Erdogan sier 109 terrorister er drept så langt under offensiven

VIDEO: Tyrkiske styrker rykker stadig lenger inn i Syria
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Recep Tayyip Erdogan sier at 109 terrorister er blitt «nøytralisert» siden framrykkingen i Syria startet onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske bakkestyrker rykker ifølge landets myndigheter stadig lenger inn i det nordøstlige Syria på jakt etter kurdiske opprørere.

– Vi skal knuse det som er igjen av terrorister, sa Erdogan torsdag med henvisning til ulike kurdiske grupperinger. Han sa at alle like godt kunne overgi seg.

Operasjon «Fredsvår» fortsatte torsdag med uforminsket styrke, hevdes det fra Ankara. Statskontrollerte medier melder at to landsbyer rett over grensen mot Syria er «rensket for terror», en betegnelse for kurdiske opprørere.

Kurdiske grupper og syriske aktivister avviser denne framstillingen og sier at tyrkiske bakkestyrker ikke har kommet særlig langt, til tross for sterk flystøtte.

Denne versjonen av det som skjer på bakken, kan ikke verifiseres, og situasjonen i de aktuelle områdene er svært vanskelig å få oversikt over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beryktede IS-krigere hentet ut av Syria: – De verste av de verste

Fakta om kurderne i Syria:

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

Lenge ventet

Tyrkia innledet den lenge varslede offensiven onsdag med en flere timer lang flyoperasjon, der flere titalls kampfly systematisk bombet en lang rekke mål i det vidstrakte, flate grenseområdet.

Sent på ettermiddagen kom meldingen om at bakkeoperasjonen hadde startet og at tyrkiske elitesoldater og pansrede kjøretøy krysset grensen på fire steder og raskt beveget seg innover i landet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at myndighetene i Ankara og Damaskus må ha direkte kontakt om hvordan de kurdiske styrkene skal håndteres. Lavrov kaller den tyrkiske innmarsjen en konsekvens av amerikansk politikk i regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Tyrkia krever full norsk støtte

Trump ga grønt lys

Den tyrkiske offensiven startet rett etter at president Donald Trump søndag bestemte seg for å trekke ut en amerikansk kontingent som har kjempet sammen med den kurdiske YPG-militsen mot IS i grenseområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den offisielle statusrapporten fra Ankara torsdag gis det få detaljer om framrykkingen. En kort video som viser tyrkiske elitesoldater i aksjon, ble distribuert. Departementet sier at tyrkiske styrker har angrepet 181 YPG-mål øst for Eufrat i Syria siden offensiven startet.

En talsmann for opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av kurdisk YPG-soldater, opplyste torsdag at framrykkingen er slått tilbake og at det ikke er noen styrker som tar seg videre innover i Syria. Men dette kan ikke bekreftes av uavhengige opplysninger.

Innsikt: Derfor går Erdogan til krig i Nord-Syria

Se video: Bakgrunnen for at Tyrkia går inn i Syria nå