Meny

Kommunevalget 2019:

Frp-Aina åpner for å regjere med fire borgerlige partier i Oslo

Oslo-politiker Aina Stenersen er Frps førstekandidat til kommunevalget i høst. Hun er den eneste kvinnelige listetoppen blant de fire borgerlige partiene. Det er hun stolt over. Hun gleder seg over hvor mange dyktige unge kvinner og kvinner med minoritetsbakgrunn hun møter i den norske politikken og samfunnsdebatten. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Aina Stenersen (35), Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, samarbeider gjerne med Høyre, KrF og Venstre om å danne nytt byråd til høsten. Kommer Frp til makten, skal det bli dyrere å kjøre elbil i bomringen.

Samtidig som Frp, Høyre, Venstre og KrF sitter i regjeringforhandlinger på nasjonalt nivå, er Oslo-politikerne smått i gang med å drive valgkamp for kommunevalget 2019. Både Høyre og Frp er positivt innstilt til et bredt borgerlig samarbeid om makten, også i hovedstaden.

– Vi har åpnet for å samarbeide med alle borgerlige partier. Både Venstre, KrF og Høyre. Vi har allerede et veldig godt samarbeid, og veldig god personkjemi. Det lover godt. Velgerne i Oslo får et godt borgerlig alternativ, sier Aina Stenersen, førstekandidat for Frp i Oslo, til ABC Nyheter.

Også Høyres ordførerkandidat Saida Begum, som Fremskrittspartiet støtter, har sagt at hun ønsker at alle de fire borgerlige partiene finner sammen etter høstens valg, ifølge Dagsavisen.

Siden Oslo innførte parlamentarisk system og byråd i 1986 har Høyre sittet ved makten 24 av 33 år i ulike borgerlige konstellasjoner. Høyre har regjert alene, sammen med Frp, sammen med KrF og Venstre, sammen med KrF og Frp, men aldri sammen med både KrF, Venstre og Frp.

Aina Stenersen om nominasjonskampen: – Vi i Frp står samlet

Vil få ned bompenge-takstene

I høst er det kommunevalg. Men veien til et historisk borgerlig byråd i Oslo blir tøff. Byrådspartiene SV, MDG og Arbeiderpartiet ligger samlet foran på meningsmålingene, men bare så vidt.

I valgkampen vil Fremskrittspartiets førstekandidat Aina Stenersen løfte fram partiets skolepolitikk, helsepolitikk og samferdselspolitikk. Ikke minst vil hun bevise at byrådsleder Raymond Johansen tar feil når han sier at «Uansett hvilket parti du stemmer på kommer du til å få bompenger, og det kommer til å koste det samme».

– Jeg synes det er spesielt av en byrådsleder å si at et parti ikke kan snakke om sitt eget partis politikk, fordi at Raymond Johansen mener det er umulig. Det er tross alt byrådet som har innført rushtidsavgift og miljødifferensiering, og gjort det mulig å ta tre ganger så mye i bompenger på dager med høy luftforurensning, sier Stenersen.

Bomstasjoner kan erstattes av veiprising: – Rettferdig og bærekraftig

Frp-politikeren sier at partiet ønsker å gå gjennom en eller flere dagens takster og avgifter knyttet til bompengeinnkrevingen, og vurdere hvor nyttige og egnet de er. Deretter skal de se hvilke takster som kan justeres ned. Det kan være aktuelt å justere både rushtidsavgifter og miljøavgifter.

– Oslo har veldig høye takster sammenlignet med resten av landet. Det er usosialt. Vi skal jobbe for å redusere takstene i bomringen og få dem på et lavere nivå. Derfor er det helt riktig og rettferdig overfor velgerne å si at vi går til valg på lavere satser i bomringen.

Stenersen mener politikere fra ulike partier bør bli flinkere til å backe hverandre offentlig. – Vi roser hverandre ofte internt, men ikke så mye utad. Der kan vi bli bedre. Folk flest bør få vite at vi politikere er akkurat som alle andre, og at vi ikke går rundt og misliker hverandre. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Vil at elbiler skal betale mer i bompenger

Stenersen vil ikke komme med løfter om hvor lave satser Oslo Frp skal jobbe for. Hun innser også at bomstasjonene ikke kan fjernes uten videre. Men én ting vil hun love. Frp vil jobbe for å endre satsene for elbil i bomringen. Men de skal ikke bli lavere. De skal opp.

Fra 1. juni må elbilister betale fem kroner for passering i bommen utenfor rushtid, og ti kroner i rushtidsavgift. Fra 2020 øker takstene til henholdsvis ti og 20 kroner.

– Synes du nivået på fem og ti kroner er for lavt?

– Ja. Det synes jeg. Elbiler har mange fordeler, nasjonalt og lokalt. Vi må ta mer i bompenger fra elbiler for å jevne ut belastningen. Elbiler bruker også veien. 9 av 10 bompengekroner går til å finansiere kollektiv, gang- og sykkelprosjekter. Hvorfor skal ikke elbilistene være med å finansiere det?

Stenersen håper en høyere elbiltakst samtidig kan få ned takstene for andre bilister. Hun viser til at halvparten av alle bilene som selges i Oslo er elektriske, og at det vil være positivt for den økonomiske totalbelastningen for bilister om også disse betaler i bomringen.

Aktuelt: Hva er det med bompenger som gjør folk så forbanna?

Miljøpartiet Frp

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo elsker valgkamp, og i årets valgkamp vil hun få frem at også Frp er litt opptatt av miljø.

– Kollektivsatsingen støtter vi. Vi stemte for en ny sentrumstunnel for T-banen, og jeg er for flere avganger. Frp er positive til kildesortering, og personlig er jeg veldig opptatt av plastproblematikken. Det flyter jo plast til og med i Oslofjorden! Det ønsker jeg å gjøre noe med. Vi er opptatt av miljø, vi også, men Frp har litt andre løsninger, forklarer Stenersen.

Hun synes at det sittende byrådet tar vel mye av æren for hovedstadens miljøsatsning. Frperen påpeker at både den økte kollektivsatsingen og prosjektet med lagring av karbonfangst på Klemetsrud var prosjekter som ble igangsatt av borgerlig byråd.

– Miljøpolitikken lages ikke dag til dag. Den utvikler seg over tid.

Samtidig er hun klar på at det går et skille innen miljøpolitikken. Satsingen på bilfritt byliv er ikke i Fremskrittspartiets ånd. Hun mener også at byrådet bruker for mye penger på å markere at Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019.

Les mer: Kritikk mot festene for Oslo som miljøhovedstad

Et tydelig alternativ?

– På hvilken måte blir den borgerlige koalisjonen et tydelig alternativ til den rødgrønne?

– Politisk er vi veldig forskjellige. Jeg vil si at venstresiden er veldig ideologidrevet, og har en ideologi om at kommunal virksomhet er det beste. Vi derimot ønsker et mangfold av kommersielle og ideelle aktører. Der går det et tydelig skille. De rødgrønne har lagt ned flere kommersielle og ideelle sykehjem. Det ønsker ikke vi. Vi ønsker private barnehager, det ønsker ikke de rødgrønne.

Stenersen fortsetter:

– Vi er helt tydelige på at vi ønsker å gi innbyggerne mer valgfrihet. De skal få velge tjenester selv i alle livsaldre. I miljøpolitikken vil vi bruke gulrot istedenfor pisk. Vi ønsker å bruke mer forskning, i form av å tallsjekke og kartlegge mer før politiske beslutninger tas.

Les også:

Knallhard klimakrangel på bakrommet

Eliten stemmer ikke Frp og Sp

Knallharde Frp-krav for ny flertallsregjering

FrP-topp fikk vekker da faren kjøpte elbil

Frp-fylkesleder: Partiet går ikke i regjering for enhver pris

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:12 Bomber ryster Nigeria på valgdagen07:04 To til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05 Tvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30 FNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53 Guaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43 Svensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20 Advarsel om globalt internettangrep01:19 Helse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39 Trump nominerer ny FN-ambassadør00:28 Kongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11 Mange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36 Ruud utslått i kvartfinalen i Rio23:00 Norwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23 Mueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07 54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42 Trump kan møte Xi i mars21:29 Er du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06 Politiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27 Bronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13 R. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23 Molde og Sarpsborg vant i Spania19:20 Giske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10 Foreldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06 Schmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49 Tilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Ap-lederen er lei av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund
Siste nytt
07:12VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen07:04NorgeTo til sykehus etter boligbrann i Nordland06:31NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Norge19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela03:05VerdenTvillingbrødre i USA får endelig samme statsborgerskap02:30VerdenFNs generalsekretær ber Venezuela avstå fra vold02:01NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen01:53VerdenGuaido sier militæret hjalp ham til Colombia01:43VerdenSvensk tenåring siktet for seksuelle overgrep mot hest01:20VerdenAdvarsel om globalt internettangrep01:19NorgeHelse vest varsler pengekrav mot Bergensklinikken00:39VerdenTrump nominerer ny FN-ambassadør00:28VerdenKongressen stemmer over resolusjon mot krisetilstand tirsdag00:11NorgeMange pensjonister hadde nedgang i realinntekten i fjor23:36SportRuud utslått i kvartfinalen i Rio23:00VerdenNorwegian-fly endelig på vei hjem fra Iran22:23VerdenMueller-rapporten kommer trolig ikke neste uke22:07Norge54 millioner kroner til verdensarv-steder21:42VerdenTrump kan møte Xi i mars21:29VerdenEr du lei av å snakke om været? Nå kan du snakke om været på Mars21:06NyheterPolitiet etterlyser personer som kan ha filmet drapet i Bergen20:27SportBronse-Eide: – Denne medaljen er for Ida20:13VerdenR. Kelly tiltalt for seksuelle overgrep19:23SportMolde og Sarpsborg vant i Spania19:20PolitikkGiske: – Åpenbart at det er en maktkamp19:10VerdenForeldrepar erklærer seg skyldige i tortur og mishandling19:06SportSchmid fikk betalt etter strengt høyderegime18:49Helse og livsstilTilbakekalte våtservietter analysert – liten risiko for negative helseeffekter17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkAp-lederen er lei av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund
Populært