Aktuell bok: «Livsrikdom»

– Man kan gi mer faen i det som er dritt

<p>Kristian Halls nye bok handler om å takle livet best mulig, og hvordan man kan få et givende og godt liv.</p>
Kristian Halls nye bok handler om å takle livet best mulig, og hvordan man kan få et givende og godt liv. Foto: Tone Knipperud

Etter elleve år i dyp depresjon, jobbet Kristian Hall seg frisk. I «Livsrikdom» deler han teknikker for hvordan man kan få et godt liv – hvor lykke ikke er målet man bør strebe etter.

Voksenlivet til Kristian Hall (41) fikk en utfordrende start. Da faren plutselig døde mens Hall bare var tenåring, gikk han inn i en dyp depresjon. Psyken bare ble forverret i løpet av året i militær tjeneste.

En skyteøvelse ga ham kronisk øresus, som gjorde at han måtte tilbringe de siste seks månedene i tjeneste på et trist kontor helt uten å gjøre noe.

Her fikk tankene fritt spillerom til å kverne seg enda dypere nedover, og Hall ble værende i sitt stummende mørke.

Men så tok han grep. Han ønsket å bli frisk, og la inn arbeidet som trengtes for å gjøre det, med terapi, selvhjelp og en støttende familie. Som 24-åring var han frisk, og i ettertid har han skrevet to bøker om å komme ut av depresjonen: «Opp fra avgrunnen» og «Glad igjen!».

Hans nye bok, «Livsrikdom», handler om å gjøre livet ikke bare overkommelig, men ordentlig bra. Ikke bare for dem som har overkommet depresjon, men for alle.

Man kan mestre livet bedre, og tenke bedre på en måte som gjør at du har det bedre. Man kan gi mer faen i det som skjer som er dritt, forteller forfatteren da ABC Nyheter møter ham på Kaffebrenneriet på St.Hanshaugen i Oslo.

Les også : – Jeg er på et korstog mot depresjon

– Gi blaffen i det som er pes

I dag har Hall et liv fullt av livsrikdom - med familien, natur og refleksjon i fokus. Foto: Bjørn Wad
I dag har Hall et liv fullt av livsrikdom - med familien, natur og refleksjon i fokus. Foto: Bjørn Wad

Hall er utdannet sivilingeniør og har tidligere hatt lederstillinger i næringslivet. I de siste årene har han dedikert tiden sin til aktivt å hjelpe andre – og «Livsrikdom» er intet unntak.

Målet med boka er å gjøre leseren mer oppmerksom på hvilke tiltak man kan gjøre for å få det bedre, håndtere livet og bli mer bevisst på hva man ønsker å oppnå.

Det du gjør, automatisk og konsekvent, er at du legger merke til og dyrker de tingene som er bra, samtidig som du gir blaffen i det som er pes og frustrerende. Ta grep der du må, men la resten fare. Det er en evne som må trenes opp.

Hall forteller at «Livsrikdom» har ligget og murret i hodet hans lenge, og at det er mange grunner til at den måtte frem:

– En av dem er at mange av de teknikkene jeg gransket i løpet av prosessen med å bli frisk fra depresjon, også er anvendbare for friske folk. Alle kan få noe ut av boka.

Han håper at boka kan bidra til refleksjoner rundt eget liv, noe boka også legger opp til. Underveis i «Livsrikdom» er det flere oppgaver og spørsmål man bør besvare for å kartlegge seg selv og få maksimalt ut av leseopplevelsen. Det mest sentrale av dem er «Hva vil jeg?».

Det er et bredt spørsmål, og handler om hvem jeg vil være med, hva jeg vil bruke tiden min på, hva som er viktig og uviktig.

For forfatteren er svaret på spørsmålet kona, sønnen på 8 år, familien, venner og naturen. Og arbeidet for å hjelpe andre. Han har tilbragt mye tid ute i naturen for refleksjon.

