Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) er bekymret for fotfestet høyrepopulismen har fått i verden, og for alt hatet som kommer til uttrykk på nett.
Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) er bekymret for fotfestet høyrepopulismen har fått i verden, og for alt hatet som kommer til uttrykk på nett.
Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) er bekymret for fotfestet høyrepopulismen har fått i verden, og for alt hatet som kommer til uttrykk på nett.
Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) er bekymret for fotfestet høyrepopulismen har fått i verden, og for alt hatet som kommer til uttrykk på nett.

En tur innom egen Facebook-side kan ødelegge kvelden for Ap-Raymond

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) er bekymret for fotfestet høyrepopulismen har fått i verden, og for alt hatet som kommer til uttrykk på nett. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Klimaendringer og høyrepopulisme på fremmarsj tegner et dystert bilde av fremtiden. Ap-Raymond frykter en overopphetet klode preget av konflikter mellom «oss og dem».

Av 28. desember 2018

– For mange velgere fremstår det som om Arbeiderpartiet i Oslo fører en mer aggressiv politikk enn Arbeiderpartiet nasjonalt?

– Ja, det tror jeg er riktig. Men det er forskjell på å styre en hovedstad og å styre et land, svarer Raymond Johansen (Ap).

Byrådslederen sitter ved sin faste plass rundt møtebordet på det romslige kontoret i Oslo Rådhus. Det er høyt under taket, og rommet er møblert med gamle, ærverdige møbler. Johansens stol er trukket i svart skinn. Han lener seg bredbeint fremover i stolen når han snakker om hvordan oljen holder moderpartiet tilbake.

– Byrådet styrer for eksempel ikke petroleumspolitikken i Oslo. Det gjør at vi kan ekskludere oljeproduksjon fra våre problemstillinger. Det kan ikke partiet nasjonalt. Oljen har vært en velsignelse for Norge, men vi kan ikke ha en berøringsangst for å redusere oljeindustrien på sikt. Samtidig tror jeg det er veldig fristende for enhver nasjon å ta ut det du kan fordi du vet at fortjenesten er så høy.

Ap-veteranen forstår at det sitter langt inne å ta den belastningen det er å avvikle oljeindustrien i Norge. For å møte alle politiske krav i et demokrati trengs det mye penger. Penger oljen kan gi oss.

Tror du Arbeiderpartiet nasjonalt hadde tjent på å snakke mer om klimaet?

– Det er en interessant problemstilling det du spør om. «Kunne jeg ha tjent på?». Jeg tror stort sett du skal gjøre det du saklig sett mener er riktig. Og jeg mener det saklig sett er riktig å satse på prioriteringer for klima og ren luft. Det er vår fordømte plikt. Arbeiderpartiet har ikke alltid vært gode nok til det.

Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen er nære kolleger, men Johansen er ikke interessert i ta over Støres toppjobb i partiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen er nære kolleger, men Johansen er ikke interessert i ta over Støres toppjobb i partiet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Glad for å ha skapt støy

Raymond Johansen har hatt et langt liv i politikken. Som ung mann på 80-tallet var han leder for Sosialistisk Ungdom og Oslo SV før EU-spørsmålet førte ham inn i Arbeiderpartiets rekker. Som sterk tilhenger av EU og globalt samarbeid har han aldri vurdert å vende tilbake til SV.

På CV-en kan 57-åringen blant annet skilte med å ha vært statssekretær i Utenriksdepartementet, generalsekretær i Norsk Flyktninghjelp og partisekretær i Arbeiderpartiet. Likevel er det få ting han er så stolt over som alt det byrådet han leder i Oslo har fått til.

– Jeg er veldig stolt over at vi bruker vår mandatperiode på fire år til å sette en dagsorden og bruke den makta vi har fått til å gjøre noe og mene noe. Så kan folk være uenig eller enige i det vi gjør. Vi har i alle fall prøvd å gjøre noe, å gjøre endringer i tråd med tilliten fra velgerne våre. Vi har ikke vært et forretningsministerium som har hatt noen popularitetsmålinger. Politikk handler om å tørre, og derfor har det også blitt noe støy, men det er en del av demokratiet.

Johansen: – Alliansen har ingen rett til å bli hørt

Det var med stor glede at Johansen, Marianne Borgen (SV) og Lan Marie Berg (MDG) la fra byrådeserklæringen for Oslo etter valgseieren i 2015. Da var det 18 år siden sist de rødgrønne satt ved makta i hovedstaden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Det var med stor glede at Johansen, Marianne Borgen (SV) og Lan Marie Berg (MDG) la fra byrådeserklæringen for Oslo etter valgseieren i 2015. Da var det 18 år siden sist de rødgrønne satt ved makta i hovedstaden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hets ødelegger fredagskos

– Det er helt forferdelig. Hvis man er så uheldig å dumpe innpå sin egen Facebook-side en fredags kveld, kan det ødelegge hele kvelden.

