Ny konferanse for seniorer i Oslo:

– Livet er ikke slutt i alderdommen

<p>Hvordan menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv, ifølge helsecoach Liberta Mehmedi. – Jeg tenker ikke at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.</p>
Hvordan menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv, ifølge helsecoach Liberta Mehmedi. – Jeg tenker ikke at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.

Eldre trenger ikke bruke tiden sin på å se filmen om sitt liv i reprise. De kan begynne å trene, få opp selvtilliten sin og bør se seg selv som ressurser for samfunnet, mener arrangører bak ny konferanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Målet er å leve som man vil, så friskt og godt som mulig, så lenge det går, sier helsecoach Liberta Mehmedi som blant annet har hjulpet en dame på over 80 år på sykehjem med å oppfylle drømmen om å bokse.

Hun er en av foredragsholderne under konferansen Seniorvärlden som arrangeres for første gang i Norge neste uke. Som man forstår av navnet, har konferansen sitt opphav i Sverige, der den ble arrangert for første gang for fire år siden.

– Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier geriatriprofessor og overlege Börje Bjelke. Foto: Ahus
– Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier geriatriprofessor og overlege Börje Bjelke. Foto: Ahus

– Temaet er hvordan man skal ha det best mulig og være friskest mulig livet ut, såkalt aldersoptimering, forklarer Börje Bjelke som er geriatriprofessor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Ahus.

Han arrangerer konferansen i Oslo sammen med initiativtaker Petter Ahlström.

– Det er dessverre slik at når vi prater om eldre ser vi gjerne på den syke aldringen som normal aldring, men det er den friske aldringen som er det normale. At man klarer seg selv til man dør.

– Vi har noen slående eksempler på det, for eksempel Olav Thon som er 94 år. Det er frisk aldring, sier Bjelke.

Blant 75-åringer er 93 prosent ikke rammet av flere sykdommer, mens bare 7 prosent er det, ifølge professoren.

– Man må se de eldre mer og mer som en ressurs. Med aldersoptimering vil flere kunne greie å stå lenger i jobb, så dette er også viktig kunnskap i et økonomisk perspektiv, sier han.

– Må se helhetlig på alderdom

Bjelke forteller at Ahlström begynte Seniorvärld med å snakke om «friske» boliger for eldre.

– Bolig er viktig for frisk aldring, men man må se helhetlig på det og inkludere medisin og fysisk aktivitet. Det er jo dessverre slik at krim mot eldre lønner seg, så det juridiske aspektet er også viktig. Alt sammen er viktig innen aldersoptimering.

Også på Oslo-konferansen vil det dreie seg om disse temaene. Men i motsetning til i Sverige, der konferansen har vært for folk som jobber innen feltet, inviterer de nå helt vanlige seniorer.

Les intervju med Petter Alhström: Vil tilby resorter for eldre etter modell fra USA

– En 70-åring er like trenbar som en 20-åring

En av foredragsholderne er professor Jan Hoff ved NTNU som skal snakke om viktigheten av trening, uansett alder.

– Det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form. Og det er aldri for sent, sier medisinprofessor Jan Hoff.
– Det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form. Og det er aldri for sent, sier medisinprofessor Jan Hoff.

– Hovedbudskapet er at du kan holde deg ung med å trene og være beskyttet mot sykdom. Spesielt mot inaktivtetsrelaterte sykdommer, men faktisk også neste alle slags sykdommer, sier Jan Hoff til ABC Nyheter.

Mangel på aktivitet gir overvekt, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, påskynder KOLS og gir slag, forklarer han.

– Så det er utrolig mange grunner til at man skal trene kroppen og holde seg i form.

Det er heller aldri for sent å komme i gang, understreker professoren.

– Trenbarheten er den samme for en 70-åring som for en 20-åring. Det er aldri for sent å begynne og det er ikke kompliserte ting man trenger gjøre. Det holder å løfte litt tunge ting og bli andpusten i noen minutter av gangen. Det er alt som skal til, sier Hoff.

Hoff vil under konferansen også fortelle mer om gratisappen MyWorkout Go, der man ved å følge et enkelt treningsprogram med fire runder med fireminutters intervaller, kan redusere sin biologiske alder betraktelig.

