Meny

Oslo Frp ber byrådet fjerne bomstasjoner slik som Bergen

Oslo-politiker Aina Stenersen er Frps førstekandidat til kommunevalget i høst, og mener bompengebelastningen i Oslo har blitt altfor høy. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Partiet vil fremme fire nye forslag i bystyret i et forsøk på å dempe bompengebelastningen i hovedstaden, men flertall får de ikke.

– Det er nå vedtatt mot Fremskrittspartiets stemmer å etablere 53 nye bomstasjoner i Oslo, og raseriet i befolkningen vokser for hver dag som går. At dette er en ren ekstraskatt for bilister er klart når 98 prosent av inntektene fra bomstasjonene i Oslo går til andre formål enn bedre veier for de betalende bilistene, sier Aina Stenersen, 1. kandidat for Oslo Frp, til ABC Nyheter.

1. juni 2019 blir bomringen i Oslo kraftig utvidet når de 53 nye bomstasjonene åpnes. Samtidig som antallet bomstasjoner øker, går prisen per passering ned. Stenersen mener likevel den økonomiske belastningen for bensin- og dieselbilistene blir altfor stor.

– Jeg vil gjerne ha ned bommene uansett. Det er selve systemet som er usosialt. Jeg er slett ikke fornøyd med ordningen som trer i kraft 1. juni, sier Stenersen.

Frp-politikeren oppfordrer byrådet i Oslo til å se til Bergen, og evaluere om noen av de nye bomstasjonene kan fjernes.

Bergen ønsker rettferdig bomring

I Bergen åpnet 15 nye bomstasjoner i april, noe som førte til økt motstand i befolkningen. Flere av bomstasjonene ble utsatt for hærverk, og partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) gjorde sin beste meningsmåling noen sinne, med over 20 prosent oppslutning i Bergensavisen.

Bakgrunn: Bergen fjerner bomstasjoner: – Åpenbart en sammenheng med motstanden

Forrige uke kunngjorde byrådet i Bergen at de vil fjerne to bomstasjoner fra Åsane bydel og erstatte dem med en ny på Nordhordlandsbrua langs E39. Slik begrunnet byrådsleder Roger Valhammer (Ap) endringen:

– Vi vil at bomringen skal være så rettferdig som mulig. Vi har sett at enkelte områder i Åsane har blitt særlig sterkt rammet av dagens løsning. Når vi så fikk presentert en løsning som nå er kvalitetssikret av Statens Vegvesen, så går vi for det.

Leder for byrådet i Oslo, Raymond Johansen (Ap) sier bomordningen evalueres årlig, men sier ikke noe om hvorvidt byrådet vil vurdere endringer fortløpende.

– Det rapporteres årlig til bystyret på hvordan vi ligger an med målene i Oslopakke 3, og dermed også effekten av de nye bomstasjonene, sier Johansen til ABC Nyheter.

Aktuelt: Frp-Aina åpner for å regjere med fire borgerlige partier i Oslo

Frps fire forslag

1. juni åpner 53 nye bomstasjoner i Oslo. Aina Stenersen poserer foran den nye bommen på Carl Berners plass. Foto: Privat

Aina Stenersen og Oslo Frp mener byrådet i hovedstaden har dratt bompengestrikken for langt. De vil fremme fire nye forslag i bystyret i et forsøk på å dempe bompengebelastningen. Dette er forslagene:

  1. Bystyret ber Byrådet ta et initiativ overfor samarbeidspartnerne i Oslopakke 3 om å stoppe den planlagte utplassering av nye bomstasjoner.
  2. Bystyret ber Byrådet søke å få innført et årskort for maksimal bompengebelastning per bil i samarbeid med statlige myndigheter.
  3. Bystyret ber Byrådet arbeide for at de lovgivende myndigheter endrer lovbestemmelser slik at minst 75% av bominntekter benyttes til forbedringer for bilister med veier/broer og tunneler, og maksimalt 25% til kollektivformål og sykkelveier.
  4. Bystyret ber Byrådet foreslå for partnerne i Oslopakke 3 at det søkes om en dobbelt så lang nedbetalingstid for tilbakebetaling av lån slik at bompengesatsene kan reduseres sterkt.