Støyen har ført til hets av flere medlemmer i byrådet. Raymond Johansen forteller om en jevn strøm med negative, nedlatende og sjikanerende meldinger.

– Det er helt forferdelig. Hvis man er så uheldig å dumpe innpå sin egen Facebook-side en fredags kveld, kan det ødelegge hele kvelden.

Det er krevende lesning. Johansen leser kommentarfelt, men prøver å holde seg unna nettrollene. Heldigvis er det flest positive tilbakemeldinger.

Johansen forteller at han noen ganger går videre til profilene for å se hvem som sitter og hater så intenst.

– Der kan jeg finne en bestemor med barnebarn og kattunger på fanget hvor alt ser koselig ut. Men som på fritiden slenger eder og galle. Jeg lurer på om disse menneskene forstår hvordan det er å motta så hatske meldinger. Det er et demokratisk problem fordi det gjør det vanskelig å få flere unge, og særlig kvinner inn i politikken.

– Hender det at politikere bidrar til å oppildne til netthets?

– Ja. Jeg mener det er en del av det. 1 av 4 velgere i Europa stemte høyrepopulistisk ved forrige valg. Hatefulle ytringer på sosiale medier er en av høyrepopulismens suksesser, for selv om de er få så er de likevel massivt tilstede. Jeg tror ikke høyrepopulismen hadde greid å vokse seg så sterk i Europa uten sosiale medier.

Patrioten: Raymond Johansen forsvarer Oslo

Byrådslederen mener at også enkelte norske politikere utnytter sinnet på nett bevisst for egen vinning.

– Frp er et sammensatt parti, men de har åpenbart elementer av sterke høyrepopulister, som Sylvi Listhaug og Tybring-Gjedde med flere. Det er jeg ikke et fnugg i tvil om. Da Sylvi Listhaug la ut terrorbildet som førte til hennes avgang så opplevde mange av de overlevende fra Utøya mer usikkerhet. Det var en direkte konsekvens av Facebook-posten. Nå sier jeg ikke at det var hensikten til Listhaug. Men det blir noe av den sårbarheten mange føler.

Populært
Raymond Johansen nøler ikke med å kalle Sylvi Listhaug (Frp) en høyrepopulist. Men tonen mellom de to var god da de ble vist rundt på Grønland i Oslo for å lære om utfordringene bydelen jobbet med i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Raymond Johansen nøler ikke med å kalle Sylvi Listhaug (Frp) en høyrepopulist. Men tonen mellom de to var god da de ble vist rundt på Grønland i Oslo for å lære om utfordringene bydelen jobbet med i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Frykter et nytt «jødeproblem» og «oss mot dem»

– Vi får håpe vi er kloke nok til å unngå at det blir konflikter av ytterst karakter.

Johansen mener netthatet er en potensiell trussel mot demokratiet. Mange som ytrer seg hatsk kan komme inn i et ekkokammer som forsterker og speiler ytterliggående synspunkter. Ord faller ikke i et vakuum. Det skremmer ham.

Noe som er ondt uttrykt mange ganger kan føre til onde handlinger. Det mener politikeren vi har fått bevist i Norge og mange andre steder gjennom terrorhandlinger.

Raymond Johansen var partisekretær i Arbeiderpartiet da AUF ble angrepet på Utøya. Han var svært involvert i arbeidet med å kartlegge den dramatiske og kaotiske situasjonen partiet havnet i. Her er han sammen med Jens Stoltenberg under minnemarkeringen på Utøya tre år etter terrorangrepet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Raymond Johansen var partisekretær i Arbeiderpartiet da AUF ble angrepet på Utøya. Han var svært involvert i arbeidet med å kartlegge den dramatiske og kaotiske situasjonen partiet havnet i. Her er han sammen med Jens Stoltenberg under minnemarkeringen på Utøya tre år etter terrorangrepet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Han ser at høyrepopulister i framgang nører opp opp om et hat mot enkeltgrupper, som mot muslimer, sosialdemokrater, homofile og kvinner.

– Det er fellestrekk. Det er veldig sterkt og bekymringsfullt, og det motiverer meg til å fortsette å være i politikken for å bidra til å bekjempe det. Det kan få deg til å virke handlekraftig. Handlekraftig kan være farlig.

