Meny

Ny konferanse for seniorer i Oslo:

– Livet er ikke slutt i alderdommen

<p>Hvordan menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv, ifølge helsecoach Liberta Mehmedi. – Jeg tenker ikke at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.</p>
Hvordan menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv, ifølge helsecoach Liberta Mehmedi. – Jeg tenker ikke at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.

Eldre trenger ikke bruke tiden sin på å se filmen om sitt liv i reprise. De kan begynne å trene, få opp selvtilliten sin og bør se seg selv som ressurser for samfunnet, mener arrangører bak ny konferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Målet er å leve som man vil, så friskt og godt som mulig, så lenge det går, sier helsecoach Liberta Mehmedi som blant annet har hjulpet en dame på over 80 år på sykehjem med å oppfylle drømmen om å bokse.

Hun er en av foredragsholderne under konferansen Seniorvärlden som arrangeres for første gang i Norge neste uke. Som man forstår av navnet, har konferansen sitt opphav i Sverige, der den ble arrangert for første gang for fire år siden.

– Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier geriatriprofessor og overlege Börje Bjelke. Foto: Ahus
– Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier geriatriprofessor og overlege Börje Bjelke. Foto: Ahus

– Temaet er hvordan man skal ha det best mulig og være friskest mulig livet ut, såkalt aldersoptimering, forklarer Börje Bjelke som er geriatriprofessor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Ahus.

Han arrangerer konferansen i Oslo sammen med initiativtaker Petter Ahlström.

– Det er dessverre slik at når vi prater om eldre ser vi gjerne på den syke aldringen som normal aldring, men det er den friske aldringen som er det normale. At man klarer seg selv til man dør.

– Vi har noen slående eksempler på det, for eksempel Olav Thon som er 94 år. Det er frisk aldring, sier Bjelke.

Blant 75-åringer er 93 prosent ikke rammet av flere sykdommer, mens bare 7 prosent er det, ifølge professoren.

– Man må se de eldre mer og mer som en ressurs. Med aldersoptimering vil flere kunne greie å stå lenger i jobb, så dette er også viktig kunnskap i et økonomisk perspektiv, sier han.

– Må se helhetlig på alderdom

Bjelke forteller at Ahlström begynte Seniorvärld med å snakke om «friske» boliger for eldre.

– Bolig er viktig for frisk aldring, men man må se helhetlig på det og inkludere medisin og fysisk aktivitet. Det er jo dessverre slik at krim mot eldre lønner seg, så det juridiske aspektet er også viktig. Alt sammen er viktig innen aldersoptimering.

Også på Oslo-konferansen vil det dreie seg om disse temaene. Men i motsetning til i Sverige, der konferansen har vært for folk som jobber innen feltet, inviterer de nå helt vanlige seniorer.

Les intervju med Petter Alhström: Vil tilby resorter for eldre etter modell fra USA

– En 70-åring er like trenbar som en 20-åring

En av foredragsholderne er professor Jan Hoff ved NTNU som skal snakke om viktigheten av trening, uansett alder.

– Det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form. Og det er aldri for sent, sier medisinprofessor Jan Hoff.
– Det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form. Og det er aldri for sent, sier medisinprofessor Jan Hoff.

– Hovedbudskapet er at du kan holde deg ung med å trene og være beskyttet mot sykdom. Spesielt mot inaktivtetsrelaterte sykdommer, men faktisk også neste alle slags sykdommer, sier Jan Hoff til ABC Nyheter.

Mangel på aktivitet gir overvekt, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, påskynder KOLS og gir slag, forklarer han.

– Så det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form.

Det er heller aldri for sent å komme i gang, understreker professoren.

– Trenbarheten er den samme for en 70-åring som for en 20-åring. Det er aldri for sent å begynne og det er ikke kompliserte ting man trenger gjøre. Det holder å løfte litt tunge ting og bli andpusten i noen minutter av gangen. Det er alt som skal til, sier Hoff.

Hoff vil under konferansen også fortelle mer om gratisappen MyWorkout Go, der man ved å følge et enkelt treningsprogram med fire runder med fireminutters intervaller, kan redusere sin biologiske alder betraktelig.

Les mer om appen: Kronisk syke Margareth (48) trente seg tilbake til jobb etter 15 år som ufør

– Livet er ikke slutt, vi jobber mot fremtiden

Liberta Mehmedi jobber som helsecoach på sykehjem i Sverige, vil også få frem budskapet om at det aldri er for sent å få bedre helse og økt velvære.

