Meny

Aktuell bok: «Livsrikdom»

– Man kan gi mer faen i det som er dritt

<p>Kristian Halls nye bok handler om å takle livet best mulig, og hvordan man kan få et givende og godt liv.</p>
Kristian Halls nye bok handler om å takle livet best mulig, og hvordan man kan få et givende og godt liv. Foto: Tone Knipperud

Etter elleve år i dyp depresjon, jobbet Kristian Hall seg frisk. I «Livsrikdom» deler han teknikker for hvordan man kan få et godt liv – hvor lykke ikke er målet man bør strebe etter.

Voksenlivet til Kristian Hall (41) fikk en utfordrende start. Da faren plutselig døde mens Hall bare var tenåring, gikk han inn i en dyp depresjon. Psyken bare ble forverret i løpet av året i militær tjeneste.

En skyteøvelse ga ham kronisk øresus, som gjorde at han måtte tilbringe de siste seks månedene i tjeneste på et trist kontor helt uten å gjøre noe.

Her fikk tankene fritt spillerom til å kverne seg enda dypere nedover, og Hall ble værende i sitt stummende mørke.

Men så tok han grep. Han ønsket å bli frisk, og la inn arbeidet som trengtes for å gjøre det, med terapi, selvhjelp og en støttende familie. Som 24-åring var han frisk, og i ettertid har han skrevet to bøker om å komme ut av depresjonen: «Opp fra avgrunnen» og «Glad igjen!».

Hans nye bok, «Livsrikdom», handler om å gjøre livet ikke bare overkommelig, men ordentlig bra. Ikke bare for dem som har overkommet depresjon, men for alle.

Man kan mestre livet bedre, og tenke bedre på en måte som gjør at du har det bedre. Man kan gi mer faen i det som skjer som er dritt, forteller forfatteren da ABC Nyheter møter ham på Kaffebrenneriet på St.Hanshaugen i Oslo.

Les også : – Jeg er på et korstog mot depresjon

– Gi blaffen i det som er pes

I dag har Hall et liv fullt av livsrikdom - med familien, natur og refleksjon i fokus. Foto: Bjørn Wad
I dag har Hall et liv fullt av livsrikdom - med familien, natur og refleksjon i fokus. Foto: Bjørn Wad

Hall er utdannet sivilingeniør og har tidligere hatt lederstillinger i næringslivet. I de siste årene har han dedikert tiden sin til aktivt å hjelpe andre – og «Livsrikdom» er intet unntak.

Målet med boka er å gjøre leseren mer oppmerksom på hvilke tiltak man kan gjøre for å få det bedre, håndtere livet og bli mer bevisst på hva man ønsker å oppnå.

Det du gjør, automatisk og konsekvent, er at du legger merke til og dyrker de tingene som er bra, samtidig som du gir blaffen i det som er pes og frustrerende. Ta grep der du må, men la resten fare. Det er en evne som må trenes opp.

Hall forteller at «Livsrikdom» har ligget og murret i hodet hans lenge, og at det er mange grunner til at den måtte frem:

– En av dem er at mange av de teknikkene jeg gransket i løpet av prosessen med å bli frisk fra depresjon, også er anvendbare for friske folk. Alle kan få noe ut av boka.

Han håper at boka kan bidra til refleksjoner rundt eget liv, noe boka også legger opp til. Underveis i «Livsrikdom» er det flere oppgaver og spørsmål man bør besvare for å kartlegge seg selv og få maksimalt ut av leseopplevelsen. Det mest sentrale av dem er «Hva vil jeg?».

Det er et bredt spørsmål, og handler om hvem jeg vil være med, hva jeg vil bruke tiden min på, hva som er viktig og uviktig.

For forfatteren er svaret på spørsmålet kona, sønnen på 8 år, familien, venner og naturen. Og arbeidet for å hjelpe andre. Han har tilbragt mye tid ute i naturen for refleksjon.

– Ofte når jeg snakker med folk, det kan være smarte, reflekterte folk, så har de ikke tenkt nok over hva som er viktig for dem – som er helt grunnleggende. Mange gjør det, og de som gjør det har det ofte bra, men det er mange som ikke gjør det og som dermed har det mye dårligere enn de kunne hatt det.

– Livsrikdom er summen av alt som er bra

«Problemet med lykke som mål er at lykken er flyktig. Den er ikke varig, den er noe man kan kjenne på en kort stund mens man står på toppen av fjellet, eller nettopp har nådd et viktig mål. Men så forsvinner den raskt igjen.»

Utdraget er fra «Livsrikdom». Hall bruker ordet for å forklare en vedvarende godfølelse av at «livet er bra», som går dypere og er mer langvarig enn lykkerus.

– Livsrikdom er summen av alt du har i livet som er bra. Det er familien, venner, opplevelser, reiser, dyr, natur, musikk - alt det er livsrikdom. Livsrikdom er også en følelse, som ligger mellom tilfredshet og glede, forteller han over kaffekoppen.

Til forskjell fra lykke, er livsrikdom noe du kan «bo og leve i», som forfatteren kaller det.

Lykke er veldig oppskrytt. Lykke er som en rus – det er kortvarig, intenst og heftig. Det er de små dryppene i livet som er veldig fett, men problemet er at vi går og jager dem – da blir man litt som alkoholikeren som jager neste drinken.

– Jo eldre du blir, jo viktigere er det å bremse ned

Livsrikdom kommer ikke nødvendigvis av seg selv, og det krever både refleksjon og dedikasjon. I en travel hverdag kan det være vanskelig å sette pris på livet og alt dets innhold, spesielt hvis du er i en fast rutine med få nye impulser.

Da bør man stoppe opp litt, legge vekk PC og mobil, ta noen magadrag og se rundt deg. Hva gjør jeg nå? Hva ser jeg? Hva lukter det her? Hva smaker dette? Det er mindfulness, og det lærer oss at det er mye bra i å stoppe opp i hverdagen og være til stede i det vi gjør, uansett hva vi gjør.

Hall har et inntrykk av at mange lever som i et hamsterhjul, før de «plutselig» er 60 år og har brent unna de siste 30 årene uten å ha vært ordentlig til stede.

– Det er veldig, veldig synd. Jo eldre du blir, jo viktigere er det å lære seg å bremse ned.

Meditering kan bidra til å gi blaffen

Fordelen med en rutinemessig hverdag kan jo også være nettopp at det meste er forutsigbart. Man er forberedt på hva som kommer til å skje fra dag til dag. Men hva bør man gjøre når det skjer noe uforutsett, og livet butter imot?

Blant annet er det to motsats-teknikker; den ene er takknemlighet-øvelser. Hjernen har bare kapasitet til å ha en dominant tanke av gangen, så hvis den dominante tanken i store deler av døgnet er alt som er bra i livet ditt, kommer du til å ha det bra – det er den ene delen av det, sier forfatteren.

Den andre teknikken er å gi blaffen – som er litt vanskeligere, innrømmer Hall.

En av de beste måtene å gi blaffen på er med meditering. Når du mediterer øver du på å bare være her, og ikke fokusere på noen ting – og når du trener på det, trener du også på evnen til å velge hva du skal fokusere på. Den evnen bruker du når du gir blaffen – du velger hva du skal gi, og ikke gi, fokus.

Forfatteren presiserer at dette ikke er noe som vil gi effekt umiddelbart, men at det må trenes opp – som alt annet i livet. Han håper likevel at lesere gjennomfører øvelsene boka foreslår og reflekterer over spørsmålene i den for å få maksimal effekt:

– Jeg mener virkelig at boka handler om deg. Når selvutviklingslitteratur blir belærende blir det veldig feil, og jeg prøver å unngå det. Jeg mener virkelig at dette er en prosess som hvem som helst kan gjennomføre og finne nytte i, sier Hall til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38 «Hvaldimir» er funnet igjen15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 10.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04 Norge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02 Ventura fortsatte storspillet i USA21:44 NRK kritiseres for jødevits21:01 Ny seier for Solbakken og FCK20:44 Tunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16 Svenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59 Hadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44 Dette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14 50 soldater syke i Madlaleiren18:57 Milliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47 Woods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19 Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12 Hongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08 Cubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07 Forsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45 Kosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31 Samtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22 50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39 Hudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France
Siste nytt
17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:38Norge«Hvaldimir» er funnet igjen15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 10.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane22:04SportNorge slo tilbake med storseier i J19-EM22:02SportVentura fortsatte storspillet i USA21:44NorgeNRK kritiseres for jødevits21:01SportNy seier for Solbakken og FCK20:44SportTunge nyheter for Fannemel: Har skadet både korsbånd og menisk20:16VerdenSvenskeid tankskip beslaglagt av Iran19:59SportHadi Srour bokser mot russer i Hamburg19:44PengerDette blir konsekvensene av MAX-problemene19:14Norge50 soldater syke i Madlaleiren18:57NorgeMilliardbru i Nordland må bytte 344 bolter et halvt år etter åpning18:47SportWoods tar pause etter skuffelsen i British Open18:19SportAlaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France18:12VerdenHongkong-aktivister kan få asyl i Taiwan18:08VerdenCubanske myndigheter slipper fri 2.604 fanger18:07NorgeForsker mener antall forvaringsdommer mot barn er bekymringsfullt17:45VerdenKosovos statsminister går av etter innkallelse til krigsforbryterdomstol17:31VerdenSamtaler om maktfordelingsavtalen i Sudan utsettes17:22Norge50-åring tiltalt for samboerdrap i Haugesund16:39NorgeHudfletter politiledelsen: – De mangler ærlighet, tydelighet og oppriktighet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France
Populært