Ny konferanse for seniorer i Oslo:

– Livet er ikke slutt i alderdommen

<p>Hvordan menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv, ifølge helsecoach Liberta Mehmedi. – Jeg tenker ikke at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.</p>
Hvordan menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv, ifølge helsecoach Liberta Mehmedi. – Jeg tenker ikke at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.

Eldre trenger ikke bruke tiden sin på å se filmen om sitt liv i reprise. De kan begynne å trene, få opp selvtilliten sin og bør se seg selv som ressurser for samfunnet, mener arrangører bak ny konferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Målet er å leve som man vil, så friskt og godt som mulig, så lenge det går, sier helsecoach Liberta Mehmedi som blant annet har hjulpet en dame på over 80 år på sykehjem med å oppfylle drømmen om å bokse.

Hun er en av foredragsholderne under konferansen Seniorvärlden som arrangeres for første gang i Norge neste uke. Som man forstår av navnet, har konferansen sitt opphav i Sverige, der den ble arrangert for første gang for fire år siden.

– Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier geriatriprofessor og overlege Börje Bjelke. Foto: Ahus
– Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier geriatriprofessor og overlege Börje Bjelke. Foto: Ahus

– Temaet er hvordan man skal ha det best mulig og være friskest mulig livet ut, såkalt aldersoptimering, forklarer Börje Bjelke som er geriatriprofessor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Ahus.

Han arrangerer konferansen i Oslo sammen med initiativtaker Petter Ahlström.

– Det er dessverre slik at når vi prater om eldre ser vi gjerne på den syke aldringen som normal aldring, men det er den friske aldringen som er det normale. At man klarer seg selv til man dør.

– Vi har noen slående eksempler på det, for eksempel Olav Thon som er 94 år. Det er frisk aldring, sier Bjelke.

Blant 75-åringer er 93 prosent ikke rammet av flere sykdommer, mens bare 7 prosent er det, ifølge professoren.

– Man må se de eldre mer og mer som en ressurs. Med aldersoptimering vil flere kunne greie å stå lenger i jobb, så dette er også viktig kunnskap i et økonomisk perspektiv, sier han.

– Må se helhetlig på alderdom

Bjelke forteller at Ahlström begynte Seniorvärld med å snakke om «friske» boliger for eldre.

– Bolig er viktig for frisk aldring, men man må se helhetlig på det og inkludere medisin og fysisk aktivitet. Det er jo dessverre slik at krim mot eldre lønner seg, så det juridiske aspektet er også viktig. Alt sammen er viktig innen aldersoptimering.

Også på Oslo-konferansen vil det dreie seg om disse temaene. Men i motsetning til i Sverige, der konferansen har vært for folk som jobber innen feltet, inviterer de nå helt vanlige seniorer.

Les intervju med Petter Alhström: Vil tilby resorter for eldre etter modell fra USA

– En 70-åring er like trenbar som en 20-åring

En av foredragsholderne er professor Jan Hoff ved NTNU som skal snakke om viktigheten av trening, uansett alder.

– Det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form. Og det er aldri for sent, sier medisinprofessor Jan Hoff.
– Det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form. Og det er aldri for sent, sier medisinprofessor Jan Hoff.

– Hovedbudskapet er at du kan holde deg ung med å trene og være beskyttet mot sykdom. Spesielt mot inaktivtetsrelaterte sykdommer, men faktisk også neste alle slags sykdommer, sier Jan Hoff til ABC Nyheter.

Mangel på aktivitet gir overvekt, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, påskynder KOLS og gir slag, forklarer han.

– Så det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form.

Det er heller aldri for sent å komme i gang, understreker professoren.

– Trenbarheten er den samme for en 70-åring som for en 20-åring. Det er aldri for sent å begynne og det er ikke kompliserte ting man trenger gjøre. Det holder å løfte litt tunge ting og bli andpusten i noen minutter av gangen. Det er alt som skal til, sier Hoff.

Hoff vil under konferansen også fortelle mer om gratisappen MyWorkout Go, der man ved å følge et enkelt treningsprogram med fire runder med fireminutters intervaller, kan redusere sin biologiske alder betraktelig.

Les mer om appen: Kronisk syke Margareth (48) trente seg tilbake til jobb etter 15 år som ufør

– Livet er ikke slutt, vi jobber mot fremtiden

Liberta Mehmedi jobber som helsecoach på sykehjem i Sverige, vil også få frem budskapet om at det aldri er for sent å få bedre helse og økt velvære.

– Min jobb handler mye om å gi hjelp til selvhjelp, ved å inspirere, motivere og vekke lysten til å leve et godt liv. Jeg prøver å finne ut hvem personen er og hva som gjør at vedkommende har det bra, sier Mehmedi til ABC Nyheter.

Hun har fått mye oppmerksomhet i hjemlandet for sine kreative metoder, som å innføre boksing som en aktivitet på sykehjem.

– Vi mennesker er nysgjerrige av natur, og jeg jobber med å se hver enkelt og inspirere og vekke livsgnisten deres slik at de blir med på aktiviteter. Livet er ikke slutt, vi jobber mot fremtiden.

Les også: Forskning: Vi danner nye hjerneceller også i alderdommen

– Mange er i villrede

Når man flytter til sykehjem er man gjerne høyt oppe i alderen og ganske syk. Man har levd et langt liv og har med mye i bagasjen. En del møter også fordommer og diskriminering, forklarer helsecoachen.

– Etter at man nådde pensjonsalderen har man kanskje mistet venner, ektefelle, blitt syk og avhengig av andres hjelp.

– Alle disse tingene tar bort litt av ens identitet. Jeg opplever at mange er i villrede i en slik situasjon og at de ikke har så mye selvtillit, sier Mehmedi.

Ofte møter hun eldre som sier at de ikke kan bli med på trening, fordi de aldri har drevet med det.

– Jeg jobber med å bygge opp selvfølelsen deres igjen og si at det aldri er for sent. Det finnes ingen som er ferdig utlært, man kan fortsette å utvikle seg hele livet.

Les også: – Samfunnet vil tjene mye på å lytte til de vise eldre

– Målet er å leve som man vil, så lenge det går

En del av menneskene hun møter i jobben lever i det livet som har vært, de lever i fortiden.

– De spiller «filmen» om livet sitt i reprise. Det er fint å oppsummere livet, men livet er jo ikke slutt, man kan fortsette å utvikle «filmen» sin.

Hun sier at måten menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv.

– Jeg personlig går ikke inn og tenker på at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.

– Det tror jeg er viktig, for hvordan vi ser på dem påvirker også deres selvbilde. Vi må tro på det vi gjør, på livet og at man kan leve et friskt og langt liv. Det er mye vi kan påvirke.

Mehmedi er enig med professor Börje Bjelke i at det er frisk aldring som er normalen.

– Psykisk uhelse er vanlig blant eldre. Men det er ikke normaltilstanden å ha angst og være deprimert, man skal ikke behøve å ha det slik i slutten av livet. Man må satse mer på den friske alderdommen, for eksempel med helsecoacher som jobber målrettet og kunnskapsbasert med å fremme både psykisk og fysisk helse. Alle burde få et godt tilbud, det skal ikke handle om flaks og uflaks, sier Mehmedi.

Les også: – Frykter det går tiår før de eldre pasientene får bedre tjenester

– Vi har kunnskap, nå handler det om implementering

Börje Bjelke sier man nå er i en situasjon der man har mye kunnskap om hva man bør gjøre for å sørge for at man skal ha det så bra som mulig livet ut.

– Nå handler det om implementering. Vårt mål er å ta denne kunnskapen, gjøre noe konkret med aldersoptimering og få det ut til hele befolkningen: gjør du slik da kan du få disse positive resultatene.

– Her kommer vi med veldig enkle, veldig konkrete budskap og kan vise til resultater. Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier Bjelke til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:18 Libanon har fått ny regjering22:09 Sagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44 Latterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30 Frp kraftig fram på ny gallup21:16 Ap og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51 Stoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31 Ikke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24 Høie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13 Knallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58 Nytt coronavirus har spredd seg til USA19:25 Sundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23 Østerriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41 Bondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39 Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35 Tyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30 – Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14 22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12 Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter
Siste nytt
22:18VerdenLibanon har fått ny regjering22:09SportSagosen før Slovenia-kampen: – Vi må også være kyniske og hvile når vi kan21:44VerdenLatterliggjør Trump: – Han burde holdt seg hjemme21:30PolitikkFrp kraftig fram på ny gallup21:16PolitikkAp og SV vil ha omkamp om tvillingabort20:51VerdenStoltenberg vil trappe opp Natos operasjon i Irak20:31NorgeIkke lenger fare for eksplosjon etter tankbilvelt i Aure20:24NorgeHøie vil ikke si noe om helsetilstanden til sønnen til den IS-siktede kvinnen20:13SportKnallstart av Norge ga 31-28-seier over Island i EM19:58VerdenNytt coronavirus har spredd seg til USA19:25SportSundby meldes startklar til prøve-VM i Oberstdorf19:23SportØsterriksk dobbeltseier i utforrenn over to omganger, bestenotering for Wembstad18:41PolitikkBondevik skjønner at Jensen ikke syntes det var «gøy» lenger18:39PolitikkAnklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump18:35MotorTyskland etterforsker Mitsubishi for utslippsjuks18:30Norge– Misbrukte kvinne og fikk henne til å ha sex med andre menn18:14Norge22-åring erkjenner straffskyld for Circle K-drapet i Bergen18:12PengerErstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter
Populært