Vil gjøre Norge aldersvennlig:

Eldreministeren vil ha slutt på at eldre plasseres på sidelinjen

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og leder for Pensjonistforbundet Jan Davidsen har et godt samarbeid med "Leve hele livet". Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og leder for Pensjonistforbundet Jan Davidsen har et godt samarbeid med "Leve hele livet". Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

– Det må bli slutt på at når du er litt over seksti, så er du plassert på sidelinjen, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eldreministeren vil synliggjøre at eldre mennesker ikke er en ensidig gruppe, men mange ulike mennesker, med ulike erfaringer som fortsatt har mye å bidra med i samfunnet.

– Det er ikke slik at bare fordi du blir eldre skal du ikke være en del av samfunnet eller livet. Mange opplever å bli usynlige, sier Åse Michaelsen (Frp) til ABC Nyheter.

– Den store gruppa av høyt kvalifiserte mennesker, som går ut av arbeidslivet på fredag og er akkurat samme person på mandag, er fortsatt en enorm ressurs. Det er jo ikke som om gardina har gått ned, fortsetter ministeren.

Fakta om eldrereformen:

Reformen Leve hele livet består av 25 konkrete og utprøvde løsninger på områder hvor det ofte kan svikte i tilbud for eldre i dag.

De fem innsatsområdene i reformen er:

  • Et aldersvennlig Norge
  • Aktivitet og fellesskap
  • Mat og måltider
  • Helsehjelp
  • Sammenheng i tjenestene

Reformperioden vil starte 1. januar 2019 og vare i fem år med ulike faser for planlegging, gjennomføring og evaluering.

Det er i statsbudsjettet for neste år foreslått 48 millioner kroner til å støtte kommunene i arbeidet med reformen. Kommuner som omstiller seg og tar i bruk nye løsninger, vil bli prioritert i statligestøtteordninger.

I statsbudsjettet for 2019 er det foreslått 10 millioner kroner til et nasjonalt program for et aldersvennlig Norge.

Rådet for et aldersvennlig Norge skal være en overbygning til dette programmet.

Kilde: Regjeringen.no

I mai lanserte regjeringen en kvalitetsreform for eldre kalt «Leve hele livet». Et av hovedpunktene i reformen er å skape et aldersvennlig Norge.

Nå lanserer eldreministeren et råd for et aldersvennlig Norge, der flere ulike organisasjoner skal bidra, blant annet Pensjonistforbundet med 255.000 medlemmer.

– Et aldersvennlig Norge er et samfunn der alderen spiller mindre rolle enn det den gjør i dag, sier forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.

– Vi har som mål å løfte eldre som ressurs i mye større grad. Vi vil bevisstgjøre folk om det positive ved å være senior, sier Michaelsen.

Frp-politikeren viser til at det stort sett er de negative sakene om eldre som kommer frem, for eksempel når noe ikke fungerer som det skal på sykehjem.

– Det er viktig å få frem, men det er også mye bra der ute, og de fleste bor faktisk hjemme. Det er veldig mange eldre som er ressurssterke og vil bidra i samfunnet, sier Michaelsen.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen presenterer regjeringens helsereform «Leve hele livet» på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen presenterer regjeringens helsereform «Leve hele livet» på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Eldre plassert på sidelinjen

Foruten Pensjonistforbundet skal blant andre KS, Frivillighet Norge, Nova, og Husbanken bidra. Rådet skal også blnant annet ha med seg representanter for næringsliv og teknologi i et partnerskap. Det skal ha et eget sekretariat og en ekstern leder.

Temaer for rådet vil blant annet være hvordan eldre skal bo i fremtiden og hvordan teknologi kan få positiv betydning for hvordan eldre skal leve.

Davidsen håper også rådet skal kunne ta tak i utfordringer knyttet til digitalisering av samfunnet.

– Du har en så stor del av befolkningen som ikke kan bruke disse nye verktøyene, sier han og fortsetter:

– Det ville ikke vært en arbeidsgiver der ute som investerte så mye penger i utstyr, som de ikke sikret at ansatte kunne bruke, men nå digitaliserer man altså samfunnet uten å sikre at innbyggerne kan bruke løsningene.

– Har med holdninger å gjøre

Rådet skal også se på hvordan flere eldre kan stå lengre i jobb, og hvordan de kan bidra i arbeidslivet etter at de har pensjonert seg.

– Det må bli slutt på at når du er litt over seksti, så blir du plassert på sidelinjen. Kanskje blir du ikke tatt med i arbeidslivet på nye viktige oppdateringer på arbeidsplassen, kanskje får du ikke være leder for større prosjekter, eller så blir du ikke sendt på helgekurs for å lære nye ting. Det har med holdninger å gjøre. Det er ikke sånn at verden kun skal dreie seg om de unge og hippe. I stadig flere kommuner bor det faktisk flere over 50 år enn under, sier eldreministeren.

Michaelsen mener mange også kan være tilknyttet arbeidslivet som pensjonist, for eksempel som mentor.

– Du trenger ikke være helt på sidelinja selv om du går ut av arbeidslivet, sier hun.

– Vi ønsker å legge til rette for at de eldres kunnskap kan styrke de yngres kunnskap, sier Davidsen.

I stedet for bare å se på utfordringene, mener han man må se på hvilke muligheter det gir oss at vi nå får et samfunn med økt gjennomsnittsalder.

– Mange eldre vil bidra

Både eldreministeren og pensjonistlederen vektlegger at mange eldre føler seg tilsidesatt i samfunnet, selv om de burde inkluderes på ulike måter.

Davidsen sier inkluderingen kan dreie seg om alt fra å fortsatt få tilbud om mammografi, til ikke å bli «frarøvet» førerkortet bare på grunn av alder.

– De vil så gjerne være med, og det bør de. De burde inkluderes på ulike måter, sier Michaelsen.

Tallene viser at eldre bidrar mye allerede. Den formelle frivilligheten bidrar med 25 milliarder kroner i året, og av dette står de eldre for cirka halvparten.

– Og når man da vet at man kan doble dette tallet frem mot 2030 så begynner man å snakke om store tall, sier eldreministeren.

– I tillegg kommer den uformelle frivilligheten som barnevakt og lignende. Det antar man at også ligger på samme nivå, sier Davidsen.

– De eldste er ikke representert

Pensjonistlederen viser til at gjennomsnittsalderen blant dem som fatter vedtak i kommunestyrene, fylkestinget og på Stortinget ligger mye lavere enn i befolkningen og at de eldste ikke er representert her.

– Derfor går man glipp av den erfaringen som eldre har med seg, ikke minst den forståelsen for hva som er begrensningene i deres liv, som hindrer at alle kan henge med, sier Davidsen.

Det er lovpålagt å ha eldreråd i kommunene. Både Michaelsen og Davidsen ønsker å øke forståelsen for rådenes rolle og styrke deres autoritet.

– Eldrerådene i kommunene er utrolig viktige. Det å få en felles forståelse for at ikke eldrerådene er der som en bremsekloss, men at de er der for å kunne bidra til at kommunene planlegger mer aldersvennlig og fatter kloke vedtak, tror vi er viktig.

Eldreministeren mener at det nasjonale rådet for et aldersvennlig Norge vil virke positivt.

– Dette nasjonale rådet som har kontakt inn mot næringsliv og forskningsmiljø, og som snakker med de lokale eldrerådene, vil bidra til å gjøre eldre mer synlige i samfunnet.

Selv om det nå er flere kommuner som går med overskudd, melder medlemmer i Pensjonistforbundet inn at behovene ikke dekkes der de bor, for eksempel når det gjelder sykehjemsplasser og bemanning, forklarer forbundslederen.

Davidsen ser for seg at de kommunale eldrerådene i samarbeid med det nasjonale rådet, kan dokumentere behovene og komme med forslag til løsninger.

Ministeren viser til at det er kommunene som har ansvaret.

– Det må skje i kommunene, der de eldre bor, sier Michaelsen.

Les også: – Folk tror ikke det er noen fortrinn ved å runde 50 år – men det er mange

– Tida er der nå

Nye reformer og handlingsprogrammer møtes ofte med bekymring for at det blir mange fine ord og lite handling, masse planer, men lite penger til gjennomføring.

Michaelsen mener både timingen og det at rådet er så bredt sammensatt, gjør at det ikke er grunn til bekymring.

– Dette er en ny måte å tenke på. De som skal delta i rådet er mennesker og organisasjoner som brenner for dette, og når vi kobler ulike miljøer får vi frem nye og bedre ideer.

– Tida er der nå. Hadde dette kommet for 6-7 år siden så hadde vi kanskje ikke klart det. Vi ser nå at vi står foran et generasjonsskifte med langt flere ressurssterke eldre, sier hun til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner02:03 Uføretrygde på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten01:14 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Tror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Vy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig
Siste nytt
04:34NorgeSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45NorgeUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12VerdenJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner02:03NorgeUføretrygde på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten01:14VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenTror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorTidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerVy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig
Populært