Vil gjøre Norge aldersvennlig:

Eldreministeren vil ha slutt på at eldre plasseres på sidelinjen

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og leder for Pensjonistforbundet Jan Davidsen har et godt samarbeid med "Leve hele livet". Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og leder for Pensjonistforbundet Jan Davidsen har et godt samarbeid med "Leve hele livet". Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

– Det må bli slutt på at når du er litt over seksti, så er du plassert på sidelinjen, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Eldreministeren vil synliggjøre at eldre mennesker ikke er en ensidig gruppe, men mange ulike mennesker, med ulike erfaringer som fortsatt har mye å bidra med i samfunnet.

– Det er ikke slik at bare fordi du blir eldre skal du ikke være en del av samfunnet eller livet. Mange opplever å bli usynlige, sier Åse Michaelsen (Frp) til ABC Nyheter.

– Den store gruppa av høyt kvalifiserte mennesker, som går ut av arbeidslivet på fredag og er akkurat samme person på mandag, er fortsatt en enorm ressurs. Det er jo ikke som om gardina har gått ned, fortsetter ministeren.

Fakta om eldrereformen:

Reformen Leve hele livet består av 25 konkrete og utprøvde løsninger på områder hvor det ofte kan svikte i tilbud for eldre i dag.

De fem innsatsområdene i reformen er:

  • Et aldersvennlig Norge
  • Aktivitet og fellesskap
  • Mat og måltider
  • Helsehjelp
  • Sammenheng i tjenestene

Reformperioden vil starte 1. januar 2019 og vare i fem år med ulike faser for planlegging, gjennomføring og evaluering.

Det er i statsbudsjettet for neste år foreslått 48 millioner kroner til å støtte kommunene i arbeidet med reformen. Kommuner som omstiller seg og tar i bruk nye løsninger, vil bli prioritert i statligestøtteordninger.

I statsbudsjettet for 2019 er det foreslått 10 millioner kroner til et nasjonalt program for et aldersvennlig Norge.

Rådet for et aldersvennlig Norge skal være en overbygning til dette programmet.

Kilde: Regjeringen.no

I mai lanserte regjeringen en kvalitetsreform for eldre kalt «Leve hele livet». Et av hovedpunktene i reformen er å skape et aldersvennlig Norge.

Nå lanserer eldreministeren et råd for et aldersvennlig Norge, der flere ulike organisasjoner skal bidra, blant annet Pensjonistforbundet med 255.000 medlemmer.

– Et aldersvennlig Norge er et samfunn der alderen spiller mindre rolle enn det den gjør i dag, sier forbundsleder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet.

– Vi har som mål å løfte eldre som ressurs i mye større grad. Vi vil bevisstgjøre folk om det positive ved å være senior, sier Michaelsen.

Frp-politikeren viser til at det stort sett er de negative sakene om eldre som kommer frem, for eksempel når noe ikke fungerer som det skal på sykehjem.

– Det er viktig å få frem, men det er også mye bra der ute, og de fleste bor faktisk hjemme. Det er veldig mange eldre som er ressurssterke og vil bidra i samfunnet, sier Michaelsen.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen presenterer regjeringens helsereform «Leve hele livet» på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen presenterer regjeringens helsereform «Leve hele livet» på Gardermoen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Eldre plassert på sidelinjen

Foruten Pensjonistforbundet skal blant andre KS, Frivillighet Norge, Nova, og Husbanken bidra. Rådet skal også blnant annet ha med seg representanter for næringsliv og teknologi i et partnerskap. Det skal ha et eget sekretariat og en ekstern leder.

Temaer for rådet vil blant annet være hvordan eldre skal bo i fremtiden og hvordan teknologi kan få positiv betydning for hvordan eldre skal leve.

Davidsen håper også rådet skal kunne ta tak i utfordringer knyttet til digitalisering av samfunnet.

– Du har en så stor del av befolkningen som ikke kan bruke disse nye verktøyene, sier han og fortsetter:

– Det ville ikke vært en arbeidsgiver der ute som investerte så mye penger i utstyr, som de ikke sikret at ansatte kunne bruke, men nå digitaliserer man altså samfunnet uten å sikre at innbyggerne kan bruke løsningene.

– Har med holdninger å gjøre

Rådet skal også se på hvordan flere eldre kan stå lengre i jobb, og hvordan de kan bidra i arbeidslivet etter at de har pensjonert seg.

