Finner styrke i sølibat: – Å droppe sex var en enorm lettelse

<p>Catherine Gray, forfatter av boken The Unexpected joy of beeing sober, avsto fra sex i ett år. Det viste seg å være en stor lettelse.</p>
Catherine Gray, forfatter av boken The Unexpected joy of beeing sober, avsto fra sex i ett år. Det viste seg å være en stor lettelse. Foto: David Yeo

Samfunnet er besatt av sex, og datingapper gjør det ikke bedre. Mange opplever at en periode med sølibat gjør dem både gladere og sunnere.

I en verden hvor du kan få en ny sex-partner på døra raskere enn en pizza, har det aldri vært enklere å leke rundt i markedet. Men til tross for all høyre-sveipingen er det overraskende mange mennesker som ikke har sex i det hele tatt. Ikke av religiøse grunner, ikke fordi de ikke kan få seg en date, men fordi sølibat gjør dem lykkeligere.

Noen har aldri hatt noen særlig interesse for sex, mens andre tar en pause for å ordne opp i personlige problemer, komme seg etter dårlige datingopplevelser, eller endre måten de nærmer seg et forhold på.

Catherine Gray, forfatteren av The Unexpected Joy of Being Single, droppet sex i et år i 2014.

– Fra jeg var 16 til 34 år var jeg aldri singel i mer enn noen måneder av gangen, sier hun.

– Jeg følte meg ufullstendig uten en bedre halvdel og var stadig på jakt etter anerkjennelse. Da jeg ble uforholdsmessig trist etter et svik i et forhold som varte i seks måneder, bestemte jeg meg for å droppe sex og dating i et år.

Å slette datingappene føltes som å gi fra seg dop, men det viste seg at sølibatet var en stor lettelse.

– I stedet for å gjøre det kjæresten min ville, oppdaget jeg hva jeg likte, og jeg utviklet en forkjærlighet for yoga, fotografering og reiser. Jeg kledde meg annerledes og brydde meg ikke lenger om å tiltrekke meg menn. Jeg begynte å se på meg selv som en person – snarere enn en kjæreste eller en seksuell leke-greie, sier hun.

Sølibatperioden endret hvordan hun tilnærmet seg det å date. Hun er nå i et sunt forhold.

– Jeg skjønte at jeg hadde en måte å knytte meg til menn på som var preget av engstelse, og at hvis jeg skulle begynte å date igjen, måtte jeg endre på hvem og hvordan jeg datet. Hvis jeg føler meg usikker i de tidlige stadiene av et forhold, vet jeg at det skyldes at jeg er sammen med en som er følelsesmessig utilgjengelig. I stedet for å da klamre meg fast, trekker jeg meg unna.

Uutholdelige dates og dårlig sex

Komikeren Eleanor Conway pleide å si at hennes tre laster var drinker, dop og menn.

– Jeg har alltid hatt en vanedannende personlighet, sier hun.

I 2014 brøt hun med de to første lastene – og erstattet rusmidlene med Tinder.

– Det er veldig enkelt for en streit kvinne å date og ha tilfeldig sex. Det er også veldig gøy, hvis du er på riktig sted med følelsene dine. (Det er også gode erfaringer hvis du er komiker – datinglivet hennes var inspirasjon til showet You May Recognice Me from Tinder.) Over tid bikket imidlertidig matchingen over til å bli for mye.

– Datene ble uutholdelige og sexen jeg hadde var dårlig. Jo mer edruelig jeg var, desto vanskeligere var det med tilfeldig dating. Det var som om superkraften min sluttet å fungere.

I 2018 testet hun sølibat i 10 måneder.

– Overraskende nok var det en enorm lettelse. Jeg sluttet å se på menn som sexobjekter og kvinner som konkurranse.

Conway oppdaget at hennes platoniske forhold til menn og kvinner ble bedre, og hun klarte å fokusere på karrieren. Hun er åpen for et seksuelt forhold nå, men hun vet at det bare kan skje hvis hun har en dyp kontakt med en person.

Savner sex, men ikke nok til å ofre lykkefølelsen

Selvpålagt sølibat virker til å være mer vanlig blant kvinner, men også menn kan lide av for mange og dårlige tilfeldige møter. Tom droppet sex måneder for 18 måneder siden, etter at han kom ut av et voldelig forhold. Han ble også med i Anonyme Alkoholikere for å få bukt med avhengighet.

– Jeg var promiskuøs da jeg drakk, sier han.
– Jeg valgte å gå inn i sølibat for å støtte meg i prosessen min.

Han skjønte snart at han hadde brukt tilfeldig sex for å dekke over ensomheten han følte på. Å gå i sølibat har gitt ham muligheten til å ta tak i disse følelsene og forbedre de andre forholdene i livet hans.

– Jeg driver med terrengsykling, hjelper til på AA og tilbringer tid med venner. Jeg har mer tid til familien min, og det har gjort disse båndene sterkere.

Selv om han innrømmer at han noen ganger savner sex, mener han at det ikke er verdt å sette sin nye lykkefølelse på spill.

– Jeg vil bare ha sex igjen hvis jeg vet at forholdet passer for meg. Jeg var nylig sammen med en person i flere måneder, men vi lå aldri sammen. Det var fint at vi forstod at forholdet ikke var riktig før vi kompliserte det hele med sex.

Saken fortsetter under bildet

Å avstå fra sex en periode, kan være godt for selvutviklingen. Foto: NTB scanpix
Å avstå fra sex en periode, kan være godt for selvutviklingen. Foto: NTB scanpix

– Ingen distraksjoner

Mange opplever at en kort periode med sølibat holder, mens andre gjør det til en livsstil. Shirley Yanez sluttet med sex i 2005 etter at alvorlige helseproblemer førte til fjerning av livmoren. Hun opplevde også økonomiske vanskeligheter, som ble begynnelsen på en periode med selvrefleksjon og en karriereendring.

– Jeg klarte ikke å ha sex på et år etter operasjonen min. Jeg innså at jeg heller ville rette fokus og energi mot andre områder i livet, sier hun.
– Det beste med å være i sølibat er at det ikke er noen distraksjoner. Jeg kan fokusere fullt ut på min lidenskap, mine mål og mitt arbeid.

I løpet av de siste 15 årene har hun startet en virksomhet for å støtte produksjon av britiske varer. Hun tilbyr også livsmestring for hjemløse og unge.

– Jeg lærer unge mennesker om de positive mentale fordelene som kommer av sølibat, sier hun.
– Jeg forteller dem aldri hva de skal gjøre, men jeg snakker med dem om viktigheten av å ta egne beslutninger i stedet for å bli påvirket av media eller gruppepress.

Yanez mener at sølibat blant unge er på vei opp, særlig blant jenter.

– Jeg tror at unge kvinner føler seg mer myndige enn noen gang til å bryte ut av de seksuelle rollene de har følt seg presset inn tidligere. Selvtilliten stiger, og de ser ut til å føle seg mer i stand til å bruke stemmen sin. De kjemper tilbake på skolen, på arbeidsplassen og i datingverdenen. Yanez utelukker ikke et seksuelt forhold i fremtiden, men det er ikke prioritert.

– Selv om jeg aldri søker sex eller et forhold, virker det faktisk som om livsstilen min gjør menn mer interessert i meg, da de ser det som en utfordring. Hun innrømmer at hun er heldig som føler seg komfortabel med beslutningen sin.

Les også: Plutselig er singelpositivitet i ferd med å ta av

Sjelevenner – uten sex

Single mennesker kan føle på utenforskap når de velger sølibat, men denne følelsen blir ofte forsterket for par.

– Det er et enormt press i samfunnet vårt på å være seksuelt aktive og ha god sex hele tiden, men ikke alle har positive opplevelser eller får mye ut av det, sier Ammanda Major, leder for en frivillig klinisk praksis for forhold kalt Relate.
– Det er mye «burde» og «skulle» når det gjelder sex, og folk er raske til å dømme.

Amy og partneren Harry har ikke hatt sex på mer enn seks av sine syv år sammen.
– Det var aldri en stor del av forholdet vårt, og etter noen måneder ble han stresset på jobb og ønsket seg ikke lenger sex, sier hun.
– Jeg var lettet, for jeg har aldri hatt sex.

Siden den gang har paret levd i et kjærlig, sølibatisk partnerskap.

– Vi koser oss hver natt foran TV-en og om morgenen når vi våkner. Han kysser meg alltid når han kommer fra jobb.

De elsker å tilbringe tid sammen og føler at de er sjelevenner.

– Vi har snakket om dette, og begge er enige om at vi har forbedret hverandres liv enormt. Sex er bare ikke like viktig for alle.

Da hun var yngre, var hun bekymret for alle forventninger og følte seg presset til å passe inn.

– Jeg pleide å ha sex kort tid inn i en relasjon, fordi jeg følte at det var noe jeg måtte gjøre hvis jeg ønsket et romantisk forhold, sier hun.

I mange år skjulte hun følelsene sine, da hun fryktet at folk ville reagere negativt eller avvise henne.

Major sier at et sexløst forhold fortsatt kan være ekte, gitt at begge parter er fornøyde med dette.

– De fleste mennesker ønsker å bli elsket og tatt vare på av partneren sin, og det er mange andre måter å oppleve dette på enn gjennom sex.

Når det gjelder single mennesker, sier Major at tilfeldig sex kan være morsomt for noen, og for andre ikke.

– Noen ganger kan det å leve en periode i sølibat gi rom for å reflektere over hva du virkelig ønsker for deg selv.

Noen navn er endret.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35 Høyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34 Mer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57 UD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54 Muggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54 Hvor mange dør av corona?09:47 Norway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46 Forslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45 Avventende start for Oslo Børs09:00 – Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59 Mike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53 Kommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43 Oljebransjen vil endre skattereglene08:18 USA vil anbefale maskebruk08:08 Kapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01 En milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59 Oljeprisen faller igjen07:40 Derfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20 Britene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11 Johaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00 Gimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57 Start-spillerne permitteres 75 prosent06:57 USAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39 Skiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33 Dette skjer i dag06:30 Regjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00 – Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00 – Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57 Stavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57 Dette skjedde i natt05:54 Primærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30 Tre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30 Labours nye partileder utropes lørdag05:15 Mæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13 Kina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09 5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53 Sykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42 Dansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56 Dyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25 Universitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15 DN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10 Pasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28 Dronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13 Væpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05 Kvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34 Ecuador samler inn lik fra gater og hjem23:03 NRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38 Titusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04 Oslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01 Tror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40 Rolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39 Byrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36 Russerne må holde seg hjemme ut måneden18:35 Nybø: Nå handler det om å overleve17:52 Nesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS17:39 16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35 Trump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35 Stor støtte til hytteforbudet i måling17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Testet 18.000 – ett funn vekker oppsikt15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan
Siste nytt
14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt10:35PolitikkHøyre vil kaste ut ungarske Fidesz fra europeisk partigruppe10:34NorgeMer enn 400.000 registrert som arbeidssøkere hos Nav09:57ReiseUD fraråder sterkt reiser til utlandet09:54NorgeMuggalarm på fregattene, mange syke:  – Det gjøres nå strakstiltak09:54Helse og livsstilHvor mange dør av corona?09:47SportNorway Cup-avlysning vil gi arrangøren pengesmell i millionklassen09:46SportForslag om å flytte PL-fotballen til Kina09:45PengerAvventende start for Oslo Børs09:00Norge– Viser at Oslofjorden er i alvorlig krise08:59KulturMike Tyson angrer på tiger-fortid: – Jeg var dum08:53NorgeKommunene langt åpnere om coronadødsfall enn helseforetakene08:43PengerOljebransjen vil endre skattereglene08:18Helse og livsstilUSA vil anbefale maskebruk08:08VerdenKapteinen som varslet om coronautbrudd fikk sparken08:01PengerEn milliard til stipend for studenter som mister inntekt – 8.000 på hver07:59PengerOljeprisen faller igjen07:40Helse og livsstilDerfor kan coronaviruset smitte selv når du har få symptomer07:20VerdenBritene bygger feltsykehus for å dekke coronabehovet07:11SportJohaug må vente til høsten med landslagsøkter07:00PolitikkGimse rykker ut mot Vedum: – Erna tar matsikkerhet på alvor!06:57SportStart-spillerne permitteres 75 prosent06:57PengerUSAs økonomi ventes å gå ned 7 prosent06:39SportSkiskytterforbundet venter på Kollen-avklaringer – ser på kostnadskutt06:33NorgeDette skjer i dag06:30NorgeRegjeringen lover ikke nye krisepakker med det første06:00Verden– Vårt budskap til verden er klart. Se bort nå, og konsekvensene vil bli katastrofale06:00Norge– Vær klar over at beredskapen er dårligere enn vanlig05:57NorgeStavanger-regionen har redusert analyse av tester fra 500 til 200 per dag05:57NorgeDette skjedde i natt05:54PolitikkPrimærvalget i Wisconsin blir ikke utsatt05:30Helse og livsstilTre uker med coronatiltak: Trenden er stabil05:30PolitikkLabours nye partileder utropes lørdag05:15NorgeMæland varsler nye unntaks-forskrifter05:13VerdenKina arrangerer sørgedag for korona-«martyrer»05:09Norge5.209 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 27404:53NorgeSykling i kollektivfelt til Høyesterett04:42VerdenDansk hastelov åpner for å sende hjem coronakriminelle utlendinger03:56Helse og livsstilDyster rekord med 1.169 døde på ett døgn i USA02:25NorgeUniversitetet i Oslo digitalt ut semesteret02:15NorgeDN: Fredag utnevner Norge sin første kvinnelige ambassadør til USA02:10VerdenPasienter evakuert etter at bombe fra krigen ble funnet på sykehus01:28KulturDronning Margrete ber danskene sende blomster til de eldre – ikke henne01:13NorgeVæpnet politiaksjon etter melding om vold og trusler i Stavanger01:05NorgeKvinne pågrepet for alvorlig knivstikking i Oslo23:34VerdenEcuador samler inn lik fra gater og hjem23:03NorgeNRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38PengerTitusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04PengerOslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01NorgeTror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03KulturSkaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40PengerRolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39Helse og livsstilByrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36Helse og livsstilRusserne må holde seg hjemme ut måneden18:35PengerNybø: Nå handler det om å overleve17:52Helse og livsstilNesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS17:39Penger16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35PengerTrump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35NorgeStor støtte til hytteforbudet i måling17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenTestet 18.000 – ett funn vekker oppsikt15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan
Populært