Det norske Måltid: 39 mat- og drikkeprodukter til finalen
Etter tre dager med smaksarbeid har dommerne bestemt hvilke 39 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen hele 13 kategorier som kjøtt, sjømat, meieriprodukt og drikke.
Tre fylker skiller seg ut, Trøndelag, Rogaland og Viken har flest finalister. Vestland og Hardanger konkurrerer om Årets sider. Rogaland stiller sterkt innen kjøttkategoriene.
Finalister fra hele Norge
Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre Matnasjonen Norge. Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som Matnasjon.
Den endelige finalen går av stabelen i Stavanger. Torsdag 3. februar arrangeres Det Norske Måltid på Clarion Hotel Air, fredag og lørdag 4. og 5. februar er det duket for Asko Servering Norgescup for kokk- og servitørlærlinger og Tine MatCup på Jåttå videregående skole. Gladmat planlegger også aktiviteter for produsenter, serveringsnæringen og publikum den samme helgen.
Det Norske Måltid 2021
Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.
Støttet av regjeringen fra 2020, som et av tre nasjonale omdømmetiltak.
Delfinalene ble arrangert mellom 21.-23. september på Britannia Hotel i Trondheim.
Delfinalister fra hele landet ble vurdert og 39 produkter gikk videre til finalen.
Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger torsdag 3. februar 2022.
Finalister i Det Norske Måltid 2021:
Årets drikk
100 prosent Aroma – Alde, Vestland
Eplemost Discovery – Fiskum fruktpresseri, Viken
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSprudlande bringebær limonade – Balholm, Vestland
Årets ost
Blå – Hitra gardsmat, Trøndelag
Holtefjell XO – Eiker gardsysteri, Viken
Ung Grotteost – Hitra gardsmat, Trøndelag
Årets grønne
Aprikos – Sogn Frukt og Grønt, Vestland
Hvasser asparges – Brødrene Freberg, Vestfold og Telemark
Moreller – Helgøyfrukt, Rogaland
Finalister Årets sjømat
Fersk Skatefilet – Domstein sjømat avd. Stavanger, Rogaland
Krabbeklør, gigant – HitraMat, Trøndelag
Trollgodt – Frisk Fisk, Agder
Årets kjøtt
Tørrmodnet Filetkam av økologisk frilandsgris – Nyyyt, Rogaland
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenYtrefilet – TTmeat, Rogaland
Flat Iron Filet av kalv – Melleby Gård, Viken
Årets søtsak
Tindved – Trondheim sjokolade, Trøndelag
Hasselnøtt pålegg – Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland
Små Marengsbunner fra Røros – Galåvolden gård, Trøndelag
Årets meieriprodukt
Ryfylkeyoghurt naturell – Ryfylke gardsysteri, Rogaland
Artikkelen fortsetter under annonsenRørosIs Fløteis med multer – Galåvolden gård, Trøndelag
Økologisk Røros Yoghurt Blåbær – Rørosmeieriet, Trøndelag
Årets bakst
Melkeloff – Klemmetsrud gårdsbakeri, Viken
Røros Knekks spelt og havsalt – Rørosbakern, Trøndelag
Havremarvkjeks – Lykkemat, Trøndelag
Årets øl
Banana Milkshake IPA – Mack Mikrobryggeri, Troms og Finnmark
Braut Shake IPA – RYGR brygghus, Rogaland
Havblikk lys og frisk – Kinn bryggeri, Vestland
Årets sjømat foredlet
Gravet Laks – Garnviks røkeri, Trøndelag
Røkt Ørret – Garnviks røkeri, Trøndelag
Tradisjonell einerrøykt svanøylaks – Svanøylaks, Vestland
Årets kjøtt foredlet
Hickory Babyback Ribs – A.Idsøe, Rogaland
Kaldrøkt pinnekjøtt av Fjellam frå Ryfylke – A.Idsøe, Rogaland
PASSE spekepølse av frilandsgris med fennikel – Ask gård, Viken
Årets grønne foredlet
Ramsløkpesto – Litlestøl...det lille ville, Rogaland
Plommesyltetøy – Nyhuus gard, Vestfold og Telemark
Herr Brun`s Sorte Dråper – Topp Sopp, Rogaland
Årets sider
5 Brudeferd – Store Naa Siderkompani, Vestland
Drengen – Hardangerbonden, Vestland
Svans – Alde, Vestland