NATO-landet Tyrkia varsler krig på syrisk jord:

Derfor vil Erdogan knuse PKK: – Den største nasjonale trusselen i Tyrkias historie

Video: Tyrkisk angrep er i gang, melder Erdogan.

– Det eksisterer en dyptgående frykt for at PKK skal vinne internasjonal anerkjennelse om å få tilgang til landområder i Syria og på lang sikt i Tyrkia, sier Siri Neset.

Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) viser til at Tyrkias mektige president Recep Tayyip Erdogan lenge har ønsket en buffersone på 30 kilometer inne på syrisk territorium. Nå kan dette målet være innen rekkevidde.

– Det har vært et hovedmål for Tyrkia. Trusselen ved å ha PKK og YPG rett på grensen blir av sikkerhetsmiljøet i Ankara ansett som den største nasjonale trusselen i Tyrkias historie, sier Siri Neset til ABC Nyheter.

Siste: Erdogan: Angrepet i Syria har startet

– Iboende frykt for et splittet Tyrkia

PKK og YPG har styrket seg med treningen og krigføringen mot IS. Tyrkiske myndigheter kan derfor finne det opportunt å svekke kurdene militært nå.

Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt (CMI). Foto: CMI
Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt (CMI). Foto: CMI

– PKK har alltid vært ansett som en farlig trussel på mange nivå, som terroroperasjoner inne i Tyrkia. PKK representerer også en iboende frykt for et splittet Tyrkia, og det eksisterer en dyptgående frykt for at PKK skal vinne internasjonal anerkjennelse om å få tilgang til landområder i Syria og på lang sikt i Tyrkia. Kurderne ønsker selvstyre i et sammenhengende landområde fra Irak til Nord-Syria, påpeker CMI-forskeren.

Les også: – Trump skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti

Tyrkia er «snart klar» til å krysse den syriske grensen

Tyrkia har de siste dagene varslet en større militæroperasjon mot de kurdisk-kontrollerte områdene i Nord-Syria.

Onsdag formiddag kommer det meldinger om at Tyrkia har sendt flere forsterkninger til den syriske grensen. Det er også ubekreftede meldinger om at tyrkisk militære skal ha rykket inn på syrisk territorium.

Fakta om sentrale aktører i krigen i Syria

Syrias regjering

Regimet til president Bashar al-Assad kontrollerer nå mesteparten av Syrias tett befolkede områder, deriblant hovedstaden Damaskus, storbyen Aleppo og hele kystregionen. Med støtte fra Russland har de også gjenerobret opprørsbastionen Øst-Ghouta utenfor Damaskus.

Kurderne

Kurderne kontrollerer mesteparten av regionen langs den tyrkiske grensen. Partiet for demokratisk union (PYD) og dets militære fløy YPG-militsen har med amerikansk støtte vært den mest effektive styrken i kampen mot IS. PYD er imidlertid stort sett utestengt fra politiske forhandlinger som følge av partiets bånd til PKK-geriljaen, s om er forbudt i Tyrkia

Russland

Russerne har vært regimets viktigste støttespiller siden september 2015 og har sørget for Assads militære comeback. Russiske fly har angrepet både IS og en rekke andre opprørsgrupper. Russland har også forsøkt å ta rollen som fredsmegler.

Tyrkia

Tyrkerne har vært en viktig støttespiller for den syriske opposisjonen, men er mer opptatt av å slå ned kurderne i Nord-Syria enn å bli kvitt Assad. Tyrkia har beholdt de nære båndene til opprørere i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Opprørere

Opprørerne har nå kun kontroll over Idlib-provinsen, der islamistiske styrker, deriblant al-Qaida-tilhengere, har mest innflytelse. De kontrollerer også et lite område ved grensen mot Jordan. Opprørerne har i stor grad mistet støtten fra vestlige land og er svært avhengige av Tyrkia i Nord-Syria.

IS

Den ytterliggående jihadistgruppa, som har sitt opphav i Irak og som har tiltrukket seg mange fremmedkrigere fra Vesten, er nærmest knust. De kontrollerer nå bare mindre områder ved grensen til Irak, samt enkelte små områder i sørvest. USA har advart om at gruppa kan bygge seg opp igjen.

