NATO-landet Tyrkia varsler krig på syrisk jord:

Derfor vil Erdogan knuse PKK: – Den største nasjonale trusselen i Tyrkias historie

Video: Tyrkisk angrep er i gang, melder Erdogan.

– Det eksisterer en dyptgående frykt for at PKK skal vinne internasjonal anerkjennelse om å få tilgang til landområder i Syria og på lang sikt i Tyrkia, sier Siri Neset.

Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) viser til at Tyrkias mektige president Recep Tayyip Erdogan lenge har ønsket en buffersone på 30 kilometer inne på syrisk territorium. Nå kan dette målet være innen rekkevidde.

– Det har vært et hovedmål for Tyrkia. Trusselen ved å ha PKK og YPG rett på grensen blir av sikkerhetsmiljøet i Ankara ansett som den største nasjonale trusselen i Tyrkias historie, sier Siri Neset til ABC Nyheter.

Siste: Erdogan: Angrepet i Syria har startet

– Iboende frykt for et splittet Tyrkia

PKK og YPG har styrket seg med treningen og krigføringen mot IS. Tyrkiske myndigheter kan derfor finne det opportunt å svekke kurdene militært nå.

Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt (CMI). Foto: CMI
Forsker og Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Christian Michelsens Insitutt (CMI). Foto: CMI

– PKK har alltid vært ansett som en farlig trussel på mange nivå, som terroroperasjoner inne i Tyrkia. PKK representerer også en iboende frykt for et splittet Tyrkia, og det eksisterer en dyptgående frykt for at PKK skal vinne internasjonal anerkjennelse om å få tilgang til landområder i Syria og på lang sikt i Tyrkia. Kurderne ønsker selvstyre i et sammenhengende landområde fra Irak til Nord-Syria, påpeker CMI-forskeren.

Les også: – Trump skjærer ned på USAs rolle som verdenspoliti

Tyrkia er «snart klar» til å krysse den syriske grensen

Tyrkia har de siste dagene varslet en større militæroperasjon mot de kurdisk-kontrollerte områdene i Nord-Syria.

Onsdag formiddag kommer det meldinger om at Tyrkia har sendt flere forsterkninger til den syriske grensen. Det er også ubekreftede meldinger om at tyrkisk militære skal ha rykket inn på syrisk territorium.

Fakta om sentrale aktører i krigen i Syria

Syrias regjering

Regimet til president Bashar al-Assad kontrollerer nå mesteparten av Syrias tett befolkede områder, deriblant hovedstaden Damaskus, storbyen Aleppo og hele kystregionen. Med støtte fra Russland har de også gjenerobret opprørsbastionen Øst-Ghouta utenfor Damaskus.

Kurderne

Kurderne kontrollerer mesteparten av regionen langs den tyrkiske grensen. Partiet for demokratisk union (PYD) og dets militære fløy YPG-militsen har med amerikansk støtte vært den mest effektive styrken i kampen mot IS. PYD er imidlertid stort sett utestengt fra politiske forhandlinger som følge av partiets bånd til PKK-geriljaen, s om er forbudt i Tyrkia

Russland

Russerne har vært regimets viktigste støttespiller siden september 2015 og har sørget for Assads militære comeback. Russiske fly har angrepet både IS og en rekke andre opprørsgrupper. Russland har også forsøkt å ta rollen som fredsmegler.

Tyrkia

Tyrkerne har vært en viktig støttespiller for den syriske opposisjonen, men er mer opptatt av å slå ned kurderne i Nord-Syria enn å bli kvitt Assad. Tyrkia har beholdt de nære båndene til opprørere i Idlib-provinsen nordvest i Syria.

Opprørere

Opprørerne har nå kun kontroll over Idlib-provinsen, der islamistiske styrker, deriblant al-Qaida-tilhengere, har mest innflytelse. De kontrollerer også et lite område ved grensen mot Jordan. Opprørerne har i stor grad mistet støtten fra vestlige land og er svært avhengige av Tyrkia i Nord-Syria.

IS

Den ytterliggående jihadistgruppa, som har sitt opphav i Irak og som har tiltrukket seg mange fremmedkrigere fra Vesten, er nærmest knust. De kontrollerer nå bare mindre områder ved grensen til Irak, samt enkelte små områder i sørvest. USA har advart om at gruppa kan bygge seg opp igjen.

