NATO-landet Tyrkia varsler krig på syrisk jord:

Derfor vil Erdogan knuse PKK: – Den største nasjonale trusselen i Tyrkias historie

Video: Tyrkisk angrep er i gang, melder Erdogan.

– Det eksisterer en dyptgående frykt for at PKK skal vinne internasjonal anerkjennelse om å få tilgang til landområder i Syria og på lang sikt i Tyrkia, sier Siri Neset.

Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) viser til at Tyrkias mektige president Recep Tayyip Erdogan lenge har ønsket en buffersone på 30 kilometer inne på syrisk territorium. Nå kan dette målet være innen rekkevidde.

– Det har vært et hovedmål for Tyrkia. Trusselen ved å ha PKK og YPG rett på grensen blir av sikkerhetsmiljøet i Ankara ansett som den største nasjonale trusselen i Tyrkias historie, sier Siri Neset til ABC Nyheter.

Siste: Erdogan: Angrepet i Syria har startet

– Iboende frykt for et splittet Tyrkia

PKK og YPG har styrket seg med treningen og krigføringen mot IS. Tyrkiske myndigheter kan derfor finne det opportunt å svekke kurdene militært nå.

Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt (CMI). Foto: CMI
Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt (CMI). Foto: CMI

– PKK har alltid vært ansett som en farlig trussel på mange nivå, som terroroperasjoner inne i Tyrkia. PKK representerer også en iboende frykt for et splittet Tyrkia, og det eksisterer en dyptgående frykt for at PKK skal vinne internasjonal anerkjennelse om å få tilgang til landområder i Syria og på lang sikt i Tyrkia. Kurderne ønsker selvstyre i et sammenhengende landområde fra Irak til Nord-Syria, påpeker CMI-forskeren.

Les også: – Trump skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti

Tyrkia er «snart klar» til å krysse den syriske grensen

Tyrkia har de siste dagene varslet en større militæroperasjon mot de kurdisk-kontrollerte områdene i Nord-Syria.

Onsdag formiddag kommer det meldinger om at Tyrkia har sendt flere forsterkninger til den syriske grensen. Det er også ubekreftede meldinger om at tyrkisk militære skal ha rykket inn på syrisk territorium.

Fakta om sentrale aktører i krigen i Syria

Syrias regjering

Regimet til president Bashar al-Assad kontrollerer nå mesteparten av Syrias tett befolkede områder, deriblant hovedstaden Damaskus, storbyen Aleppo og hele kystregionen. Med støtte fra Russland har de også gjenerobret opprørsbastionen Øst-Ghouta utenfor Damaskus.

Kurderne

Kurderne kontrollerer mesteparten av regionen langs den tyrkiske grensen. Partiet for demokratisk union (PYD) og dets militære fløy YPG-militsen har med amerikansk støtte vært den mest effektive styrken i kampen mot IS. PYD er imidlertid stort sett utestengt fra politiske forhandlinger som følge av partiets bånd til PKK-geriljaen, s om er forbudt i Tyrkia

Russland

Russerne har vært regimets viktigste støttespiller siden september 2015 og har sørget for Assads militære comeback. Russiske fly har angrepet både IS og en rekke andre opprørsgrupper. Russland har også forsøkt å ta rollen som fredsmegler.

Tyrkia

Tyrkerne har vært en viktig støttespiller for den syriske opposisjonen, men er mer opptatt av å slå ned kurderne i Nord-Syria enn å bli kvitt Assad. Tyrkia har beholdt de nære båndene til opprørere i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Opprørere

Opprørerne har nå kun kontroll over Idlib-provinsen, der islamistiske styrker, deriblant al-Qaida-tilhengere, har mest innflytelse. De kontrollerer også et lite område ved grensen mot Jordan. Opprørerne har i stor grad mistet støtten fra vestlige land og er svært avhengige av Tyrkia i Nord-Syria.

IS

Den ytterliggående jihadistgruppa, som har sitt opphav i Irak og som har tiltrukket seg mange fremmedkrigere fra Vesten, er nærmest knust. De kontrollerer nå bare mindre områder ved grensen til Irak, samt enkelte små områder i sørvest. USA har advart om at gruppa kan bygge seg opp igjen.