– Noen bilister har et større behov for å benytte bil enn andre og derfor bør det settes en øvre total grense for hva en bil skal kunne bli belastet med, sier Stenersen.

Hun legger til:

– Lengden for tilbakebetaling av bompengegjeld en vesentlig faktor. Dersom nedbetalingstiden gjøres dobbelt så lang vil den årlige belastning bli nesten halvert og da kan bompengesatsene reduseres sterkt.

Les også: Raja enig med Giske om bompenger: Det er blitt for mye

Ap: – Forslaget hører hjemme på Luksusfellen

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), er ikke imponert over Stenersens forslag.

– Stenersen sitt forslag om å forlenge nedbetalingstiden hører hjemme på Luksusfellen. Lang nedbetalingstid er aldri noen god løsning for å holde kostnader nede. Tvert imot. Lang nedbetalingstid øker kostnadene, fordi det må betales rente over flere år. Å øke nedbetalingstiden er like lurt som å kjøpe tv på avbetaling og betale over flere år. Smart for banken og butikken, men ikke for deg, sier Johansen til ABC Nyheter.

Han påpeker videre at det er Stortinget som har fastsatt lånerammen for Oslopakke 3, hvor det heter at lånet skal være nedbetalt ved avtalens utløp i 2036.

Med forslaget om å sette en maksgrense for bompengebetaling mener byrådslederen at Stenersen slår inn åpne dører da alle bomringer i Norge har et makstak for antall passeringer du må betale for i måneden.

– Om Stenersen vil fjerne bompengene, bør hun starte med å gå til sin egen samferdselsminister. Frp har satt rekord i bompengeinntjening på sin vakt. Oslo Frp er nærmere samferdselsministeren enn jeg er. Hvis Stenersen fra Frp synes staten, ved samferdselsministeren fra Frp, betaler for lite av utbyggingen og driften av vei- og kollektivprosjekter i Oslo, foreslår jeg at hun tar det opp med regjeringen.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) mener Oslo Frp lurer velgerne med å komme med valgløfter om å fjerne bommer partiet og regjeringen selv har støttet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ulemper ved å fjerne bommer

Byrådslederen påpeker at om bompengene i Oslo forsvinner betyr det full stopp for utbyggingen av Fornebubanen og sentrumstunnel for T-banen.

– Vi får mer helseskadelig luft og vi når heller ikke Frp-samferdselsministerens mål om nullvekst i biltrafikken. Hvis Frp har en løsning som er bedre enn bommer, så gjerne det, men det har ingen kommet med så langt. Veiprising kan være en løsning, men en slik ordning ligger frem i tid. Oslo trenger bedre luft og mindre biltrafikk nå – ikke mer biltrafikk og dårlig luft.

Stenersen tar ikke til orde for veiprising – altså kilometerbasert veiavgift – eller annen finansiering istedenfor bompenger. Hun ønsker heller ikke høyere skatter, hverken på kommunalt eller statlig nivå. Isteden mener Frp-politikeren at det handler om å prioritere pengene annerledes.

– For eksempel skal Oslo kommune bruke 13 milliarder kroner på å utbedre sykkelveier de nærmeste årene. De pengene kunne vært brukt til noe annet, mener Stenersen.

Raymond Johansen kontrer:

– At bompenger finansierer kollektiv- og sykkelvei-utbygginger, er bra for bilistene. Hver eneste person som sykler betyr en bil mindre på veien som lager kø. Hver eneste person som går til jobben betyr en bil mindre på veien som lager kø. Hver eneste person som tar t-banen eller bussen betyr en bil mindre på veien som lager kø. Da kommer håndverkeren frem, pasienttransporten i taxien rekker timen på sykehuset og alle andre som må kjøre får det lettere. Så det bra at bilistene betaler for kollektivutbygging, for det kommer dem til gode.

