Yungasveien i Bolivia: – Det var et mirakel at jeg overlevde

I en guidet gruppe sitter turist Norbert Figueroa på sykkelsetet klar til å ta fatt på «Dødens vei». Se turistens tur ned veien i videoen.

Hvis du er på utkikk etter sykkeltur der du kjører med hjertet i halsen og nervene i helspenn, så er Yungasveien mellom La Cumbre og Yolosa i Bolivia strekningen for deg.

En marsdag i 2015 var Maria With Hoen på reise i Bolivia sammen med en gruppe medelever ved Borgund folkehøgskole. Halvveis ut i det planlagte oppholdet la de ut på en sykkeltur organisert av et profesjonelt selskap på den beryktede «Dødsveien» utenfor hovedstaden La Paz. Plutselig kom hjulet hennes borti en stein, jenta mistet kontrollen på sykkelen slik at hun veltet og stupte utfor veikanten.

– Jeg falt ned på en fjellhylle åtte meter ned. Jeg brakk ryggen på flere steder. De verste bruddene var i korsryggen , fortalte hun til NRK Innlandet i 2016.

I et intervju med Daily Mail året etter, mintes Maria With Hoen ulykken som kunne drept henne.

– Det var et mirakel at jeg overlevde fallet. Da jeg ramlet over kanten, var alt jeg kunne se, det enorme stupet rett til bunnen og jeg hadde akseptert at jeg skulle dø, sier hun, vel vitende om at hun hadde englevakt.

For hadde det ikke vært for at Hoen landet på den lille fjellhyllen, kunne hun havnet på en skremmende lang dødsliste.

Les også: Der marerittet blir virkelighet: Giftslangenes øy

Bygget av krigsfanger

Kjært barn har mange navn, og det samme ser ut til å gjelde en av verdens farligste veier: North Yungas Road, Grove's Road, Coroico Road, Camino de las Yungas, El Camino de la Muerte og Road of Death. På godt norsk ville den nok lyde det ubehagelige tilnavnet «Dødsveien» og forhåpentligvis vært avsperret for både bilister og syklister.

Men for Yungasveien i Bolivia er situasjonen en annen. Den er en av få veier som binder sammen regionen Yungas i det nordlige Bolivia med hovedstaden, og frem til 2006 var dette den eneste valgmuligheten dersom du ville komme deg fra byen Coroico til La Paz.

(Saken fortsetter under)

I 1995 ble veistrekningen kåret til å være verdens farligste vei av Inter American Development. Foto: Wikimedia
I 1995 ble veistrekningen kåret til å være verdens farligste vei av Inter American Development. Foto: Wikimedia

Tidligere var de fast gjenganger i toppsjiktet på lister over verdens farligste veier, og det var ikke ute grunn: årlig mistet nemlig mellom to og tre hundre mennesker livet her.

Veien ble bygget av paraguayanere som ble tatt til fange under Chaco-krigen som raste mellom Bolivia og Paraguay fra 1932 til 1935. Flere steder ble veien hugget direkte inn i de stupbratte klippeveggene og mange fanger døde under arbeidet da de falt ned i den dype avgrunnen.

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Jordras, ingen gjerder og dårlig sikt

Veien forbinder Yungas med Bolivias hovedstad La Paz som med sin beliggenhet i 3.660 meter høyde meter over havet er verdens høyestliggende storby. Herfra går den videre opp til solide 4.650 høydemeter.

Veien i seg selv er svært smal, for det meste er den knapt tre til fem meter bred. På de skumleste partiene kjører du med bratt fjellvegg på den ene siden og fritt fall loddrett ned på den andre. Den er ikke asfaltert og det er så godt som ingen rekkverk til å holde igjen skulle du komme for langt ut.

(Saken fortsetter under)

Store deler av Yungasveien er uten rekkverk, så her skal du holde hodet kaldt dersom du kjører. Foto: ngaire hart/Flickr

Faren for å rase ned i døden blir ikke mindre av hyppig innslag av regn og tåke som reduserer sikten. Og hvis du allerede ber en bønn så kan det vært lurt å inkludere jordras som i de verste tilfellene har dratt med seg bilister og syklister ned til den sikre død.

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Ny motorvei redder liv

I Bolivia kjøres det på høyre side i trafikken, men Yungasveien er det berømmelige unntaket fra regelen. Her er det påbudt å kjøre på venstre side ettersom det gir sjåføren bedre mulighet til å se avstanden fra bilen til kanten. Passering underveis løses ved at det er bilen som er på vei opp som har suveren førsterett på veien.

På tross av, eller kanskje på grunn av, at den er så farlig, er Yungasveien i dag en turistattraksjon. Mange turister og backpackere kommer hit etter at ha sett den i programmer som «Top Gear»s Bolivia-spesial og BBC-programmet «World’s Most Dangerous Roads».

Landets myndigheter har i mer enn 20 år jobbet for å øke sikkerheten. Det ekstreme terrenget gjør arbeidet med å sikre den både kostbart og langtekkelig, men som et resultat er antallet døde blitt betraktelig minsket. Blant annet er den nordligste delen av den opprinnelige veien blitt erstattet med en alternativ rute i form av en moderne (og mye tryggere) tofelts motorvei.