USA

USA leder den internasjonale koalisjonen som har drevet luftkrig mot IS, og støtter samtidig de kurdiskkontrollerte områdene nordøst i Syria, noe som har brakt amerikanerne på kollisjonskurs med NATO-allierte Tyrkia. USA anses å ha liten innflytelse utenfor de kurdiske områdene.

Iran

Sjiastyrte Iran er en av Assads mest lojale støttespiller. Helt fra begynnelsen av krigen er det blitt meldt at iranere kjemper side om side med syriske regjeringssoldater. Iran finansierer den libanesiske Hizbollah-militsen, som også kjemper på regimets side.
(Kilde: DPA)

– Det tyrkiske militæret vil sammen med Den frie syriske hær krysse den tyrkisk-syriske grensen innen kort tid, skriver Fahrettin Altun, kommunikasjonssjef for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, på Twitter like etter midnatt norsk tid.

Tyrkia gir nå den kurdiske YPG-militsen to valg.

– De kan enten desertere, ellers vil vi være nødt til å hindre dem i å stå i veien for vår innsats mot IS, skriver Altun.

– Mye vil skje de neste fire-fem dagene

Presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, er på krigsstien. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix
Presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, er på krigsstien. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix

Tyrkia-ekspert Siri Neset mener bildet av situasjonen fortsatt er veldig uavklart, både av hensyn til de prosessene som foregår i USA, og hvordan Erdogan vil reagere på signaler fra USA og andre aktører i Syria.

– Nå må vi først og fremst følge med på det som skjer på bakken, på troppeforflytninger og hvordan Tyrkia klargjør seg for å gå til det steget å invadere Syria. Jeg tror mye vil skje de neste fire-fem dagene. Nå tror jeg det er lurt å ta en dyp pust og avvente hva som skjer først og fremst i USA og Ankaras reaksjoner. Vi har tidligere sett at Trumps beslutning om å trekke seg ut av Syria er blitt stoppet av Pentagon og Kongressen, påpeker hun.

Må ha tilgang på luftrom

Tyrkia er også mest sannsynlig avhengig av tilgang på luftrommet, noe som USA kan gi dem. Det er foreløpig ikke kommet meldinger om at det tyrkiske flyvåpenet har fått slike fullmakter til operere fritt over syrisk territorium.

– Uten tilgang på luftrom, har jeg fått opplyst av mine kontakter, at kun en begrenset, innledende operasjon er sannsynlig. Det har så langt ikke kommet noen offisielle reaksjoner fra Russland. Det er også et spørsmål om hvor langt, dypt og bredt tyrkerne får lov til å operere inne på syrisk territorium, sier Neset.

En tyrkisk stridsvogn på vei mot den tyrkisk-syriske grensen 8. oktober. (Photo by BULENT KILIC / AFP) Foto: Bulent Kilic / AFP
En tyrkisk stridsvogn på vei mot den tyrkisk-syriske grensen 8. oktober. (Photo by BULENT KILIC / AFP) Foto: Bulent Kilic / AFP

– Tyrkia risikerer å bli fanget i Syria

Hun mener det også blir interessant å se hvor stor militær kapasitet Tyrkia har til en langvarig operasjon i Syria.

– Sett fra Tyrkias ståsted kan de risikere å bli fanget i Syria. Tyrkia er også redd for å bli dypere involvert i Syria, og er allerede inne med soldater i Afrin og Idlib og mot grensen til Nord-Irak. Spørsmålet er om de har en strategi om å trekke seg ut, og hvordan de har tenkt å gjennomføre kontroll med en eventuell sikkerhetssone, analyserer Tyrkia-kjenneren ved Chr. Michelsens Institutt.

– Kan ikke bety annet enn etnisk rensing

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener NATO-landet Tyrkia nå bryter folkerettens forbud mot å true med maktbruk mot andre land.

