FN: IS tjener på flyktningnekt

Syriske flyktninger forsøker å komme seg gjennom gjerdet som Ungarn har satt opp på grensen til Serbia. Bildet ble tatt i slutten av august, ikke lenge etter at gjerdet ble satt opp. Siden har flyktninger og migranter fulgt en annen rute til Nord-Europa.
Syriske flyktninger forsøker å komme seg gjennom gjerdet som Ungarn har satt opp på grensen til Serbia. Bildet ble tatt i slutten av august, ikke lenge etter at gjerdet ble satt opp. Siden har flyktninger og migranter fulgt en annen rute til Nord-Europa. Foto: Bernadett Szabo / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk som ikke vil ta imot syriske flyktninger, er IS' beste venner, fastslår FNs høykommissær for flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte politikere i USA og Europa spiller ballen rett i hendene på den ytterliggående gruppa, mener UNHCR.

– De som avviser syriske flyktninger, spesielt hvis de er muslimer, er de beste støttespillerne til ekstremistgruppers propaganda og rekruttering, sier António Guterres.

Tirsdag ble det klart at én million flyktninger og migranter har kommet til Europa i år, de aller fleste i båter fra Tyrkia til Hellas. Nærmere 4.000 har druknet på veien, mange av dem barn.

Annenhver båtflyktning er fra Syria, mens rundt 20 prosent har kommet fra Afghanistan og 7 prosent fra Irak, ifølge tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og UNHCR.

Les også: – IS vil etablere kalifat i Indonesia

– Skylder på ofrene

Guterres framholder at mennesker som risikerer livet for å unnslippe terror, ikke må få skylden for den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må ikke glemme at til tross for den retorikken vi hører i dag, så er flyktninger de første ofrene for slik terror, ikke kilden til den, sier høykommissæren.

Uttalelsen tolkes som et spark til den republikanske presidentkandidaten Donald Trump, som har tatt til orde for å stenge USAs grenser for muslimer, samt til enkelte europeiske ledere som står for en lignende linje.

Hillary Clinton, som er favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat, sa i helgen at IS bruker Trumps retorikk til å rekruttere nye krigere. Trump har reagert med å kalle Clinton løgner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Guterres understreker at den langt største trusselen er jihadister som er radikalisert i eget land. Både terrorangrepet i Paris 13. november og angrepet mot et juleselskap i San Bernardino i California 2. desember viste seg å være utført av muslimer som var født og oppvokst i vestlige land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske Christian: – Flyktninger syr igjen munnen i protest

Ressurssterke

Ifølge FNs oversikt har mange av syrerne som har flyktet til Europa høyere utdanning. 86 prosent har gått på ungdomsskole, og halvparten av disse har studert på universitetet.

Guterres mener at mange av dem vil være en ressurs for de samfunnene de kommer til.

– Fremmedskepsisen øker flere steder, så det er viktig å påpeke at flyktninger og migranter bidrar positivt til samfunnet der de lever og at de slutter opp om europeiske verdier, sier António Guterres.

Les også: Nordmenn positive til innvandreres innsats

– Hjerneflukt

Samtidig er utvandringen svært dårlig nytt for Syrias framtid.

– Syria opplever en massiv hjerneflukt. Man kan bare forestille seg de katastrofale konsekvensene av en slik utvandring når Syria skal gjenoppbygges etter at krigen er over, sier Guterres, som går av som høykommissær ved nyttår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IOMs leder William Lacy Swing understreker at migrasjon er et «unngåelig, nødvendig og ønskelig» fenomen. Han er også skeptisk til at enkelte synes å være mest opptatt av å telle mennesker.

– Vi må også handle. Migrasjon må være lovlig og trygt for alle, både for migrantene selv og for landene som blir deres nye hjem, sier Lacy Swing. (©NTB)