Oslo Frp ber byrådet fjerne bomstasjoner slik som Bergen

<p>Oslo-politiker Aina Stenersen er Frps førstekandidat til kommunevalget i høst, og mener bompengebelastningen i Oslo har blitt altfor høy. </p>
Oslo-politiker Aina Stenersen er Frps førstekandidat til kommunevalget i høst, og mener bompengebelastningen i Oslo har blitt altfor høy. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Partiet vil fremme fire nye forslag i bystyret i et forsøk på å dempe bompengebelastningen i hovedstaden, men flertall får de ikke.

– Det er nå vedtatt mot Fremskrittspartiets stemmer å etablere 53 nye bomstasjoner i Oslo, og raseriet i befolkningen vokser for hver dag som går. At dette er en ren ekstraskatt for bilister er klart når 98 prosent av inntektene fra bomstasjonene i Oslo går til andre formål enn bedre veier for de betalende bilistene, sier Aina Stenersen, 1. kandidat for Oslo Frp, til ABC Nyheter.

1. juni 2019 blir bomringen i Oslo kraftig utvidet når de 53 nye bomstasjonene åpnes. Samtidig som antallet bomstasjoner øker, går prisen per passering ned. Stenersen mener likevel den økonomiske belastningen for bensin- og dieselbilistene blir altfor stor.

– Jeg vil gjerne ha ned bommene uansett. Det er selve systemet som er usosialt. Jeg er slett ikke fornøyd med ordningen som trer i kraft 1. juni, sier Stenersen.

Frp-politikeren oppfordrer byrådet i Oslo til å se til Bergen, og evaluere om noen av de nye bomstasjonene kan fjernes.

Bergen ønsker rettferdig bomring

I Bergen åpnet 15 nye bomstasjoner i april, noe som førte til økt motstand i befolkningen. Flere av bomstasjonene ble utsatt for hærverk, og partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) gjorde sin beste meningsmåling noen sinne, med over 20 prosent oppslutning i Bergensavisen.

Bakgrunn: Bergen fjerner bomstasjoner: – Åpenbart en sammenheng med motstanden

Forrige uke kunngjorde byrådet i Bergen at de vil fjerne to bomstasjoner fra Åsane bydel og erstatte dem med en ny på Nordhordlandsbrua langs E39. Slik begrunnet byrådsleder Roger Valhammer (Ap) endringen:

– Vi vil at bomringen skal være så rettferdig som mulig. Vi har sett at enkelte områder i Åsane har blitt særlig sterkt rammet av dagens løsning. Når vi så fikk presentert en løsning som nå er kvalitetssikret av Statens Vegvesen, så går vi for det.

Leder for byrådet i Oslo, Raymond Johansen (Ap) sier bomordningen evalueres årlig, men sier ikke noe om hvorvidt byrådet vil vurdere endringer fortløpende.

– Det rapporteres årlig til bystyret på hvordan vi ligger an med målene i Oslopakke 3, og dermed også effekten av de nye bomstasjonene, sier Johansen til ABC Nyheter.

Aktuelt: Frp-Aina åpner for å regjere med fire borgerlige partier i Oslo

Frps fire forslag

1. juni åpner 53 nye bomstasjoner i Oslo. Aina Stenersen poserer foran den nye bommen på Carl Berners plass. Foto: Privat
1. juni åpner 53 nye bomstasjoner i Oslo. Aina Stenersen poserer foran den nye bommen på Carl Berners plass. Foto: Privat

Aina Stenersen og Oslo Frp mener byrådet i hovedstaden har dratt bompengestrikken for langt. De vil fremme fire nye forslag i bystyret i et forsøk på å dempe bompengebelastningen. Dette er forslagene:

  1. Bystyret ber Byrådet ta et initiativ overfor samarbeidspartnerne i Oslopakke 3 om å stoppe den planlagte utplassering av nye bomstasjoner.
  2. Bystyret ber Byrådet søke å få innført et årskort for maksimal bompengebelastning per bil i samarbeid med statlige myndigheter.
  3. Bystyret ber Byrådet arbeide for at de lovgivende myndigheter endrer lovbestemmelser slik at minst 75% av bominntekter benyttes til forbedringer for bilister med veier/broer og tunneler, og maksimalt 25% til kollektivformål og sykkelveier.
  4. Bystyret ber Byrådet foreslå for partnerne i Oslopakke 3 at det søkes om en dobbelt så lang nedbetalingstid for tilbakebetaling av lån slik at bompengesatsene kan reduseres sterkt.

