Politiet sammenligner bloddopingring med mafiavirksomhet

Dieter Csefan (til venstre) og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi under en pressekonferanse etter en dopingrazzia mot Østerrikske utøvere under VM på ski i Seefeld.
Dieter Csefan (til venstre) og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi under en pressekonferanse etter en dopingrazzia mot Østerrikske utøvere under VM på ski i Seefeld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Østerriksk politi sier bloddopinglegen Mark Schmidt og hans team fungerte som et mafianettverk rundt store internasjonale mesterskap i årevis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nettverket har klare fellestrekk med mafiaorganisasjoner i Russland, Italia og på Balkan, sa kriminaletterforsker Dieter Csefan på en pressekonferanse i Wien mandag.

– Doktor Schmidt og hans medskyldige har vært til stede på internasjonale konkurranser og mesterskap i årevis, tilføyde han.

Csefan la til at politiet ikke kunne legge fram ytterligere detaljer på det nåværende stadiet av etterforskningen.

– Denne kriminelle organisasjon hadde som mål å tjene penger i stor skala, sa etterforskeren, som er den øverste lederen for etterforskningen av organisert kriminalitet i Østerrike.

Kommentar: «Nasjonalsporten vår er syk!»

Utenlandske mobiltelefoner

Virksomheten til Erfurt-baserte Schmidt ble kjent da østerriksk politi gikk til aksjon under ski-VM i Seefeld nylig. Den tyske legens hjem og kontor i hjemlandet ble også ransaket.

Schmidt og hans far kommer til å bli avhørt i Tyskland.

Legens virksomhet skal ha basert seg på at utøverne i første omgang fikk tilbud om gratis bloddoping, men deretter måtte betale for ytterligere oppfølging.

Under mandagens pressekonferanse kom det fram at dopingringen var hierarkisk oppbygd. Enkelte hadde ansvaret for transporten av blodet, mens andre sto bak selve injiseringen.

(Saken fortsetter under videoen)

Video: Video viser dopingtatte Hauke med nål i armen:

Nettverket brukte utenlandske mobiltelefoner med kontantkort for å kommunisere seg imellom.

Trond Nystad om dopingskandalen: – Alle har blitt lurt. Vi har ikke hatt peiling

ABC Nyheters dopingekspert før ski-VM: – Doping er ikke forbeholdt russerne

Flere utøvere

Michael Cepic, lederen for Østerrikes antidopingbyrå (NADA), sier at han forventer at flere utøvere blir dratt inn i etterforskningen, i tillegg til de østerrikske, estiske og kasakhstanske utøverne som allerede er innblandet.

Det Erfurt-baserte dopingnettverket var så komplekst oppbygd at det ikke gir mening i at de kun skal ha hjulpet en håndfull utøvere med å bloddope seg.

– Blodet må samles inn, transporteres, bearbeides og lagres. Deretter må det bearbeides igjen etter lagringen, transporteres på nytt og til slutt reinjiseres, sa Cepic.

Video: Dopingsjokk under Seefeld-VM:

Ny dopingsak ryster langrenn: – Jeg kan ikke leve med meg selv

Sjefetterforsker: – Antall dopingmistenkte etter ski-VM vil øke

Dopingjeger om Seefeld-skandalen: – Fryktelig trist, nesten ikke til å tro

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært