Ny konferanse for seniorer i Oslo:

– Livet er ikke slutt i alderdommen

<p>Hvordan menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv, ifølge helsecoach Liberta Mehmedi. – Jeg tenker ikke at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.</p>
Hvordan menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv, ifølge helsecoach Liberta Mehmedi. – Jeg tenker ikke at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.

Eldre trenger ikke bruke tiden sin på å se filmen om sitt liv i reprise. De kan begynne å trene, få opp selvtilliten sin og bør se seg selv som ressurser for samfunnet, mener arrangører bak ny konferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Målet er å leve som man vil, så friskt og godt som mulig, så lenge det går, sier helsecoach Liberta Mehmedi som blant annet har hjulpet en dame på over 80 år på sykehjem med å oppfylle drømmen om å bokse.

Hun er en av foredragsholderne under konferansen Seniorvärlden som arrangeres for første gang i Norge neste uke. Som man forstår av navnet, har konferansen sitt opphav i Sverige, der den ble arrangert for første gang for fire år siden.

– Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier geriatriprofessor og overlege Börje Bjelke. Foto: Ahus
– Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier geriatriprofessor og overlege Börje Bjelke. Foto: Ahus

– Temaet er hvordan man skal ha det best mulig og være friskest mulig livet ut, såkalt aldersoptimering, forklarer Börje Bjelke som er geriatriprofessor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Ahus.

Han arrangerer konferansen i Oslo sammen med initiativtaker Petter Ahlström.

– Det er dessverre slik at når vi prater om eldre ser vi gjerne på den syke aldringen som normal aldring, men det er den friske aldringen som er det normale. At man klarer seg selv til man dør.

– Vi har noen slående eksempler på det, for eksempel Olav Thon som er 94 år. Det er frisk aldring, sier Bjelke.

Blant 75-åringer er 93 prosent ikke rammet av flere sykdommer, mens bare 7 prosent er det, ifølge professoren.

– Man må se de eldre mer og mer som en ressurs. Med aldersoptimering vil flere kunne greie å stå lenger i jobb, så dette er også viktig kunnskap i et økonomisk perspektiv, sier han.

– Må se helhetlig på alderdom

Bjelke forteller at Ahlström begynte Seniorvärld med å snakke om «friske» boliger for eldre.

– Bolig er viktig for frisk aldring, men man må se helhetlig på det og inkludere medisin og fysisk aktivitet. Det er jo dessverre slik at krim mot eldre lønner seg, så det juridiske aspektet er også viktig. Alt sammen er viktig innen aldersoptimering.

Også på Oslo-konferansen vil det dreie seg om disse temaene. Men i motsetning til i Sverige, der konferansen har vært for folk som jobber innen feltet, inviterer de nå helt vanlige seniorer.

Les intervju med Petter Alhström: Vil tilby resorter for eldre etter modell fra USA

– En 70-åring er like trenbar som en 20-åring

En av foredragsholderne er professor Jan Hoff ved NTNU som skal snakke om viktigheten av trening, uansett alder.

– Det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form. Og det er aldri for sent, sier medisinprofessor Jan Hoff.
– Det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form. Og det er aldri for sent, sier medisinprofessor Jan Hoff.

– Hovedbudskapet er at du kan holde deg ung med å trene og være beskyttet mot sykdom. Spesielt mot inaktivtetsrelaterte sykdommer, men faktisk også neste alle slags sykdommer, sier Jan Hoff til ABC Nyheter.

Mangel på aktivitet gir overvekt, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, påskynder KOLS og gir slag, forklarer han.

– Så det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form.

Det er heller aldri for sent å komme i gang, understreker professoren.

– Trenbarheten er den samme for en 70-åring som for en 20-åring. Det er aldri for sent å begynne og det er ikke kompliserte ting man trenger gjøre. Det holder å løfte litt tunge ting og bli andpusten i noen minutter av gangen. Det er alt som skal til, sier Hoff.

Hoff vil under konferansen også fortelle mer om gratisappen MyWorkout Go, der man ved å følge et enkelt treningsprogram med fire runder med fireminutters intervaller, kan redusere sin biologiske alder betraktelig.

Les mer om appen: Kronisk syke Margareth (48) trente seg tilbake til jobb etter 15 år som ufør

– Livet er ikke slutt, vi jobber mot fremtiden

Liberta Mehmedi jobber som helsecoach på sykehjem i Sverige, vil også få frem budskapet om at det aldri er for sent å få bedre helse og økt velvære.

– Min jobb handler mye om å gi hjelp til selvhjelp, ved å inspirere, motivere og vekke lysten til å leve et godt liv. Jeg prøver å finne ut hvem personen er og hva som gjør at vedkommende har det bra, sier Mehmedi til ABC Nyheter.

