Trump-kilder: – Kritiske partifeller er fritt vilt

Donald Trump mener at han så langt i valgkampen har vært veldig snill.
Donald Trump mener at han så langt i valgkampen har vært veldig snill. Foto: Mike Segar / Reuters

Donald Trump sier han gleder seg over å ha brutt ut av Det republikanske partiets lenker. Heretter vil han snakke fritt og gjøre som han vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra nå av er det «jaktsesong», og alle Trumps kritikere er fritt vilt, sier kilder med tette bånd til Trump til nyhetsbyrået AP.

Kritikere i presidentkandidatens eget parti vil ikke bli skånet. Tirsdag tvitret Trump at det er vanskeligere å forholde seg til illojale republikanere enn til motkandidaten Hillary Clinton.

– Det er flott at lenkene er tatt av meg slik at jeg kan kjempe for Amerika slik jeg selv ønsker, skrev Trump på Twitter.

Les også: Obama hardt ut mot Trump

– Har vært snill

I et intervju med TV-kanalen Fox News forklarte Trump at det er ledelsen i Det republikanske partiet som har holdt ham lenket fast.

På spørsmål om han heretter vil være enda mer frittalende, svarte Trump at han så langt ikke har vært særlig frittalende.

– Jeg synes ikke jeg har vært frittalende i det hele tatt. Jeg synes jeg har vært veldig snill, sa Trump.

Andre republikanske politikere lurer på hva de har i vente nå som Trump ikke lenger vil legge bånd på seg. Twitter-meldingen om lenkene har nærmest utløst panikk i deler av partiet, ifølge AP.

Bekymrede partifeller frykter at Trump både vil tape presidentvalget og skremme bort velgere som heller ikke vil stemme på republikanske kandidater til Kongressen.

Les også: Clinton rykker stadig mer ifra

Ryan trakk støtten

Bakgrunnen for at Trump sto fram som en frigjort mann, var kritikk fra en rekke republikanske toppolitikere.

Kritikken ble utløst av det lekkede videoopptaket hvor Trump skrøt av å kunne antaste kvinner. Berømte menn kan klå kvinner i skrittet uten at det får konsekvenser, hevdet Trump i opptaket fra 2005.

Dette var dråpen som fikk begeret til å flyte over for mange republikanere. Partiets leder i Representantenes hus, Paul Ryan, sa mandag at han ikke lenger vil drive valgkamp for Trump.

Presidentkandidaten svart med å kalle Ryan en svak og ineffektiv leder.

– Jeg vil ikke ha hans støtte. Jeg bryr meg ikke om hans støtte, sa Trump i Fox News-intervjuet.

Les også: Trump på offensiven etter debatten

– Voksesmerter

Mens flere republikanske ledere har tatt avstand fra Trump den siste uken, fortsetter andre partimedlemmer å støtte ham. Flere amerikanske medier spår at partiet er på randen av borgerkrig eller i ferd med å splittes.

Lederen for Trumps valgkamp, Kellyanne Conway, sier hun ikke tror striden vil føre til dannelsen av et nytt politisk parti.

– Det vi ser, er et parti med voksesmerter, sier hun til Fox News.

Les også: USAs mektigste republikaner gir opp Trump

Voksesmertene skyldes at partiet er i ferd med å ta opp i seg flere politiske synspunkter, ifølge Conway. Hun antyder at Trump er i ferd med å endre et eliteparti til et slags arbeiderparti.

– Donald Trump gir virkelig en stemme til arbeiderne, sier Conway.

Meningsmålinger har lenge vist at mange av Trumps tilhengere er hvite menn fra arbeiderklassen med lav utdanning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært