USA framskynder utplassering av rakettskjold i Sør-Korea

USAs visepresident Mike Pence besøkte mandag grensa mellom Sør- og Nord-Korea. Foto: AP / NTB scanpix
USAs visepresident Mike Pence besøkte mandag grensa mellom Sør- og Nord-Korea. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Sør-Korea er enige om å framskynde utplasseringen av det amerikansk rakettskjoldsystemet THAAD, opplyser Sør-Koreas fungerende president Hwang Kyo-ahn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er enige om å styrke vår allianse ytterligere, for å møte de trusler som Nord-Korea utgjør. Dette gjør vi ved raskt å utplassere THAAD, sa Hwang Kyo-ahn under en felles pressekonferanse med USAs visepresident Mike Pence mandag.

THAAD omtales som et rakettskjoldsystem og utplasseringen i Asia har utløst kraftige protester fra Kina, som har varslet mottiltak.

Protester fra Kina og Russland

– Kina vil iverksette de tiltak som er nødvendig for å forsvare våre egne sikkerhetsinteresser. USA og Sør-Korea må ta alle konsekvensene som følger av dette, sa en talsmann for kinesisk UD i forrige måned. Russland har også advart USA mot THAAD-planene.

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii.

I fjor ble USA enige med Sør-Korea om en utplassering der også, og arbeidet med å få systemet operativt vil nå bli framskyndet, ifølge Hwang Kyo-ahn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pence advarte

Pence advarte mandag Nord-Korea om at USAs tålmodighet er i ferd med å ta slutt.

– Tiden for strategisk tålmodighet er over. President Trump har gjort det klart at tålmodigheten til USA og våre allierte i denne regionen har rent ut, og vi ønsker å se forandring, sa Pence under et besøk på grensa mellom Sør- og Nord-Korea.

– Vi vil at Nord-Korea skal avbryte den uforsvarlige utviklingen av atomvåpen. Den gjentatte testingen av missiler er også uakseptabel, la han til.

– USA ønsker sikkerhet gjennom fredelige midler, gjennom forhandlinger. Men alle muligheter ligger på bordet, la han til.