USA

USA leder den internasjonale koalisjonen som har drevet luftkrig mot IS, og støtter samtidig de kurdiskkontrollerte områdene nordøst i Syria, noe som har brakt amerikanerne på kollisjonskurs med NATO-allierte Tyrkia. USA anses å ha liten innflytelse utenfor de kurdiske områdene.

Iran

Sjiastyrte Iran er en av Assads mest lojale støttespiller. Helt fra begynnelsen av krigen er det blitt meldt at iranere kjemper side om side med syriske regjeringssoldater. Iran finansierer den libanesiske Hizbollah-militsen, som også kjemper på regimets side.
(Kilde: DPA)

– Det tyrkiske militæret vil sammen med Den frie syriske hær krysse den tyrkisk-syriske grensen innen kort tid, skriver Fahrettin Altun, kommunikasjonssjef for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, på Twitter like etter midnatt norsk tid.

Tyrkia gir nå den kurdiske YPG-militsen to valg.

– De kan enten desertere, ellers vil vi være nødt til å hindre dem i å stå i veien for vår innsats mot IS, skriver Altun.

– Mye vil skje de neste fire-fem dagene

Presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, er på krigsstien. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix
Presidenten i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, er på krigsstien. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix

Tyrkia-ekspert Siri Neset mener bildet av situasjonen fortsatt er veldig uavklart, både av hensyn til de prosessene som foregår i USA, og hvordan Erdogan vil reagere på signaler fra USA og andre aktører i Syria.

– Nå må vi først og fremst følge med på det som skjer på bakken, på troppeforflytninger og hvordan Tyrkia klargjør seg for å gå til det steget å invadere Syria. Jeg tror mye vil skje de neste fire-fem dagene. Nå tror jeg det er lurt å ta en dyp pust og avvente hva som skjer først og fremst i USA og Ankaras reaksjoner. Vi har tidligere sett at Trumps beslutning om å trekke seg ut av Syria er blitt stoppet av Pentagon og Kongressen, påpeker hun.

Må ha tilgang på luftrom

Tyrkia er også mest sannsynlig avhengig av tilgang på luftrommet, noe som USA kan gi dem. Det er foreløpig ikke kommet meldinger om at det tyrkiske flyvåpenet har fått slike fullmakter til operere fritt over syrisk territorium.

– Uten tilgang på luftrom, har jeg fått opplyst av mine kontakter, at kun en begrenset, innledende operasjon er sannsynlig. Det har så langt ikke kommet noen offisielle reaksjoner fra Russland. Det er også et spørsmål om hvor langt, dypt og bredt tyrkerne får lov til å operere inne på syrisk territorium, sier Neset.

En tyrkisk stridsvogn på vei mot den tyrkisk-syriske grensen 8. oktober. (Photo by BULENT KILIC / AFP) Foto: Bulent Kilic / AFP
En tyrkisk stridsvogn på vei mot den tyrkisk-syriske grensen 8. oktober. (Photo by BULENT KILIC / AFP) Foto: Bulent Kilic / AFP

– Tyrkia risikerer å bli fanget i Syria

Hun mener det også blir interessant å se hvor stor militær kapasitet Tyrkia har til en langvarig operasjon i Syria.

– Sett fra Tyrkias ståsted kan de risikere å bli fanget i Syria. Tyrkia er også redd for å bli dypere involvert i Syria, og er allerede inne med soldater i Afrin og Idlib og mot grensen til Nord-Irak. Spørsmålet er om de har en strategi om å trekke seg ut, og hvordan de har tenkt å gjennomføre kontroll med en eventuell sikkerhetssone, analyserer Tyrkia-kjenneren ved Chr. Michelsens Institutt.

– Kan ikke bety annet enn etnisk rensing

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener NATO-landet Tyrkia nå bryter folkerettens forbud mot å true med maktbruk mot andre land.

– Erdogans trussel om å sende millioner av syriske flyktninger fra Tyrkia inn i det syriske området han vil angripe, kan ikke bety annet enn etnisk rensing mot kurderne. I tillegg risikerer vi at mange av de titusener av fanger med IS-tilknytning kan slippes fri, advarer Moxnes.

