Aktuell bok: «50 fordeler med å passere 50»

– Folk tror ikke det er noen fortrinn ved å runde 50 år – men det er mange

– Etter å ha skrevet flere samfunnskritiske faktabøker på rad, der jeg har vist at maten vi spiser, det vi drikker og legemidler mange bruker er forbundet med flere ulemper enn folk flest er klar over, ville jeg skrive om noe som har flere fordeler enn folk er klar over, sier forfatter Niels Christian Geelmuyden. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
– Etter å ha skrevet flere samfunnskritiske faktabøker på rad, der jeg har vist at maten vi spiser, det vi drikker og legemidler mange bruker er forbundet med flere ulemper enn folk flest er klar over, ville jeg skrive om noe som har flere fordeler enn folk er klar over, sier forfatter Niels Christian Geelmuyden. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

– Vi dyrker ungdomstiden i større grad enn det er dekning for, mener forfatter Niels Christian Geelmuyden som med sin nyeste bok vil vise at det er mye som blir bedre med alderen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det å runde 50 år er noe Niels Christian Geelmuyden (57) har pratet mye om i mange år allerede.

– Jeg ble oppringt av en advokat jeg ikke kjente da jeg selv nettopp hadde passert 40 år og ble spurt om jeg kunne holde et kåseri om å fylle 50 år i hans 50-årsdag. Jeg hadde gjort slike ting før, og holdt blant annet kåserier i radio, så jeg takket ja til oppdraget. Det ble en ordentlig harselas, forteller Geelmuyden da ABC Nyheter møter ham i Bibliotekbaren på Bristol.

Kåseriet fikk navnet «Veien til Viagra» og ble siden svært populært på radio, forteller han.

Den kjente forfatteren og skribenten har altså ikke alltid talt de godt voksnes sak. Han innrømmer i boken at han «har vært en aktiv bærer og formidler av fordommer overfor folk over 50 år».

Men etter å ha vært en av dem over 50 i noen år selv, har pipa altså fått en helt annen lyd. Nå er han aktuell med boken «50 fordeler med å passere 50».

– Dette er og skal være en oppløftende bok. Det alvorlige bakteppet er imidlertid at det er en aldringsfrykt i vårt samfunn. Folk på min alder går med hettegenser fortsatt, som om de var russ. Folk kjøper dyre hudkremer, injiserer Botox i huden og farger håret for å fremstå yngre enn de er. Men hvem var det som sa at det å få rynker er en dårlig ting?

– Vi dyrker ungdomstiden i større grad enn det er dekning for. Folk tror ikke det er noen fortrinn ved å runde 50 år.

Men det er det altså, ifølge forfatteren. Minst 50 av dem.

Mindre forkjølet, lykkeligere, rausere, mindre stresset ...

Idet serveringsdamen kommer til bordet med en liten sølvfarget kaffekanne, slår det undertegnede at settingen for intervjuet er ideell. Bibliotekbaren på Bristol er fylt av mennesker i målgruppa. Rundt oss sitter damer og menn som nesten alle ser ut til å ha passert 50 år, enten med knapp eller god margin.

Bibliotekbaren, som ofte og ikke uten grunn beskrives med adjektivet ærverdig, er et sted som lever godt med ikke å være blant de hippeste og nyeste stedene i hovedstaden, men som heller leverer så det monner når det kommer til historie, erfaring og sjel.

Og det er i grunn dette Geelmuydens nyeste bok handler om: Det er ikke alt som er best i begynnelsen av livet. For eksempel kan man lese i boken at du med alderen blir mindre allergisk, mindre forkjølet og får mindre vondt i hodet. Og du blir lykkeligere, rausere, har mer empati og er mer tillitsfull. I tillegg blir du klokere, ærligere, mer takknemlig, flinkere til å tilgi, fylt av fred og ro og mindre plaget av stress og bekymringer.

Hver fordel er viet et lite kapittel i boken, og Geelmuyden har gravd frem forskning som skal underbygge hver påstand.

– Jeg ante ikke at det var forsket så mye på disse tingene før jeg begynte å skrive boken, sier han og fortsetter:

– Men dette er tendenser; alle vil ikke oppleve alle disse fordelene. Mye er opp til hver enkelt. Du høster mye av livet du har levd frem til fylte 50.

– Så ikke kom til meg for å klage om ikke alt blir slik det står i boken, når du har passert 50.

– Ikke så redd for å dumme deg ut

Mange av fordelene han skriver om, har forfatteren selv kjent på kroppen eller i hodet. Som at man blir mindre allergisk, noe som er velkomment når man lider av astmatisk høysnue, men har flyttet ut av byen og til landet på Tjøme.

– Dette med mindre stress og bekymringer er også noe som for meg er en helt reell og merkbar fordel med å bli eldre. For eksempel da jeg hadde små barn og Baneheia-saken pågikk, ble jeg svært bekymret for egne barn.

– Nå er jeg ikke lenger så redd, engstelig og urolig, sier han, før han medgir at han har vært noe urolig for lansering av boken:

– Men ikke på samme måte som før.

Han trekker også frem at han kjenner seg igjen i det at man med årene har mindre behov for å imponere alle som krysser ens vei.

– En jeg kjenner beskrev det som at man tidligere når man kom inn i et rom fullt av mennesker, var mest opptatt av om de ville like en. Nå er man mer opptatt av om det er noen i rommet man selv vil like.

