– IS vil etablere kalifat i Indonesia

Australias justisminister George Brandis (til høyre) hevder at IS planlegger å opprette et kalifat i Indonesia. Foto: Beawiharta / Reuters / NTB scanpix
Australias justisminister George Brandis (til høyre) hevder at IS planlegger å opprette et kalifat i Indonesia. Foto: Beawiharta / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Ekstremistgruppa IS jobber for å få bedre fotfeste i Indonesia og drømmer om å opprette et «fjerntliggende» kalifat i øylandet, hevder Australias justisminister George Brandis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brandis' uttalelser faller etter møter mellom australske og indonesiske ministre, politisjefer og sikkerhetssjefer. Han mener IS' planer i Indonesia, det mest befolkede landet med islam som majoritetsreligion, utgjør en trussel mot både australske og vestlige interesser.

Les også: Nordmenn delt i synet på militær innsats i Syria

– IS har ambisjoner om å øke sin tilstedeværelse og aktivitet i Indonesia, enten direkte eller gjennom stedfortredere, sier Brandis til avisa The Australian.

– Har dere hørt om uttrykket «fjerntliggende kalifat»? IS har uttrykt en intensjon om å opprette kalifater utenfor Midtøsten, og Indonesia er identifisert som et sted for disse ambisjonene, hevder Brandis videre.

Les også: Sikkerhetsrådet vil stanse pengestrømmen til IS

Den militante islamistgruppa proklamerte i fjor sommer et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS). IS har tatt kontroll over store områder i Syria og Nord-Irak og har også allierte grupper i flere andre land i Midtøsten.

Brandis' uttalelser kommer kort tid etter at indonesisk politi avslørte et planlagt selvmordsangrep i hovedstaden Jakarta og pågrep islamister som knyttes til IS. Flere raid på øya Java sist uke resulterte angivelig i ni pågripelser samt beslag av eksplosiver og et IS-flagg.