Asia-forsker: – Faren for krig har ikke vært større siden 1994

<p>USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un.</p>
USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: AP/NTB

Situasjonen mellom Nord-Korea og USA er mer anspent enn på over 20 år. Asia-forsker Stein Tønnesson mener risikoen for en krig er stor, og lørdag holder han pusten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nord-Korea vil fortsette å bygge opp sitt arsenal av atomvåpen, både i kvalitet og kvantitet. Vi er klare til å gå til krig dersom det er det USA vil, sier viseutenriksminister Hang Song-ryol i et intervju med Associated Press i Pyongyang fredag.

Samtidig understreket han at landet gjennomfører en atomtest «når det passer dem».

Tirsdag skrev USAs president, Donald Trump, at Nord-Korea er ute etter bråk.

Samtidig skriver NBC at USA vil gå til angrep om det blir fastslått at Nord-Korea vil gjennomføre en ny atomprøvesprengning, sier kilder i amerikansk etterretning til NBC News.

Situasjonen mellom Nord-Korea og USA har blusset opp frykten for en ny storkrig.

Fredag ettermiddag varsler den nordkoreanske hæren en «nådeløs respons» på enhver amerikansk provokasjon, melder AFP.

Bakgrunn: Nord-Korea: – Vi er klare til å gå til krig

Forsker: – Fare for krig ikke vært større siden 1994

Men hva er egentlig sjansene for at USA eller Nord-Korea går til skrittet å gjennomføre militære angrep? ABC Nyheter har snakket med Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson.

– Er det nå slik at vi er på randen av en krig?

– Ja, jeg frykter det. Faren for en militær krig har ikke vært større enn i 1994, sier Tønnesson til ABC Nyheter.

– I 1994 var det en akutt krise da man hadde oppdaget Nord-Koreas atomprogram. USA gjorde klar til å slå klart militært, men så reiste tidligere president Carter til Pyongyang og forhandlet med Kim Il-sung, bestefaren til den nåværende lederen. De ble enige om en avtale der Nord-Korea skulle stoppe sitt atomprogram. Den avtalen holdt en stund, sier PRIO-forskeren.

Frykter morgendagen

Nordkoreanske myndigheter har varslet at et «stort og viktig» arrangement er nært forestående. Det er ukjent om det er knyttet til 105-årsmarkeringen av den tidligere lederen Kim Il-sung på lørdag.

Amerikanske embetsmenn sier utsagnet peker mot en test som kan komme allerede i helgen. Torsdag meldte overvåkings- og analysegruppen 38 North at Nord-Korea har gjort klart testområdet Punggye-ri til en atomprøvesprengning

Tønnesson frykter at Nord-Korea lørdag, i forbindelse med markeringen, vil gjennomføre en atomspregning som vil provosere amerikanerne.

– Jeg satser på å ta et første lettelsen sukk i morgen hvis det ikke blir noen atomprøvesprenging. Også kommer jeg til å trekke et enda større lettelsens sukk 9. mai når Sør-Korea har hatt sitt presidentvalg, sier Tønnesson.

– Trump har det travelt

9. mai er det presidentvalg i Sør-Korea. Det gjør at Trump har det travelt, ifølge Tønnesson.

– Trump har egentlig bare denne måneden. Denne måneden vet Trump at han har støtte i Sør-Korea. Den sørkoreanske regjeringen ledes av Hwang Kyo-ahn, og han tilhører den konservative fløyen med tette bånd til amerikanerne.

Etter 9. mai er det usikkert om Trump vil få den samme støtten i et eventuelt angrep, forklarer Tønnesson.

USAs utenriksminister Rex Tillerson og den nåværende presidenten i Sør-Korea Hwang Kyo-ahn. Foto: Jeon Heon-kyun / Pool / EPA
USAs utenriksminister Rex Tillerson og den nåværende presidenten i Sør-Korea Hwang Kyo-ahn. Foto: Jeon Heon-kyun / Pool / EPA

– Jeg så i går også en paneldebatt mellom de fem ledende partilederne i Sør-Korea, hvor de svarte på hvordan de ville reagere hvis USA truer med et millitært angrep på Nord-Korea. Tre av dem sa de ville gjøre det de kunne for å overbevise USA om å ikke gjøre det, én sa han ville koordinere sammen med USA og den femte var mer uklar. Det gjør at det er svært sannsynelig at vi får en liberal president som ikke ønsker krig med Nord-Korea. Altså "solskinnspolitikken" med et håp om at Nord-Korea skal reformere seg. Da blir det svært vanskelig for USA å gjennomføre et angrep på Nord-Korea.

Grunnet usikkerheten rundt et amerikansk samarbeid med Sør-Korea etter 9. mai gjør sjansene for krig høyere i dag, forklarer Tønnesson.

