Eksperter: Slik kan du trene lykkemuskelen

Video: Biologer og psykologer er enige: Dette er lykke og slik finner vi den.

For å unngå at hverdagen oppleves som et evinnelig nederlag bør vi tenke som bronsemedalje-vinnere og se mening i de små tingene, oppfordrer ekspert. I tillegg bør vi vokte oss for ønsker som går i oppfyllelse.

– Jeg tenker vi må ta lykken på alvor. Da snakker jeg ikke om i betydning av det rosenrøde lykkebegrepet vi gjerne forbinder det med, men heller om det gode liv, sier Espen Røysamb, professor ved Psykologisk institutt og forfatter av boka «Bli lykkeligere».

– Hvis vi spør oss selv hva vi ønsker i livet, både for vårt eget og for de vi er glade i, så kan vi ha mange ønsker. Et generelt svar er at man ønsker seg et godt og langt liv. Det handler om en grunnfølelse av trivsel, en trygg og god hverdag, det handler om entusiasme, engasjement og være på vei mot noe. Det handler om glimt av lykke, enten det er kaffekoppen rundt frokostbordet, på vei til et seminar, prat med barn eller hva det måtte være. Og så handler det om relasjoner, både de gode og de dårlige.

Røysamb opplever at det er et lite paradoks ute og går i forhold til det å jakte på lykke. For hvis vi konstant leter etter lykken, så blir vi ikke nødvendigvis lykkelige.

– Lykken kommer nærmest som en bivirkning av å gjøre de rette tingene eller være på vei mot noe. Det er et signalsystem som sier oss at nå er noe bra. Akkurat som hvis vi blir redde eller engstelige – det er tegn på at noe er farlig eller skummelt rundt oss. Positive følelser er et sikkert signal til oss om at noe er bra, og sånn sett er det en bivirkning, det er motiverende og det driver oss videre.

Fornøyd kontra lykkelig

Hva skal til for å leve et lykkelig liv, ligger lykken lettere tilgjengelig for dem som evner å se mening i de små tingene, og finnes det noe universelt svar på hva lykke egentlig er for mennesket?

Dette var bare noen av spørsmålene som sto på agendaen da Nationaltheatret i samarbeid med Universitetet i Oslo inviterte til frokostmøte en tidlig februarmorgen der lykke var tema, inspirert av forestillingen «Lykkedager» av Samuel Becket.

I tillegg til Røysamb besto panelet av Dag Hessen, professor og forfatter ved Institutt for biovitenskap, og Olav Torbjørn Skare, dramaturg ved Nationaltheatret.

(Saken fortsetter under)

Linn Stalsberg (forfatter og journalist) var ordstyrer for samtalen der panelet besto av Olav Torbjørn Skare (dramaturg ved Nationaltheatret), Dag Hessen (professor og forfatter, Institutt for biovitenskap, UiO) og Espen Røysamb (professor ved Psykologisk institutt, UiO og forfatter). Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter
Linn Stalsberg (forfatter og journalist) var ordstyrer for samtalen der panelet besto av Olav Torbjørn Skare (dramaturg ved Nationaltheatret), Dag Hessen (professor og forfatter, Institutt for biovitenskap, UiO) og Espen Røysamb (professor ved Psykologisk institutt, UiO og forfatter). Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

På spørsmål fra ordstyrer Linn Stalsberg om hvordan han vil definere lykke ut fra et biologisk standpunkt, svarer Hessen at det først og fremst er den økte aktiviteten av hormoner dopamin og adrenalin i hjernen som gir oss de euforiske øyeblikkene.

– Jeg tenker terskelen for lykke bør ligge ganske høyt, man må skille mellom det å være fornøyd og det å være lykkelig. Det er en grunn til at vi har disse belønningshormonene – det er jo nettopp fordi at når vi gjør noe som gjør oss lykkelige så er det i utgangspunktet noe som er bra for oss og da søker vi mer av det, forklarte Hessen før han fortsatte:

– Man kan selvfølgelig få denne følelsen på kunstig vis ved hjelp av dop. Men i det vanlige livet så finner vi dette for eksempel i kjærlighet og elskov. Det er de klassiske stedene hvor alle kan si at dette var noen øyeblikk av lykke.

Les også: Genene dine har mye å si for hvor lykkelig du er

Tenk som en bronsevinner

I boken «Bli lykkeligere» skriver Røysamb at man kan øve seg på å bli lykkeligere, at man kan trene på lik linje med å spille instrument eller være flink til å jogge. Men hvis lykken er noe som kommer som en bivirkning, hvordan kan man da øve?

– Noe man har forsket mye på i senere år, er hvordan man kan trene lykkemuskelen og hvordan bli kvitt lykketyvene. Et eksempel på en øvelse som ser ut til å være effektiv, er takknemlighetsøvelser. Hver dag skal man tenke på tre gode ting og dermed aktivere takknemligheten for det som er bra.

Som et eksempel trekker han frem studier som gjort på medaljevinnere i OL der det undersøkes hvem på pallen som er mest fornøyd med resultatet. Dette gjøres både gjennom intervjuer, men også hvor uavhengige observatører vurderer hvor mye de smiler mens de står på pallen.

(Saken fortsetter under)

Therese Johaug jubler på førsteplass etter seier på 10 km fellesstart under verdenscupen i Falun 9. februar. På andre plass kom svenske Ebba Andersson, mens Heidi Weng sikret bronse. Foto: AFP
Therese Johaug jubler på førsteplass etter seier på 10 km fellesstart under verdenscupen i Falun 9. februar. På andre plass kom svenske Ebba Andersson, mens Heidi Weng sikret bronse. Foto: AFP

– Gullmedaljevinnerne er aller mest fornøyd, de rapporterer det når de svarer og de smiler de bredeste smilene. Men av sølv- og bronsevinnerne er det sistnevnte som er lykkeligst. Det handler antagelig om det vi kaller kontrafaktisk telling – vi tenker ikke på det som faktisk skjedde, men det som kunne ha skjedd. Så sølvvinnerne tenker på gullet som glapp, mens bronsevinnerne tenker på fjerdeplass som de slapp unna, de kom på pallen.

Røysamb mener vi alle har evnen til å tenke kontrafaktisk der vi tenker det som ikke skjedde.

– Hvis vi går rundt og tenker som sølvmedaljevinnere hele tiden, da er hverdagen et nederlag. Gullet glapp hver eneste dag. Men hvis vi trener oss opp på å tenke som bronsevinnere, så er vi på pallen.

Forbannelsen i ønskets oppfyllelse

Dag Hessen tror at det å være underveis av og til kan være lykke hvis du komplementerer et eller annet. Det å oppnå målet kan gi en kort følelse av lykke, og det kan komme av mange ting.

– Nettopp det å ha funnet den rette kan det vise seg at forbannelsen ligger i ønskets oppfyllelse. Denne forelskelsens rus, denne intense lykkefølelsen som man har i et ferskt parforhold, vedvarer jo ikke. Da kommer parvinningshormonet som kan gjøre at vi er glade sammen, glad i barna, glad i partneren og alt dette som gjør hverdagen godt å leve, men som kanskje ikke gir den samme euforiske lykken.

– Men det er bra, for den euforiske lykkefølelsen er utmattende på lang sikt. Det er jo ikke meningen at den skal være der konstant.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Uavbrutt lykke: – En konstant vedvarende orgasme høres forferdelig ut:

På spørsmål om hvor mye tid og krefter vi skal bruke på å søke lykken for oss, svarer Hessen at det er noe med det å ikke alltid innbille seg at gresset er grønnere på den andre siden.

– Men av og til er det jo et område hvor gresset definitivt er brunt. Noen vil da søke ut, mens andre må lete etter de små glimtene av lykke. Da kan man oppleve at lykken er relativt.

Les også: Dette gir mer lykke enn kyssing og fotball

Lykke i sosiale medier

Når vi blar oss gjennom Facebook eller ser på bilder folk har delt på Instagram, kan det være lett å kjenne på at «alle andre» har det mye bedre enn en selv og at den lykken man eventuelt kjente på, skrumper inn med rekordfart.

Espen Røysamb mener sosiale medier som Facebook og Instagram påvirker oss i retning av å tenke som sølvmedaljevinnere på gullet som glapp, på det vi ikke har. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter
Espen Røysamb mener sosiale medier som Facebook og Instagram påvirker oss i retning av å tenke som sølvmedaljevinnere på gullet som glapp, på det vi ikke har. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

Røysamb mener det handler om at vi blir konstant utsatt for et press som prøver å påvirke oss i retning av å tenke som sølvmedaljevinnere på gullet som glapp, på det vi ikke har.

– Det er det motsatte av det vi bør gjøre. Det er på Facebook vi ser alle de lykkelige menneskene og alt som skjer der, vi åpner en avis og ser annonser for alle de fantastiske stedene vi burde reise eller en ny bil eller flatskjerm-tv vi burde hatt. Alt det som gjør at vi tenker «hvis bare». Det kan handle om å pusse opp kjøkkenet eller gå ned tre kilo. Samtidig vet vi jo at disse tingen vi ønsker oss gir en kortvarig lykke. Hvis du pusser opp kjøkkenet så er du lykkelig i snitt tre måneder.