USA

USA leder den internasjonale koalisjonen som har drevet luftkrig mot IS, og støtter samtidig de kurdiskkontrollerte områdene nordøst i Syria, noe som har brakt amerikanerne på kollisjonskurs med NATO-allierte Tyrkia. USA anses å ha liten innflytelse utenfor de kurdiske områdene.

Iran

Sjiastyrte Iran er en av Assads mest lojale støttespiller. Helt fra begynnelsen av krigen er det blitt meldt at iranere kjemper side om side med syriske regjeringssoldater. Iran finansierer den libanesiske Hizbollah-militsen, som også kjemper på regimets side.
(Kilde: DPA)

– Det tyrkiske militæret vil sammen med Den frie syriske hær krysse den tyrkisk-syriske grensen innen kort tid, skriver Fahrettin Altun, kommunikasjonssjef for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, på Twitter like etter midnatt norsk tid.

Tyrkia gir nå den kurdiske YPG-militsen to valg.

– De kan enten desertere, ellers vil vi være nødt til å hindre dem i å stå i veien for vår innsats mot IS, skriver Altun.

– Mye vil skje de neste fire-fem dagene

Presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, er på krigsstien. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix
Presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, er på krigsstien. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix

Tyrkia-ekspert Siri Neset mener bildet av situasjonen fortsatt er veldig uavklart, både av hensyn til de prosessene som foregår i USA, og hvordan Erdogan vil reagere på signaler fra USA og andre aktører i Syria.

– Nå må vi først og fremst følge med på det som skjer på bakken, på troppeforflytninger og hvordan Tyrkia klargjør seg for å gå til det steget å invadere Syria. Jeg tror mye vil skje de neste fire-fem dagene. Nå tror jeg det er lurt å ta en dyp pust og avvente hva som skjer først og fremst i USA og Ankaras reaksjoner. Vi har tidligere sett at Trumps beslutning om å trekke seg ut av Syria er blitt stoppet av Pentagon og Kongressen, påpeker hun.

Må ha tilgang på luftrom

Tyrkia er også mest sannsynlig avhengig av tilgang på luftrommet, noe som USA kan gi dem. Det er foreløpig ikke kommet meldinger om at det tyrkiske flyvåpenet har fått slike fullmakter til operere fritt over syrisk territorium.

– Uten tilgang på luftrom, har jeg fått opplyst av mine kontakter, at kun en begrenset, innledende operasjon er sannsynlig. Det har så langt ikke kommet noen offisielle reaksjoner fra Russland. Det er også et spørsmål om hvor langt, dypt og bredt tyrkerne får lov til å operere inne på syrisk territorium, sier Neset.

En tyrkisk stridsvogn på vei mot den tyrkisk-syriske grensen 8. oktober. (Photo by BULENT KILIC / AFP) Foto: Bulent Kilic / AFP
En tyrkisk stridsvogn på vei mot den tyrkisk-syriske grensen 8. oktober. (Photo by BULENT KILIC / AFP) Foto: Bulent Kilic / AFP

– Tyrkia risikerer å bli fanget i Syria

Hun mener det også blir interessant å se hvor stor militær kapasitet Tyrkia har til en langvarig operasjon i Syria.

– Sett fra Tyrkias ståsted kan de risikere å bli fanget i Syria. Tyrkia er også redd for å bli dypere involvert i Syria, og er allerede inne med soldater i Afrin og Idlib og mot grensen til Nord-Irak. Spørsmålet er om de har en strategi om å trekke seg ut, og hvordan de har tenkt å gjennomføre kontroll med en eventuell sikkerhetssone, analyserer Tyrkia-kjenneren ved Chr. Michelsens Institutt.

– Kan ikke bety annet enn etnisk rensing

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener NATO-landet Tyrkia nå bryter folkerettens forbud mot å true med maktbruk mot andre land.

– Erdogans trussel om å sende millioner av syriske flyktninger fra Tyrkia inn i det syriske området han vil angripe, kan ikke bety annet enn etnisk rensing mot kurderne. I tillegg risikerer vi at mange av de titusener av fanger med IS-tilknytning kan slippes fri, advarer Moxnes.