– Solberg må kalle Tyrkias ambassadør inn på teppet, krever Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
– Solberg må kalle Tyrkias ambassadør inn på teppet, krever Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Nå ber han statsminister Erna Solberg om å reagere.

– Solberg må kalle Tyrkias ambassadør inn på teppet, kreve at Tyrkia trekker tilbake de ulovlige krigstruslene og trekker alle sine styrker og allierte islamistmilitser ut av Syria. Vi har også foreslått stans i all eksport av norsk

Fakta om kurderne i Syria

* I Syria bor det om lag 2 millioner kurdere, de fleste i nordøst mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk union (PYD) og deres YPG-milits har kontrollert de tre enklavene Eufrat, Jazira og Afrin nord i Syria, mot grensa til Tyrkia.

* I mars 2016 proklamerte kurderne Rojava som en autonom, føderal region, noe både myndighetene og opposisjonen i Syria protesterer mot. Det samme gjør USA og Tyrkia.

* Våren 2018 erobret tyrkiske soldater og allierte syriske opprørere byen Afrin fra kurderne.

* YPG har fått amerikansk støtte i kampen mot IS, men president Donald Trump har varslet tilbaketrekning av de 2.000 amerikanske soldatene i området.

* YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia. Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

(Kilde: NTB)

krigsmateriell til Tyrkia, så lenge de intervenerer i Syria, sier Rødt-lederen til ABC Nyheter.

Han viser til at kurderne har gjort en enorm innsats med store ofre i kampen mot IS.

– At Norges NATO-allierte skal få bryte folkeretten og knuse denne progressive kraften, uten at det får konsekvenser, vil være en katastrofe, mener Bjørnar Moxnes.

Les også: Kurdere kjempet mot IS - nå blir de angrepet. Unge kurdere vil ha en forklaring

Kurderne mobiliserer langs grensa

Medlemmer av opprørsalliansen SDF under en tidligere operasjon i Syria. Minst 11.000 soldater fra den kurdiske opprørsalliansen har mistet livet i kampene mot IS. Foto: Felipe Dana / AP
Medlemmer av opprørsalliansen SDF under en tidligere operasjon i Syria. Minst 11.000 soldater fra den kurdiske opprørsalliansen har mistet livet i kampene mot IS. Foto: Felipe Dana / AP

Kurdiske myndigheter i Nord-Syria har kunngjort full mobilisering og ber sivile komme til grensa for å forsvare området mot et lenge varslet tyrkisk angrep.

– Vi kunngjør tre dager generell mobilisering i det nordlige og østlige Syria, heter det i en kunngjøring fra den kurdiske administrasjonen i området.

Opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, er i full beredskap langs grensa og kom onsdag med en klar oppfordring til lokalbefolkningen i området.

– Sivile må komme til grensa, gjøre sin moralske plikt og yte motstand, lød den.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu nærmer en kolonne med 100 militære kjøretøy seg Akcakale-distriktet, bare seks kilometer fra den syriske grensebyen Tell Abyad.

Berivan Xhaled, nestlederen i den kurdiske administrasjonen i Ain Issa, forteller at innbyggere i området alt har fulgt oppfordringen og etablert en protestleir 1 kilometer fra grensa for å fungere som menneskelige skjold mot tyrkiske styrker.

– Det er trist at Nord-Syrias befolkning, som sto opp og kjempet mot IS, blir belønnet på denne måten, sier Xhaled.

VIDEO: Kort fortalt: Derfor åpner Trump for tyrkisk invasjon av Syria

– Tyrkia vil ikke ha sin største fiende opp mot egen grense

Forsker Siri Neset mener den pågående konflikten mellom tyrkerne og kurderne må sees i et større historisk perspektiv for å forstå hvilke mekanismer som er i sving, og hvorfor intensiteten er så sterk på begge sider av frontlinjen.

– Oppløsningen av det ottomanske riket, tyrkisk samling og republikkens opprettelse, Atatürks formaning om å holde landet samlet, er det historiske bakteppet og det tyrkiske perspektivet som denne konflikten må sees i lys av. Derfor oppleves det veldig truende dersom PKK og YPG får etablere seg med landområder nær Tyrkia, hvor de frykter at PKK vil planlegge, trene og regjere. Tyrkia vil ikke ha sin største fiende opp mot sin egen grense, påpeker Neset.

Knyttes tettere til Russland?

Russlands president Vladimir Putin under et tidligere møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani i Ankara. Foto: AP/NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin under et tidligere møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani i Ankara. Foto: AP/NTB scanpix

Hun tror imidlertid ikke at tyrkerne har undervurdert kurderne som militær motstander, men er villige til å ta risikoen ved å gå til krig på fremmed jord.

– For Ankara er dette først og fremst basert på en trusselvurdering. En sideeffekt vil være økt popularitet for Erdogan dersom operasjonen går bra, mener Neset.

Hun tror derimot at påstandene om at Tyrkia vil vende seg mer mot Russland, er litt overdrevet, og at mange faktorer indikerer at dette først og fremst er et strategisk partnerskap, mer enn en varig og sterk allianse.

– Det er basert på personlig dynamikk mellom Putin og Erdogan heller enn institusjonell forankring. Økonomi er veldig viktig for Tyrkia, og EU er i dag landets største handelspartner. Tyrkia har dessuten dobbelt så stor handel med USA sammenlignet med Russland. Det sier litt om hvor bindingene ligger.

– I Middelhavet, Svartehavet og i Syria har Tyrkia og Russland motstridende interesser. Forholdet mellom de to landene har historisk sett vært preget av konflikt og konkurranse, sier Tyrkia-ekspert Siri Neset til ABC Nyheter.

VIDEO: USA gir Tyrkia grønt lys: – Vi forbereder oss på det verste

Den arabiske liga advarer Tyrkia

De arabiske liga advarer Tyrkia mot å sende styrker inn i Nord-Syria og sier at det vil være en åpenbar krenkelse av syrisk suverenitet.

Generalsekretæren i Den arabiske liga, Ahmed Aboul Gheit, sier at han er urolig over planen, som ifølge ham vil true Syrias suverenitet og integritet.

Gheit frykter også at et tyrkisk angrep mot den kurdiske militsen i området vil føre til at den ytterliggående islamistgruppa IS gjenoppstår og på nytt får et fotfeste i det nordlige Syria.

Iran holder militærøvelse nær grensa til Tyrkia

Iranske spesialstyrker har innledet en militærøvelse nær grensa til Tyrkia, melder flere iranske medier.

Ifølge nyhetsbyrået ISNA blir øvelsen holdt i Qushchi-området, som ligger under 100 kilometer fra grensa til Tyrkia. Det er ikke kjent hvor mange soldater som deltar på øvelsen, som ikke var varslet.

Øvelsen ledes av den iranske hærsjefen, generalmajor Abdolrahim Mousavi, ifølge statlig iransk TV.

Iran, som sammen med Russland er president Bashar al-Assads fremste allierte, har selv militære styrker i Syria.

Landets utenriksminister Javad Zarif har protestert mot Tyrkias plan, men Iran har neppe noe imot at den kurdiske militsen i Nord-Syria blir vingestekket.

Russland advarer USA mot farlig spill i Syria

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mener USA fører en vinglete politikk i Syria og advarer amerikanerne mot å spille et farlig spill.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: AP/NTB scanpix
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: AP/NTB scanpix

De første amerikanske soldatene forlot likevel Nord-Syria mandag, og det er høyst uklart om og når de resterende vil følge etter.

– USAs opptreden i Syria er full av motsetninger og viser hvordan våre amerikanske kollegaer er ute av stand til å inngå avtaler, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som onsdag var på besøk i Kasakhstans hovedstad Nur-Sultan.

– Amerikanerne har brutt løftene sine mange ganger, fortsetter Lavrov, som hevder at USA forsøker å etablere kurdiske kvasi-stater nord i Syria, noe de arabiske stammene som lever i området er sterkt imot.

– Dette er et svært farlig spill, sier Lavrov.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Etterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Melkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45 – Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister
Siste nytt
00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgeEtterlyst vitne etter dødsulykke i Nannestad har meldt seg02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU vil prioritere norske kabler: – Vi har ikke mer kraft å selge20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivMelkekuttet: Denne familien får kjempesmell18:45Norge– Etter 300 likes kjenner selskapene deg like godt som kjæresten din18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister
Populært