– Noen bilister har et større behov for å benytte bil enn andre og derfor bør det settes en øvre total grense for hva en bil skal kunne bli belastet med, sier Stenersen.

Hun legger til:

– Lengden for tilbakebetaling av bompengegjeld en vesentlig faktor. Dersom nedbetalingstiden gjøres dobbelt så lang vil den årlige belastning bli nesten halvert og da kan bompengesatsene reduseres sterkt.

Les også: Raja enig med Giske om bompenger: Det er blitt for mye

Ap: – Forslaget hører hjemme på Luksusfellen

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), er ikke imponert over Stenersens forslag.

– Stenersen sitt forslag om å forlenge nedbetalingstiden hører hjemme på Luksusfellen. Lang nedbetalingstid er aldri noen god løsning for å holde kostnader nede. Tvert imot. Lang nedbetalingstid øker kostnadene, fordi det må betales rente over flere år. Å øke nedbetalingstiden er like lurt som å kjøpe tv på avbetaling og betale over flere år. Smart for banken og butikken, men ikke for deg, sier Johansen til ABC Nyheter.

Han påpeker videre at det er Stortinget som har fastsatt lånerammen for Oslopakke 3, hvor det heter at lånet skal være nedbetalt ved avtalens utløp i 2036.

Med forslaget om å sette en maksgrense for bompengebetaling mener byrådslederen at Stenersen slår inn åpne dører da alle bomringer i Norge har et makstak for antall passeringer du må betale for i måneden.

– Om Stenersen vil fjerne bompengene, bør hun starte med å gå til sin egen samferdselsminister. Frp har satt rekord i bompengeinntjening på sin vakt. Oslo Frp er nærmere samferdselsministeren enn jeg er. Hvis Stenersen fra Frp synes staten, ved samferdselsministeren fra Frp, betaler for lite av utbyggingen og driften av vei- og kollektivprosjekter i Oslo, foreslår jeg at hun tar det opp med regjeringen.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) mener Oslo Frp lurer velgerne med å komme med valgløfter om å fjerne bommer partiet og regjeringen selv har støttet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) mener Oslo Frp lurer velgerne med å komme med valgløfter om å fjerne bommer partiet og regjeringen selv har støttet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ulemper ved å fjerne bommer

Byrådslederen påpeker at om bompengene i Oslo forsvinner betyr det full stopp for utbyggingen av Fornebubanen og sentrumstunnel for T-banen.

– Vi får mer helseskadelig luft og vi når heller ikke Frp-samferdselsministerens mål om nullvekst i biltrafikken. Hvis Frp har en løsning som er bedre enn bommer, så gjerne det, men det har ingen kommet med så langt. Veiprising kan være en løsning, men en slik ordning ligger frem i tid. Oslo trenger bedre luft og mindre biltrafikk nå – ikke mer biltrafikk og dårlig luft.

Stenersen tar ikke til orde for veiprising – altså kilometerbasert veiavgift – eller annen finansiering istedenfor bompenger. Hun ønsker heller ikke høyere skatter, hverken på kommunalt eller statlig nivå. Isteden mener Frp-politikeren at det handler om å prioritere pengene annerledes.

– For eksempel skal Oslo kommune bruke 13 milliarder kroner på å utbedre sykkelveier de nærmeste årene. De pengene kunne vært brukt til noe annet, mener Stenersen.

Raymond Johansen kontrer:

– At bompenger finansierer kollektiv- og sykkelvei-utbygginger, er bra for bilistene. Hver eneste person som sykler betyr en bil mindre på veien som lager kø. Hver eneste person som går til jobben betyr en bil mindre på veien som lager kø. Hver eneste person som tar t-banen eller bussen betyr en bil mindre på veien som lager kø. Da kommer håndverkeren frem, pasienttransporten i taxien rekker timen på sykehuset og alle andre som må kjøre får det lettere. Så det bra at bilistene betaler for kollektivutbygging, for det kommer dem til gode.

Samleside: Les alle våre saker om bompenger

Les også:

Bompengeparti nest størst på sjokkmåling i Bergen

Har ikke svar på hvordan Frp skal finansiere veibygging uten bompenger

Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:43 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel
Siste nytt
23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:43VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel
Populært