– Solberg må kalle Tyrkias ambassadør inn på teppet, krever Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
– Solberg må kalle Tyrkias ambassadør inn på teppet, krever Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Nå ber han statsminister Erna Solberg om å reagere.

– Solberg må kalle Tyrkias ambassadør inn på teppet, kreve at Tyrkia trekker tilbake de ulovlige krigstruslene og trekker alle sine styrker og allierte islamistmilitser ut av Syria. Vi har også foreslått stans i all eksport av norsk

Fakta om kurderne i Syria

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

(Kilde: NTB)

krigsmateriell til Tyrkia, så lenge de intervenerer i Syria, sier Rødt-lederen til ABC Nyheter.

Han viser til at kurderne har gjort en enorm innsats med store ofre i kampen mot IS.

– At Norges NATO-allierte skal få bryte folkeretten og knuse denne progressive kraften, uten at det får konsekvenser, vil være en katastrofe, mener Bjørnar Moxnes.

Les også: Kurdere kjempet mot IS - nå blir de angrepet. Unge kurdere vil ha en forklaring

Kurderne mobiliserer langs grensa

Medlemmer av opprørsalliansen SDF under en tidligere operasjon i Syria. Minst 11.000 soldater fra den kurdiske opprørsalliansen har mistet livet i kampene mot IS. Foto: Felipe Dana / AP
Medlemmer av opprørsalliansen SDF under en tidligere operasjon i Syria. Minst 11.000 soldater fra den kurdiske opprørsalliansen har mistet livet i kampene mot IS. Foto: Felipe Dana / AP

Kurdiske myndigheter i Nord-Syria har kunngjort full mobilisering og ber sivile komme til grensa for å forsvare området mot et lenge varslet tyrkisk angrep.

– Vi kunngjør tre dager generell mobilisering i det nordlige og østlige Syria, heter det i en kunngjøring fra den kurdiske administrasjonen i området.

Opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, er i full beredskap langs grensa og kom onsdag med en klar oppfordring til lokalbefolkningen i området.

– Sivile må komme til grensa, gjøre sin moralske plikt og yte motstand, lød den.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu nærmer en kolonne med 100 militære kjøretøy seg Akcakale-distriktet, bare seks kilometer fra den syriske grensebyen Tell Abyad.

Berivan Xhaled, nestlederen i den kurdiske administrasjonen i Ain Issa, forteller at innbyggere i området alt har fulgt oppfordringen og etablert en protestleir 1 kilometer fra grensa for å fungere som menneskelige skjold mot tyrkiske styrker.

– Det er trist at Nord-Syrias befolkning, som sto opp og kjempet mot IS, blir belønnet på denne måten, sier Xhaled.

VIDEO: Kort fortalt: Derfor åpner Trump for tyrkisk invasjon av Syria

– Tyrkia vil ikke ha sin største fiende opp mot egen grense

Forsker Siri Neset mener den pågående konflikten mellom tyrkerne og kurderne må sees i et større historisk perspektiv for å forstå hvilke mekanismer som er i sving, og hvorfor intensiteten er så sterk på begge sider av frontlinjen.

– Oppløsningen av det ottomanske riket, tyrkisk samling og republikkens opprettelse, Atatürks formaning om å holde landet samlet, er det historiske bakteppet og det tyrkiske perspektivet som denne konflikten må sees i lys av. Derfor oppleves det veldig truende dersom PKK og YPG får etablere seg med landområder nær Tyrkia, hvor de frykter at PKK vil planlegge, trene og regjere. Tyrkia vil ikke ha sin største fiende opp mot sin egen grense, påpeker Neset.

Knyttes tettere til Russland?

Russlands president Vladimir Putin under et tidligere møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani i Ankara. Foto: AP/NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin under et tidligere møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani i Ankara. Foto: AP/NTB scanpix

Hun tror imidlertid ikke at tyrkerne har undervurdert kurderne som militær motstander, men er villige til å ta risikoen ved å gå til krig på fremmed jord.

– For Ankara er dette først og fremst basert på en trusselvurdering. En sideeffekt vil være økt popularitet for Erdogan dersom operasjonen går bra, mener Neset.