– Ofte når jeg snakker med folk, det kan være smarte, reflekterte folk, så har de ikke tenkt nok over hva som er viktig for dem – som er helt grunnleggende. Mange gjør det, og de som gjør det har det ofte bra, men det er mange som ikke gjør det og som dermed har det mye dårligere enn de kunne hatt det.

– Livsrikdom er summen av alt som er bra

«Problemet med lykke som mål er at lykken er flyktig. Den er ikke varig, den er noe man kan kjenne på en kort stund mens man står på toppen av fjellet, eller nettopp har nådd et viktig mål. Men så forsvinner den raskt igjen.»

Utdraget er fra «Livsrikdom». Hall bruker ordet for å forklare en vedvarende godfølelse av at «livet er bra», som går dypere og er mer langvarig enn lykkerus.

– Livsrikdom er summen av alt du har i livet som er bra. Det er familien, venner, opplevelser, reiser, dyr, natur, musikk - alt det er livsrikdom. Livsrikdom er også en følelse, som ligger mellom tilfredshet og glede, forteller han over kaffekoppen.

Til forskjell fra lykke, er livsrikdom noe du kan «bo og leve i», som forfatteren kaller det.

Lykke er veldig oppskrytt. Lykke er som en rus – det er kortvarig, intenst og heftig. Det er de små dryppene i livet som er veldig fett, men problemet er at vi går og jager dem – da blir man litt som alkoholikeren som jager neste drinken.

– Jo eldre du blir, jo viktigere er det å bremse ned

Livsrikdom kommer ikke nødvendigvis av seg selv, og det krever både refleksjon og dedikasjon. I en travel hverdag kan det være vanskelig å sette pris på livet og alt dets innhold, spesielt hvis du er i en fast rutine med få nye impulser.

Da bør man stoppe opp litt, legge vekk PC og mobil, ta noen magadrag og se rundt deg. Hva gjør jeg nå? Hva ser jeg? Hva lukter det her? Hva smaker dette? Det er mindfulness, og det lærer oss at det er mye bra i å stoppe opp i hverdagen og være til stede i det vi gjør, uansett hva vi gjør.

Hall har et inntrykk av at mange lever som i et hamsterhjul, før de «plutselig» er 60 år og har brent unna de siste 30 årene uten å ha vært ordentlig til stede.

– Det er veldig, veldig synd. Jo eldre du blir, jo viktigere er det å lære seg å bremse ned.

Meditering kan bidra til å gi blaffen

Fordelen med en rutinemessig hverdag kan jo også være nettopp at det meste er forutsigbart. Man er forberedt på hva som kommer til å skje fra dag til dag. Men hva bør man gjøre når det skjer noe uforutsett, og livet butter imot?

Blant annet er det to motsats-teknikker; den ene er takknemlighet-øvelser. Hjernen har bare kapasitet til å ha en dominant tanke av gangen, så hvis den dominante tanken i store deler av døgnet er alt som er bra i livet ditt, kommer du til å ha det bra – det er den ene delen av det, sier forfatteren.

Den andre teknikken er å gi blaffen – som er litt vanskeligere, innrømmer Hall.

En av de beste måtene å gi blaffen på er med meditering. Når du mediterer øver du på å bare være her, og ikke fokusere på noen ting – og når du trener på det, trener du også på evnen til å velge hva du skal fokusere på. Den evnen bruker du når du gir blaffen – du velger hva du skal gi, og ikke gi, fokus.

Forfatteren presiserer at dette ikke er noe som vil gi effekt umiddelbart, men at det må trenes opp – som alt annet i livet. Han håper likevel at lesere gjennomfører øvelsene boka foreslår og reflekterer over spørsmålene i den for å få maksimal effekt:

– Jeg mener virkelig at boka handler om deg. Når selvutviklingslitteratur blir belærende blir det veldig feil, og jeg prøver å unngå det. Jeg mener virkelig at dette er en prosess som hvem som helst kan gjennomføre og finne nytte i, sier Hall til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp
Siste nytt
22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp
Populært