– Muslimsk militærallianse kan øke faren for regionskrig


Se video: Saudi-Arabia og 33 andre land kunngjorde sent mandag kveld at de har dannet en militærkoalisjon som skal bekjempe terrorisme.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabias ferske militærallianse mot IS kan bli avgjørende for kampen mot ekstremister i regionen. Men en dramatisk militær oppbygging har også en mørkere side, påpeker Midtøsten-forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal kjempe mot alle terrororganisasjoner, ikke bare islamsk stat (IS), sa forsvarsminister og visekronprins Mohammed bin Salman ifølge statlige medier da han innkalte til en sjelden pressekonferanse i Riyadh natt til tirsdag.

Saudi-Arabia har dannet en allianse av 34 land, deriblant Egypt, Tyrkia og Pakistan, som skal kjempe mot terror og koordinere kampen mot IS fra Riyadh.

Verken Syria, Irak eller Afghanistan er med. Det er naturlig nok heller ikke stormakten Iran – Saudi-Arabias erkerival i kampen om innflytelse i regionen.

– Det er veldig positivt at man nå får en koalisjon av land på sunnimuslimsk side, sier Cecilie Hellestveit til NTB.

Effektiv mot IS

– Den kan bli helt nødvendig for å få en god forhandlingsprosess rundt Syria og en effektiv innsats mot IS og andre sunnimuslimske terrorgrupper, ikke bare i Syria og Irak, men også i Jemen og Libya, mener Hellestveit, som er seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men en dramatisk militær oppbygging kan også øke faren for krig mellom regionens to såkalte akser, som denne alliansen er med på å befeste. Krigen i Syria har de siste to-tre årene vært en stedfortrederkrig mellom særlig Saudi-Arabia og Iran, påpeker Hellestveit.

Les også: Muslimsk militærkoalisjon: – Vi skal utrydde terrorisme

Frykter regionskrig

Iran, Syria og Irak dannet i november en egen militær koordineringsakse med hovedsete i Bagdad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om Saudi-Arabia nå på den andre siden mobiliserer i en kamp mot sunniterrorisme, men i skyggen av det lager en militær allianse og en akse som kan slå til imot Iran – er det foruroligende. Det høyner faren for det man kan kalle for ekte krig, ikke mellom væpnede grupper eller enkeltland, men mellom to akser av land i regionen, sier hun.

Saudi-Arabia står dessuten i spissen for en annen militærallianse, der flere av de samme landene er med. I ni måneder har de på vegne av Jemens sentralregjering ført en massiv krig mot den jemenittiske opprørsbevegelsen Houthi, som får støtte av Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – IS kontrollerer 70 prosent av Syria

Forhandlinger

En våpenhvile skulle tirsdag tre i kraft samtidig som fredssamtaler om Jemen starter i Sveits. Forhandlingsforsøket kan være et tegn på at Saudi-Arabia, som har fått kritikk for å sette inn støtet i Jemen gå på bekostning av kampen mot IS, vender blikket bort fra det lutfattige nabolandet i sør.

Den saudiledede militæralliansen blir svært viktig for forhandlingsprosessen i Wien, hvor en rekke stormakter i november ble enige om å jobbe for en politisk løsning på Syria-krigen.

– Hovedspørsmålet nå er hvilke grupper som fortsatt skal kalles terrorister og som alle skal kjempe mot – og hvilke grupper man skal samarbeide med, sier Hellestveit.

Les også: 1,5 millioner muslimer har signert fatwa mot IS

– Lovende

Tirsdag møter USAs utenriksminister John Kerry sin russiske motpart Sergej Lavrov i Moskva. Samtidig har president Barack Obama sendt sin forsvarsminister ut på en rundreise i Midtøsten for å sanke mer støtte til kampen mot IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bare muslimske land i regionen kan lede an en stor felles innsats mot sunnimuslimske terrorgrupper her. Derfor kan bedre koordinering være lovende steg for fredsprosessen, påpeker Hellestveit.

Les også:

Bondevik advarer mot norsk militærmakt i Syria: – Et ekstremt dårlig signal

Solberg om Syria-bidrag: – Merker meg den store motstanden på Stortinget