Erdogan truer med å «åpne porten til Europa»

Kort fortalt: Derfor går Tyrkia inn i Syria nå
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med «åpne porten til Europa» for millioner av syriske flyktninger som befinner seg i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erdogan misliker EUs kritikk av landets militæroffensiv mot kurdisk milits nord i Syria, og han minner om avtalen med Brussel der Tyrkia har lovet å holde tilbake syriske flyktninger som ønsker å ta seg til andre europeiske land.

– Hallo EU! Dere kan ikke stemple operasjonen vår som en invasjon, sier Erdogan.

– Da kommer vi til å åpne portene og sende 3,6 millioner flyktninger, sier han, og understreker at den tyrkiske operasjonen bare er et forsøk på å «utrydde terror» i Syria.

Siste: Tyrkiske styrker rykker stadig lenger inn i Syria

Torsdag ble det også kjent at tyrkiske sikkerhetsstyrker har pågrepet redaktøren for en venstreorientert nettavis, som skrev at sivile er drept i landets flyangrep mot mål i Nord-Syria.

Beryktede IS-krigere hentet ut av Syria: – De verste av de verste

Hakan Demir, som er redaktør i nettavisen Birgun, ble pågrepet torsdag og anklages for «å ha oppmuntret folk til hat og fiendskap», ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkisk politi opplyser at det i alt er åpnet 78 saker mot personer som anklages for å propagandere mot den tyrkiske militæroffensiven mot kurdisk milits nord i Syria.

Også under tidligere tyrkiske offensiver mot kurdiske styrker i Syria, er journalister og andre pågrepet, anklaget for å spre «terrorist-propaganda».

Fakta om kurderne i Syria:

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

Aktuelt: Tyrkia krever full norsk støtte

Innsikt: Derfor går Erdogan til krig i Nord-Syria