Samleside: Les alle våre saker om bompenger

Les også:

Bompengeparti nest størst på sjokkmåling i Bergen

Har ikke svar på hvordan Frp skal finansiere veibygging uten bompenger

Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:33 Djokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31 Medier: PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08 Forskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51 Hurtigruteskipene skal gå på biogass11:43 Håkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23 Oversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45 Ber DNB-kunder følge nøye med10:31 Tre omkom i tornado i Missouri10:22 Etterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03 Flere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03 Ny person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02 Norges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49 Derfor gjør de unge klimaopprør09:26 Tre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07 Strømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07 Tidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06 Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04 Israel skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42 Ber folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26 Ledigheten ned til 3,5 prosent07:44 The Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36 Skolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10 MDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04 Dette skjer i dag05:48 Mot brakseier for Modi i India05:45 Maner til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39 Dette skjedde i natt05:12 Ni personer drept i bombeangrep i Somalia05:00 Streikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00 Konservative under press i EU-valget04:51 Colombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35 21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58 Eriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17 Varhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40 Panasonic stanser samarbeid med Huawei02:17 Boligbrann på Hamar slukket01:05 USA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58 Varslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24 Irans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07 Dommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05 NATO varsler cyberløft00:02 Kvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56 Kajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33 Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57 Solberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55 Henrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26 Lederen i Underhuset går av21:07 To menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29 Komikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13 Trump avbrøt møte med demokrater19:40 Glimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30 Norge rykker ned en plass i Eurovision19:05 Tror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41 Hardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16 Manchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00 Mann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43 Fiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02 – Dette tar jammen lang tid16:53 Mener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38 Fotballtrener Joar Hoff er død16:30 Svømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17 – Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55 Conte svært nær Inter-jobben15:38 Europol aksjonerte mot smuglernettverk15:36 Sarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59 Magnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50 SAS og Airbus skal utvikle elfly14:25 Turistbuss veltet i Italia14:17 Rekordmåned for norske drikkevarer14:11 SD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01 Bensinen har aldri vært dyrere13:45 – Ap bør jekke seg ned litt13:24 – City og PSG er kun en stats leketøy13:20 – Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06 Umulig å hindre spredning av dødsalge13:02 Vått og fuktig over hele landet12:43 Tusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18 Ekskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57 British Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48 Blander seg inn i betent sak11:27 Nå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59 Kan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48 Norsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20 Seks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11 Løkes landslagsplass kan være i fare10:00 – Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59 Kunder ble belastet dobbelt09:45 Slik avslutter du HBO Nordic09:44 Klar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42 Kun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41 Hegerberg fikk høythengende pris09:17 – For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12 Flyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 Norge er verdens mest robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år
Siste nytt