Byrådslederen trekker en parallell til Adolf Hitler, en leder som fremsto svært handlekraftig. En leder som tok seg av «jødeproblemet».

– Det ble en veldig sterk forståelse for «jødeproblemet». Tyskerne begynte å snakke. «Hva skal vi gjøre med jødene?» De var en del av Tyskland, men likevel ikke. «Vi må merke dem. Vi må være oppmerksomme på hvem dem er, og etter hvert sende dem vekk».

Johansen trekker pusten.

– Hvis du klarer å sette grupper opp mot hverandre, single ut noen grupper og si: «De tilhører egentlig ikke her. De er jo egentlig ikke norske». Men så er de jo norske. Og så fokuserer du mye mer på å fortelle at de tilhører egentlig ikke her. De er ikke egentlig en del av oss. Og så begynner folk å tenke: «Nei, de er kanskje ikke en del av oss. Hvor skal vi sende dem? Men vi har jo ikke noe sted å sende dem. For de er jo norske. Vi får sende dem tilbake til Eritrea. Men de er jo egentlig ikke eritreiske da? De kan ikke språket, de har ikke noe familie der.» Poenget er at disse barna og unge er våre barn og unge.

En sint neve smeller i bordet.

– Jeg er bekymret for at høyrepopulister skal klare å hause opp en samfunnsstemning hvor vi setter folk opp mot hverandre.

– Vi får håpe vi er kloke nok til å unngå at det blir konflikter av ytterst karakter.

Etter en engasjert tirade, lener Johansen seg tilbake og sukker.

– Jeg bare sier hvor viktig det er, og hvor lite naivt det er, å bygge bruer. Hvor lite naivt det er å prøve å skape forståelse mellom mennesker. Hvor lite naivt det er å snakke ned hatet, prøve å forstå ting du kanskje ikke forstår. Og hvor jævlig naivt det er å snakke opp hatet og sette grupper opp mot hverandre. Det er naivt det. For da kan du få en konklusjon av det som du helst ikke vil ha.

Raymond Johansen: – Justisminister Wara tøver om Frps støtte til muslimske trossamfunn

Populært

– Bekymrer meg veldig

– Det høres banalt ut, men jeg bekymrer meg først og fremst for dere som er yngre.

Oslo-velgere har opplevd en tydelig akselerasjon i miljøtiltak i hovedstaden etter det Ap-ledede byrådet dannet det første rødgrønne alternativet på 18 å i Oslo. Gateparkeringsplasser i sentrum er fjernet til fordel for nye sykkelveier og benker. Bomringen er blitt miljødifferensiert. Kollektivtilbudet er utvidet med flere tusen avganger i uken, og det bygges tusenvis av nye ladepunkter for elbiler.

Byrådsleder Raymond Johansen avviser at Oslo Arbeiderparti lar seg diktere av Miljøpartiet de Grønne i byrådet. Han er svært tydelig på at klimasaken er den aller viktigste for ham.

– Luftkvaliteten i Oslo og de globale klimautslippene bekymrer meg veldig ...

Johansen tenker lenge mens han ser ut i luften med en alvorlig mine.

– Det høres banalt ut, men jeg bekymrer meg først og fremst for dere som er yngre.

– Jeg er en mann på 57 år, og min generasjon har levd et liv i sus og dus. Jeg har hatt det utrolig bra. Men jeg ser hva vær, vind og uforutsigbarhet gjør med klimaet. Jeg er engstelig.

Alvorlig og bekymret, men engasjert. Raymond Johansen gestikulerer mye når han argumenterer sin sak. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Alvorlig og bekymret, men engasjert. Raymond Johansen gestikulerer mye når han argumenterer sin sak. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sangfuglene som forsvinner

Den bereiste politikeren har sett tegn på at ørkenen sprer seg i Afrika. Han har sett isen smelte og dra med seg store ras ned Himalaya-fjellene. Han tenker mye på steppelandskapet i Sibir. Hva skjer hvis temperaturen stiger og metangass slippes ut fra tundraen? Metan er en drivhusgass som fører til oppvarming i enda større grad enn CO2.

– Det at vi med viten og vilje ser så mange arter, så mange dyr forsvinner. Så mange planter, så mange insekter. Nå har jeg begynt å se etter det på himmelen. Har det faktisk blitt mindre trekkfugler? Jeg lytter etter det i skogen. Har det blitt stillere? Jeg er bekymret for det som skjer.

Kroppsholdningen og ansiktsuttrykket til den erfarne politikeren sier det samme. Dette er alvor. Den dresskledde mannen i stolen foran meg virker frustrert over at ikke flere tar klimautfordringene seriøst.

