til noe, og ikke er ute for å observere, sier Hansen.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Dette er saken:

– Ikke naturlig oppførsel, men kan ha en forklaring

Unaturlig forandring i oppførsel: Gjør en person en unaturlig forandring eller bevegelse så kan det være et rødt flagg. Hvis du går hjem om kvelden og det er en person som går bak deg som også krysser gaten samtidig som du gjør det eller stopper opp når du gjør det, så skal en være på vakt.

I videoen forandrer den første personen retning og går i bestemt og rask gange tilbake fra den veien han kom i fra.

– Retningsskifte kan ha sammenheng med noe som plutselig oppstår som gjør at han føler at han må snu, eller at personen går for å sjekke noe, for deretter å gå tilbake. For meg er det noe jeg uansett reagerer på, og det er ikke en naturlig oppførsel, selv om det kan ha en helt naturlig forklaring når en får snakket med vedkommende, sier Hansen.

Mørke klær for å unngå oppmerksomhet

Klær og fargekombinasjon på klær: Kriminelle som er ute for å gjøre en planlagt kriminell handling som innbrudd, overfall, tyveri, m.m., så er det en del fellestrekk som går igjen ang. klesdrakt. Den kriminelle har da som regel på seg mørke klær, selv på dagtid, og unngår klær med sterke lyse farger. Dette er for å unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet og gå mest mulig i ett med omgivelsene.

I vår tilfelle har begge mennene mørke og nøytrale klær på seg, men det kan også være en del av moten.

– Motsatt er syklisten i videoen. Syklisten har en jakke med sterk gul farge for å gjøre seg synlig for andre trafikanter, sier Hansen.

– De kriminelle har også ofte et hodeplagg som lue eller caps, eller klesplagg som dekker deler av ansiktet, som hettegenser eller jakke med hette. Når den kriminelle handlingen blir gjennomført så er det et flertall av de kriminelle som har på seg hansker. Dette for å unngå å etterlate fingeravtrykk og DNA, sier Hansen, men understreker igjen at det er mer sannsynlig med hodeplagg og hansker når det er kaldt ute.

En annen ting er tilbehør.

– Er de kun ute og observerer så går en gjerne uten bag, pose eller skulderveske for å være mest mulig mobile. Når en derimot skal gjennomføre handlingen har en gjerne med seg en liten ryggsekk eller lignende, med verktøy for å for eksempel bryte seg inn i et hus, eller en har med seg andre gjenstander som er nødvendige for å gjennomføre forbrytelsen.

– Styrker politiets interesse

Personene har status som mulige vitner, og er ikke siktet for noe.

– Dette er en alvorlig sak, og det er litt spesielt hvis de ikke bidrar til å oppklare den, men det kan være mange grunner til det. Det kan være utlendinger som ikke har fått det med seg, eller så vil de ikke det.

– Gjør det dem enda mer interessante for saken?

– Ja, det styrker bare politiets interesse for dem, med tanke på tidspunktet og stedet de befant seg. Det er et eneboligområde og ikke et naturlig førstevalg å gå en spasertur i.

– Er det mulig at de har noe uoppgjort med politiet eller er ulovlig i landet og ikke ønsker å bli etterforsket selv?

– Helt klart, men det er ikke der politiets fokus ligger. Med tanke på alvorlighetsgraden i denne saken bør de melde seg, sier Hansen.

Hansen åpner for at personene kan ha vært ruset, men det er umulig å se utifra videoen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:12 Bomber ryster Nigeria på valgdagen07:04 To til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund
Siste nytt
07:12VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen07:04NorgeTo til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund
Populært