Flere land tar i bruk omfattende overvåkning av «corona-kriminelle»

Video: Flere land tar i bruk omfattende overvåkning av «corona-kriminelle».

De fleste land deler ut klekkelige bøter og truer med fengsel for personer som bryter karanteneregler. Flere steder er overvåkningen av befolkningen så inngripende og omfattende at det går på bekostning av personvernet, og syke personer risikerer å bli stemplet som kriminelle.

Forrige tirsdag gjennomførte byrådet i Bergen en hasteanskaffelse av et teknologisk verktøy som kartlegger og teller simkort i mobiltelefoner i Bergen kommune, som et coronavirus-tiltak. Verktøyet har to funksjoner:

  • Dersom verktøyet oppdager at mange simkort, og dermed personer, er samlet på et sted, vil kommunen varsle alle som befinner seg på stedet og be dem bryte opp forsamlingen via SMS. Hensikten er å fjerne store folkansamlinger som et smitteverntiltak.
  • Når man krysser kommunegrensen til Bergen med et simkort får man en velkomst-SMS med informasjon om de gjeldende smittevernanbefalingene for kommunen.

Byrådet i Bergen mener verktøyet ivaretar personvernet, skriver Bergens Tidende. Det eneste de får vite er et omtrentlig antall mennesker som befinner seg på samme sted, og antall simkort fordelt etter nasjonalitet. De får ikke noe informasjon på individ-nivå.

Byrådet har tidligere brukt samme system i forbindelse med sykkel-VM i byen.

Bakgrunn: Bergen kommune vil varsle folk i større grupper

«Uten sidestykke i historien»

Mandag kom nyheten om at en coronasmittet norsk person fikk 20.000 kroner i bot for å ha brutt karantenereglene, og dratt på fest natt til søndag. Dersom vedkommende ikke betaler, kan personen få 40 dager i fengsel isteden.

Les mer: 20.000 kroner i bot til coronasmittet etter fest

Ordningen med bøter og fengsel finnes i de fleste land, men nivået på straffen varierer. I flere andre land risikerer coronasyke, personer med mistenkt sykdom og personer i risikogruppen å bli stemplet som kriminelle dersom de beveger seg ut av hjemmene sine.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om hvordan overvåkning og detaljerte SMS-er til befolkningen som smitteverntiltak mot coronaviruset, utgjør en trussel mot personvernet i Sør-Korea.

I møte med Covid-19-pandemien tar stadig flere land i bruk digital smittesporing gjennom blant annet mobiltelefoner og bruk av store datasett.

Digitale sporingstiltak kan være i tråd med både personvern og menneskerettigheter, og samtidig være nyttige verktøy i møte med coronaviruset. Flere organisasjoner som kjemper for personvern og digitale rettigheter, advarer imidlertid mot at mange land går for langt i sin digitale overvåkning.

«Noen av disse tiltakene utgjør alvorlige restriksjoner på folks frihet, inkluder deres rett til privatliv og andre menneskerettigheter. Omfanget av overvåkning, utnyttelse av data og desinformasjon uten sidestykke i historien testes nå ut verden over», skriver den ideelle organisasjonen Privacy International, som jobber med å fremme retten til personvern verden over.

Dette er tiltakene i ulike land

Tyskland , Storbritannia , Østerrike , USA , Belgia og Italia er blant landene som tar i bruk eller ønsker å ta i bruk lignende teknologi som Bergen gjør, for å undersøke om folk i karantene faktisk holder seg hjemme, og for å kartlegge områdene med flest smittetilfeller.

Felles for alle er at de bruker anonymiserte data. Tyskland har likevel endret sitt lovverk for personvernreglene GDPR, for å tillate prosessering av personlige data under en epidemi.

Personvernforkjempere er bekymret for at deling av personlige data i så stor skala kan føre til endringer i samfunnet det er vanskelig å gå bort fra når coronavirus-krisen er over, skriver the Guardian.

Spania og Belgia sender droner ut i gatene som spiller av beskjeder fra myndighetene over høyttalere, hvor de ber folk holde seg hjemme og å holde avstand til hverandre.

Flere andre land har innført mer inngripende tiltak. Under følger en oversikt over noen av dem.

Artikkelen fortsetter under.

SE VIDEO: Slik skiller coronaviruset seg fra andre virus.

India

I India får alle som ankommer landet via fly og tog et håndstempel, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Stempelet viser sluttdatoen for hjemmekarantenen de reisende blir ilagt.

– Da jeg først hørte om stemplingen, trodde jeg det var falske nyheter. Jeg skjønner bekymringen, men hvor går grensen? Bør fundamentale rettigheter settes til side i en krise som denne? sier høyesterettsadvokat N. S. Nappinai til Reuters.

Videre henter indiske myndigheter ut person- og reservasjonsdata fra fly- og togselskaper for å kartlegge bevegelsene til mistenkte sykdomstilfeller.

Aktuelt: Over én milliard holdt innendørs i India

I delstaten Kerala har myndighetene tatt i bruk telefonsamtale-historikk, overvåkningskameraer og GPS i mobiltelefoner til å spore opp de som har vært i kontakt med personer med påvist Covid-19-smitte.

De har også offentliggjort detaljerte beskrivelser av bevegelsene til personer som har testet positivt for coronaviruset, skriver Reuters.

India har hatt 439 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien startet. 8 personer er bekreftet omkommet.

Artikkelen fortsetter under.

