Meny

Vil gjøre Norge aldersvennlig:

Eldreministeren vil ha slutt på at eldre plasseres på sidelinjen

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og leder for Pensjonistforbundet Jan Davidsen har et godt samarbeid med "Leve hele livet". Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

– Det må bli slutt på at når du er litt over seksti, så er du plassert på sidelinjen, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Eldreministeren vil synliggjøre at eldre mennesker ikke er en ensidig gruppe, men mange ulike mennesker, med ulike erfaringer som fortsatt har mye å bidra med i samfunnet.

– Det er ikke slik at bare fordi du blir eldre skal du ikke være en del av samfunnet eller livet. Mange opplever å bli usynlige, sier Åse Michaelsen (Frp) til ABC Nyheter.

– Den store gruppa av høyt kvalifiserte mennesker, som går ut av arbeidslivet på fredag og er akkurat samme person på mandag, er fortsatt en enorm ressurs. Det er jo ikke som om gardina har gått ned, fortsetter ministeren.

Fakta om eldrereformen:

Reformen Leve hele livet består av 25 konkrete og utprøvde løsninger på områder hvor det ofte kan svikte i tilbud for eldre i dag.

De fem innsatsområdene i reformen er:

  • Et aldersvennlig Norge
  • Aktivitet og fellesskap
  • Mat og måltider
  • Helsehjelp
  • Sammenheng i tjenestene

Reformperioden vil starte 1. januar 2019 og vare i fem år med ulike faser for planlegging, gjennomføring og evaluering.

Det er i statsbudsjettet for neste år foreslått 48 millioner kroner til å støtte kommunene i arbeidet med reformen. Kommuner som omstiller seg og tar i bruk nye løsninger, vil bli prioritert i statligestøtteordninger.

I statsbudsjettet for 2019 er det foreslått 10 millioner kroner til et nasjonalt program for et aldersvennlig Norge.

Rådet for et aldersvennlig Norge skal være en overbygning til dette programmet.

Kilde: Regjeringen.no

I mai lanserte regjeringen en kvalitetsreform for eldre kalt «Leve hele livet». Et av hovedpunktene i reformen er å skape et aldersvennlig Norge.

Nå lanserer eldreministeren et råd for et aldersvennlig Norge, der flere ulike organisasjoner skal bidra, blant annet Pensjonistforbundet med 255.000 medlemmer.

– Et aldersvennlig Norge er et samfunn der alderen spiller mindre rolle enn det den gjør i dag, sier forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.

– Vi har som mål å løfte eldre som ressurs i mye større grad. Vi vil bevisstgjøre folk om det positive ved å være senior, sier Michaelsen.

Frp-politikeren viser til at det stort sett er de negative sakene om eldre som kommer frem, for eksempel når noe ikke fungerer som det skal på sykehjem.

– Det er viktig å få frem, men det er også mye bra der ute, og de fleste bor faktisk hjemme. Det er veldig mange eldre som er ressurssterke og vil bidra i samfunnet, sier Michaelsen.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen presenterer regjeringens helsereform «Leve hele livet» på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Eldre plassert på sidelinjen

Foruten Pensjonistforbundet skal blant andre KS, Frivillighet Norge, Nova, og Husbanken bidra. Rådet skal også blnant annet ha med seg representanter for næringsliv og teknologi i et partnerskap. Det skal ha et eget sekretariat og en ekstern leder.

Temaer for rådet vil blant annet være hvordan eldre skal bo i fremtiden og hvordan teknologi kan få positiv betydning for hvordan eldre skal leve.

Davidsen håper også rådet skal kunne ta tak i utfordringer knyttet til digitalisering av samfunnet.

– Du har en så stor del av befolkningen som ikke kan bruke disse nye verktøyene, sier han og fortsetter:

– Det ville ikke vært en arbeidsgiver der ute som investerte så mye penger i utstyr, som de ikke sikret at ansatte kunne bruke, men nå digitaliserer man altså samfunnet uten å sikre at innbyggerne kan bruke løsningene.

– Har med holdninger å gjøre

Rådet skal også se på hvordan flere eldre kan stå lengre i jobb, og hvordan de kan bidra i arbeidslivet etter at de har pensjonert seg.

– Det må bli slutt på at når du er litt over seksti, så blir du plassert på sidelinjen. Kanskje blir du ikke tatt med i arbeidslivet på nye viktige oppdateringer på arbeidsplassen, kanskje får du ikke være leder for større prosjekter, eller så blir du ikke sendt på helgekurs for å lære nye ting. Det har med holdninger å gjøre. Det er ikke sånn at verden kun skal dreie seg om de unge og hippe. I stadig flere kommuner bor det faktisk flere over 50 år enn under, sier eldreministeren.

Michaelsen mener mange også kan være tilknyttet arbeidslivet som pensjonist, for eksempel som mentor.

– Du trenger ikke være helt på sidelinja selv om du går ut av arbeidslivet, sier hun.

– Vi ønsker å legge til rette for at de eldres kunnskap kan styrke de yngres kunnskap, sier Davidsen.

I stedet for bare å se på utfordringene, mener han man må se på hvilke muligheter det gir oss at vi nå får et samfunn med økt gjennomsnittsalder.

– Mange eldre vil bidra

Både eldreministeren og pensjonistlederen vektlegger at mange eldre føler seg tilsidesatt i samfunnet, selv om de burde inkluderes på ulike måter.

Davidsen sier inkluderingen kan dreie seg om alt fra å fortsatt få tilbud om mammografi, til ikke å bli «frarøvet» førerkortet bare på grunn av alder.

– De vil så gjerne være med, og det bør de. De burde inkluderes på ulike måter, sier Michaelsen.

Tallene viser at eldre bidrar mye allerede. Den formelle frivilligheten bidrar med 25 milliarder kroner i året, og av dette står de eldre for cirka halvparten.

– Og når man da vet at man kan doble dette tallet frem mot 2030 så begynner man å snakke om store tall, sier eldreministeren.

– I tillegg kommer den uformelle frivilligheten som barnevakt og lignende. Det antar man at også ligger på samme nivå, sier Davidsen.

– De eldste er ikke representert

Pensjonistlederen viser til at gjennomsnittsalderen blant dem som fatter vedtak i kommunestyrene, fylkestinget og på Stortinget ligger mye lavere enn i befolkningen og at de eldste ikke er representert her.

– Derfor går man glipp av den erfaringen som eldre har med seg, ikke minst den forståelsen for hva som er begrensningene i deres liv, som hindrer at alle kan henge med, sier Davidsen.

Det er lovpålagt å ha eldreråd i kommunene. Både Michaelsen og Davidsen ønsker å øke forståelsen for rådenes rolle og styrke deres autoritet.

– Eldrerådene i kommunene er utrolig viktige. Det å få en felles forståelse for at ikke eldrerådene er der som en bremsekloss, men at de er der for å kunne bidra til at kommunene planlegger mer aldersvennlig og fatter kloke vedtak, tror vi er viktig.

Eldreministeren mener at det nasjonale rådet for et aldersvennlig Norge vil virke positivt.

– Dette nasjonale rådet som har kontakt inn mot næringsliv og forskningsmiljø, og som snakker med de lokale eldrerådene, vil bidra til å gjøre eldre mer synlige i samfunnet.

Selv om det nå er flere kommuner som går med overskudd, melder medlemmer i Pensjonistforbundet inn at behovene ikke dekkes der de bor, for eksempel når det gjelder sykehjemsplasser og bemanning, forklarer forbundslederen.

Davidsen ser for seg at de kommunale eldrerådene i samarbeid med det nasjonale rådet, kan dokumentere behovene og komme med forslag til løsninger.

Ministeren viser til at det er kommunene som har ansvaret.

– Det må skje i kommunene, der de eldre bor, sier Michaelsen.

Les også: – Folk tror ikke det er noen fortrinn ved å runde 50 år – men det er mange

– Tida er der nå

Nye reformer og handlingsprogrammer møtes ofte med bekymring for at det blir mange fine ord og lite handling, masse planer, men lite penger til gjennomføring.

Michaelsen mener både timingen og det at rådet er så bredt sammensatt, gjør at det ikke er grunn til bekymring.

– Dette er en ny måte å tenke på. De som skal delta i rådet er mennesker og organisasjoner som brenner for dette, og når vi kobler ulike miljøer får vi frem nye og bedre ideer.

