Bergen fjerner bomstasjoner: – Åpenbart en sammenheng med motstanden

<p>Torsdag offentliggjorde byrådet i Bergen at de skal fjerne to bomstasjoner i Åsane bydel og erstatte dem med en ny bomstasjon langs E39.</p>
Torsdag offentliggjorde byrådet i Bergen at de skal fjerne to bomstasjoner i Åsane bydel og erstatte dem med en ny bomstasjon langs E39. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Valgforsker Svein Tore Marthinsen mener det er tydelig at andre partier begynner å bli redd for fremgangen bompengepartiet FNB har, særlig i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En meningsmåling i Bergensavisen i begynnelsen av mai sendte sjokkbølger gjennom Bergen. Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) fikk en oppslutning på 20,6 prosent, nest størst i byen.

– Hvis det kommer et valgresultatet i nærheten av dette i Bergen ved høstens kommunevalg, snakker vi om et politisk jordskjelv, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen til ABC Nyheter.

Han er utdannet statsviter, og analyserer valg, norsk politikk og sosiale medier, og ser at andre partier begynner å ta grep for å hindre FNB i å øke sin oppslutning ytterligere.

Aktuelt: Bompengepartiene har doblet oppslutning på én måned

– Ser at de er i ferd med å tape

Torsdag erklærte byrådet i Bergen , som består av Arbeiderpartiet, KrF og Venstre, at de vil fjerne to bomstasjoner sentralt i Åsane, og erstatte dem med en ny bomstasjon på E39 ved Nordhordlandsbrua. Det vil føre til at den interne trafikken i Åsane bydel vil slippe å betale bompenger, ifølge byrådet.

Marthinsen mener det er en åpenbar sammenheng mellom byrådets bompengeendring og den voksende motstanden mot bompenger i Bergen.

– Byrådet ser at de er i ferd med å tape valget til høsten hvis de ikke gjør noe med bompengene. FNB drar også velgere fra venstresiden, ikke minst fra Ap. Dette ser ut som et forsøk på å demme opp for oppturen FNB og bompengemotstanderne har i øyeblikket, sier han.

Valgforskeren mener det er noe overraskende at FNB og motstanden mot bompenger har vokst seg så stor i Bergen.

– Byrådets bompengeendring viser at de vil svare. Spørsmålet er om dette er nok, eller om det må kraftigere lut til.

Bakgrunn: Byrådet i Bergen vil fjerne bomstasjoner

Byrådsleder i Bergen Roger Valhammer (Ap) avviser at endringen kommer som en konsekvens av den voksende motstanden mot bompenger.

Roger Valhammer er fersk byrådsleder i Bergen. Han trådte inn i stillingen 25. april i år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Roger Valhammer er fersk byrådsleder i Bergen. Han trådte inn i stillingen 25. april i år. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Nei, det gjør ikke det. Vi ønsket oss en mer rettferdig løsning i Åsane allerede i fjor høst, uten å lyktes. Nå ser vi det er mulig likevel, og da går vi for det, skriver Valhammer i en e-post til ABC Nyheter.

Statens vegvesen har kvalitetssikret forslaget og gitt klarsignal om at det er noe byrådet i Bergen kan fatte vedtak om lokalt, noe byrådet ønsker å gjøre.

– Det vil gi reduserte utgifter for noen tusen innbyggere som ble veldig hardt rammet av dagens løsning i et området i Åsane. Jeg er glad for denne løsningen nå viser seg å kunne være realiserbar, sier byrådslederen.

– Frykter byrådet at den sittende koalisjonen vil tape høstens valg på grunn av bompengesaken?

– Alle partiene i dagens byråd må løfte seg for å vinne valget, og det har vi tro på at vi klarer. Den eneste løsningen for å betale mindre i bompenger er at staten tar en større andel av regningen. Det har Erna sagt hun ikke vil gjøre. Jeg frykter at velgere blir ført bak lyset av et bompengeparti som i realiteten ikke har handlingsrom til å endre det de lover, mener Valhammer.

Spent på virkningen av nye Oslo-bommer

Motstand mot bompenger er ikke isolert til Bergen. FNB stiller lister i 11 kommuner og fire fylker ved høstens kommune- og fylkestingsvalg. I tillegg stilles det andre lokale bompengelister i Tromsø (Nei til bomring) og Drammen (Nei til bompenger).

– Foreløpig ser det ut som om motstanden er sterkest i Bergen. Det har ikke vært målinger i nærheten av så gode for bompengemotstanderne som det Bergen har hatt. Men det er litt sparsommelig med data, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen.

FNB ble stiftet i Stavanger i 2014, og stilte liste også i kommunevalget i 2015. Da fikk partiet inn tre representanter i kommunestyret. De ligger foreløpig ikke an til å gjøre det bedre i årets valg.

– I Oslo blir det spennende å se om FNB får en oppsving etter at det åpner over 50 nye bomstasjoner 1. juni. Det er grunn til å tro at du kan se effektene av misnøyen mot bompenger andre steder enn i Bergen, men det gjenstår å se hvor sterk oppslutningen eventuelt kan bli utover sommeren og høsten.

Les også: Aksjoner mot 15 nye bomstasjoner i Bergen

Frp tar bompengegrep

Motstand mot bompenger har lenge vært en av Fremskrittspartiets største kampsaker. Nå taper de velgere til FNB. På meningsmålingen i Bergensavisen hvor FNB fikk 20,6 prosent, fikk Frp rekordlave 3,9 prosent.

Frp tar nå tydelige grep for å å få bompengemotstanderne til å velge dem. Bompenger ble en av de viktigste sakene på Frps landsmøte den første helgen i mai.

Landsmøtet sluttet seg til en rekke forslag for å ta opp kampen mot FNB og andre bompengelister. Blant annet vedtok det enstemmig et forslag om å bruke oljemilliarder på å slette bompengegjelden.

Les også: Gjelsvik kaller Jensens bompenge-millioner for smuler

– Appell langt utenfor Frps rekker

FNB plukker ikke bare velgere fra Frp, men utgjør også en trussel for den tradisjonelle venstresiden i norsk politikk.

Valgforsker Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat
Valgforsker Svein Tore Marthinsen. Foto: Privat

– Det viser seg at FNB har appell langt utenfor Frps rekker. Høyre er det partiet som blør mest i antall velgere, ifølge de overgangene jeg har sett, men de plukker også mye velgere fra Arbeiderpartiet og til dels Senterpartiet. Jeg synes det mest interessante er å se hvem som vinner makten hvis FNB holder formen fram til valget, sier Marthinsen.

Han tror FNB er mest tilbøyelige til å samarbeide med høyresiden, og tror partiet kan bidra til maktskifte i flere byer dersom de skulle komme i vippeposisjon.

– Dersom de drar en fjerdedel av velgerne sine fra venstresiden blir maktskifte i blå retning mer sannsynlig. FNB har en appell inn i Aps rekker Høyre og Frp bare kan drømme om. Det kan paradoksalt nok hjelpe Frp og Høyre til makten. Men det gjenstår å se hvor FNB plasserer seg i en del saker. De er imot eiendomsskatt og ønsker å forenkle byråkratiet, i tillegg til fanesaken mot bompenger.

Derfor mener Marthinsen det er mest sannsynlig at FNB vil prøve seg i retning høyre først dersom de kommer i vippeposisjon. Han påpeker imidlertid at partiet har et program som er lett å svelge for mange, og som ikke er særlig radikalt. De har flere saker i sitt program som tradisjonelt har vært saker venstresiden er opptatt av.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden