Hva er et godt liv som pensjonist?

Nye pensjonister kjenner sterkt på følelsen av å kunne styre sitt eget liv. De er forsiktige med å si ja til nye forpliktelser, blant annet pass av barnebarn.
Nye pensjonister kjenner sterkt på følelsen av å kunne styre sitt eget liv. De er forsiktige med å si ja til nye forpliktelser, blant annet pass av barnebarn. Foto: Ntb Scanpix

En norsk forsker har undersøkt hva som gjør at nye pensjonister trives med livet sitt.

Mange får et godt liv som pensjonister. Men ikke alle.

For noen blir overgangen for stor.

Lars Bauger har gransket godt voksne og pensjoneringen deres. Forskeren ved Universitetet i Sørøst-Norge finner at et flertall av nye pensjonister får like god livskvalitet som da de jobbet. Men det gjelder altså ikke alle.

Media og pengefolk maser mye om pensjonisters økonomi. Men kanskje burde flere tenke mer på det sosiale livet når de blir pensjonister.

– Det er jo også viktig for de fleste av oss, minner forskeren om.

Faser ut arbeidslivet

Lars Bauger mener at det kan være bra å fase inn pensjoneringen før man forlater arbeidslivet for godt. (Foto: UiA)
Lars Bauger mener at det kan være bra å fase inn pensjoneringen før man forlater arbeidslivet for godt. (Foto: UiA)

Bauger slår fast at det i dag er blitt mange flere måter å pensjonere seg på, enn det var før.

Og det kan være bra, mener forskeren, som i doktorgradsarbeidet sitt både har intervjuet ferske norske pensjonister og studert internasjonal forskning på samme tema.

– Det er blitt veldig mange flere veier ut i pensjonering, sier Bauger til forskning.no.

Før i tiden var mange gjerne arbeidstaker den ene dagen og pensjonist den neste dagen. Slik er det sjelden lenger.

Bauger ser at veldig mange eldre i stedet jobber redusert en periode, før de forlater arbeidslivet for godt. De faser ut arbeidslivet. De faser inn pensjoneringen.

Bør forbedrede seg på mer enn økonomi

Forskning har vist at overgangen fra arbeidslivet til pensjonering kan bli en stor endring for mange.

– Derfor kan det være lurt å prøve ut dette litt på forhånd, gjennom å jobbe redusert en tid. Slik mange altså nå gjør.

– Og det kan være bra å tenke litt over hvordan du vil bruke all den tiden du plutselig får. Gjør gjerne det før dagen plutselig er der, oppfordrer forskeren.

Mange godt voksne er opptatt av hvordan økonomien vil bli når de pensjonerer seg. De blir påminnet om dette i utallige artikler i tabloidavisene og på pensjonsforberedende kurs.

Men flere burde kanskje tenke på hva det vil bety psykologisk – og sosialt – å ikke gå på jobb, mener forskeren.

Pensjonering er en lettelse for noen

Det kommer stadig ny forskning på pensjonisters livskvalitet.

Lars Bauger har gransket mye av denne forskningen – og han finner noen tydelige mønstre.

Ett av dem er at om lag 75 prosent av alle eldre har om lag samme nivå på livskvaliteten sin, både før, under og etter pensjoneringen.

– Men har du hatt en stressende eller slitsom jobb som bidro til å gi deg lav livskvalitet, så vil du sannsynligvis oppleve pensjoneringen som en lettelse, sier Bauger.

Men tøffere for andre

For andre går det motsatt vei.

– En del opplever at det å gå ut døra på jobben for siste gang, gir dem et fall i livskvalitet. Men forskningen viser at etter en tid så venner de fleste seg til all fritiden. Da komme de opp på samme nivå av livskvalitet som før.

Om lag 10 prosent av alle eldre blir likevel aldri så fornøyd med livet igjen, som da de var i arbeid.

Et kjennetegn ved denne gruppen pensjonister er at de har identifisert seg sterkt med yrket sitt. Den dagen de ikke lenger kan kalle seg lege eller praktiserende advokat, så opplever de et slags fall.

Bauger forteller at for denne gruppen, så betyr det mye om pensjoneringen er noe du velger selv, eller noe du må gjøre.

– Det betyr også mye for mange om du har en partner å dele pensjonstiden med.

– I tillegg betyr det selvfølgelig noe hva slags økonomi du får som pensjonist. Forskningen viser at de som har god økonomi som pensjonister, også er mer sosialt aktive og kanskje også mer fysisk aktive.

Fant noen suksessfaktorer

Forskeren ved Universitetet i Agder har gjort grundige intervjuer med ni personer som alle nylig hadde blitt pensjonister.

Gjennom å analysere fortellingene deres, fant han noen suksessfaktorer for det gode livet som pensjonist.

– Det betyr mye å ha en frisk kropp. Det er ikke det samme som ikke å ha vondt noe sted. Men det betyr mye å ha en kropp du føler at fungerer, sier Bauger.

Disse nye pensjonistene, som i gjennomsnitt var 67 år, hadde alle en følelse av at de hadde klart å løse utfordringen de møtte da de plutselig fikk veldig mye mer tid. Ingen av dem Bauger intervjuet hadde problemer med å fylle den nye tiden de hadde fått til disposisjon.

Beskyttet friheten sin

De nyblivne pensjonistene kjente også sterkt på følelsen av å kunne styre sitt eget liv.

– Det er en god følelse for de fleste, forteller Bauger.

Eldre vil gjerne ha en god relasjon til barna sine og god kontakt med barnebarna sine. Men noen fortalte at de derfor beskytter seg mot at andre skulle ta styring over livet deres. De er forsiktige med å si ja til nye forpliktelser, blant annet pass av barnebarn.

Bedre helse av å bli pensjonist

Den svenske forskeren Isabelle Hansson ved Göteborgs universitet har undersøkt hvordan helse og trivsel påvirkes i årene før og etter pensjonering. Dette skrev forskning.no om i 2019.

Også hun finner at de fleste får det bedre i årene rett etter at de har blitt pensjonister. De rapporterer om mindre stress og færre depressive symptomer – og generelt bedre livskvalitet.

Det er særlig de som har liten innflytelse over sin egen arbeidssituasjon som synes det er en lettelse å slippe å gå på jobb. Dette skyldes at de får større frihet til å bestemme over sin egen hverdag.

Jobben tærer mer på helsa til noen

Også norske forskere har kommet til det samme resultatet. Maja Weemes Grøtting og kolleger ved OsloMet fant i en studie at det særlig er folk i typiske arbeiderklasseyrker som har god helseeffekt av å pensjonere seg tidlig. Denne skrev forskning.no om i 2018.

De har ofte en jobb som er fysisk krevende og hvor de har lite kontroll over arbeidsdagen sin. De må gå på jobb og gjøre det samme hver dag, uansett hvordan dagsformen er. De har ingen mulighet for hjemmekontor eller å spre arbeidet utover i uka.

– For disse tærer nok jobben mer på helsa enn om du kan legge opp jobben etter dagsformen, slik for eksempel jeg som er forsker kan gjøre, sier Grøtting.

Bør koble eldre og frivillige

I årene fremover får vi mange flere eldre i befolkningen.

– Da får vi også mange eldre med mye ressurser. Vi vil antakelig også få oppleve at det blir enda flere måter å bli eldre på, sier Lars Bauger.

Pensjonistene som han har intervjuet sa at de gjerne ønsker å være til stede for andre mennesker. De ønsker å gjøre andre menneskers liv meningsfylt. De ønsker også at andre skal gi deres eget liv mening.

Flere av de nye pensjonistene forskeren snakket med, fortalte at de ville oppleve det som meningsfullt å få delta i frivillig arbeid.

Men de visste ikke hvordan de skulle få det til.

– Mange organisasjoner trenger eldre frivillige. Utfordringen er å koble nyblivne pensjonister til den frivillige aktiviteten som allerede fins der ute i samfunnet, mener Bauger.

Les også:

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:35 Åtte av ti vil få igjen på skatten07:19 Trump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10 FHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03 Dokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41 Nær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30 Solskjær veileder spillerne via WhatsApp: – Håper fruene gir dem noen innlegg06:30 Over 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20 Regjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:18 Forsker: Halve Sveriges befolkning vil bli coronasmittet i april06:14 Dette skjer i dag06:00 NFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00 Påska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37 Dette skjedde i natt05:30 Coronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20 Norwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00 Kraftige utslippsfall under koronakrisen04:45 4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09 Rødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08 Kolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01 Foreløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24 Bred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27 Russen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35 Tidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10 Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29 Intensivoverlege om nødrespiratorer: – Gir ikke gir økt intensivkapasitet22:05 Politiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under koronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12 Fagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52 Patrick McEnroe coronasmittet20:46 Syrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45 Norske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14 Coronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11 Både ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09 Dødstallet i Frankrike stiger20:08 Amerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07 Oslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49 Artisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48 Russland åpner for unntakstilstand19:47 Mann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45 Pandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44 Coronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34 Erna åpner for noe oppmyking etter påske18:17 En person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17 Person fra Asker død etter koronasmitte18:15 Pandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49 Coronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37 Turkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03 Ekspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52 Sykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30 Foreldre siktet for bortføring av fire barn16:29 Regjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34 Visit Norway legges ned i Danmark15:33 Dårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14 EOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13 Bill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56 Diabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52 Ingen fotball for Haaland og co. før mai14:46 NHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28 Mot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27 Anniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22 På denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12 Sverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11 Stortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58 Tettey legger opp neste sommer13:58 Krevende å holde oversikt som forbruker13:25 Coronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15 Langrenn med hovedsponsor på plass13:01 31 personer fikk feil prøvesvar12:48 Europeisk handelsløsning med Iran på plass12:45 IS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59 Passasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57 Billig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56 Syklist døde i ulykke i Telemark11:52 Vedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11 – Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11 Eliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08 Reagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08 EOS-utvalget refser PST11:06 Sverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40 Lego-overskuddet nær doblet10:32 Første hetebølge i Antarktis10:28 Fem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20 Oslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19 Nesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18 Guvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17 Milliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59 21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23 Norske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20 Indonesia stenger grensa for utlendinger09:19 194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19 Solbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31 ESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25 Bayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14 19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina
Siste nytt
07:35PengerÅtte av ti vil få igjen på skatten07:19VerdenTrump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10NorgeFHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03SportDokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41NorgeNær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30SportSolskjær veileder spillerne via WhatsApp: – Håper fruene gir dem noen innlegg06:30NorgeOver 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20NorgeRegjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:18VerdenForsker: Halve Sveriges befolkning vil bli coronasmittet i april06:14NorgeDette skjer i dag06:00SportNFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00NorgePåska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeCoronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20NorgeNorwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00VerdenKraftige utslippsfall under koronakrisen04:45Norge4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09NorgeRødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08VerdenKolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01NorgeForeløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24NorgeBred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27NorgeRussen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35SportTidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10Helse og livsstilNakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29Helse og livsstilIntensivoverlege om nødrespiratorer: – Gir ikke gir økt intensivkapasitet22:05NorgePolitiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under koronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12SportFagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52SportPatrick McEnroe coronasmittet20:46VerdenSyrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45Helse og livsstilNorske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14Helse og livsstilCoronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11Helse og livsstilBåde ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09Helse og livsstilDødstallet i Frankrike stiger20:08NorgeAmerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07Helse og livsstilOslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49NorgeArtisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48Helse og livsstilRussland åpner for unntakstilstand19:47Helse og livsstilMann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45Helse og livsstilPandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44PolitikkCoronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34Helse og livsstilErna åpner for noe oppmyking etter påske18:17NorgeEn person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17Helse og livsstilPerson fra Asker død etter koronasmitte18:15Helse og livsstilPandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49ReiseCoronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37VerdenTurkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03PengerEkspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52VerdenSykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30NorgeForeldre siktet for bortføring av fire barn16:29Helse og livsstilRegjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34ReiseVisit Norway legges ned i Danmark15:33NorgeDårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14NorgeEOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13NorgeBill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56Helse og livsstilDiabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52SportIngen fotball for Haaland og co. før mai14:46PengerNHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28SportMot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27PolitikkAnniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22VerdenPå denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12VerdenSverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11PolitikkStortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58SportTettey legger opp neste sommer13:58PengerKrevende å holde oversikt som forbruker13:25VerdenCoronafriske «pasient 47» spiser lunsjen sin på et eget bord13:15SportLangrenn med hovedsponsor på plass13:01Helse og livsstil31 personer fikk feil prøvesvar12:48PengerEuropeisk handelsløsning med Iran på plass12:45NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59ReisePassasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57PengerBillig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56NorgeSyklist døde i ulykke i Telemark11:52PolitikkVedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine11:11Verden– Dette bildet oppsummerer for meg alt som er galt med landet11:11SportEliteserieklubbene kan trene organisert fra onsdag11:08NorgeReagerer kraftig mot Forsvaret-forskrift: – Vil få mulighet til å beordre sivile11:08NorgeEOS-utvalget refser PST11:06PengerSverige spår arbeidsledighet på 9 prosent10:40PengerLego-overskuddet nær doblet10:32VerdenFørste hetebølge i Antarktis10:28Helse og livsstilFem corona-pasienter ble bedre etter å ha fått blodplasma fra friske10:20PengerOslo Børs åpner opp 2,5 prosent10:19PengerNesten 12.000 nye dagpengesøknader til Nav på mandag10:18Helse og livsstilGuvernør: New York trenger 1 million helsearbeidere10:17PengerMilliardkontrakt inngått for D-blokka i regjeringskvartalet09:59Helse og livsstil21-årig blogger blåste av virus-advarsler – nå er hun selv smittet09:23PengerNorske oljeselskaper selger ikke med tap: – Vi forventer at de overlever09:20ReiseIndonesia stenger grensa for utlendinger09:19Norge194 innsatte løslatt før tiden for å redusere smitterisiko09:19SportSolbakken & co. går ned 20 prosent i lønn08:31PengerESA godkjenner norsk støtte til flyselskaper08:25SportBayern-sjefen vil forlenge Bundesliga til høsten08:14Verden19 omkommet i voldsom skogbrann i Kina
Populært