Flere land tar i bruk omfattende overvåkning av «corona-kriminelle»

Video: Flere land tar i bruk omfattende overvåkning av «corona-kriminelle».

De fleste land deler ut klekkelige bøter og truer med fengsel for personer som bryter karanteneregler. Flere steder er overvåkningen av befolkningen så inngripende og omfattende at det går på bekostning av personvernet, og syke personer risikerer å bli stemplet som kriminelle.

Forrige tirsdag gjennomførte byrådet i Bergen en hasteanskaffelse av et teknologisk verktøy som kartlegger og teller simkort i mobiltelefoner i Bergen kommune, som et coronavirus-tiltak. Verktøyet har to funksjoner:

  • Dersom verktøyet oppdager at mange simkort, og dermed personer, er samlet på et sted, vil kommunen varsle alle som befinner seg på stedet og be dem bryte opp forsamlingen via SMS. Hensikten er å fjerne store folkansamlinger som et smitteverntiltak.
  • Når man krysser kommunegrensen til Bergen med et simkort får man en velkomst-SMS med informasjon om de gjeldende smittevernanbefalingene for kommunen.

Byrådet i Bergen mener verktøyet ivaretar personvernet, skriver Bergens Tidende. Det eneste de får vite er et omtrentlig antall mennesker som befinner seg på samme sted, og antall simkort fordelt etter nasjonalitet. De får ikke noe informasjon på individ-nivå.

Byrådet har tidligere brukt samme system i forbindelse med sykkel-VM i byen.

Bakgrunn: Bergen kommune vil varsle folk i større grupper

«Uten sidestykke i historien»

Mandag kom nyheten om at en coronasmittet norsk person fikk 20.000 kroner i bot for å ha brutt karantenereglene, og dratt på fest natt til søndag. Dersom vedkommende ikke betaler, kan personen få 40 dager i fengsel isteden.

Les mer: 20.000 kroner i bot til coronasmittet etter fest

Ordningen med bøter og fengsel finnes i de fleste land, men nivået på straffen varierer. I flere andre land risikerer coronasyke, personer med mistenkt sykdom og personer i risikogruppen å bli stemplet som kriminelle dersom de beveger seg ut av hjemmene sine.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om hvordan overvåkning og detaljerte SMS-er til befolkningen som smitteverntiltak mot coronaviruset, utgjør en trussel mot personvernet i Sør-Korea.

I møte med Covid-19-pandemien tar stadig flere land i bruk digital smittesporing gjennom blant annet mobiltelefoner og bruk av store datasett.

Digitale sporingstiltak kan være i tråd med både personvern og menneskerettigheter, og samtidig være nyttige verktøy i møte med coronaviruset. Flere organisasjoner som kjemper for personvern og digitale rettigheter, advarer imidlertid mot at mange land går for langt i sin digitale overvåkning.

«Noen av disse tiltakene utgjør alvorlige restriksjoner på folks frihet, inkluder deres rett til privatliv og andre menneskerettigheter. Omfanget av overvåkning, utnyttelse av data og desinformasjon uten sidestykke i historien testes nå ut verden over», skriver den ideelle organisasjonen Privacy International, som jobber med å fremme retten til personvern verden over.

Dette er tiltakene i ulike land

Tyskland , Storbritannia , Østerrike , USA , Belgia og Italia er blant landene som tar i bruk eller ønsker å ta i bruk lignende teknologi som Bergen gjør, for å undersøke om folk i karantene faktisk holder seg hjemme, og for å kartlegge områdene med flest smittetilfeller.

Felles for alle er at de bruker anonymiserte data. Tyskland har likevel endret sitt lovverk for personvernreglene GDPR, for å tillate prosessering av personlige data under en epidemi.

Personvernforkjempere er bekymret for at deling av personlige data i så stor skala kan føre til endringer i samfunnet det er vanskelig å gå bort fra når coronavirus-krisen er over, skriver the Guardian.

Spania og Belgia sender droner ut i gatene som spiller av beskjeder fra myndighetene over høyttalere, hvor de ber folk holde seg hjemme og å holde avstand til hverandre.

Flere andre land har innført mer inngripende tiltak. Under følger en oversikt over noen av dem.

Artikkelen fortsetter under.

SE VIDEO: Slik skiller coronaviruset seg fra andre virus.

India

I India får alle som ankommer landet via fly og tog et håndstempel, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Stempelet viser sluttdatoen for hjemmekarantenen de reisende blir ilagt.

– Da jeg først hørte om stemplingen, trodde jeg det var falske nyheter. Jeg skjønner bekymringen, men hvor går grensen? Bør fundamentale rettigheter settes til side i en krise som denne? sier høyesterettsadvokat N. S. Nappinai til Reuters.

Videre henter indiske myndigheter ut person- og reservasjonsdata fra fly- og togselskaper for å kartlegge bevegelsene til mistenkte sykdomstilfeller.

Aktuelt: Over én milliard holdt innendørs i India

I delstaten Kerala har myndighetene tatt i bruk telefonsamtale-historikk, overvåkningskameraer og GPS i mobiltelefoner til å spore opp de som har vært i kontakt med personer med påvist Covid-19-smitte.

De har også offentliggjort detaljerte beskrivelser av bevegelsene til personer som har testet positivt for coronaviruset, skriver Reuters.

India har hatt 439 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien startet. 8 personer er bekreftet omkommet.

Artikkelen fortsetter under.

En lege setter et hjemmekarantene-stempel på en reisende på Guwathi jernbanestasjon i India, mandag 23. mars. Foto: Biju BORO / AFP/NTB scanpix
En lege setter et hjemmekarantene-stempel på en reisende på Guwathi jernbanestasjon i India, mandag 23. mars. Foto: Biju BORO / AFP/NTB scanpix

Israel

Myndighetene i Israel har godkjent nødtiltak for å spore mennesker som har og potensielt kan ha sykdommen Covid-19 via deres mobiltelefoner. Sporingen skal sørge for at folk holder seg i karantene, og varsler alle som har vært i nærheten av en som er smittet av coronaviruset.

Teknologien landet tar i bruk er i utgangspunktet utviklet for å bekjempe terror, skriver the Guardian.

Tiltaket skal i første omgang gjelde i 30 dager.

Menneskerettighetsorganisasjonen The Association for Civil Rights kaller det en «farlig presedens og en farlig retning», og etterlyser en større, offentlig debatt.

Israel har hatt 1238 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien startet. 1 person er bekreftet omkommet.

Kina

Siden coronavirus-utbruddet startet i Wuhan, har kinesiske myndigheter tatt i bruk en rekke overvåkningstiltak for å prøve å stanse spredningen av viruset. Det inkluderer blant annet bruk av droner, ansiktsgjenkjenning, overvåkningskameraer og mobiltelefonsporing.

Teleoperatører sporer bevegelsene til folk, og opplysninger om syke personer deles på sosiale medier.

Noen byer tilbyr belønning til personer som deler informasjon om syke innbyggere.

Ny ansiktsgjenkjenningsteknologi utvikles, og skal kunne oppdage personer med unormalt høy kroppstemperatur i menneskemengder, og flagge innbyggere som ikke har på seg ansiktsmaske.

For å komme inn på kontoret eller i leilighetskomplekser, må kinesere scanne en QR-kode, skrive ned navnet og ID-nummeret sitt, ta tempen og oppgi nylig reisehistorikk, ifølge the Guardian.

Avisen skriver at flere aktivister frykter nye overvåkningstiltak skal bli værende etter pandemien er over, og bli den nye normalen i Kina.

Kina har hatt 81.649 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien startet. 3276 personer er bekreftet omkommet.

Russland

I Moskva har myndighetene tatt i bruk ansiktsgjenkjenning for å sørge for at alle i karantene holder seg hjemme, ifølge Reuters. Det gjøres blant annet gjennom bruk av overvåkningskameraer.

Russland har hatt 438 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden virusutbruddet. Èn person er bekreftet omkommet.

Les også: Northug hjemme i Norge etter å ha vært virus-fast i Russland

Singapore

I slutten av februar offentliggjorde helsedepartementet i Singapore informasjon om virussmittede innbyggere.

En utvikler gjorde om informasjonen til et interaktivt kart, så innbyggerne kan spore bevegelsene til dem som er smittet av det nye coronaviruset.

Kartet gikk viralt og det oppstod frykt for at det kunne føre til diskriminering, stigmatisering, og at det var brudd på personvernreglene.

Kartet eksisterer fremdeles, men blir ikke lenger oppdatert med nye tilfeller.

Singapore har hatt 509 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien startet. 2 personer er bekreftet omkommet.

Sør-Korea

Siste nytt fra Sør-Korea er at teleoperatører og kredittkortselskap deler personlig data med myndighetene for å hjelpe dem kartlegge bevegelsene til innbyggerne.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om hvordan detaljerte SMS-er fra myndighetene i landet fører til at enkeltpersoner blir hengt ut, stigmatisert og latterliggjort på nett.

Les mer om det her: Corona-smittede henges ut i Sør-Korea: – Kunne ikke skjedd i Norge

Sør-Korea har hatt 8961 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien. 111 personer er bekreftet omkommet.

Taiwan

Myndighetene i Taiwan har kombinert nasjonale helsedata med data fra immigrasjonsmyndighetene for å kartlegge pasienters reisehistorikk de siste 14 dagene, ifølge ABC News. Personer i risikogruppa har blitt identifisert, og er bedt om å sette seg i karantene, hvor de overvåkes gjennom mobiltelefonene sine.

Myndighetene har også gitt alle sykehus, klinikker og apoteker tilgang til pasienters reisehistorikk.

Taiwan har hatt 195 bekreftede tilfeller av Covid-19 siden epidemien startet. 2 personer er bekreftet omkommet.

SE VIDEO: – Unge og friske rammes blindt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:28 En person fast etter trafikkulykke i Drammen23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø
Siste nytt
00:28NorgeEn person fast etter trafikkulykke i Drammen23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø
Populært