12:33SportDjokovic, Nadal og Federer aktuelle motstandere for Ruud12:31SportMedier: PSG-eieren siktet for korrupsjon12:08VerdenForskere sporer utslipp av ozonspisende gass til Kina11:51ReiseHurtigruteskipene skal gå på biogass11:43VerdenHåkon holdt verdens første saksofonkonsert på Everest11:23NorgeOversikt: Her kan det bli streik i stat og kommune10:45PengerBer DNB-kunder følge nøye med10:31VerdenTre omkom i tornado i Missouri10:22VerdenEtterlyser debatt etter norsk fredsfiasko10:03SportFlere løp ryker trolig for Jakob Ingebrigtsen10:03NorgeNy person pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai10:02PengerNorges Bank varsler bedre løsninger for raske betalinger09:49VerdenDerfor gjør de unge klimaopprør09:26VerdenTre millioner år gammel mus gir nytt håp i fossil-forskningen09:07PengerStrømprisen opp 30 prosent i årets tre første måneder09:07SportTidligere sykkelpresident risikerer å miste verv på livstid09:06SportMagnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå09:04VerdenIsrael skjerper på nytt restriksjonene for Gazas fiskere08:42NorgeBer folk ta kontakt før de begår overgrep mot barn08:26NorgeLedigheten ned til 3,5 prosent07:44PolitikkThe Times: May kunngjør sin avgang fredag06:36NorgeSkolene i Finnmark helt på bunnen i landssammenheng06:10PolitikkMDGs klimakrav krever «uhyre sterke virkemidler»06:04NorgeDette skjer i dag05:48PolitikkMot brakseier for Modi i India05:45NorgeManer til kamp mot voldtekt som krigsvåpen05:39NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenNi personer drept i bombeangrep i Somalia05:00NorgeStreikende lærere inviteres med på ny storstilt klimaprotest05:00VerdenKonservative under press i EU-valget04:51VerdenColombia ber om internasjonal hjelp med migrantstrøm fra Venezuela04:35Norge21-åring møter i retten tiltalt for voldtekt av 12-åring03:58PengerEriksen Søreide mener handelskrigen truer norske jobber03:17NorgeVarhaug-tiltalt var ruset på alkohol, hasj og MDMA02:40VerdenPanasonic stanser samarbeid med Huawei02:17NorgeBoligbrann på Hamar slukket01:05VerdenUSA vurderer å sende 10.000 flere soldater til Midtøsten00:58NorgeVarslingssak henlagt i Vest politidistrikt00:24VerdenIrans øverste leder refser Rouhani og Zarif00:07VerdenDommer vil ikke hindre at Kongressen får utlevert opplysninger om Trumps bankkontoer00:05VerdenNATO varsler cyberløft00:02KulturKvinner utgjør kun en femdel av artister på festivalscener22:56NyheterKajakk kantret utenfor Harstad – mann reddet opp av vannet22:33SportMagnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti21:57PengerSolberg: Mindre bompenger, tregere utbygging21:55SportHenrik Ingebrigtsen vant, Filip slått i sesongdebuten21:26PolitikkLederen i Underhuset går av21:07NorgeTo menn pågrepet for drapsforsøk i Oslo 17. mai20:29NorgeKomikere og klarsynte på plass for å se prinsessen og sjamanen20:13PolitikkTrump avbrøt møte med demokrater19:40SportGlimt ut av cupen, flere eliteserielag slet seg videre19:30KulturNorge rykker ned en plass i Eurovision19:05PolitikkTror Putin vil vise sin humane side: – Frode slipper fri i sommer18:41PolitikkHardkjør mot Tybring-Gjedde på beredskap – beskyldes for ansvarsfraskrivelse18:16SportManchester Uniteds sesongbilletter utsolgt på rekordtid18:00NorgeMann alvorlig skadd i sykkelulykke i Kongsberg17:43NorgeFiskeriministeren vurderer tiltak etter omfattende fiskedød17:02Politikk– Dette tar jammen lang tid16:53NorgeMener russerne «viser styrker» – måtte avskjære bombefly16:38SportFotballtrener Joar Hoff er død16:30SportSvømmeforbundet stiller seg bak Tom Tvedt i presidentkampen16:17Penger– Reiste til utlandet og valgte å svindle Nav for dagpenger15:55SportConte svært nær Inter-jobben15:38VerdenEuropol aksjonerte mot smuglernettverk15:36SportSarri fortsetter gjerne i Chelsea14:59SportMagnus Carlsen møter dansk kjempetalent14:50ReiseSAS og Airbus skal utvikle elfly14:25VerdenTuristbuss veltet i Italia14:17Helse og livsstilRekordmåned for norske drikkevarer14:11PolitikkSD-politiker etterforskes for seksuell trakassering14:01MotorBensinen har aldri vært dyrere13:45Politikk– Ap bør jekke seg ned litt13:24Sport– City og PSG er kun en stats leketøy13:20Verden– Regjeringen kan få barneliv på samvittigheten13:06PengerUmulig å hindre spredning av dødsalge13:02NorgeVått og fuktig over hele landet12:43NorgeTusenvis av ulovlige våpen beslaglagt - flere i Forsvaret og politiet er siktet12:18VerdenEkskonge åpner for å avgi DNA-prøve11:57PengerBritish Steel kollapser – tusenvis kan miste jobben11:48PolitikkBlander seg inn i betent sak11:27NorgeNå er Durek mer «populær» enn Trump – men én sak topper begge10:59StemmerKan Team Trump bringe fred til Midtøsten?10:48SportNorsk sykkeltalent fikk proffkontrakt10:20VerdenSeks drept og over 200 såret i valguro i Indonesia10:11SportLøkes landslagsplass kan være i fare10:00Reise– Norwegian bruker ulovlige bagasjevekter09:59PengerKunder ble belastet dobbelt09:45KulturSlik avslutter du HBO Nordic09:44NorgeKlar for ny dialog om Kielland-ulykken09:42NorgeKun en av fem offentlige virksomheter bruker kunstig intelligens09:41SportHegerberg fikk høythengende pris09:17Penger– For mange muslimer er renter et større tabu enn å spise svinekjøtt09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:12ReiseFlyruter fra fem svenske byer til ny fjellflyplass08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerNorge er verdens mest robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år
Populært