En lege setter et hjemmekarantene-stempel på en reisende på Guwathi jernbanestasjon i India, mandag 23. mars. Foto: Biju BORO / AFP/NTB scanpix
En lege setter et hjemmekarantene-stempel på en reisende på Guwathi jernbanestasjon i India, mandag 23. mars. Foto: Biju BORO / AFP/NTB scanpix

Israel

Myndighetene i Israel har godkjent nødtiltak for å spore mennesker som har og potensielt kan ha sykdommen Covid-19 via deres mobiltelefoner. Sporingen skal sørge for at folk holder seg i karantene, og varsler alle som har vært i nærheten av en som er smittet av coronaviruset.

Teknologien landet tar i bruk er i utgangspunktet utviklet for å bekjempe terror, skriver the Guardian.

Tiltaket skal i første omgang gjelde i 30 dager.

Menneskerettighetsorganisasjonen The Association for Civil Rights kaller det en «farlig presedens og en farlig retning», og etterlyser en større, offentlig debatt.

Israel har hatt 1238 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien startet. 1 person er bekreftet omkommet.

Kina

Siden coronavirus-utbruddet startet i Wuhan, har kinesiske myndigheter tatt i bruk en rekke overvåkningstiltak for å prøve å stanse spredningen av viruset. Det inkluderer blant annet bruk av droner, ansiktsgjenkjenning, overvåkningskameraer og mobiltelefonsporing.

Teleoperatører sporer bevegelsene til folk, og opplysninger om syke personer deles på sosiale medier.

Noen byer tilbyr belønning til personer som deler informasjon om syke innbyggere.

Ny ansiktsgjenkjenningsteknologi utvikles, og skal kunne oppdage personer med unormalt høy kroppstemperatur i menneskemengder, og flagge innbyggere som ikke har på seg ansiktsmaske.

For å komme inn på kontoret eller i leilighetskomplekser, må kinesere scanne en QR-kode, skrive ned navnet og ID-nummeret sitt, ta tempen og oppgi nylig reisehistorikk, ifølge the Guardian.

Avisen skriver at flere aktivister frykter nye overvåkningstiltak skal bli værende etter pandemien er over, og bli den nye normalen i Kina.

Kina har hatt 81.649 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien startet. 3276 personer er bekreftet omkommet.

Russland

I Moskva har myndighetene tatt i bruk ansiktsgjenkjenning for å sørge for at alle i karantene holder seg hjemme, ifølge Reuters. Det gjøres blant annet gjennom bruk av overvåkningskameraer.

Russland har hatt 438 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden virusutbruddet. Èn person er bekreftet omkommet.

Les også: Northug hjemme i Norge etter å ha vært virus-fast i Russland

Singapore

I slutten av februar offentliggjorde helsedepartementet i Singapore informasjon om virussmittede innbyggere.

En utvikler gjorde om informasjonen til et interaktivt kart, så innbyggerne kan spore bevegelsene til dem som er smittet av det nye coronaviruset.

Kartet gikk viralt og det oppstod frykt for at det kunne føre til diskriminering, stigmatisering, og at det var brudd på personvernreglene.

Kartet eksisterer fremdeles, men blir ikke lenger oppdatert med nye tilfeller.

Singapore har hatt 509 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien startet. 2 personer er bekreftet omkommet.

Sør-Korea

Siste nytt fra Sør-Korea er at teleoperatører og kredittkortselskap deler personlig data med myndighetene for å hjelpe dem kartlegge bevegelsene til innbyggerne.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om hvordan detaljerte SMS-er fra myndighetene i landet fører til at enkeltpersoner blir hengt ut, stigmatisert og latterliggjort på nett.

Les mer om det her: Corona-smittede henges ut i Sør-Korea: – Kunne ikke skjedd i Norge

Sør-Korea har hatt 8961 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien. 111 personer er bekreftet omkommet.

Taiwan

Myndighetene i Taiwan har kombinert nasjonale helsedata med data fra immigrasjonsmyndighetene for å kartlegge pasienters reisehistorikk de siste 14 dagene, ifølge ABC News. Personer i risikogruppa har blitt identifisert, og er bedt om å sette seg i karantene, hvor de overvåkes gjennom mobiltelefonene sine.

Myndighetene har også gitt alle sykehus, klinikker og apoteker tilgang til pasienters reisehistorikk.

Taiwan har hatt 195 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien startet. 2 personer er bekreftet omkommet.

SE VIDEO: – Unge og friske rammes blindt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34 Ecuador samler inn lik fra gater og hjem23:03 NRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38 Titusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04 Oslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01 Tror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40 Rolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39 Byrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36 Russerne må holde seg hjemme ut måneden18:35 Nybø: Nå handler det om å overleve17:52 Nesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS17:39 16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35 Trump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35 Stor støtte til hytteforbudet i måling17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Testet 18.000 – ett funn vekker oppsikt15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53 Mor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25 Leir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24 Thailand innfører portforbud15:02 Frankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01 Britisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50 Tidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet
Siste nytt
11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34VerdenEcuador samler inn lik fra gater og hjem23:03NorgeNRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38PengerTitusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04PengerOslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01NorgeTror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03KulturSkaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40PengerRolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39Helse og livsstilByrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36Helse og livsstilRusserne må holde seg hjemme ut måneden18:35PengerNybø: Nå handler det om å overleve17:52Helse og livsstilNesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS17:39Penger16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35PengerTrump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35NorgeStor støtte til hytteforbudet i måling17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenTestet 18.000 – ett funn vekker oppsikt15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53NorgeMor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25VerdenLeir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24VerdenThailand innfører portforbud15:02PengerFrankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01VerdenBritisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50SportTidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet
Populært