Protestparti mot bompenger kan påvirke hverdagen til 3,4 millioner nordmenn

Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger har satt sitt preg på bomstasjonene på Nord-Jæren.
Partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger har satt sitt preg på bomstasjonene på Nord-Jæren. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) stiller liste i 11 kommuner og fire fylker, og er klare til å utfordre de etablerte partiene i Norges største byer. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan stemme på FNB i Oslo, Bergen, Stavanger, Sandnes, Skien, Porsgrunn, Askøy, Sola, Klepp, Alver og Øygarden. I fylkestingsvalget stiller partiet lister i Rogaland, Vestfold og Telemark, Vestland og Viken. Ifølge SSBs innbyggerstatistikk betyr det at FNB kan bli valgt til å få innflytelse over 3,42 millioner nordmenn.

Stifteren av partiet, Frode Myrhol, er svært godt fornøyd med det Folkeaksjonen nei til mer bompenger har fått til i forkant av høstens kommunevalg.

– Vi er veldig fornøyd med at vi har greid å samle såpass mange av storbyene i ett parti mot bompenger. Planen og intensjonen har hele tiden vært å få til dette, slik at vi stiller sterkere og sender et tydelig signal til andre partier at de bør revurdere hvordan de tenker rundt bompenger og finansiering. Nå er det et reelt alternativ på banen som har en annen løsning, sier Myrhol til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oslo Høyre til aksjonister: – Bompenger eneste løsning

– Et fullgodt alternativ for mange

Frode Myrhol i det politiske partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger under en aksjon mot bomringen i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Frode Myrhol i det politiske partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger under en aksjon mot bomringen i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Ifølge Myrhol forsøker FNB å samle det beste fra høyre og venstre i sin politikk.

– Vi gjør et poeng ut av at vi er blokkuavhengige, og har selvfølgelig hentet en del ting fra andre partier samtidig som vi har våre egne ideer. I partiprogrammet vårt kombinerer vi gode ting fra både høyre- og venstresiden.

Ifølge partistifteren ligger FNB på midten av den politiske skalaen, og han tror folk fra alle partier kan være enige med FNB i mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er et fullgodt alternativ for alle som er sterke motstandere av bompenger, sier Myrhol.

Les også: Slik blir det nye bomsystemet i Oslo og Akershus fra 2019

Håper på bedre valg enn i 2015

Frode Myrhol har fire års fartstid som FNB-politiker. Før kommunevalget i 2015 samlet han inn de nødvendige underskriftene for at Folkeaksjonen nei til mer bompenger kunne stille liste i Stavanger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myrhol selv stilte som førstekandidat. Ved valget i 2015 endte FNB opp med tre representanter i Stavangers bystyre.

– Resultatet var omtrent det vi håpet på. Vi var superfornøyd med å få inn tre personer. I år blir jeg skuffet hvis vi kun får inn tre i Stavanger. Jeg tror vi kommer til å få flere.

Vinteren 2018 tok Myrhol og FNB Stavanger initiativ til å samle inn de 5000 underskriftene som kreves for å etablere et parti nasjonalt.

– Da slipper andre som vil stille liste mot bompenger å samle inn underskrifter i sin kommune. Jeg tror det har senket terskelen for flere motstandere å ta steget inn i politikken, mener Myrhol.

Bergen er en av byene FNB Stavanger har fått med på laget ved høstens kommunevalg, og der ligger bompengemotstanderne godt an til å få flere representanter enn tre.

17 prosent i Bergen

Trym Aafløy er førstekandidat for FNB Bergen. Like før påske kunne han juble over en meningsmåling der partiet fikk 16,9 prosent oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har gjort to gode og én fantastisk meningsmåling i Bergen. Jeg tror det er realistisk med en oppslutning på 20 prosent. Vi har mer å gå på, sier Aafløy til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppslutningen på nesten 17 prosent kom etter at 15 nye bomstasjoner åpnet i Bergen 6. april i år. Aafløy tror oppslutningen vil stige ytterligere når innbyggerne etter hvert får månedlige bompengeregninger i posten for den nye bomringen.

– Jeg tror mange får en aha-opplevelse når det kommer et nytt parti som har såpass stor støtte i befolkningen, samtidig som vi legger oss i sentrum av det politiske landskapet. Jeg tror det er mange som er fascinert over at vi er et helt nytt, reelt politisk alternativ sier Aafløy.

Den voldsomme oppslutningen på 17 prosent for FNB overrasker Bergens Tidendes valgekspert Johan Giertsen.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Blant menn i Bergen er nå bomlisten større enn Ap. Bare ordene vrenger seg i munnen min, det er så annerledes. Jeg har ikke opplevd noe sånt før, sier han i BT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt:

Aksjoner mot 15 nye bomstasjoner i Bergen

Bompengeliste er tredje størst i Bergen

Valgforsker ser potensial

Valgforsker Bernt Aardal sier til Nettavisen at det er umulig å vite hvor stor oppslutning FNB vil få i de ulike kommunene og fylkene, men trekker fram tre momenter som gjør at partiet har potensial til å få oppslutning:

  1. Partiet er ikke et klassisk protestparti mot skatter og avgifter, men er imot skjevfordelingen av de økonomiske byrdene som bompengene gir.
  2. Partiet er ikke imot miljøtiltak, men tvertimot for mange klima- og miljøtiltak.
  3. Mens bomstasjoner tidligere ble satt opp i en begrenset periode for å finansiere en veistrekning, blir bomstasjonene nå mer permanente og skal finansiere både kollektivtrafikk og redusere biltrafikk.

Les også:

Starter landsdekkende organisasjon mot bompenger

Regjeringen lover lavere bompengebelastning - Ap er skeptiske

Frps bombepengeseier kan føre til flere bomstasjoner