Kommunevalget 2019:

Frp-Aina åpner for å regjere med fire borgerlige partier i Oslo

<p>Oslo-politiker Aina Stenersen er Frps førstekandidat til kommunevalget i høst. Hun er den eneste kvinnelige listetoppen blant de fire borgerlige partiene. Det er hun stolt over. Hun gleder seg over hvor mange dyktige unge kvinner og kvinner med minoritetsbakgrunn hun møter i den norske politikken og samfunnsdebatten. </p>
Oslo-politiker Aina Stenersen er Frps førstekandidat til kommunevalget i høst. Hun er den eneste kvinnelige listetoppen blant de fire borgerlige partiene. Det er hun stolt over. Hun gleder seg over hvor mange dyktige unge kvinner og kvinner med minoritetsbakgrunn hun møter i den norske politikken og samfunnsdebatten. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Aina Stenersen (35), Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, samarbeider gjerne med Høyre, KrF og Venstre om å danne nytt byråd til høsten. Kommer Frp til makten, skal det bli dyrere å kjøre elbil i bomringen.

Samtidig som Frp, Høyre, Venstre og KrF sitter i regjeringforhandlinger på nasjonalt nivå, er Oslo-politikerne smått i gang med å drive valgkamp for kommunevalget 2019. Både Høyre og Frp er positivt innstilt til et bredt borgerlig samarbeid om makten, også i hovedstaden.

– Vi har åpnet for å samarbeide med alle borgerlige partier. Både Venstre, KrF og Høyre. Vi har allerede et veldig godt samarbeid, og veldig god personkjemi. Det lover godt. Velgerne i Oslo får et godt borgerlig alternativ, sier Aina Stenersen, førstekandidat for Frp i Oslo, til ABC Nyheter.

Også Høyres ordførerkandidat Saida Begum, som Fremskrittspartiet støtter, har sagt at hun ønsker at alle de fire borgerlige partiene finner sammen etter høstens valg, ifølge Dagsavisen.

Siden Oslo innførte parlamentarisk system og byråd i 1986 har Høyre sittet ved makten 24 av 33 år i ulike borgerlige konstellasjoner. Høyre har regjert alene, sammen med Frp, sammen med KrF og Venstre, sammen med KrF og Frp, men aldri sammen med både KrF, Venstre og Frp.

Aina Stenersen om nominasjonskampen: – Vi i Frp står samlet

Vil få ned bompenge-takstene

I høst er det kommunevalg. Men veien til et historisk borgerlig byråd i Oslo blir tøff. Byrådspartiene SV, MDG og Arbeiderpartiet ligger samlet foran på meningsmålingene, men bare så vidt.

I valgkampen vil Fremskrittspartiets førstekandidat Aina Stenersen løfte fram partiets skolepolitikk, helsepolitikk og samferdselspolitikk. Ikke minst vil hun bevise at byrådsleder Raymond Johansen tar feil når han sier at «Uansett hvilket parti du stemmer på kommer du til å få bompenger, og det kommer til å koste det samme».

– Jeg synes det er spesielt av en byrådsleder å si at et parti ikke kan snakke om sitt eget partis politikk, fordi at Raymond Johansen mener det er umulig. Det er tross alt byrådet som har innført rushtidsavgift og miljødifferensiering, og gjort det mulig å ta tre ganger så mye i bompenger på dager med høy luftforurensning, sier Stenersen.

Bomstasjoner kan erstattes av veiprising: – Rettferdig og bærekraftig

Frp-politikeren sier at partiet ønsker å gå gjennom en eller flere dagens takster og avgifter knyttet til bompengeinnkrevingen, og vurdere hvor nyttige og egnet de er. Deretter skal de se hvilke takster som kan justeres ned. Det kan være aktuelt å justere både rushtidsavgifter og miljøavgifter.

– Oslo har veldig høye takster sammenlignet med resten av landet. Det er usosialt. Vi skal jobbe for å redusere takstene i bomringen og få dem på et lavere nivå. Derfor er det helt riktig og rettferdig overfor velgerne å si at vi går til valg på lavere satser i bomringen.

Stenersen mener politikere fra ulike partier bør bli flinkere til å backe hverandre offentlig. – Vi roser hverandre ofte internt, men ikke så mye utad. Der kan vi bli bedre. Folk flest bør få vite at vi politikere er akkurat som alle andre, og at vi ikke går rundt og misliker hverandre. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Stenersen mener politikere fra ulike partier bør bli flinkere til å backe hverandre offentlig. – Vi roser hverandre ofte internt, men ikke så mye utad. Der kan vi bli bedre. Folk flest bør få vite at vi politikere er akkurat som alle andre, og at vi ikke går rundt og misliker hverandre. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Vil at elbiler skal betale mer i bompenger

Stenersen vil ikke komme med løfter om hvor lave satser Oslo Frp skal jobbe for. Hun innser også at bomstasjonene ikke kan fjernes uten videre. Men én ting vil hun love. Frp vil jobbe for å endre satsene for elbil i bomringen. Men de skal ikke bli lavere. De skal opp.

Fra 1. juni må elbilister betale fem kroner for passering i bommen utenfor rushtid, og ti kroner i rushtidsavgift. Fra 2020 øker takstene til henholdsvis ti og 20 kroner.

– Synes du nivået på fem og ti kroner er for lavt?

– Ja. Det synes jeg. Elbiler har mange fordeler, nasjonalt og lokalt. Vi må ta mer i bompenger fra elbiler for å jevne ut belastningen. Elbiler bruker også veien. 9 av 10 bompengekroner går til å finansiere kollektiv, gang- og sykkelprosjekter. Hvorfor skal ikke elbilistene være med å finansiere det?

Stenersen håper en høyere elbiltakst samtidig kan få ned takstene for andre bilister. Hun viser til at halvparten av alle bilene som selges i Oslo er elektriske, og at det vil være positivt for den økonomiske totalbelastningen for bilister om også disse betaler i bomringen.

Aktuelt: Hva er det med bompenger som gjør folk så forbanna?

Miljøpartiet Frp

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo elsker valgkamp, og i årets valgkamp vil hun få frem at også Frp er litt opptatt av miljø.

– Kollektivsatsingen støtter vi. Vi stemte for en ny sentrumstunnel for T-banen, og jeg er for flere avganger. Frp er positive til kildesortering, og personlig er jeg veldig opptatt av plastproblematikken. Det flyter jo plast til og med i Oslofjorden! Det ønsker jeg å gjøre noe med. Vi er opptatt av miljø, vi også, men Frp har litt andre løsninger, forklarer Stenersen.

Hun synes at det sittende byrådet tar vel mye av æren for hovedstadens miljøsatsning. Frperen påpeker at både den økte kollektivsatsingen og prosjektet med lagring av karbonfangst på Klemetsrud var prosjekter som ble igangsatt av borgerlig byråd.

– Miljøpolitikken lages ikke dag til dag. Den utvikler seg over tid.

Samtidig er hun klar på at det går et skille innen miljøpolitikken. Satsingen på bilfritt byliv er ikke i Fremskrittspartiets ånd. Hun mener også at byrådet bruker for mye penger på å markere at Oslo er europeisk miljøhovedstad i 2019.

Les mer: Kritikk mot festene for Oslo som miljøhovedstad

Et tydelig alternativ?

– På hvilken måte blir den borgerlige koalisjonen et tydelig alternativ til den rødgrønne?

– Politisk er vi veldig forskjellige. Jeg vil si at venstresiden er veldig ideologidrevet, og har en ideologi om at kommunal virksomhet er det beste. Vi derimot ønsker et mangfold av kommersielle og ideelle aktører. Der går det et tydelig skille. De rødgrønne har lagt ned flere kommersielle og ideelle sykehjem. Det ønsker ikke vi. Vi ønsker private barnehager, det ønsker ikke de rødgrønne.

Stenersen fortsetter:

– Vi er helt tydelige på at vi ønsker å gi innbyggerne mer valgfrihet. De skal få velge tjenester selv i alle livsaldre. I miljøpolitikken vil vi bruke gulrot istedenfor pisk. Vi ønsker å bruke mer forskning, i form av å tallsjekke og kartlegge mer før politiske beslutninger tas.

Les også:

Knallhard klimakrangel på bakrommet

Eliten stemmer ikke Frp og Sp

Knallharde Frp-krav for ny flertallsregjering

FrP-topp fikk vekker da faren kjøpte elbil

Frp-fylkesleder: Partiet går ikke i regjering for enhver pris

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:47 Harald Stanghelle overtar som leder av Arendalsuka18:31 ACER-saken: – Ga bort norsk suverenitet i strid med Grunnloven17:51 Märtha Louise vil ha bedre trafikksikkerhet for hester17:49 Russland forblir utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet17:42 Hareide tilbake etter sykdom: – Det har vært skikkelig tøft17:40 FN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje17:16 Bakken raste sammen på Helsfyr i Oslo17:12 Reiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene16:46 Russland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata16:35 Sjøvegan-drapet: Deler av TV-program skal spilles av i retten16:22 Ving advarer kunder mot svindelforsøk16:18 FN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15 Fortsatt isolasjon for Manshaus16:13 Politijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05 I retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00 Fire EU-land enige om fordeling av asylsøkere15:54 Raja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53 25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49 Rasende Greta Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!15:42 Priors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST vil tiltale Waras samboer for angrep mot statsmakten11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas
Siste nytt
18:47PengerHarald Stanghelle overtar som leder av Arendalsuka18:31PolitikkACER-saken: – Ga bort norsk suverenitet i strid med Grunnloven17:51SportMärtha Louise vil ha bedre trafikksikkerhet for hester17:49SportRussland forblir utestengt av Det internasjonale friidrettsforbundet17:42Helse og livsstilHareide tilbake etter sykdom: – Det har vært skikkelig tøft17:40VerdenFN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje17:16NorgeBakken raste sammen på Helsfyr i Oslo17:12PengerReiselivsekspert mener Thomas Cook-konkurs er en gavepakke til konkurrentene16:46SportRussland skal forklare uoverensstemmelser i dopingdata16:35NorgeSjøvegan-drapet: Deler av TV-program skal spilles av i retten16:22PengerVing advarer kunder mot svindelforsøk16:18VerdenFN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15NorgeFortsatt isolasjon for Manshaus16:13NorgePolitijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05PengerI retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00VerdenFire EU-land enige om fordeling av asylsøkere15:54PolitikkRaja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53Norge25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49NorgeRasende Greta Thunberg til FN-eliten: Hvordan våger dere?!15:42PengerPriors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST vil tiltale Waras samboer for angrep mot statsmakten11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas
Populært