Pence på besøk nær grensen til Nord-Korea

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs visepresident Mike Pence slo fast at tiden for "strategisk tålmodighet" overfor Nord-Korea er forbi da han besøkte grensen til det lukkede landet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pence ble mandag fløyet med helikopter inn til den USA-ledede FN-basen Camp Bonifas like ved den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea.

– Vi ønsker sikkerhet gjennom fredelige midler, gjennom forhandlinger. Men alle muligheter ligger på bordet, sa Pence. Han gjentok at president Donald Trump håper at Kina vil bruke sin posisjon til å få Nord-Korea til stanse atomprogrammet sitt.

–Beskjeden fra USAs befolkning er at vi søker fred, men USA har alltid søkt fred gjennom styrke, sa visepresidenten.

Les også: USA framskynder utplassering av rakettskjold i Sør-Korea

Pence kaller Nord-Koreas rakettest en provokasjon

– Tålmodigheten er over

en siste tiden har spenningen mellom USA og Nord-Korea økt som følge av Nord-Koreas testoppskytinger av raketter, senest gjennom et mislykket forsøk i helgen.

– Tiden for strategisk tålmodighet er over. President Trump har gjort det klart at tålmodigheten til USA og våre allierte i denne regionen har rent ut, og vi ønsker å se forandring. Vi vil at Nord-Korea skal avbryte den uforsvarlige utviklingen av atomvåpen. Den gjentatte testingen av missiler er også uakseptabel, sa Pence.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nord-Korea skjerper tonen mot USA

Nord-Korea ruster til krig:

Besøket i Sør-Korea er del av en ti dager lang reise i Asia for den amerikanske visepresidenten.

–Jeg er spesielt ydmyk over å være her. Faren min tjenestegjorde i Koreakrigen for USA, og på vei hit så vi noen av områdene hvor faren min kjempet side om side med koreanske styrker for å hjelpe dem til å vinne sin frihet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Asia-forsker: – Faren for krig har ikke vært større siden 1994

– USA vurderer militære tiltak mot Nord-Korea

Framskynder utplassering av rakettskjold

USA og Sør-Korea er enige om å framskynde utplasseringen av det amerikansk rakettskjoldsystemet THAAD, opplyser Sør-Koreas fungerende president Hwang Kyo-ahn.

– Vi er enige om å styrke vår allianse ytterligere, for å møte de trusler som Nord-Korea utgjør. Dette gjør vi ved raskt å utplassere THAAD, sa Hwang Kyo-ahn under en felles pressekonferanse med USAs visepresident Mike Pence mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

THAAD omtales som et rakettskjoldsystem og utplasseringen i Asia har utløst kraftige protester fra Kina, som har varslet mottiltak.

Les også: – En farlig, provoserende handling

Trump: – Om ikke Kina håndterer Nord-Korea gjør vi det

Protester fra Kina og Russland

– Kina vil iverksette de tiltak som er nødvendig for å forsvare våre egne sikkerhetsinteresser. USA og Sør-Korea må ta alle konsekvensene som følger av dette, sa en talsmann for kinesisk UD i forrige måned. Russland har også advart USA mot THAAD-planene.

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii.

I fjor ble USA enige med Sør-Korea om en utplassering der også, og arbeidet med å få systemet operativt vil nå bli framskyndet, ifølge Hwang Kyo-ahn.

Les også: Trump spiller golf mens verden holder pusten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bør unngå

Kina svarte indirekte på den amerikanske visepresidentens uttalelse og advarte mot å nøre opp under den fastlåste konflikten.

– Vi har alltid hevdet at alle parter bør unngå provoserende utspill som gjør situasjonen enda verre, sa Lu Kang, en talsmann for kinesisk UD.

– Alle parter bør gjøre sitt for å bedre den nåværende spente situasjonen og på den måten skape de nødvendige betingelser for å bringe alle tilbake til forhandlingsbordet og løse spørsmålet om den koreanske halvøy på fredelig vis, sa han.

Les også: Beskjed til Nord-Korea?