To beryktede IS-krigere hentet ut av Syria: – De verste av de verste

<p>De to britiske IS-soldatene Alexanda Kotey (35) og El Shafee Elsheikh (30) ble tatt til fange av kurdiske styrker i februar 2018 da de forsøkte å ta seg ut av landet. (AP Photo/Hussein Malla, File)</p>
De to britiske IS-soldatene Alexanda Kotey (35) og El Shafee Elsheikh (30) ble tatt til fange av kurdiske styrker i februar 2018 da de forsøkte å ta seg ut av landet. (AP Photo/Hussein Malla, File)

To vestlige IS-krigere, kjent for sin ekstreme brutalitet, er hentet ut av en av fangeleirene i Syria av frykt for at de skal rømme under Tyrkias offensiv mot kurderne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to britiske IS-soldatene Alexanda Kotey (35) og El Shafee Elsheikh (30) tilhørte en jihadistgruppe med kallenavnet «The Beatles». Begge ble tatt til fange av kurdiske styrker i februar 2018 da de forsøkte å ta seg ut av landet.

Opprinnelig besto «The Beatles» av fire britiske fremmedkrigere, som var beryktet for sine brutale metoder.

Elektrosjokk, vanntortur og korsfestelser

De to andre medlemmene av gruppa, Aine Davis og Mohammed Emwazi, sistnevnte kjent som «Jihad John», skal ha halshogd og torturert flere titalls vestlige fanger på bestialsk vis, inkludert elektrosjokk, vanntortur og korsfestelser.

Davis skal ha fungert som fangevokter for utenlandske gisler.

Samtlige i den britiske terrorcellen hadde adresse i London før de dro til Syria og sluttet seg til terrorgruppa IS.

Trump: «På et trygt sted»

Torsdag morgen twitret USAs president Donald Trump at to av Beatles-gruppens medlemmer skal ha blitt hentet ut av de provisoriske høyrisikofengslene i Nord-Syria, som av bevoktes av kurdiske krigere, som tidligere har vært USAs nærmeste allierte i kampen mot IS i Syria.

«Disse er de verste av de verste. Mennene er nå hentet ut av landet og plassert på et trygt sted kontrollert av amerikanske styrker,» skriver Trump.

Det «trygge stedet» skal ifølge offentlige tjenestemenn i USA, være Irak, skriver flere utenlandske medier.

«I tilfelle kurderne eller Tyrkia mister kontrollen»

I samme tweet innrømmer den amerikanske presidenten at USA valgte å gjøre dette fordi de frykter at Tyrkias invasjon av Nord-Syria innebærer en risiko for at farlige fanger kan komme på frifot.

«I tilfelle kurderne eller Tyrkia mister kontrollen over fangene, har USA allerede hentet ut to militante IS-krigere, kjent som The Beatles,» bekrefter Trump.

Truet Europa med terrorangrep

Kotey og Elsheikh har tidligere truet med å iverksette terrorangrep i Europa.

De to øvrige medlemmene av terrorgruppa The Beatles, Jihad-John og Aine Lesley Davis, er begge satt ut av spill. Jihad-John ble drept i et amerikansk flyangrep i 2015, mens Davis sitter fengslet i Tyrkia.

Mor: – Jeg ønsker at de blir utlevert til USA

Den amerikanske journalisten James Foley ble drept av IS for åpent kamera i 2016. Bødlene skal ha vært medlemmer av The Beatles.

– Vi er takknemlig for at Elsheikh og Kotey er blitt plassert i USAs varetekt. Jeg vil ikke at de skal slippe unna. Jeg ønsker at de blir utlevert til USA og blir dømt i en amerikansk domstol i en rettferdig og åpen rettssak. Da kan vi få svar på de mange spørsmålene vi har, sier Diane Foley til Sky News.

Kort fortalt: Bakgrunnen for Tyrkias angrep mot Syria nå

Personvernpolicy