Les mer om appen: Kronisk syke Margareth (48) trente seg tilbake til jobb etter 15 år som ufør

– Livet er ikke slutt, vi jobber mot fremtiden

Liberta Mehmedi jobber som helsecoach på sykehjem i Sverige, vil også få frem budskapet om at det aldri er for sent å få bedre helse og økt velvære.

– Min jobb handler mye om å gi hjelp til selvhjelp, ved å inspirere, motivere og vekke lysten til å leve et godt liv. Jeg prøver å finne ut hvem personen er og hva som gjør at vedkommende har det bra, sier Mehmedi til ABC Nyheter.

Hun har fått mye oppmerksomhet i hjemlandet for sine kreative metoder, som å innføre boksing som en aktivitet på sykehjem.

– Vi mennesker er nysgjerrige av natur, og jeg jobber med å se hver enkelt og inspirere og vekke livsgnisten deres slik at de blir med på aktiviteter. Livet er ikke slutt, vi jobber mot fremtiden.

Les også: Forskning: Vi danner nye hjerneceller også i alderdommen

– Mange er i villrede

Når man flytter til sykehjem er man gjerne høyt oppe i alderen og ganske syk. Man har levd et langt liv og har med mye i bagasjen. En del møter også fordommer og diskriminering, forklarer helsecoachen.

– Etter at man nådde pensjonsalderen har man kanskje mistet venner, ektefelle, blitt syk og avhengig av andres hjelp.

– Alle disse tingene tar bort litt av ens identitet. Jeg opplever at mange er i villrede i en slik situasjon og at de ikke har så mye selvtillit, sier Mehmedi.

Ofte møter hun eldre som sier at de ikke kan bli med på trening, fordi de aldri har drevet med det.

– Jeg jobber med å bygge opp selvfølelsen deres igjen og si at det aldri er for sent. Det finnes ingen som er ferdig utlært, man kan fortsette å utvikle seg hele livet.

Les også: – Samfunnet vil tjene mye på å lytte til de vise eldre

– Målet er å leve som man vil, så lenge det går

En del av menneskene hun møter i jobben lever i det livet som har vært, de lever i fortiden.

– De spiller «filmen» om livet sitt i reprise. Det er fint å oppsummere livet, men livet er jo ikke slutt, man kan fortsette å utvikle «filmen» sin.

Hun sier at måten menneskene rundt de eldre ser på dem, påvirker hvordan de eldre ser på seg selv.

– Jeg personlig går ikke inn og tenker på at dette er en 95-åring som kanskje snart skal dø. Jeg tenker at dette er Martha som vil trene, som skal bli sterkere, oppnå mål og få det bedre.

– Det tror jeg er viktig, for hvordan vi ser på dem påvirker også deres selvbilde. Vi må tro på det vi gjør, på livet og at man kan leve et friskt og langt liv. Det er mye vi kan påvirke.

Mehmedi er enig med professor Börje Bjelke i at det er frisk aldring som er normalen.

– Psykisk uhelse er vanlig blant eldre. Men det er ikke normaltilstanden å ha angst og være deprimert, man skal ikke behøve å ha det slik i slutten av livet. Man må satse mer på den friske alderdommen, for eksempel med helsecoacher som jobber målrettet og kunnskapsbasert med å fremme både psykisk og fysisk helse. Alle burde få et godt tilbud, det skal ikke handle om flaks og uflaks, sier Mehmedi.

Les også: – Frykter det går tiår før de eldre pasientene får bedre tjenester

– Vi har kunnskap, nå handler det om implementering

Börje Bjelke sier man nå er i en situasjon der man har mye kunnskap om hva man bør gjøre for å sørge for at man skal ha det så bra som mulig livet ut.

– Nå handler det om implementering. Vårt mål er å ta denne kunnskapen, gjøre noe konkret med aldersoptimering og få det ut til hele befolkningen: gjør du slik da kan du få disse positive resultatene.

– Her kommer vi med veldig enkle, veldig konkrete budskap og kan vise til resultater. Vi blir eldre og eldre og friskere og friskere, sier Bjelke til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep
Siste nytt
22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep
Populært