– Erdogans trussel om å sende millioner av syriske flyktninger fra Tyrkia inn i det syriske området han vil angripe, kan ikke bety annet enn etnisk rensing mot kurderne. I tillegg risikerer vi at mange av de titusener av fanger med IS-tilknytning kan slippes fri, advarer Moxnes.

– Solberg må kalle Tyrkias ambassadør inn på teppet, krever Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
– Solberg må kalle Tyrkias ambassadør inn på teppet, krever Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Nå ber han statsminister Erna Solberg om å reagere.

– Solberg må kalle Tyrkias ambassadør inn på teppet, kreve at Tyrkia trekker tilbake de ulovlige krigstruslene og trekker alle sine styrker og allierte islamistmilitser ut av Syria. Vi har også foreslått stans i all eksport av norsk

Fakta om kurderne i Syria

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

(Kilde: NTB)

krigsmateriell til Tyrkia, så lenge de intervenerer i Syria, sier Rødt-lederen til ABC Nyheter.

Han viser til at kurderne har gjort en enorm innsats med store ofre i kampen mot IS.

– At Norges NATO-allierte skal få bryte folkeretten og knuse denne progressive kraften, uten at det får konsekvenser, vil være en katastrofe, mener Bjørnar Moxnes.

Les også: Kurdere kjempet mot IS - nå blir de angrepet. Unge kurdere vil ha en forklaring

Kurderne mobiliserer langs grensa

Medlemmer av opprørsalliansen SDF under en tidligere operasjon i Syria. Minst 11.000 soldater fra den kurdiske opprørsalliansen har mistet livet i kampene mot IS. Foto: Felipe Dana / AP
Medlemmer av opprørsalliansen SDF under en tidligere operasjon i Syria. Minst 11.000 soldater fra den kurdiske opprørsalliansen har mistet livet i kampene mot IS. Foto: Felipe Dana / AP

Kurdiske myndigheter i Nord-Syria har kunngjort full mobilisering og ber sivile komme til grensa for å forsvare området mot et lenge varslet tyrkisk angrep.

– Vi kunngjør tre dager generell mobilisering i det nordlige og østlige Syria, heter det i en kunngjøring fra den kurdiske administrasjonen i området.

Opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, er i full beredskap langs grensa og kom onsdag med en klar oppfordring til lokalbefolkningen i området.

– Sivile må komme til grensa, gjøre sin moralske plikt og yte motstand, lød den.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu nærmer en kolonne med 100 militære kjøretøy seg Akcakale-distriktet, bare seks kilometer fra den syriske grensebyen Tell Abyad.

Berivan Xhaled, nestlederen i den kurdiske administrasjonen i Ain Issa, forteller at innbyggere i området alt har fulgt oppfordringen og etablert en protestleir 1 kilometer fra grensa for å fungere som menneskelige skjold mot tyrkiske styrker.

– Det er trist at Nord-Syrias befolkning, som sto opp og kjempet mot IS, blir belønnet på denne måten, sier Xhaled.

VIDEO: Kort fortalt: Derfor åpner Trump for tyrkisk invasjon av Syria

– Tyrkia vil ikke ha sin største fiende opp mot egen grense

Forsker Siri Neset mener den pågående konflikten mellom tyrkerne og kurderne må sees i et større historisk perspektiv for å forstå hvilke mekanismer som er i sving, og hvorfor intensiteten er så sterk på begge sider av frontlinjen.

– Oppløsningen av det ottomanske riket, tyrkisk samling og republikkens opprettelse, Atatürks formaning om å holde landet samlet, er det historiske bakteppet og det tyrkiske perspektivet som denne konflikten må sees i lys av. Derfor oppleves det veldig truende dersom PKK og YPG får etablere seg med landområder nær Tyrkia, hvor de frykter at PKK vil planlegge, trene og regjere. Tyrkia vil ikke ha sin største fiende opp mot sin egen grense, påpeker Neset.

Knyttes tettere til Russland?