Hun tror derimot at påstandene om at Tyrkia vil vende seg mer mot Russland, er litt overdrevet, og at mange faktorer indikerer at dette først og fremst er et strategisk partnerskap, mer enn en varig og sterk allianse.

– Det er basert på personlig dynamikk mellom Putin og Erdogan heller enn institusjonell forankring. Økonomi er veldig viktig for Tyrkia, og EU er i dag landets største handelspartner. Tyrkia har dessuten dobbelt så stor handel med USA sammenlignet med Russland. Det sier litt om hvor bindingene ligger.

– I Middelhavet, Svartehavet og i Syria har Tyrkia og Russland motstridende interesser. Forholdet mellom de to landene har historisk sett vært preget av konflikt og konkurranse, sier Tyrkia-ekspert Siri Neset til ABC Nyheter.

VIDEO: USA gir Tyrkia grønt lys: – Vi forbereder oss på det verste

Den arabiske liga advarer Tyrkia

De arabiske liga advarer Tyrkia mot å sende styrker inn i Nord-Syria og sier at det vil være en åpenbar krenkelse av syrisk suverenitet.

Generalsekretæren i Den arabiske liga, Ahmed Aboul Gheit, sier at han er urolig over planen, som ifølge ham vil true Syrias suverenitet og integritet.

Gheit frykter også at et tyrkisk angrep mot den kurdiske militsen i området vil føre til at den ytterliggående islamistgruppa IS gjenoppstår og på nytt får et fotfeste i det nordlige Syria.

Iran holder militærøvelse nær grensa til Tyrkia

Iranske spesialstyrker har innledet en militærøvelse nær grensa til Tyrkia, melder flere iranske medier.

Ifølge nyhetsbyrået ISNA blir øvelsen holdt i Qushchi-området, som ligger under 100 kilometer fra grensa til Tyrkia. Det er ikke kjent hvor mange soldater som deltar på øvelsen, som ikke var varslet.

Øvelsen ledes av den iranske hærsjefen, generalmajor Abdolrahim Mousavi, ifølge statlig iransk TV.

Iran, som sammen med Russland er president Bashar al-Assads fremste allierte, har selv militære styrker i Syria.

Landets utenriksminister Javad Zarif har protestert mot Tyrkias plan, men Iran har neppe noe imot at den kurdiske militsen i Nord-Syria blir vingestekket.

Russland advarer USA mot farlig spill i Syria

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener USA fører en vinglete politikk i Syria og advarer amerikanerne mot å spille et farlig spill.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: AP/NTB scanpix
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: AP/NTB scanpix

De første amerikanske soldatene forlot likevel Nord-Syria mandag, og det er høyst uklart om og når de resterende vil følge etter.

– USAs opptreden i Syria er full av motsetninger og viser hvordan våre amerikanske kollegaer er ute av stand til å inngå avtaler, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som onsdag var på besøk i Kasakhstans hovedstad Nur-Sultan.

– Amerikanerne har brutt løftene sine mange ganger, fortsetter Lavrov, som hevder at USA forsøker å etablere kurdiske kvasi-stater nord i Syria, noe de arabiske stammene som lever i området er sterkt imot.