– Det må bli slutt på at når du er litt over seksti, så blir du plassert på sidelinjen. Kanskje blir du ikke tatt med i arbeidslivet på nye viktige oppdateringer på arbeidsplassen, kanskje får du ikke være leder for større prosjekter, eller så blir du ikke sendt på helgekurs for å lære nye ting. Det har med holdninger å gjøre. Det er ikke sånn at verden kun skal dreie seg om de unge og hippe. I stadig flere kommuner bor det faktisk flere over 50 år enn under, sier eldreministeren.

Michaelsen mener mange også kan være tilknyttet arbeidslivet som pensjonist, for eksempel som mentor.

– Du trenger ikke være helt på sidelinja selv om du går ut av arbeidslivet, sier hun.

– Vi ønsker å legge til rette for at de eldres kunnskap kan styrke de yngres kunnskap, sier Davidsen.

I stedet for bare å se på utfordringene, mener han man må se på hvilke muligheter det gir oss at vi nå får et samfunn med økt gjennomsnittsalder.

– Mange eldre vil bidra

Både eldreministeren og pensjonistlederen vektlegger at mange eldre føler seg tilsidesatt i samfunnet, selv om de burde inkluderes på ulike måter.

Davidsen sier inkluderingen kan dreie seg om alt fra å fortsatt få tilbud om mammografi, til ikke å bli «frarøvet» førerkortet bare på grunn av alder.

– De vil så gjerne være med, og det bør de. De burde inkluderes på ulike måter, sier Michaelsen.

Tallene viser at eldre bidrar mye allerede. Den formelle frivilligheten bidrar med 25 milliarder kroner i året, og av dette står de eldre for cirka halvparten.

– Og når man da vet at man kan doble dette tallet frem mot 2030 så begynner man å snakke om store tall, sier eldreministeren.

– I tillegg kommer den uformelle frivilligheten som barnevakt og lignende. Det antar man at også ligger på samme nivå, sier Davidsen.

– De eldste er ikke representert

Pensjonistlederen viser til at gjennomsnittsalderen blant dem som fatter vedtak i kommunestyrene, fylkestinget og på Stortinget ligger mye lavere enn i befolkningen og at de eldste ikke er representert her.

– Derfor går man glipp av den erfaringen som eldre har med seg, ikke minst den forståelsen for hva som er begrensningene i deres liv, som hindrer at alle kan henge med, sier Davidsen.

Det er lovpålagt å ha eldreråd i kommunene. Både Michaelsen og Davidsen ønsker å øke forståelsen for rådenes rolle og styrke deres autoritet.

– Eldrerådene i kommunene er utrolig viktige. Det å få en felles forståelse for at ikke eldrerådene er der som en bremsekloss, men at de er der for å kunne bidra til at kommunene planlegger mer aldersvennlig og fatter kloke vedtak, tror vi er viktig.

Eldreministeren mener at det nasjonale rådet for et aldersvennlig Norge vil virke positivt.

– Dette nasjonale rådet som har kontakt inn mot næringsliv og forskningsmiljø, og som snakker med de lokale eldrerådene, vil bidra til å gjøre eldre mer synlige i samfunnet.

Selv om det nå er flere kommuner som går med overskudd, melder medlemmer i Pensjonistforbundet inn at behovene ikke dekkes der de bor, for eksempel når det gjelder sykehjemsplasser og bemanning, forklarer forbundslederen.

Davidsen ser for seg at de kommunale eldrerådene i samarbeid med det nasjonale rådet, kan dokumentere behovene og komme med forslag til løsninger.

Ministeren viser til at det er kommunene som har ansvaret.

– Det må skje i kommunene, der de eldre bor, sier Michaelsen.

Les også: – Folk tror ikke det er noen fortrinn ved å runde 50 år – men det er mange

– Tida er der nå

Nye reformer og handlingsprogrammer møtes ofte med bekymring for at det blir mange fine ord og lite handling, masse planer, men lite penger til gjennomføring.

Michaelsen mener både timingen og det at rådet er så bredt sammensatt, gjør at det ikke er grunn til bekymring.

– Dette er en ny måte å tenke på. De som skal delta i rådet er mennesker og organisasjoner som brenner for dette, og når vi kobler ulike miljøer får vi frem nye og bedre ideer.

– Tida er der nå. Hadde dette kommet for 6-7 år siden så hadde vi kanskje ikke klart det. Vi ser nå at vi står foran et generasjonsskifte med langt flere ressurssterke eldre, sier hun til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria
Siste nytt
17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria
Populært