Russlands president Vladimir Putin under et tidligere møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani i Ankara. Foto: AP/NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin under et tidligere møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani i Ankara. Foto: AP/NTB scanpix

Hun tror imidlertid ikke at tyrkerne har undervurdert kurderne som militær motstander, men er villige til å ta risikoen ved å gå til krig på fremmed jord.

– For Ankara er dette først og fremst basert på en trusselvurdering. En sideeffekt vil være økt popularitet for Erdogan dersom operasjonen går bra, mener Neset.

Hun tror derimot at påstandene om at Tyrkia vil vende seg mer mot Russland, er litt overdrevet, og at mange faktorer indikerer at dette først og fremst er et strategisk partnerskap, mer enn en varig og sterk allianse.

– Det er basert på personlig dynamikk mellom Putin og Erdogan heller enn institusjonell forankring. Økonomi er veldig viktig for Tyrkia, og EU er i dag landets største handelspartner. Tyrkia har dessuten dobbelt så stor handel med USA sammenlignet med Russland. Det sier litt om hvor bindingene ligger.

– I Middelhavet, Svartehavet og i Syria har Tyrkia og Russland motstridende interesser. Forholdet mellom de to landene har historisk sett vært preget av konflikt og konkurranse, sier Tyrkia-ekspert Siri Neset til ABC Nyheter.

VIDEO: USA gir Tyrkia grønt lys: – Vi forbereder oss på det verste

Den arabiske liga advarer Tyrkia

De arabiske liga advarer Tyrkia mot å sende styrker inn i Nord-Syria og sier at det vil være en åpenbar krenkelse av syrisk suverenitet.

Generalsekretæren i Den arabiske liga, Ahmed Aboul Gheit, sier at han er urolig over planen, som ifølge ham vil true Syrias suverenitet og integritet.

Gheit frykter også at et tyrkisk angrep mot den kurdiske militsen i området vil føre til at den ytterliggående islamistgruppa IS gjenoppstår og på nytt får et fotfeste i det nordlige Syria.

Iran holder militærøvelse nær grensa til Tyrkia

Iranske spesialstyrker har innledet en militærøvelse nær grensa til Tyrkia, melder flere iranske medier.

Ifølge nyhetsbyrået ISNA blir øvelsen holdt i Qushchi-området, som ligger under 100 kilometer fra grensa til Tyrkia. Det er ikke kjent hvor mange soldater som deltar på øvelsen, som ikke var varslet.

Øvelsen ledes av den iranske hærsjefen, generalmajor Abdolrahim Mousavi, ifølge statlig iransk TV.

Iran, som sammen med Russland er president Bashar al-Assads fremste allierte, har selv militære styrker i Syria.

Landets utenriksminister Javad Zarif har protestert mot Tyrkias plan, men Iran har neppe noe imot at den kurdiske militsen i Nord-Syria blir vingestekket.

Russland advarer USA mot farlig spill i Syria

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener USA fører en vinglete politikk i Syria og advarer amerikanerne mot å spille et farlig spill.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: AP/NTB scanpix
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: AP/NTB scanpix

De første amerikanske soldatene forlot likevel Nord-Syria mandag, og det er høyst uklart om og når de resterende vil følge etter.

– USAs opptreden i Syria er full av motsetninger og viser hvordan våre amerikanske kollegaer er ute av stand til å inngå avtaler, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som onsdag var på besøk i Kasakhstans hovedstad Nur-Sultan.

– Amerikanerne har brutt løftene sine mange ganger, fortsetter Lavrov, som hevder at USA forsøker å etablere kurdiske kvasi-stater nord i Syria, noe de arabiske stammene som lever i området er sterkt imot.

– Dette er et svært farlig spill, sier Lavrov.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:26 – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på reell handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Trippel norsk i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted falt stygt i Wengen11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Nesten ingen snakker om hvitheten i dette landet20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgforsker om mulig Frp-exit: – De spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise
Siste nytt
14:26Verden– Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på reell handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportTrippel norsk i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted falt stygt i Wengen11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerNesten ingen snakker om hvitheten i dette landet20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgforsker om mulig Frp-exit: – De spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise
Populært