Les også: Når penger ikke kan kjøpe lykke

Video: Dette gjør sosiale medier og spill med lykken vår:

Ring en venn

Så hvordan skal vi kunne bli lykkelige? På det spørsmålet har Røysamb et enkelt svar: Ring en venn.

– Det ligger forferdelig mye i gode relasjoner. Det er noe å kunne bety noe for andre og det er noe med å ta imot og vite at den andre bryr seg om oss. Relasjoner handler ikke om å ha flest mulige, det handler om kvaliteten på relasjonen. I motsetning til et nyoppusset kjøkken så er relasjoner noe som stadig utvikler seg, de blir aldri ferdig utviklet. Så jeg tenker det å investere i relasjoner er det beste rådet.

– Et annet svar er å tenke på disse tre gode tingene som skjer hver dag, alternativt tenke som bronsevinnere på det som kunne vært verre.

Dag Hessen anbefaler på sin side å søke den bærekraftige lykken.

– Den CO2-frie, kortreiste, nære lykken som ofte er like mye et spørsmål om fraværet av ting som nærvær av ting. Nettopp den hedonistiske lykken er det som langt på vei har brakt oss inn i uføret. Så styr bort fra den og velg heller den kortreiste: grønn, sosial og bærekraftig lykke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Camillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40 Rolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39 Byrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36 Russerne må holde seg hjemme ut måneden18:35 Nybø: Nå handler det om å overleve17:52 Nesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS17:39 16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35 Trump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35 Stor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Funn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53 Mor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25 Leir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24 Thailand innfører portforbud15:02 Frankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01 Britisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50 Tidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08 Sparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05 Forskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45 Ni siktet for drapsforsøk i Oslo12:44 Nesten 50 medier har permittert folk12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 – En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44 Færre nyregistrerte biler09:12 Stor konkursfrykt i bilbransjen09:09 Advokat advarer mot corona-appen08:52 29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39 Bil brant på Bogerud i Oslo08:36 Rokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14 Folket delt om «søringkarantene»08:13 Over 5.000 coronadødsfall i USA08:07 Stadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06 Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54 BBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28 Russisk utstyr ankommet USA02:52 Amerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50 Seks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14 TV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08 FNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32 Equinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39 WHO bekymret over rask virusspredning23:38 Guvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38 509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38 14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37 Aftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter
Siste nytt
19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03VerdenCamillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40PengerRolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39Helse og livsstilByrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36Helse og livsstilRusserne må holde seg hjemme ut måneden18:35PengerNybø: Nå handler det om å overleve17:52Helse og livsstilNesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS17:39Penger16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35PengerTrump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35PengerStor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenFunn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53NorgeMor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25VerdenLeir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24VerdenThailand innfører portforbud15:02PengerFrankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01VerdenBritisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50SportTidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08NorgeSparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05VerdenForskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45NorgeNi siktet for drapsforsøk i Oslo12:44KulturNesten 50 medier har permittert folk12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56Penger– En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44MotorFærre nyregistrerte biler09:12NorgeStor konkursfrykt i bilbransjen09:09NorgeAdvokat advarer mot corona-appen08:52Norge29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39NorgeBil brant på Bogerud i Oslo08:36SportRokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14NorgeFolket delt om «søringkarantene»08:13VerdenOver 5.000 coronadødsfall i USA08:07VerdenStadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06NorgeMer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30PengerSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40MotorEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet03:54VerdenBBC: British Airways permitterer 80 prosent av sine ansatte03:28VerdenRussisk utstyr ankommet USA02:52VerdenAmerikansk etterretning: Kina skjuler omfanget av virusutbruddet01:50VerdenSeks uker gammelt virussmittet spedbarn død i USA01:14NorgeTV-tittingen øker, men annonsørene uteblir01:08VerdenFNs klimatoppmøte utsettes på grunn av pandemien00:32NorgeEquinor sikrer lån for over 52 milliarder kroner23:39VerdenWHO bekymret over rask virusspredning23:38VerdenGuvernøren ber Floridas innbyggerne holde seg hjemme23:38Verden509 døde av koronaviruset i Frankrike siste døgn23:38Verden14 nordmenn har meldt seg til massesøksmål mot østerrikske myndigheter23:37PengerAftenposten: Regjeringen skal betale 70 prosent av bedrifters faste utgifter
Populært