– Å forhindre store klimaendringer er ikke noe vi kan overlate til andre mennesker et annet sted en annen tid. Vi er den første generasjonen som tydelig ser klimaendringene skje, og vi er kanskje den siste generasjonen som kan gjøre noe med det, sier Johansen med stor intensitet.

Han slår håndflaten i bordet for å understreke alvoret.

Høyre-mann: – Det Lan og Oslo skryter av i Katowice, kan de takke regjeringen for

Lille, store Oslo i førersetet

– Det beste er å få reaksjonen: «Wow, se på Oslo. De har greid det. Vi skal greie det hos oss også».

Det går an å rette pekefingeren mot enkeltmennesker og si at de må kjøre mindre bil, fly og reise mindre, spise mindre kjøtt, kjøpe mindre klær. Raymond Johansen tror ikke løsningen på klimautfordringene ligger der, men at store strukturelle endringer må til. De har han begynt å gjennomføre i Norges hovedstad. Men har det vi gjør i lille Norge noen betydning globalt?

– Vi kan gjøre ganske mye med å bruke politikken i en by som Oslo, istedenfor den moralske pekefingeren. Den har jeg ingenting til overs for. Oslo er såpass stort og såpass lite at byen kan være en testarena for andre store byer og land hvor den totale reduksjonen i klimagassutslipp vil være mye viktigere enn her.

Byrådslederen lener seg fremover med den ene hånden foran seg, klar til å liste opp tre eksempler på hva verden kan lære av Oslos klima- og miljøpolitikk. Med en fornøyd mine forteller han hvordan elbilpolitikken har gjort Oslo til verdens elbilhovedstad og kommunens bruk av innkjøpsmakt for fossilfrie anleggsplasser er noe andre byer og land kan lære av.

Stolt legger han ut om den store satsingen på å utvikle teknologi for fangst og lagring av karbon. Den resulterer forhåpentligvis i en teknologi Norge kan eksportere, og gjøre rimelig og tilgjengelig i resten av verden.

– Det beste er å få reaksjonen: «Wow, se på Oslo. De har greid det. Vi skal greie det hos oss også».

Lan Marie Berg: – Vi kan ikke la mobberne stoppe oss

Bompengevalg? Tull og tøys!

Byrådets aktive klima- og miljøpolitikk har fått en blandet mottakelse. Særlig er det mange sterke stemmer som reagerer på høye priser i bomringen. Bompengesatsene er det imidlertid et samlet bystyre som står bak. Samtlige Oslo-partier stemte for de vedtatte bompengesatsene, med unntak av Frp.

– Noen tror valget til høsten dreier seg om bompenger. Tull og tøys. Uansett hvilket parti du stemmer på kommer du til å få bompenger, og det kommer til å koste det samme. Det provoserer meg at enkelte partier prøver å late som om de er imot bompenger. Alle er for bompenger. Det er den eneste finansieringskilden vi har. Jeg hater den uærligheten blant dem som prøver å påstå noe annet. Norsk politikk er ikke tjent med det, sier en tydelig irritert byrådsleder.

Ap-veteranen skulle ønske flere politikere turte å si «Vi greier ikke å finansiere disse prosjektene uten bompenger, dessverre». Kanskje ville det ført til at færre rettet sinte pekefingre mot Oslos byråd for miljø og samferdsel.

– Jeg blir så ergerlig når noen tror eller later som at min kollega, Lan Marie Berg, har ansvar for bompengene. Hun var faen meg bare fire år da bompengene ble innført.

Ap-veteranen blir mektig irritert når noen prøver å legge skylden for bompenger på hans kollega Lan Marie Berg (MDG), byråd for miljø og samferdsel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Ap-veteranen blir mektig irritert når noen prøver å legge skylden for bompenger på hans kollega Lan Marie Berg (MDG), byråd for miljø og samferdsel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Aina Stenersen er Oslo Frps førstekandidat til kommunevalget i 2019. Hun har uttalt at bompenger blir en av hovedsakene i valgkampen.

– Vil det skje? Vil bompenger forsvinne hvis Frp kommer i maktposisjon? Det er like tåpelig som å si at bompengene kom til å forsvinne hvis Frp fikk samferdselsministeren. Nå har de hatt det i fem år, og Norge har aldri samlet inn mer bompenger.

Mer fra Oslo:

Elvestuen: – Byene kan gjøre større miljøgrep takket være Venstre-politikk

MDG om Elvestuens Oslo-utspill: – Det er direkte flaut

Frykter nytt søppelkaos: – Jeg blir faktisk forbanna

Mer fra ABC Nyheter