– Min jobb handler mye om å gi hjelp til selvhjelp, ved å inspirere, motivere og vekke lysten til å leve et godt liv. Jeg prøver å finne ut hvem personen er og hva som gjør at vedkommende har det bra, sier Mehmedi til ABC Nyheter.

Hun har fått mye oppmerksomhet i hjemlandet for sine kreative metoder, som å innføre boksing som en aktivitet på sykehjem.

– Vi mennesker er nysgjerrige av natur, og jeg jobber med å se hver enkelt og inspirere og vekke livsgnisten deres slik at de blir med på aktiviteter. Livet er ikke slutt, vi jobber mot fremtiden.

Les også: Forskning: Vi danner nye hjerneceller også i alderdommen

– Mange er i villrede

Når man flytter til sykehjem er man gjerne høyt oppe i alderen og ganske syk. Man har levd et langt liv og har med mye i bagasjen. En del møter også fordommer og diskriminering, forklarer helsecoachen.

– Etter at man nådde pensjonsalderen har man kanskje mistet venner, ektefelle, blitt syk og avhengig av andres hjelp.

– Alle disse tingene tar bort litt av ens identitet. Jeg opplever at mange er i villrede i en slik situasjon og at de ikke har så mye selvtillit, sier Mehmedi.

Ofte møter hun eldre som sier at de ikke kan bli med på trening, fordi de aldri har drevet med det.

– Jeg jobber med å bygge opp selvfølelsen deres igjen og si at det aldri er for sent. Det finnes ingen som er ferdig utlært, man kan fortsette å utvikle seg hele livet.

Les også: – Samfunnet vil tjene mye på å lytte til de vise eldre

– Målet er å leve som man vil, så lenge det går

En del av menneskene hun møter i jobben lever i det livet som har vært, de lever i fortiden.

– De spiller «filmen» om livet sitt i reprise. Det er fint å oppsummere livet, men livet er jo ikke slutt, man kan fortsette å utvikle «filmen» sin.

Hun sier at måten menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv.

– Jeg personlig går ikke inn og tenker på at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.

– Det tror jeg er viktig, for hvordan vi ser på dem påvirker også deres selvbilde. Vi må tro på det vi gjør, på livet og at man kan leve et friskt og langt liv. Det er mye vi kan påvirke.

Mehmedi er enig med professor Börje Bjelke i at det er frisk aldring som er normalen.

– Psykisk uhelse er vanlig blant eldre. Men det er ikke normaltilstanden å ha angst og være deprimert, man skal ikke behøve å ha det slik i slutten av livet. Man må satse mer på den friske alderdommen, for eksempel med helsecoacher som jobber målrettet og kunnskapsbasert med å fremme både psykisk og fysisk helse. Alle burde få et godt tilbud, det skal ikke handle om flaks og uflaks, sier Mehmedi.

Les også: – Frykter det går tiår før de eldre pasientene får bedre tjenester

– Vi har kunnskap, nå handler det om implementering

Börje Bjelke sier man nå er i en situasjon der man har mye kunnskap om hva man bør gjøre for å sørge for at man skal ha det så bra som mulig livet ut.

– Nå handler det om implementering. Vårt mål er å ta denne kunnskapen, gjøre noe konkret med aldersoptimering og få det ut til hele befolkningen: gjør du slik da kan du få disse positive resultatene.

– Her kommer vi med veldig enkle, veldig konkrete budskap og kan vise til resultater. Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier Bjelke til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Kraftig tordenvær ryster Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17 Lege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56 Passasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53 Vinmonopolet kan få holde åpent senere15:43 Milan-legender får toppjobber i klubben15:42 Trollstigen får mobildekning15:36 Trump: – Iran er en terror-nasjon14:50 Soldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48 EU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38 Bjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26 Listhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03 Sudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01 Vil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina
Siste nytt
18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenKraftig tordenvær ryster Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter16:17ReiseLege om mulig dødsårsak: – Kan tyde på forgiftning15:56NorgePassasjerer måtte forlate bilene etter brann i tunnel15:53Helse og livsstilVinmonopolet kan få holde åpent senere15:43SportMilan-legender får toppjobber i klubben15:42ReiseTrollstigen får mobildekning15:36VerdenTrump: – Iran er en terror-nasjon14:50VerdenSoldater skyter med skarpt mot demonstranter i Benin14:48PengerEU vil kjøpe mer kjøtt fra USA14:38PengerBjørn Kjos vil inn i en mer tilbaketrukket rolle14:26NorgeListhaug: – Bør være en vekker for alle kommuner14:03VerdenSudans militærjunta innrømmer overgrep mot demonstranter14:01PolitikkVil gi regjeringen mer makt i krisesituasjoner13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina
Populært