(Saken fortsetter under)

VIDEO:Den skremmende fjellveien mellom Pangi Valley til Kishtwar, også kjent som Alwas-Killar, blir av mange omtalt som Indias mest beryktede: På sitt høyeste går grusveien 4.419 meter over havet og har et bratt stup ned mot en elv

I dag er det få bilister som kjører her, derimot er det store muligheter for å støte på sportssyklister med større kjærlighet for adrenalinrush og eventyr enn for fremtidig alderdom. I La Paz er det flere aktører som arrangerer turer ned veien der utallige små og store kors er satt opp underveis for å markere de skremmende tallrike ulykkesstedene.

Les også: Poveglia - de forviste sjelers øy

– Hørtes skummelt ut

Det er antatt at mer enn et dusin syklister har mistet livet her det siste tiåret. Likevel er det mange som setter seg på sykkelsetet og begir seg nedover. En av dem er journalist i ABC Nyheter, Thomas Vermes, som tilbakela turen i april 2019. Selv beskriver han det som et minne for livet.

– Jeg syntes det hørtes skummelt ut, og jeg telte på knappene for om jeg skulle gjøre det. Samtidig fikk jeg høre om den fantastiske naturen og utsikten underveis. Det trigget meg.

(Saken fortsetter under)

Thomas Vermes på kanten av stupet langs det som med rette kalles «Dødsveien». Foto: Privat
Thomas Vermes på kanten av stupet langs det som med rette kalles «Dødsveien». Foto: Privat

Vermes bestilte tur via Gravity Bolivia som har kontor i La Paz. De arrangerer turer med terrengsykler, guider og følgebil. Da dagen kom, ble han og resten av gruppen på ti syklister kjørt opp til forblåste La Cumbre som ligger i 4700 meters høyde over havet.

– Dette er en uasfaltert jordvei som er hugget rett inn i stupbratte jordmasser, og flere steder passerte vi områder der det hadde gått jordras. Men når det kom til stykket var jeg ikke redd - vi hadde solide terrengsykler og ble fulgt av dyktige guider.

Han understreker at det er viktig å alltid ha kontroll på veien siden den er jo ikke så bred mange steder, og det var loddrett stup hele veien.

– Det er klart at blikket flakser rundt omkring på grunn av den fantastiske naturen og utsikten. Heldigvis hadde vi flere stopp underveis for å drikke og se oss om.

Slakteren fra Lyon

Hele turen tok omkring fem timer, og underveis måtte Vermes og de andre syklistene skifte klær siden man starter i iskaldt fjellandskap og ender opp i tropisk regnskog.

– Et sted stoppet vi ved en minnestøtte over opposisjonelle som under diktaturet skulle henrettes nettopp der. Regjeringssoldatene fikk beskjed om at de ikke skulle kaste bort kuler på disse ventreradikalerne, så det ble bestemt at de skulle dyttes utfor. Men i stedet for å bli dyttet, tok de hverandre i hendene og hoppet utfor mens de sang, forteller Vermes.

(Saken fortsetter under)

Minnestøtten for opposisjonelle som kastet seg utfor stupet fremfor bli dyttet. Foto: Privat
Minnestøtten for opposisjonelle som kastet seg utfor stupet fremfor bli dyttet. Foto: Privat

Senere ble det reist en minnestøtte til ære for dem, men den er nå litt maltraktert fordi den reddet livet til en bilist som kom kjørende og som holdt på å kjøre utfor stupet. Han smalt inn i minnestøtten slik at korset som sto på toppen raste over kanten, men bilisten overlevde.

– Vi syklet også forbi huset som en gang tilhørte Klaus Barbie, den tyske SS-lederen og nazisten som gikk under kallenavnet «Slakteren fra Lyon». Jeg husker jeg tenkte at «Dødsveien» var en passende adresse for en slik person.

(Saken fortsetter under)

Delvis gjemt bak busker og trær ligger huset som en gang skal ha tilhørt «Slakteren fra Lyon». Foto: Privat
Delvis gjemt bak busker og trær ligger huset som en gang skal ha tilhørt «Slakteren fra Lyon». Foto: Privat

På spørsmål om hvem han vil anbefale turen for, svarer Vermes at den ikke er for alle – men samtidig er den for flere enn man skulle tro.

– Operatøren som jeg selv brukte, hadde veldig solide sykler og de benytter dyktige guider som gikk nøye gjennom turen i forkant. Turen kan gjøres av mange, både gamle og unge. Den er jo heller ikke så fysisk krevende. Man blir kanskje litt sliten i armene etter hvert, men det er jo ellers bare snakk om nedoverbakke.

– Det er en opplevelse for livet som jeg sterkt vil anbefale, avslutter han

Kilder: NRK , Daily Mail , Stuff , Curiosity , Dagsavisen , Atlas Obscura , Wikipedia

VIDEO: Er du ute etter et adrenalinkick med beina på jorda, er dette veien å gå

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Sverige har seks ganger høyere dødstall enn Norge: Opposisjonen raser16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32 Hva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08 Sykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48 Cuba: USA blokkerer coronahjelp09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18 Utbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40 Russens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58 Salget av klær har falt med 80 prosent07:49 Australia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39 Coronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14 Økonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:09 Mann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45 5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Trump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen
Siste nytt
18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilSverige har seks ganger høyere dødstall enn Norge: Opposisjonen raser16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32NorgeHva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08SportSykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48VerdenCuba: USA blokkerer coronahjelp09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18VerdenUtbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40NorgeRussens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58NorgeSalget av klær har falt med 80 prosent07:49VerdenAustralia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39NorgeCoronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14NorgeØkonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:09NorgeMann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45Norge5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenTrump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen
Populært