Erdogan truer med å «åpne porten til Europa»

Kort fortalt: Derfor går Tyrkia inn i Syria nå

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med «åpne porten til Europa» for millioner av syriske flyktninger som befinner seg i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erdogan misliker EUs kritikk av landets militæroffensiv mot kurdisk milits nord i Syria, og han minner om avtalen med Brussel der Tyrkia har lovet å holde tilbake syriske flyktninger som ønsker å ta seg til andre europeiske land.

– Hallo EU! Dere kan ikke stemple operasjonen vår som en invasjon, sier Erdogan.

– Da kommer vi til å åpne portene og sende 3,6 millioner flyktninger, sier han, og understreker at den tyrkiske operasjonen bare er et forsøk på å «utrydde terror» i Syria.

Siste: Tyrkiske styrker rykker stadig lenger inn i Syria

Torsdag ble det også kjent at tyrkiske sikkerhetsstyrker har pågrepet redaktøren for en venstreorientert nettavis, som skrev at sivile er drept i landets flyangrep mot mål i Nord-Syria.

Beryktede IS-krigere hentet ut av Syria: – De verste av de verste

Hakan Demir, som er redaktør i nettavisen Birgun, ble pågrepet torsdag og anklages for «å ha oppmuntret folk til hat og fiendskap», ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Tyrkisk politi opplyser at det i alt er åpnet 78 saker mot personer som anklages for å propagandere mot den tyrkiske militæroffensiven mot kurdisk milits nord i Syria.

Også under tidligere tyrkiske offensiver mot kurdiske styrker i Syria, er journalister og andre pågrepet, anklaget for å spre «terrorist-propaganda».

Fakta om kurderne i Syria:

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

Aktuelt: Tyrkia krever full norsk støtte

Innsikt: Derfor går Erdogan til krig i Nord-Syria

Personvernpolicy