Monsteravtrykket utenfor Århus Domkirke

Midt mellom teateret og Århus Domkirke, er det et nærmest tilfeldig utplasser avtrykk etter en kjempe fra urtiden. Foto: Roger Grosvold
Midt mellom teateret og Århus Domkirke, er det et nærmest tilfeldig utplasser avtrykk etter en kjempe fra urtiden. Foto: Roger Grosvold

Midt i hjertet av Danmarks nest største by har en kjempe fra oldtiden etterlatt seg et fotspor i muren som går omkring det gamle torget.

ÅRHUS, DANMARK (ABC Nyheter): Bispetorvet ligger i hjertet av Århus og selve navnet skriver seg fra bispegården som en gang lå her inntil den ble revet i 1881. Torget fikk sin moderne utforming i 1921, og i dag tårner den mektige Århus Domkirke seg mot himmelen i nordenden. I stikk motsatt ende ligger frontpartiet til Århus Teater.

I mange år ble Bispetorvet benyttet som parkeringsplass, men i dag er det en åpen plass med innslag av grønt her og der, Christian 10. sitter på sin hest og det er utplassert trebenker for slitne gatevandrere. Rundt brosteinsplassen strekker det seg en mur laget av høyst ordinær sandstein.

Det vil si, bortsett fra én steinblokk som ikke er helt som de andre.

Det er ingen turistskilter som viser vei til den, og når kveldsmørket senker seg er det ingen spotlys som løfter blokken ut og frem fra mørket. Det er kanskje først når du er kommet på et par meters avstand at du ser at det faktisk er et fottrinn av en dinosaur i murveggen.

(ABC Nyheter ble invitert på pressetur til Århus av Visit Denmark. Dette er en fri og uavhengig skildring fra turen )

(Saken fortsetter under)

Det er lett å vandre rett forbi avtrykket etter den enorme rovdinosauren. Foto: Roger Grosvold
Det er lett å vandre rett forbi avtrykket etter den enorme rovdinosauren. Foto: Roger Grosvold

Kongen på Jorden

Om vi hadde tatt tidsmaskinen rundt 150 millioner år tilbake til det som i dag utgjør det sørvestlige Nord-Amerika, ville eventyret vårt raskt blitt brutalt avkortet om vi ikke holdt utkikk etter det som var Juratidens største og mest rovgriske plage på landjorden, Allosaurus.

Med en kropp som kunne bli tolv meter lang og fem meter høy, et stort hode på en kort nakke og to «horn» passende plassert like over øynene, var Allosaurus kongen på haugen 50 millioner før Tyrannosaurus Rex innledet sitt skrekkvelde. Med sitt unike kjeveledd kunne den gape høyere enn noen annen dinosaur, og mange forskere tror i dag at den jaktet i flokk.

(Saken fortsetter under)

En gjennomsnittlig Allosaurus var 10,5 m lang, 5 m høy og veide opptil 4 tonn. Flere forskere tror de jaktet i flokk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
En gjennomsnittlig Allosaurus var 10,5 m lang, 5 m høy og veide opptil 4 tonn. Flere forskere tror de jaktet i flokk. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix

For 144 millioner år siden var regjeringstiden over for Allosaurus og i dag kan du se minner etter den enorme rovøglen på museum verden over. Men du hadde kanskje ikke ventet at den har etterlatt seg et fotspor på et dansk kirketorg.

Funnet i tysk steinbrudd

Historien om hvordan fotsporet havnet der, er helt tilfeldig. Da muren omsider skulle oppdateres etter lang og tro tjeneste, reiste en delegasjon i 2005 til et steinbrudd i Obernkirchen i Tyskland for å undersøke kvaliteten på og godkjenne utvelgelsen av kalkstein som skulle brukes i den nye muren.

Mens de var på besøk i steinbruddet fikk noen øye på en haug med steiner som var blitt lagt til side i en egen haug. Disse var dekket av forhistoriske fossiler og lagt til side for nærmere undersøkelser. En av dem inneholdt et avtrykk etter en Allosaurus, og plutselig følte delegasjonen at et tilfeldig utplassert dinosaurfotspor var midt i blinken for bytorget.

(Saken fortsetter under)

Allosaurus ble beskrevet av forskeren Marsh i 1877. Han merket seg at den hadde annerledes ryggvirvler enn andre dinosaurer beskrevet på den tiden, og ga den derfor navnet Allosaurus som er gresk og betyr «annerledes øgle». Foto: Roger Grosvold

Som sagt, så gjort. Etter litt forhandling ble fotsporet med hjem til Århus. Der ble det montert opp i 2006 sammen med en marmortavle som kort fortalte fakta om eieren av fotavtrykket:

  • Alder: 140 millioner år
  • Lengde: Seks meter
  • Høyde: Fire meter
  • Vekt: 2000 kilo

Ikke et ord står skrevet om hva som er tanken bak eller hvordan det havnet der i utgangspunktet. Men det er likevel unektelig et morsomt eksempel på hvordan gjøre en ellers nøytral steinmur hakket mer interessant.

Kilde: Atlas Obscura

VIDEO: Nysgjerrig på hvordan det ville være å stå overfor en levende Allosaurus? Kortfilmen «Battle at Big Rock» (2019) gir deg svaret

Personvernpolicy