– Det handler blant annet om selvfølelse. Det er en god ting at man ikke er like opptatt av å gjøre andre til lags. Man bruker mye av livet på å bli likt. Når du ikke er like opptatt av det lenger, kan du være mer deg selv og du blir ikke så redd for å dumme deg ut.

Les også: – En stor suksess at folk lever lenger – og har det bra

Figurer eller mennesker?

Geelmuyden som har en lang journalistkarriere bak seg, der han har spesialisert seg på portrettintervjuer, forteller at han har intervjuet omtrent 600 mennesker.

– Dem kan jeg dele i to bunker. I den ene er det for eksempel konsernsjefer og politikere, som har styrer, aksjonærer og velgere å ta hensyn til. Noen ganger har jeg tenkt at jeg kunne ha skrevet portrettet uten å ha møtt dem. Disse kaller jeg figurer. I den andre bunken er det mennesker.

Forskjellen på dem er at figurer er styrt utenfra, mens mennesker er styrt innenfra og er friere, forklarer han.

– Jeg opplever at jeg selv stadig oftere er menneske og styres mer innenfra.

Les om Geelmuydens bok «Sannheten på bordet»: – Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke

– Jeg har noen minner jeg gleder meg til å bli kvitt

Boken har fått undertittelen «Se lyst på livet fra 50 til 100». Og i bonusmaterialet «Ulemper som kan medføre fordeler» gjør forfatteren et hederlig og underholdende forsøk på å få leseren til å innse at det slett ikke er så verst at hukommelsen avtar, flere av sansene svekkes, balanse og bevegelighet reduseres, håret blir grått og tynt og at barna forlater redet, mens du selv blir barnlig.

Geelmuyden innrømmer at han ikke egentlig er typen som ser så lyst på livet.

– En illustratør jeg pleide å jobbe mye med tidligere, mente at jeg er født med sorgens gave. Slik er det kanskje også for min kone, som gjerne leser dødsannonsene i avisa først. Der er vi nok like, sier forfatteren.

Men kanskje vil dette endre seg med årene, ettersom det med tyngde påstås at det i alderdommen blir lettere å huske de positive tingene i livet og lettere å glemme de negative tingene, forklarer Geelmuyden.

– Når de eldre snakker om gode gamle dager, så har de kvittet seg med mange negative minner. Jeg har noen minner jeg gleder meg til å bli kvitt, sier han.

Overrasket over at man blir mer utholdende

En annen fordel som nevnes i boken er at man som 50 pluss får bedre økonomi og mindre gjeld.

Geelmuyden beskriver selv gleden over å kvitte seg med gjeld slik:

«Jeg minnes den sitrende månedlige tilfredsstillelsen ved å fordrive banken centimeter for centimeter fra rom til rom, gjennom faste avdrag, for til sist å skyve långiveren ut av hoveddøren en gang for alle. Det føltes som å bli kvitt en brysom, kravstor og ufyselig samboer som man aldri har hatt interesse av å dele verken liv eller bolig med.»

Dette med bedre økonomi i godt voksen alder, når barna har forlatt redet og mye av gjelden er nedbetalt, er ikke akkurat sjokkerende. Men arbeidet med boken bød på noen overraskelser for forfatteren.

– Det mest overraskende for meg er dette med at man blir mer utholdende med alderen.

I boken skriver Geelmuyden blant annet om en 16 år lang studie som konkluderer med at maratonløpere i 50-årene forbedret sine prestasjoner raskere enn yngre. Størst forbedring påviste forskerne blant kvinnelige utøvere mellom 50 og 59 år. Forskning har også vist at personer over 55 år klarer å oppnå samme forbedring i muskelstyrke og oksygenopptak som 20- og 30-åringer.

– En annen ting som overrasket meg, er at eldre er mer fornøyd med utseende enn yngre. Det tror jeg skyldes at man blir mer opptatt av å være seg selv, og mindre opptatt av å ligne på for eksempel kjente filmstjerner og andre vakre mennesker.

Grunnleggeren av Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Annette Thommessen, uttrykte det tydelig, da Geelmuyden intervjuet henne i 1993. Til fotografen sa hun:

«Du får ta de bildene du vil. Men én ting sier jeg deg: De beste bildene som er tatt av meg, er også de styggeste. De ble stygge som bare juling, men det er meg, altså. Det er meg.»

«Spermageddon» neste

«50 fordeler med å passere 50» lanseres denne uken, men Geelmuyden er allerede i gang med et nytt bokprosjekt.

– Etter et skrivekurs jeg arrangerte i Marrakech tenkte jeg at nå skal jeg bare skrive hyggelige, positive og morsomme ting. Jeg har blant annet skrevet nye barnedikt, men de er ikke antatt noe sted ennå, sier han og fortsetter:

– Men så våknet jeg en dag og tenkte at jeg må skrive boken «Spermageddon». Det var tittelen som kom til meg først, men den skal altså ta for seg hvorfor det er slik at sædkvaliteten hos menn blir stadig dårligere. Mediene skrev om dette da en analyse av forskning viste at det har vært en negativ utvikling helt siden70-tallet. Men veldig få har gjort noe forsøk på å finne ut hva dette kommer av. Det vil jeg gjøre i min neste bok.

Les om Geelmuydens bok «Sannheten i glasset»: – Vi tror på vitenskap, men glemmer at mye forskning er kjøpt og betalt

Personvernpolicy