FN slår alarm om fryktelige lidelser i Irak

Talskvinne for FN Ravina Shamdasani forteller om noen av de dramatiske funnene i rapporten. Se video!
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 18.802 sivile er drept i voldshandlinger i Irak de siste to årene, opplyser FN i en ny rapport som blottlegger enorme sivile lidelser i det krigsherjede landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selv ikke de grusomme tallene over drepte og sårede gir et presist bilde av hvor forferdelige lidelsene er for sivile i Irak, sier FNs menneskerettighetssjef Zeid al-Hussain, som understreker at de reelle tallene kan være langt høyere enn dokumentert.

IS begår stadig omfattende og systematiske overgrep og voldshandlinger i Irak. Anslagsvis 3.500 mennesker, de fleste av dem kvinner og barn, holdes trolig som slaver i Irak av IS-krigere, ifølge rapporten.

– Disse handlingene kan i noen tilfeller utgjøre krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og muligens folkemord, heter det i tirsdagens rapport, som FNs Irak-utsending og FNs menneskerettighetskontor har samarbeidet om.

Millioner på flukt

I tillegg til de mange sivile irakerne som er blitt drept eller såret i rene voldshandlinger, har et stort antall mennesker mistet livet på grunn av mangel på vann, mat eller helsehjelp, understreker FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg ble 3,2 millioner irakere – deriblant over én million barn i skolealder – drevet på flukt i hjemlandet mellom januar 2014 og oktober 2015.

De siste to årene er dessuten over 36.200 sivile såret i konflikten.

Les også: Midtøsten-ekspert: – Muslimsk militærallianse mot IS kan føre til regionskrig

Slavedrift

Den væpnede ekstremistgruppa kontrollerer store områder både i Irak og nabolandet Syria . IS har innført et brutalt styre som blant annet innebærer grusomme offentlige henrettelser, påpeker FN

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet er ofre blitt halshogd, brent i live og kastet utfor bygninger. De fleste som holdes som slaver, kommer fra yezidiminoriteten, men også andre etniske og religiøse minoriteter er representert.

– IS utsetter stadig kvinner og barn for seksualisert vold, spesielt i form av sexslaveri, heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 1,5 millioner muslimer har signert fatwa mot IS

Militser

Samtidig har både irakiske regjeringsstyrker, allierte militser og de kurdiske peshmerga-styrkene drept og bortført sivile i strid med folkeretten, ifølge FN.

– Rapporten blottlegger de vedvarende lidelsene for sivile i Irak, og gir et sterkt bilde av hva irakiske flyktninger forsøker å unnslippe når de flykter til Europa og andre regioner, sier Zeid al-Hussain, FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Les også: FN: – IS tjener på Vestens flyktningnekt

IS-terror

FN rapporterer også at ekstremister bortførte opptil 900 barn i den IS-kontrollerte storbyen Mosul i Nord-Irak i juni i fjor. Barna utnyttes til religiøs og militær opplæring.

I konflikten mellom regjeringsstyrker, peshmerga-soldater og IS, har jihadistgruppa gått til målrettede angrep på sivile som motsetter seg IS' ideologi og styre, leger, advokater, journalister, lokale ledere og folk som knyttes til regjeringen og politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– På tross av at de stadig taper terreng til regjeringslojale styrker, fortsetter de å drepe, lemleste og fordrive irakiske sivile i tusentall og forårsaker ubeskrivelige lidelser, sier Jan Kubis, FNs spesialutsending for Irak, om IS.

Les også:

– IS vil etablere kalifat i Indonesia

Cameron: – IS taper front og er desperate