– Tida er der nå. Hadde dette kommet for 6-7 år siden så hadde vi kanskje ikke klart det. Vi ser nå at vi står foran et generasjonsskifte med langt flere ressurssterke eldre, sier hun til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:57 Løshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56 Dark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46 IAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15 Kriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05 Greta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46 Schmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12 Nils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09 Jonas Gahr Støre har fått nok av Giske-saker16:04 Kongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51 Englands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50 Alle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23 Buss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54 Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37 Ingen skadd i snøskred i Ørsta14:08 Ble «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59 Forskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59 Omstridt IT-løsning innføres i Norge13:48 Tidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25 Bjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08 Biskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52 Klopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35 Høyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26 Odds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12 Kraftig jordskjelv i Ecuador12:05 Norden vil ha fotball-VM i 202711:59 Halve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30 VM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27 Snø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16 Valgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00 Chelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59 3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30 Laveste ekteskapstall på 25 år10:29 India vil hindre at vann går til Pakistan10:24 Nå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14 Dette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04 Solskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48 Spent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47 Belgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46 Færre innvandrer til Norge09:45 Johaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42 Sundby håper han går under radaren08:17 Storfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55 Israelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49 Giske krever unnskyldning07:46 Nike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45 Mann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44 Japansk sonde landet på asteroide07:36 Israelsk romfartøy på vei mot månen07:23 Vanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19 OL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13 Zuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55 Skar: – Ingen har vært i nærheten06:39 Glatte veier flere steder i landet06:30 Suksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29 Amerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19 Undersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05 Dopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00 Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:23 Strømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09 Dømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45 Kraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44 Nicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41 Krisemåling for Frp03:42 Ruud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34 To av El Chapos sønner siktet i USA03:33 17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11 HBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08 Tidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07 Aktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39 200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43 Kvinne avdramatiserer Giske-video00:24 Boasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13 4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54 Arsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51 Chelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19 Ulset utenfor pallen på normaldistansen23:06 Guaido på vei mot grensa til Colombia22:41 Alle insektene i Norge skal telles22:17 Vitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05 Høgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03 USA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39 IS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09 Fikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56 – Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31 Ikea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11 Kvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57 Iversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39 Knust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24 The Monkees-bassist Peter Tork er død19:20 Bronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04 Norsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56 Klopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45 To til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28 Falla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11 Skulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06 Salmonellasmitte påvist i fem fylker18:06 Klæbo og Iversen går lagsprinten18:01 Monsen: – Johannes brydde seg ikke
Siste nytt
17:57VerdenLøshunder gjorde thailandsk strand til barnas skrekk17:56NorgeDark Room-tiltalt dømt til tre og et halvt års fengsel17:46VerdenIAEA: Iran etterlever atomavtalen17:15NorgeKriminelle bander infiltrerer svensk flyplass: – Har vært enkeltsaker i Norge17:05VerdenGreta Thunberg ledet klimaprotest i Paris16:46SportSchmid med nytt VM-sølv, ti år etter, Frenzel vant16:12SportNils Johan Semb slutter som sportssjef for herrelandslaget16:09PolitikkJonas Gahr Støre har fått nok av Giske-saker16:04VerdenKongress-demokrater legger fram forslag for å stanse mur15:51VerdenEnglands statskirke dropper regel om søndags-gudstjenester15:50SportAlle de norske hopperne videre til storbakkerennet i VM15:23NorgeBuss og trailer involvert i ulykke på E6 i Nordland14:54PolitikkGiske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget14:37NorgeIngen skadd i snøskred i Ørsta14:08PolitikkBle «truet med VG-sak» om Giske ble innstilt13:59VerdenForskere fant skilpadde de trodde var utryddet13:59NorgeOmstridt IT-løsning innføres i Norge13:48NorgeTidligere israelsk e-offiser: Frykter ny storkrig13:25PengerBjørn Dæhlie satser på leiligheter på Hafjell13:08NorgeBiskop grep inn i konflikt – to prester fjernet12:52SportKlopp: – Ingen tvil om at Solskjær er United-manager neste sesong12:35NorgeHøyesterett forkaster Eirik Jensens anke12:26PengerOdds alvorlig syke datter får husleieøkning på 90 prosent12:12VerdenKraftig jordskjelv i Ecuador12:05SportNorden vil ha fotball-VM i 202711:59NorgeHalve Norge saltes og strøs før helgeutfarten11:30SportVM-hodebryet tårner seg opp for Sverige11:27VerdenSnø i Los Angeles – dét har ikke skjedd siden 196211:16PolitikkValgkomiteen skal revurdere Giske-innstilling11:00SportChelsea nektes å kjøpe spillere i to overgangsvinduer10:59Verden3,4 millioner har flyktet fra Venezuela10:30Helse og livsstilLaveste ekteskapstall på 25 år10:29VerdenIndia vil hindre at vann går til Pakistan10:24NorgeNå er det 5.328.000 innbyggere i Norge10:14NorgeDette faget skal bu elevane på hundreårets krise10:04SportSolskjær krysser fingrene for stjerneduo før gigantoppgjøret09:48SportSpent Johaug før VM-returen, millionrush i vente09:47VerdenBelgisk klimaaktivist skuffet over Norge09:46NorgeFærre innvandrer til Norge09:45SportJohaug og Jacobsen gråt gledestårer for Eide09:42SportSundby håper han går under radaren08:17SportStorfavoritten Johaug: – Det blir en stor dag07:55VerdenIsraelsk minister vil ikke be Polen om unnskyldning07:49PolitikkGiske krever unnskyldning07:46PengerNike-aksjen falt etter at spektakulær skofadese rammet supertalent07:45NorgeMann sendt til sykehus med alvorlige stikkskader i Oslo07:44VerdenJapansk sonde landet på asteroide07:36VerdenIsraelsk romfartøy på vei mot månen07:23MotorVanlig gatelys? Nei, dette er faktisk mye smartere07:19SportOL-kvoteplasser trukket fra verdenscupstevne i skyting grunnet politisk konflikt07:13SportZuccarello: – Jeg har hatt veldig mange fine år her06:55SportSkar: – Ingen har vært i nærheten06:39NorgeGlatte veier flere steder i landet06:30SportSuksess eller fiasko for Riiber i VM-byen06:29KulturAmerikanere refser Smollett for å ha forsøkt å splitte landet06:19Helse og livsstilUndersøkelse: Eggstokkoperasjon ofte unødvendig06:05SportDopinghistorier: Holdt på urinen i 24 timer, hoppet ut av vinduet og livstruende syk av feil blod06:00MotorMoxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:23NorgeStrømmen tilbake i Møre og Romsdal05:09VerdenDømt til livsvarig fengsel for bilmassakre i Australia04:45NorgeKraftig brann i bilforretning i Hokksund04:44VerdenNicaraguas president vil til forhandlingsbordet04:41PolitikkKrisemåling for Frp03:42SportRuud imponerte igjen, til kvartfinale i Rio de Janeiro03:34VerdenTo av El Chapos sønner siktet i USA03:33Norge17-åring utsatt for grovt ran på tog i Asker03:11KulturHBO saksøkt etter Michael Jackson-dokumentar02:08VerdenTidligere Trump-rådgiver fikk rettsreprimande02:07PengerAktivister trekker falske sedler etter kritikk fra Norges Bank01:39Verden200 amerikanske soldater blir igjen i Syria00:43NorgeKvinne avdramatiserer Giske-video00:24SportBoasson Hagen syk, bryter i Algarve00:13Helse og livsstil4.000 nordmenn pådrar seg korsbåndsskader hvert år23:54SportArsenal slo tilbake etter flaut tap og avanserte i europaligaen23:51SportChelsea sendte Andreas Vindheims Malmö ut av europaligaen23:19SportUlset utenfor pallen på normaldistansen23:06VerdenGuaido på vei mot grensa til Colombia22:41NorgeAlle insektene i Norge skal telles22:17NorgeVitner: – Drapssiktede i Haugesund truet bilister med stokk22:05PolitikkHøgre føreslår fråværsgrense i ungdomsskulen22:03VerdenUSA og Kina gjør nytt forsøk på å få slutt på handelskrigen21:39VerdenIS-jente ber britiske myndigheter vise nåde21:09MotorFikk ikke kjøre videre med denne stikkende ut20:56Norge– Stortingets spørretime er vårt Paradise Hotel20:31NorgeIkea gir Zlatan köttbullar for resten av livet20:11PolitikkKvinnen i Giske-videoen: – Dette var ikke noe mer enn en dans19:57SportIversen oppgitt over Ustjugov: – Det virker som han er litt ukontrollerbar19:39SportKnust Skistad ville låse seg inne på rommet19:24KulturThe Monkees-bassist Peter Tork er død19:20SportBronsevinner Eide: – Det har vært den tøffeste tiden i livet mitt19:04VerdenNorsk IS-terrorist vil dø for sekten i Syria18:56SportKlopp: – Solskjær hører hjemme i en toppklubb18:45NorgeTo til sykehus etter arbeidsulykke på Romerike18:28SportFalla-gullet ga full glede etter tøff høst for Eide18:11MotorSkulle nesten tro varebilen var lastet med bly...18:06NorgeSalmonellasmitte påvist i fem fylker18:06SportKlæbo og Iversen går lagsprinten18:01SportMonsen: – Johannes brydde seg ikke
Populært