– Dette er et svært farlig spill, sier Lavrov.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:19 Lange køer over fjellet i Sør-Norge – flere stengte veier01:08 75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00 Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28 Slutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12 Skarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37 Farmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt23:22 Verdens våpensalg fortsetter å øke22:07 Verdens våpensalg fortsetter å øke21:52 Kristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32 NISO-heder til Johaug og Warholm21:19 SV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02 Kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59 Biler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15 Uvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03 Drapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47 Fotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25 Havarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20 Macrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46 19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27 Rundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18 Hegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15 Rapperen Juice Wrld (21) er død17:10 Olsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37 Mann fant slange i eske med underbukser16:15 Skyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28 Maren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11 Viking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10 Mulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00 Bjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51 Babcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50 Over 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46 Arrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09 Riiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06 Engerdal-ordfører (51) død13:59 Norge med viktig VM-seier13:27 Russisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02 Trygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56 Sea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39 Veien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07 Brasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59 172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44 Arbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23 Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21 Johaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19 Klart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15 Et halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04 Norske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46 Magnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36 Helleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26 Mann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00 Pelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56 To personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:34 Titall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29 Serbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25 Mann (45): – Jeg føler så mye skam08:01 Rouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36 Malta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31 Hergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23 Minst 43 døde i brann i India06:20 Biler brant i Oslo06:18 Enebolig brant i Sykkylven06:00 Sjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58 Dette skjer i dag05:49 Dette skjedde i natt05:04 Israel besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12 Zuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04 Ansatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35 Nord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02 Utvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52 To regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36 Ousland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28 Ukraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56 Anthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23 Fylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57 Fall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54 Tåregass mot demonstranter i Paris22:20 Støre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38 Pallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24 Sundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57 Carlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24 Solskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56 Nedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59 Haaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47 SOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46 Brødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37 Kvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58 Liverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44 Grete Roede er død17:31 Stjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29 Nedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17 Mistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47 Gravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38 Fem ambulansefly satt på bakken16:11 Lillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53 Israel: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49 Droneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11 Putin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02 Riiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40 Miljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte
Siste nytt
01:19NorgeLange køer over fjellet i Sør-Norge – flere stengte veier01:08Norge75-årig kvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss01:00NorgeRiksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig00:28VerdenSlutt på egne innganger for kvinner og menn på restauranter i Saudi-Arabia00:12SportSkarpnord mistet europatourtittelen på målstreken23:37KulturFarmen-vinner Erik Rotihaug: – Mentalt og fysisk utslitt23:22VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke22:07VerdenVerdens våpensalg fortsetter å øke21:52SportKristoffersen og Nestvold-Haugen på pallen i Beaver Creek21:32SportNISO-heder til Johaug og Warholm21:19PolitikkSV vil ha statsministeren inn på teppet i ambulanseflysaken21:02NorgeKvinne omkom etter påkjørsel i Hønefoss20:59NorgeBiler i skiløype i Holmestrand: – Gjentakende problem, ifølge politiet20:15NorgeUvær stenger fjelloverganger i hele Sør-Norge: To timers ventetid20:03VerdenDrapet på Wilma (17): Politiet har pågrepet kjærestens far18:47NorgeFotgjenger alvorlig skadd i påkjørsel i Oslo18:25NorgeHavarikommisjonen undersøker ulykke i Rana18:20PolitikkMacrons regjering åpner for å utsette omstridt pensjonsreform17:46Sport19 år gamle Markeng overrasket med femteplass: – Må oppjustere målene for sesongen17:27VerdenRundt 200 syrere får forlate al-Hol17:18SportHegerberg med hattrick i Lyons storseier17:15KulturRapperen Juice Wrld (21) er død17:10SportOlsbu Røiseland sikret norsk stafettseier16:37NorgeMann fant slange i eske med underbukser16:15VerdenSkyt ikke på pianisten. Vi er alle medskyldige15:28SportMaren Lundby vant igjen - knuste konkurrentene15:11SportViking vant cupfinalen - kaptein Tripic ble helten15:10SportMulig nesebrudd for Løke: – Fantastisk deilig15:00SportBjerkeli Grøvdal tok sølv terrengløp-EM14:51NorgeBabcock beklager – vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst14:50NorgeOver 1.500 møtte opp på minnemarkering i Tromsø14:46VerdenArrangørene mener 800.000 demonstrerte i Hongkong14:09SportRiiber vant igjen - tok sin femte strake kombinert-seier14:06NorgeEngerdal-ordfører (51) død13:59SportNorge med viktig VM-seier13:27SportRussisk storeslem sørget for dobbelt stafettseier i Lillehammer13:02Helse og livsstilTrygve var «han høye» – én dag fikk han nok12:56NorgeSea King-helikopter brukte rotoren for å redde fiskebåt i nød12:39PolitikkVeien videre etter Trump-valget: – Jeg er veldig bekymret12:07SportBrasils miljøminister ber om hjelp for å stanse avskoging11:59Penger172.000 nordmenn regner med å feire jul på kreditt11:44PolitikkArbeiderpartiet og SV krever sletting av klimakvoter11:34NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel i Sandnes11:23SportEnkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp11:21SportJohaug peker på Weng som fast ankerkvinne10:19NorgeKlart for ny behandling av Baneheia-saken i gjenopptakelseskommisjonen10:15VerdenEt halvår med uro i Hongkong: Demonstranter gjør opp status10:04VerdenNorske London-studenter: – Vondt i magen av brexit09:46SportMagnus Carlsen er Norges beste i Fantasy Premier League09:36SportHelleland: – Vi må støtte Russland-utestengelse09:26NorgeMann alvorlig skadd etter bilulykke i Grimstad09:00NorgePelsdyrbonde tror rapport om Mattilsynet kan hive bensin på bålet08:56NorgeTo personer lettere skadd etter å ha blitt reddet fra skjær ved Farsund08:34VerdenTitall pågrepet i Hongkong for besittelse av skytevåpen08:29SportSerbia med klar seier over Sør-Korea - Nederland feilet mot Tyskland08:25PengerMann (45): – Jeg føler så mye skam08:01VerdenRouhani mener statsbudsjettet viser motstand mot sanksjonene07:36VerdenMalta: Statsministerens stabssjef avhørt på nytt etter drap på journalist06:31SportHergeirsson tenker lite OL: – Det smarteste er å snakke om neste kamp06:23VerdenMinst 43 døde i brann i India06:20NorgeBiler brant i Oslo06:18NorgeEnebolig brant i Sykkylven06:00SportSjefen antyder tidlig juleferie for ryggplaget Sundby05:58NorgeDette skjer i dag05:49NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenIsrael besvarte raketter med bomber mot Gaza04:12SportZuccarello scoret, men Wild tapte likevel for Hurricanes04:04NorgeAnsatte mener Avinor-kutt svekker sikkerheten03:35VerdenNord-Korea sier de har gjennomført en «veldig viktig test»03:02NorgeUtvidet jakt skal hindre spredning av skrantesyke02:52VerdenTo regnskogsforkjempere drept i Brasil01:36NorgeOusland: – Den vanskeligste turen jeg har gjort01:28VerdenUkraina og IMF enige om nye milliarder i bistand00:56SportAnthony Joshua tok tilbake tungvektstitlene etter seier over Andy Ruiz jr.00:23NorgeFylkesordfører krever at regjeringen tar grep i luftambulansesaken22:57SportFall spolerte karrierebeste for Lie i Lake Louise22:54VerdenTåregass mot demonstranter i Paris22:20PolitikkStøre: – Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen21:38SportPallen glapp for Sejersted, Feuz-knockout i USA21:24SportSundby vet hva som feiler ham: – Full krise hvis jeg ikke får orden på det20:57SportCarlsen reddet remis mot Aronian: – Et fryktelig parti20:24SportSolskjær-bragd da Manchester United slo byrival City på bortebane19:56SportNedtur for Nordlie i LSK-comebacket – tapte borte mot gamleklubben Start18:59SportHaaland scoret igjen i Salzburg-storseier18:47VerdenSOHR: 20 sivile drept i luftangrep i Syria18:46SportBrødrene Bø sikret norsk seier på stafetten i Östersund18:37NorgeKvinne alvorlig skadd i påkjørsel i gangfelt: Sjåfør stakk fra stedet17:58SportLiverpools elleville rekke uten tap fortsetter – knuste Bournemouth 3-017:44NorgeGrete Roede er død17:31SportStjerneforfall i Lillehammer-stafettene17:29SportNedtur for hopperne i Russland – beste norske på 12.-plass17:17PolitikkMistanke om russisk innblanding i valgkampen i Storbritannia16:47NorgeGravemaskin påkjørt av godstog i Nordland – en person omkom16:38NorgeFem ambulansefly satt på bakken16:11SportLillehammer-dødaren Bolsjunov risikerer å bli utestengt15:53VerdenIsrael: Vi vil bombe Iran for å hindre planer om atomvåpen om nødvendig15:49VerdenDroneangrep mot hjemmet til mektig irakisk sjialeder15:11VerdenPutin diskuterte båndet til Hviterussland – demonstranter viste avsky15:02SportRiiber med enkel kombinert-seier på Lillehammer14:40PolitikkMiljøkamp, mangfold og reformer preget Grandes tale på Venstres landsstyremøte
Populært