– Risikoen for krig vil vesentlig reduseres inn i mai, men den øker sjansene for en krig i mai. Jeg antar at Trumps mål er å kunne vise verden og sin egen befolkning styrke, at han er en tøff forhandler. Når du pisker opp stemningen på denne måten øker det sjansene for at du må gjennomføre det du truer med hvis den andre parten ikke bøyer av, så derfor kan det hende vi får se et amerikansk angrep på Nord-Korea.

– Hadde også skjedd med Clinton

– Hva er det som gjør situasjonen så anspent nå?

– Det første jeg må si er at dette hadde skjedd uansett hvem som hadde blitt president i USA. Hadde Clinton vunnet valget så hadde hun også kjørt hardt mot Nord-Korea, og det forberedte også hennes rådgivere seg på under valgkampen. Det som har drevet frem dette er Nord-Koreas intense program for å overbevise verden for at de har atomvåpen, og derfor kan avskrekke. Det er Kim Jong Uns store prosjekt, å gjøre Nord-Korea til en makt som andre vet er en atommakt og derfor ikke tør å angripe, sier Tønnesson.

Det prosjektet ble kraftig intensivert i fjor gjennom for første gang å gjennomføre to atomsprengninger samme år, og gjennomføre flere raketttester, forklarer forskeren.

Hittil i år har Nord-Korea foretatt seks oppskytninger av raketter.

– Trump gambler

– Det andre faktoren som fører til krisen er Trump. Det ville vært en krise med Clinton også, men Trump har en egen stil. Han kobler dette så tett til sitt press på Kina, sier Tønnesson og viser til Trumps tilbud til Kina.

Denne uken twitret at han lover Kina bedre handelsavtale hvis de hjelper til med Nord-Korea.

– Trump kobler et sikkerhetspolitikkproblem med et handelsproblem, så det er en form for hard forhandling ved hjelp av Twitter. Det han gambler på er at presset med hangarskipet skal lage en krisesituasjon, slik at Kina presser Nord-Korea til å fryse sitt atomprogram eller i hvert fall ikke utfører flere atomprøvesprengninger. Jeg vil tippe på at det nå foregår intense forhandlinger med nordkoreanske utsendinger slik at de får til en avtale lik den i 1994, spår Tønnesson.

– Hva er det som tyder på at vi ikke får se et angrep?

– Den absolutt viktigste faktoren er den store riskoen. Nord-Korea har ingen interesse av å sette igang en krig, det eneste de kan få til er enorme ødeleggelser i krigens åpningsfase. Med en krig vil Nord-Koreas regime falle og det er det siste Kim Jong-un ønsker, sier Tønnesson og fortsetter:

– Nord-Korea går ikke til angrep på eget initiativ, ønsket til landet er avskrekking. Han ønsker at verden uformelt skal godta at Nord-Korea er en atommakt. Risikoen på andre siden er det som har holdt Amerika tilbake i alle år. Nord-Korea har disse enorme mengdene med artilleri i kort avstand fra Seoul (hovedstaden i Sør-Korea journ. anm). I en krig vil Nord-Korea bruke dette artilleriet og få til enorme ødeleggelser.

USAs eneste mulighet til å unngå motangrep ved et eventuelt angrep tror Tønnesson er å ta Pyongyang:

– En mulighet er at de bare ødelegger Pyongyang og at ledelsen drepes gjennom et plutselig angrep og at man da gambler på at den sentraliserte kommandostrukturen i Nord-Korea skal gjøre at det ikke kommer noen motangrep. På lavere nivåer har de ingen autoritet til å ta den type beslutninger og da kollapser Nord-Korea. Da må hærstyrkene til USA rykke inn og overvinne eventuell lokal motstand. Da er det likevel risiko for at det ikke lykkes og at Nord-Korea avfyrer atomvåpen og dessuten setter i gang en voldsom bombing av Seoul og da kan vi snakke om tap av millioner av menneskeliv, sier PRIO-forskeren.

Les også: Amerikansk marinefartøy på vei mot Nord-Korea

SE VIDEO: – USA vurdere millitære tiltak mot Nord-Korea

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Avgjørelse om amerikansk biltoll utsettes trolig08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Kraftig rakettskyting fra Gaza mot Israel06:44 Tønseths offensive beskjed: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Raheem Sterling går glipp av Euro 2020-kvalifiseringen på Wembley04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor
Siste nytt
09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerAvgjørelse om amerikansk biltoll utsettes trolig08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenKraftig rakettskyting fra Gaza mot Israel06:44SportTønseths offensive beskjed: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34NorgeMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43VerdenMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportRaheem Sterling går glipp av Euro 2020-kvalifiseringen på Wembley04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor
Populært