Nord-Korea skjerper tonen mot USA

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea viser fram nye raketter i en storslått militærparade og sier at landet er klar til å svare med et atomangrep hvis USA skulle angripe. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag viste regimet for første gang fram ballistiske missiler som kan skytes opp fra ubåter under landets store militærparade i hovedstaden Pyongyang. Bilder på statlig fjernsyn viser Pukkuksong-2-missiler liggende på lastebiler.

Flere analytikere er imidlertid i tvil om rakettene utgjør en reell trussel eller om de først og fremst fungerer som skremselstaktikk, ifølge CNN.

Landets leder Kim Jong-un var til stede ved paraden, flankert av generaler og politiske ledere. Den er en markering av 105-årsdagen for hans bestefar, landets tidligere leder og grunnlegger Kim Il-sung.

15. april er kjent som «Solens dag» i Den demokratiske folkerepublikken Korea, som det kommunistiske Nord-Korea kaller seg.

Truer med gjengjeldelse

– Dagens parade gir oss muligheten til å demonstrere vår mektige militære evne, lød det over høyttalere i byen, mens tusenvis av soldater marsjerte ledsaget av militærorkester foran et stort applauderende publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en tale før paraden sa generalsekretær Choe Ryong-hae i Nord-Koreas kommunistparti at landet er klar til å reagere på alle slags angrep fra USA, også atomangrep.

Nord-Korea har også tidligere denne uken truet med gjengjeldelse om ikke USA stopper det som omtales som «militært hysteri».

Nord-Korea gjennomførte i perioden fra 2006–2015 tre atomvåpentester. Men i løpet av fjoråret kom det plutselig to tester, noe som skapte stor bekymring i nabolandene Japan og Sør-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Asia-forsker: – Faren for krig har ikke vært større siden 1994

Avskrekking

President Donald Trump har gjentatte ganger sagt at han kommer til å hindre at Nord-Korea utvikler ballistiske raketter som kan utstyres med atomvåpen og nå USA.

Denne uken satte et amerikansk hangarskip og flere marinefartøy kursen mot det isolerte landet. Skipene skulle i utgangspunktet seilt fra Singapore til Australia. At de nå er på vei mot Nord-Korea, tolkes som en avskrekkende manøver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men skipene har igjen utløst kraftige reaksjoner fra regimet i Pyongyang, som anklager USA for å øke risikoen for krig, og som truer amerikanerne med «ubarmhjertig ødeleggelse» etter et eventuelt angrep.

Samtidig har Kinas utenriksminister Wang Yi sagt at en militær konflikt med Nord-Korea kan bryte ut når som helst.

Les også: Rapport: Nord-Korea klar til atomtest

Pence til Asia

Amerikanske tjenestemenn har opplyst til TV-kanalen NBC at hvis USA oppfatter at Nord-Korea er i ferd med å gjennomføre nok en atomvåpentest, vil USA gjennomføre et såkalt forhåndsangrep.

Første påskedag reiser visepresident Mike Pence til Sør-Korea i forbindelse med et tidagers besøk i Asia.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Trump vært relativt vag når det gjelder hvilke virkemidler han vil bruke overfor Nord-Korea. Det betyr at det kan være Pence som kommer med en mer detaljert politikk under sitt Asia-besøk.

Les også:

Nord-Korea presenterer ubåtraketter

Xi ber Trump om å finne en fredelig Nord-Korea-løsning