Da koro-epidemien førte til penispanikk

Høsten 1967 ble Singapore rammet av en epidemi som gjorde at menn strømmet til sykehusene - livredde for at de skulle miste penis. Foto av postkort fra 1969: CC BY-SA 2.0 / Creative Commons.
Høsten 1967 ble Singapore rammet av en epidemi som gjorde at menn strømmet til sykehusene - livredde for at de skulle miste penis. Foto av postkort fra 1969: CC BY-SA 2.0 / Creative Commons.

Penispanikken som herjet i Singapore i 1967 fikk menn til å flokke til sykehusene med en strikk eller en klype festet til penis. De fryktet at «lillemann» var i ferd med å krympe, og at om den forsvant helt, så ville de dø. 

Høsten 1967 oppsøkte flere hundre menn sykehus i Singapore i panikk. De hadde hørt rykter om at de kunne bli rammet av en helt spesiell lidelse om de spiste svinekjøtt. En lidelse som ville få deres penis til å skrumpe og forsvinne inn i kroppen. Mange av mennene hadde festet en klype til penis eller satt en strikk rundt roten, for å forhindre at deres mannlige stolthet skulle forsvinne inn i bukhulen. Menn som ikke hadde remedier tilgjengelig, holdt manndommen i et fast grep med hånden, livredde for å slippe taket.

En mannlig pasient angrepet av koro - fotografert under koro-epidemien i Singapore høsten 1967. Mannen har festet penisen i en klype for å unngå at den forsvinner. Foto: Singapore Medical Journal.
En mannlig pasient angrepet av koro - fotografert under koro-epidemien i Singapore høsten 1967. Mannen har festet penisen i en klype for å unngå at den forsvinner. Foto: Singapore Medical Journal.

De trodde at om penisen krympet og ble borte, så ville de dø. De ville dø av «koro».

Koro kalles populært for «penispanikk-syndromet» eller Genital Retraction Syndrome (GRS). Selve navnet kommer fra språket malay og betyr illustrerende nok skilpadde. De som er rammet av koro får nemlig en ekstrem overreaksjon de gangene penis krymper naturlig, litt som en skilpadde som trekker hodet inn i skallet.

Lidelsen er mer psykisk enn fysisk, og mer vanlig på små steder i Afrika og Asia hvor befolkningen tror på trolldom. Det hører nemlig med til sjeldenhetene at kroppsdeler faller av eller trekker seg inn i kroppen. Med mindre det er ekstra kaldt da.

Av åpenbare grunner rammer koro stor sett bare menn.

Vaksine mot svinepest ga «fake news»

Koro-epidemien som herjet Singapore i 1967 er blant de mest kjente og dokumenterte tilfellene av den spesielle lidelsen. Hendelsen, som varte i noen uker høsten 1967, hadde bakgrunn i en svinepest som hadde brutt ut i landet i juni måned. For å forhindre at sykdommen skulle spre seg, bestemte myndighetene at 55.000 griser skulle vaksineres.

Det var en avisnotis fra 29. oktober samme år som utløste penispanikken. Ifølge avisen hadde flere personer blitt rammet av koro etter å ha inntatt svinekjøtt infisert med vaksinen mot svinepest, skriver Singapore Medical Journal i sin fyldige omtale av epidemien.

Notisen var et tidlig eksempel på hva vi i dag ville kalt «fake news».

Få dager senere publiserte avisen en like troverdig oppfølger med skildring og omtale av flere angivelige hendelser. Blant annet hevdet avisen at én av de vaksinerte grisene hadde mistet livet fordi kjønnsorganet hadde trukket seg inn i kroppen.

Slike historier gjorde inntrykk og nøret opp under en frykt som allerede lå latent hos mange menn. Det som gjorde historien enda mer skremmende, var beretningene om at genital tilbaketrekning også kunne føre til død.

Les også: Fem ting du ikkje visste om penis

Panikken brøt ut

Konsekvensene av de uriktige nyhetene ga seg selv. Salget av svinekjøtt gikk rett til bunns. Og menn begynte å følge ekstra nøye med på sitt kjønnsorgans gjøren og laden. Om de så antydning til krymping, stormet de i panikk mot sykehusene og krevde akutt behandling.

Koro er malay for "skilpadde". Ordet spiller på at hodet til skilpadden kan trekke seg inn i skallet - omtrent som en penis. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Koro er malay for "skilpadde". Ordet spiller på at hodet til skilpadden kan trekke seg inn i skallet - omtrent som en penis. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Myndighetene så seg etter hvert nødt til å komme med en uttalelse der de forklarte at både svinepest og vaksinen som ble brukt ikke var farlig for mennesker. Men ifølge en offisiell rapport om koro-epidemien, publisert to år senere, førte uttalelsen bare til enda mer frykt.

Det toppet seg den tredje november 1967 da 97 desperate menn oppsøkte akuttmottaket ved Singapore General Hospital fordi de trodde de var rammet av koro. Mennene brukte all verdens merkelige remedier for å holde kjønnsorganet på plass, slik at det ikke ville forsvinne inn i bukhulen. Både gummistrikk, hyssingtråd, klemmer, klesklyper og spisepinner ble brukt – ofte med stor risiko for at penis kunne bli skadet.

Les også: Taiwan frykter denne grisen mer enn kinesiske missiler

To konkrete hendelser

En artikkel publisert i British Medical Journal den 9. mars 1968 skildrer to ulike hendelser som gir et innblikk i hvordan panikken kunne fortone seg for folk som trodde de var rammet.

Den ene er historien om en 16 år gammel skoleelev som løp inn på sykehuset sammen med sine foreldre og krevde å få se en lege umiddelbart, fordi gutten hadde «Shook Yong» (kinesisk for koro). Gutten fremsto som skremt og blek og dro hardt i penis, for å forhindre at den forsvant inn i bukhulen.

Gutten fortalte at han hadde hørt om koro på skolen og at han samme morgen hadde spist svinekjøtt. Da han gikk for å tisse, oppdaget han at penis hadde krympet mot slutten av urineringen. Livredd tok han tak i sine edle deler og løp inn til foreldrene mens han skrek om hjelp.

Legen snakket med både gutten og foreldrene og ga gutten en beroligende tablett, før han sendte dem hjem. Det var ingen tilbakefall etter dette.

En annen historie handler om en ung mor som kom stormende inn på sykehuset mens hun holdt fast i penisen til sin fire måneder gamle sønn. Kvinnen ba legene om å behandle sønnen raskt, ettersom han led av koro.

Barnet hadde hatt forkjølelse og diaré i to dager. Da hun skulle bytte bleie og vaske underlivet hans, begynte han å skrike. Moren så at penis ble mindre, og trodde at han var rammet av koro. Hun hadde hørt ryktene om koro tidligere. Moren ble trøstet og beroliget, og barnet ble behandlet for forkjølelse og diaré. Barnet ble helt friskt igjen etter dette, skriver British Medical Journal.

Les også: Oldebarnet om Mina Pettersdatter Lundstein: – Hun var alene hele livet

Nasjonal kampanje for å avkrefte

Penispanikken varte i flere uker i oktober og november 1967. Det roet seg først da myndighetene flere ganger gikk ut på TV og i nasjonale medier for å avkrefte koro. De informerte om at forestillingen om at penis ville forsvinne var en ren psykologisk lidelse, og at ingen hadde dødd av det.

Kampanjen til myndighetene viste seg å være effektiv og førte til en markant nedgang i antallet koro-tilfeller. I begynnelsen av desember hadde hysteriet gitt seg helt. Da begynte folk også å spise svinekjøtt igjen.

I en studie publisert i Singapore Medical Journal i 1969, to år etter utbruddet, argumenterer forskerne for at hendelsen må sees på som en epidemi, på grunn av konstrasjonen av tilfeller og den voldsomme spredningen de ukene penispanikken pågikk.

(Saken fortsetter under bildet)

Faksimile fra Singapore-avisen Straits Times, 7. november 1967.
Faksimile fra Singapore-avisen Straits Times, 7. november 1967.

Også kvinner ble rammet

Alders- og kjønnsfordeling på registrerte tilfeller under koro-utbruddet. Illustrasjon: Singapore Medical Journal.
Alders- og kjønnsfordeling på registrerte tilfeller under koro-utbruddet. Illustrasjon: Singapore Medical Journal.

Tallene på hvor mange som i alt ble rammet varierer noe. I den omtalte studien opereres det med 469 registrerte tilfeller. Tallet er basert på hvor mange som oppsøkte bystatens sykehus og klinikker. Det faktiske antallet er trolig en del høyere, ettersom mange av de som var rammet oppsøkte alternative klinikker og gjerne tydde til tradisjonell kinesisk medisin. Boka «Handbook of Cultural Psychiatry» skriver at antallet tilfeller trolig ligger på rundt 1000.

Av de 469 som ble diagnostisert med koro var 454 menn og 15 kvinner. De fleste som ble rammet var i aldersgruppen 11-25 år. For kvinnenes del skyldtes frykten for koro at de hadde opplevd at bryst eller kjønnslepper hadde krympet eller endret seg, skriver British Medical Journal.

Det siste registrerte anfallet av koro i Asia var på øya Hainan sør i Kina i 1985.

På begynnelsen av 2000-tallet var det også flere tilfeller i Vest-Afrika, aller sist i Den demokratiske republikken Kongo i 2008.

Les også: Mexicaner har 48 cm lang penis - nekter operasjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:28 En person fast etter trafikkulykke i Drammen23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø
Siste nytt
00:28NorgeEn person fast etter trafikkulykke i Drammen23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø
Populært