Tyrkia ambassadør krever full norsk støtte

Video: Minst to er omkommet og flere skadd i angrepene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk UD advarer mot et tyrkisk soloangrep i Nord-Syria, men Tyrkias ambassadør forlanger støtte til et militært angrep: – Vi forventer at våre allierte respekterer dette, skriver han på Twitter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett før krigen brøt ut tirsdag ettermiddag kommenterte det norske Utenriksdepartementet (UD) den svært tilspissede situasjonen i Nord-Syria. De advarte mot et ensidig tyrkisk angep på de kurdisk kontrollerte områdene.

«Vi respekterer Tyrkias sikkerhetsinteresser, men vi er dypt bekymret for en mulig ensidig militær aksjon», ble utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sitert på.

Det fikk den nye tyrkiske ambassadøren i Norge, Fazli Corman, til å kaste seg over tasturet. På mikrobloggen sendte han ut to tweets i rask rekkefølge hvor han kritiserte det norske forbeholdet:

«Allierte som respekterer våre sikkerhetsinteresser bør ikke bekymre seg over vårt siste virkemiddel som er en militær aksjon», skrev ambassadøren som krevde støtte uten noe «men».

Her er meningsutvekslingen mellom dem:

Den norske Tyrkia-eksperter Einar Wigen ved Universitetet i Oslo, er svært bekymret over hvilke internasjonale følger den militære aksjonen kan få.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor vil Erdogan knuse PKK: – Den største nasjonale trusselen i Tyrkias historie

– Dårlig kanal for diplomati

Men førsteamanuensis Wigen setter også liten pris på kommunikasjonsformen som ambassadøren og UD har valgt:

– Twitter er en dårlig kanal for diplomati. Jeg mener man skal være forsiktig med å bruke den kanalen, sier han til ABC Nyheter.

– Formatet får folk til å spissformulere seg, og de spissformulerte ytringene flyter deretter fritt. Når de så leses utenfor sin opprinnelige kontekst blir tolkningene vidt forskjellige og gir grunnlag for uenighet som ikke hadde trengt å være der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Twitter er altfor ofte en måte å bli uvenner på, særlig når man kommuniserer på tvers av språk, land og kulturer.

– Situasjonen er ekstremt farlig, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen om situasjonen i Nord-Syria og en fryktet tyrkisk miltæraksjon. Foto: UiO
– Situasjonen er ekstremt farlig, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen om situasjonen i Nord-Syria og en fryktet tyrkisk miltæraksjon. Foto: UiO

Når det gjelder ambassadøren Cormans tro på at en militær aksjon kan utrydde en eventuell terrorisme, er Tyrkia-eksperten heller ikke overbevist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en illusjon å tro at man kan «rense» et område for dem man kaller terrorister og at terrorismen dermed vil bli borte. Det er bare å se på krigen mot terror som nå har vart i 18 år. Amerikanerne har i stor grad bevist at man ikke blir kvitt terror på den måten, sier han.

– Det er heller ingen grunn til å tro at en invasjon av Nord-Syria er den mest effektive måten å begrense PKKs aktiviteter i Tyrkia på lengre sikt, sier Wigen og fortsetter:

– Hvis man ønsker å bli kvitt terrorismen burde man søke en løsning på konflikten. Måten AKP-regjeringen i Ankara har håndtert legitim demokratisk opposisjon har gjort at flere unge kurdere nå ser geriljavirksomhet som den eneste muligheten for å skape politisk endring i landet.

– Jeg vet for lite til å si noe om etnisk rensning i området. Det er ofte vanskelig å si om folk selv flykter av frykt for at dette vil skje eller om det pågår en aktiv rensing. Men det er ingen tvil om at kurdiske PYD har prøvd å drive statsbygging, og har da brukt en hard hånd mot de som har vært mistenkt for å samarbeide med PYDs fiender. Slike mistanker florerer selvsagt i en borgerkrig, og klebes ofte på folk på bakgrunn av etnisk og religiøs tilhørighet, sier forskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langvarige konsekvenser

Wigen slår samtidig fast at det ikke er noen tvil om at Tyrkia har legitime sikkerhetsinteresser i området, men han er usikker på om de militære virkemidlene står i samsvar med utfordringene.

– En militær invasjon er blant de aller sterkeste virkemidlene stater har. Den vil ha enorme og langsiktige konsekvenser, både for dem som bor i området og for Tyrkias forhold til Syria. De kurderne i Syria som nå ser YPG som sine beskyttere etter kampen mot IS er med rette bekymret for at en tyrkisk invasjon vil gjøre dem veldig sårbare.

– Jeg ser for meg at Tyrkia ikke bare vil bruke egne styrker,men også bruke sunni-arabiske klienter i både invasjonen og styringen av området. Slike klienter blir avhengige av dem og vil få vie fullmakter for hvordan de skal forvalte området. Det gir mindre kontroll og innsyn, og det er her det største potensialet for overgrep mot YPG-soldater og sivilbefolkningen ligger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror en miltær aksjon i kjølvannet av at USA nå skal trekke hjem sine soldater på bakken, kan få langvarige konsekvenser.

– Situasjonen er ekstremt farlig. USA har vist et bruk-og-kast-forhold til sine klienter, og det vil gjøre det attraktivt for grupper å søke støtte fra andrestormakter i fremtiden.

– Nå viser USA seg som svært upålitelig, og det vil svekke USAs innflytelse i regionen og ellers i verden – deriblant Afghanistan hvor krigsherrene nå kan søke støtte hos Putin.

– Jeg tror vi vil se at USAs innflytelse vil svekkes over hele verden, og på en mye raskere måte enn ellers, sier Wigen.