Hun har fått mye oppmerksomhet i hjemlandet for sine kreative metoder, som å innføre boksing som en aktivitet på sykehjem.

– Vi mennesker er nysgjerrige av natur, og jeg jobber med å se hver enkelt og inspirere og vekke livsgnisten deres slik at de blir med på aktiviteter. Livet er ikke slutt, vi jobber mot fremtiden.

Les også: Forskning: Vi danner nye hjerneceller også i alderdommen

– Mange er i villrede

Når man flytter til sykehjem er man gjerne høyt oppe i alderen og ganske syk. Man har levd et langt liv og har med mye i bagasjen. En del møter også fordommer og diskriminering, forklarer helsecoachen.

– Etter at man nådde pensjonsalderen har man kanskje mistet venner, ektefelle, blitt syk og avhengig av andres hjelp.

– Alle disse tingene tar bort litt av ens identitet. Jeg opplever at mange er i villrede i en slik situasjon og at de ikke har så mye selvtillit, sier Mehmedi.

Ofte møter hun eldre som sier at de ikke kan bli med på trening, fordi de aldri har drevet med det.

– Jeg jobber med å bygge opp selvfølelsen deres igjen og si at det aldri er for sent. Det finnes ingen som er ferdig utlært, man kan fortsette å utvikle seg hele livet.

Les også: – Samfunnet vil tjene mye på å lytte til de vise eldre

– Målet er å leve som man vil, så lenge det går

En del av menneskene hun møter i jobben lever i det livet som har vært, de lever i fortiden.

– De spiller «filmen» om livet sitt i reprise. Det er fint å oppsummere livet, men livet er jo ikke slutt, man kan fortsette å utvikle «filmen» sin.

Hun sier at måten menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv.

– Jeg personlig går ikke inn og tenker på at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.

– Det tror jeg er viktig, for hvordan vi ser på dem påvirker også deres selvbilde. Vi må tro på det vi gjør, på livet og at man kan leve et friskt og langt liv. Det er mye vi kan påvirke.

Mehmedi er enig med professor Börje Bjelke i at det er frisk aldring som er normalen.

– Psykisk uhelse er vanlig blant eldre. Men det er ikke normaltilstanden å ha angst og være deprimert, man skal ikke behøve å ha det slik i slutten av livet. Man må satse mer på den friske alderdommen, for eksempel med helsecoacher som jobber målrettet og kunnskapsbasert med å fremme både psykisk og fysisk helse. Alle burde få et godt tilbud, det skal ikke handle om flaks og uflaks, sier Mehmedi.

Les også: – Frykter det går tiår før de eldre pasientene får bedre tjenester

– Vi har kunnskap, nå handler det om implementering

Börje Bjelke sier man nå er i en situasjon der man har mye kunnskap om hva man bør gjøre for å sørge for at man skal ha det så bra som mulig livet ut.

– Nå handler det om implementering. Vårt mål er å ta denne kunnskapen, gjøre noe konkret med aldersoptimering og få det ut til hele befolkningen: gjør du slik da kan du få disse positive resultatene.

– Her kommer vi med veldig enkle, veldig konkrete budskap og kan vise til resultater. Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier Bjelke til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:58 Norsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53 Knallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46 Ny leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24 Kvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19 Paul Volcker er død15:54 Barthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52 Tildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18 Østberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04 Kjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01 Tragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52 Tidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29 «Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12 Drømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52 Helse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48 9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33 Forlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25 RUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25 Fredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23 Regjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23 Nye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22 Turister må holde avstand fra hvalen13:21 EU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48 Haaland beste tenåring i Europa12:34 Putin og Zelenskyj møtes i Paris12:16 Støre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15 Bilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53 Tolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28 Toryene øker forspranget på ny måling11:27 Minst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17 Russland utestengt fra OL og VM i fire år11:15 Mann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38 Guardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24 Mikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23 Kina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50 Sjefredaktøren i Aftenposten går av09:33 Minst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33 Wallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28 Tyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28 Serbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50 Uvær skaper trafikkproblemer08:43 SAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10 Universitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38 Skip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37 Vy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34 Juletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32 PST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07 USA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45 Ingen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16 Flere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13 UNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12 Dette skjer i dag06:01 Norge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37 Sør-Afrika vant Miss Universe05:37 Dette skjedde i natt05:31 Brudd for Løke05:27 Trusler og sjikane preger opptakten til valget05:05 Langfingret tyv gikk rett i fella04:25 Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35 Dødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33 Norske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18 Johnsons parti øker på måling02:19 Nok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14 SV vil forby overnatting på lukket SFO01:31 Verdens våpensalg fortsetter å øke01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Har vi helt mistet evne til å føle skam?15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød
Siste nytt
16:58NorgeNorsk skip angrepet: Ni gisler løslatt etter 35 dager16:53PolitikkKnallhardt kjør mot Høie i luftambulansesaken16:46NorgeNy leder for flyoperasjoner i Babcock-ledelsen16:24NorgeKvinne dømt til 16 års fengsel for å ha drept mannen sin i Halden i 201516:19VerdenPaul Volcker er død15:54SportBarthold vraket fra EM-troppen: – Et vanvittig vanskelig uttak15:52SportTildelingen av fotball-VM 2022 etterforskes for korrupsjon15:18SportØstberg får fortsatt ikke gå verdenscuprenn15:04VerdenKjærestens far er sluppet fri – mistanken opprettholdes15:01NorgeTragedien i Tromsø: Moren døde av drukning og alvorlig nedkjøling14:52VerdenTidenes varmeste oktober – rammer de mest sårbare14:29Kultur«Marriage Story» årets Golden Globe-grossist14:12SportDrømmedag for Norge i VM: Seier over Sør-Korea og hjelp fra alle hold13:52NorgeHelse Nord kaller situasjonen «bekymringsfull» – har satt krisestab13:48Kultur9. ETG: Århundrets julekalender: Velkomen til år 200613:33VerdenForlatt femåring bar baby gjennom sprengkulde13:25SportRUSADA: – En tragedie for rene utøvere13:25VerdenFredsprisvinner i motvind på hjemmebane13:23PolitikkRegjeringsbygning på Malta stormet av demonstranter13:23PengerNye regler skal gjøre det enklere å kjøre drosje13:22ReiseTurister må holde avstand fra hvalen13:21MotorEU gir grønt lys til storstilt batteri-satsing12:48SportHaaland beste tenåring i Europa12:34VerdenPutin og Zelenskyj møtes i Paris12:16PolitikkStøre innkalles til høring om trygdeskandalen12:15NorgeBilist kjørte ned i hull der to personer jobbet11:53NorgeTolletaten advarer mot dødelige ecstasypiller11:28PolitikkToryene øker forspranget på ny måling11:27VerdenMinst 26 omkom i oversvømmelser i Uganda11:17SportRussland utestengt fra OL og VM i fire år11:15NorgeMann siktet for drap på kvinne i Drammen10:38SportGuardiola usikker på om City kan kjempe i Europa10:24SportMikael Dorsin erstatter Bjørnebye10:23VerdenKina vil kvitte seg med utenlandsk datautstyr09:50KulturSjefredaktøren i Aftenposten går av09:33VerdenMinst 2.000 koalaer har mistet livet i skogbrannene09:33KulturWallin funnet skyldig i å ha ærekrenket Virtanen09:28VerdenTyrkia returnerte elleve IS-medlemmer til Frankrike09:28SportSerbia og Danmark med VM-gave til Norge08:50NorgeUvær skaper trafikkproblemer08:43ReiseSAS skal fly direkte fra København til Tokyo08:10NorgeUniversitet i nord dropper opptak av teologistudenter07:38NorgeSkip grunnstøtte ved Rørvik i Trøndelag07:37ReiseVy vant kontrakten om togtrafikk på Bergensbanen og Vossebanen07:34PengerJuletreprodusenter sier de må legge ned på grunn av konkurranse fra store kjeder07:32NorgePST og tysk politi etterforsker terrorfinansiering via norske banker07:07NorgeUSA offentliggjør, Norge hemmeligholder: F-35-fly umulige å bruke06:45VerdenIngen tegn til liv på vulkanøya på New Zealand06:16NorgeFlere fjellveier åpnet i Sør-Norge – kan stenge på kort varsel06:13NorgeUNN: Åtte uønskede hendelser på ett døgn med ambulanseflymangel06:12NorgeDette skjer i dag06:01Helse og livsstilNorge fremdeles på topp i FNs utviklings-rangering05:37VerdenSør-Afrika vant Miss Universe05:37NorgeDette skjedde i natt05:31SportBrudd for Løke05:27PolitikkTrusler og sjikane preger opptakten til valget05:05VerdenLangfingret tyv gikk rett i fella04:25PengerTre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet03:35Helse og livsstilDødsfallene på Samoa stiger etter meslingutbrudd03:33NorgeNorske handelshøyskoler bak andre nordiske på måling03:18PolitikkJohnsons parti øker på måling02:19PolitikkNok en statsministerkandidat i Libanon trekker seg02:14NorgeSV vil forby overnatting på lukket SFO01:31VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenHar vi helt mistet evne til å føle skam?15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød
Populært