Da det ble offentliggjort at Paul Simons siste konsert skulle finne sted i New York, hadde han en hilsen til fansen: «Takk til dere alle for reisen, jeg har hatt en fantastisk tid.» Foto: AP Photo/Paul Sancya)
Da det ble offentliggjort at Paul Simons siste konsert skulle finne sted i New York, hadde han en hilsen til fansen: «Takk til dere alle for reisen, jeg har hatt en fantastisk tid.» Foto: AP Photo/Paul Sancya)
Paul Simon er en av den moderne populærmusikkens mest anerkjente komponister og tekstforfattere. Foto: AP Photo/Julie Jacobson
Paul Simon er en av den moderne populærmusikkens mest anerkjente komponister og tekstforfattere. Foto: AP Photo/Julie Jacobson

Siste natt med Paul Simon

Da det ble offentliggjort at Paul Simons siste konsert skulle finne sted i New York, hadde han en hilsen til fansen: «Takk til dere alle for reisen, jeg har hatt en fantastisk tid.» Foto: AP Photo/Paul Sancya)

– Han er en av de største amerikanske sangerne og låtskriverne gjennom tidene, mener musikkjournalist Geir Rakvaag. Lørdag 22. september tok Paul Simon et siste farvel med turnélivet.

1. juli var Spektrum scene i Oslo åsted for en musikalsk opplevelse som fylte publikum med like store mengder glede som vemod. Sammen med femten musikere inntok den legendariske artisten og låtskriveren Paul Simon (76) en norsk konsertscene for aller siste gang i forbindelse med sin avskjedsturné «Homeward Bound The Farewell Tour».

«Bridge Over Troubled Water» (1970) er det femte og siste studioalbumet signert Simon & Garfunkel.
«Bridge Over Troubled Water» (1970) er det femte og siste studioalbumet signert Simon & Garfunkel.

Det meste av norsk musikkpresse var til stede i salen, blant annet Geir Rakvaag som siden 1981 har jobbet som musikkjournalist i Dagsavisen. Han nøler ikke med å omtale Simon som en av de største amerikanske sangerne og låtskriverne gjennom tidene.

– Paul Simon er ikke en mann som har revolusjonert musikkbildet stilmessig, men i stedet utmerket seg i det stille, begrunner Rakvaag overfor ABC Nyheter.

– Sublim melodisk teft, stor poetisk sans, og vilje til å utforske musikk utenfor den angloamerikanske sfæren. Han skulle bare holdt seg unna Sør-Afrika under de mest avgjørende årene i kampen mot apartheid.

Mer om det senere.

Verdens mest solgte album

For de aller fleste er nok Paul Frederic Simon (født 3. oktober 1941) best kjent som den ene halvdelen av den amerikanske folk-duoen Simon & Garfunkel, sammen med Art Garfunkel. Duoen var blant de mest populære musikkartistene på 1960-tallet før de gikk hver til sitt i 1971 etter den enorme suksessen med albumet «Bridge Over Troubled Water» som den gang ble verdens mest solgte.

(Saken fortsetter under)

Simon and Garfunkel er en av tidenes fremste viseduoer, med Simons melodier og lyriske tekster, Garfunkels lyse, engleaktige stemme og deres iørefallende harmonisang. Her fra en gjenforeningskonsert i London i 1982. Foto: AP
Simon and Garfunkel er en av tidenes fremste viseduoer, med Simons melodier og lyriske tekster, Garfunkels lyse, engleaktige stemme og deres iørefallende harmonisang. Her fra en gjenforeningskonsert i London i 1982. Foto: AP

Geir Rakvaags første musikalske møte med Simon var da han i en alder av ti år hørte «Homeward Bound» på «Ti i skuddet».

– De første årene kjente jeg bare til hitsinglene, som «Mrs. Robinson» og «The Boxer», som jeg syntes var veldig fine. «Bridge Over Troubled Water» syntes jeg ble for svulstig. Når Paul Simon kom tilbake som soloartist med albumet som kun het «Paul Simon», var jeg blitt tenåring og fikk en større forståelse for hva han sang om.

– Det var likevel veldig mange år til jeg gikk tilbake og hørte på gammel Simon & Garfunkel. Da oppdaget jeg dybden i en sang som «The Boxer», som er uendelig trist og ensom, selv om den gjerne brukes på et feststemt «lai-la-lai»-plan.

I Simons skygge

– Paul Simon skrev sangene, og sang de fleste av dem selv. Art Garfunkel var verdens heldigste mann som fikk være med på dette.

Simon og Garfunkel har kommet sammen med ujevne mellomrom siden de la inn årene som duo i 1971, blant annet var de senest innom Norge på turné i 2004. Men til tross for spredte konsert- og turnéopptredener har de aldri utgitt noe nytt studioalbum.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: «The Sound of Silence» sees på som en klassisk folkrock-sang og ble i 2013 inkludert i National Recording Registry og Library of Congress med begrunnelsen «kulturelt, historisk eller estetisk viktig».

Journalist i Dagbladet, Øyvind Rønning, forteller at han ofte har lurt på hvorfor Paul Simon ble superstjerne mens Art Garfunkel nærmest ble glemt etter bruddet.

– Men det er vel egentlig ikke så veldig vanskelig å skjønne. Art huskes vel egentlig for én eneste sang i ettertid, «Bright Eyes». Det er til gjengjeld en glimrende sang. Men den er ikke skrevet av ham.

– Art har aldri vært en låtskriver, han har vært en tolker. Paul Simon skrev sangene til Simon & Garfunkel, og som soloartist var Art avhengig av å få sanger fra andre. Han hadde noen av de beste, som Jimmy Webb, men han forble en tolker. Og – stemmen var behagelig, men kanskje noe begrenset.

Rønning får støtte av Geir Rakvaag.

– Paul Simon skrev sangene, og sang de fleste av dem selv. Art Garfunkel var verdens heldigste mann som fikk være med på dette.

Les også: – Mesteparten er bare tull. Mesteparten er løgn