Trond Nystad om dopingskandalen:

– Alle har blitt lurt. Vi har ikke hatt peiling

<p>– VM i Seefeld skulle for oss bli en folkefest og starten på en ny epoke i østerriksk langrenn. Dessverre ble det i stedet slutten på alt, sier Trond Nystad.</p>
– VM i Seefeld skulle for oss bli en folkefest og starten på en ny epoke i østerriksk langrenn. Dessverre ble det i stedet slutten på alt, sier Trond Nystad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det som har skjedd med de to østerrikske langrennsløperne har vært et sjokk og det groveste tillitsbruddet jeg har opplevd i mitt liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Trond Nystad til ABC Nyheter. Nystad sa opp jobben som koordinator for de østerrikske langrennsløperne etter dopingskandalen som rystet ski-VM i Seefeld.

Langrennsløperne Dominik Baldauf og Max Hauke ble avslørt som juksemakere, blant annet etter en video som dokumenterer at Hauke fikk blodoverføring under VM. Det var nok til å få Nystad til å si takk for seg.

– Jeg har ikke lenger motivasjon til å bidra og være en del av østerriksk langrenn. Jeg har sett bevisene, og da var ikke denne avgjørelsen noe å lure på. Jeg holder på å kaste opp. Jeg blir dårlig, sa Nystad etter avsløringen.

– Fryktelig naiv?

Han har tidligere vært landslagstrener for Norges herrelandslag i langrenn i 2011–2015, trener for det sveitsiske sprintlandslaget i 2007–2010 og trener for USAs herrelandslag i langrenn i 2002–2006.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson. Foto: NTB scanpix
Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson. Foto: NTB scanpix

Fra 2016 til 2019 var Nystad langrennskoordinator i det østerrikske skiforbundet. Her hadde han blant annet ansvar for å gi trenere råd om trening, teknikk og taktikk.

I en kommentar av CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson ble det stilt spørsmål hvorvidt Trond Nystad hadde vært for godtroende i forhold til dopingmisbruket i det østerrikske skilandslaget.

«Apropos naivitet. Jeg synes oppriktig synd på Trond Nystad. Det må være fælt å føle seg så til de grader lurt trill rundt. Men har han egentlig bare betalt prisen for å ha vært fryktelig naiv? For kan en trener innen langrennssporten tillate seg å ha så lite innsikt om hva som foregår rundt ham?», spurte Mackenzie.

Les også: Nystad sier opp jobben som Østerrikes trener

– Føles merkelig og urettferdig

Selv sier Nystad dette om kritikken:

– Jeg er ikke enig i det Mackenzie-Robinson sier, men han har rett til å mene det han vil. I dette tilfellet er det mange som har blitt lurt, og det gjelder også oss i Østerrike. Alle har blitt lurt. Vi har ikke hatt peiling, påpeker Trond Nystad, og legger til:

– Jeg er ikke sikker på hvilke parameter Mackenzie-Robinson benytter seg av for å se om noen doper seg, men det hadde vært meget interessant og utrolig bra hvis han kunne delt sine kunnskaper med WADA, påtalemyndighetene og trenere slik at vi kan bli kvitt dopingproblemet en gang for alle, sier Trond Nystad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Jeg er ikke sikker på hvilke parameter Mackenzie-Robinson benytter seg av for å se om noen doper seg, men det hadde vært meget interessant og utrolig bra hvis han kunne delt sine kunnskaper med WADA, påtalemyndighetene og trenere slik at vi kan bli kvitt dopingproblemet en gang for alle, sier Trond Nystad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg har alltid tidligere trodd at man ser hvis noen doper seg, nå står jeg på andre siden av gjerdet og må innrømme at jeg ikke har sett noe.

ABC Nyheters dopingekspert Robin Mackenzie-Robinson mener likevel det ikke holder å forsvare seg med at man blir overrasket og sjokkert.

«Klart alle kan bli lurt, men når en velger å ta trenerjobben for et land med en såpass frynsete dopinghistorikk, bør en vel kanskje kunne forvente noe større grad av våkenhet og aktsomhet? Hvor mye kan en trener tillate seg ikke å vite?», spør Mackenzie.

Nystad viser til at han kun har jobbet 15-20 ganger med Max Hauke i løpet av tre år, og 2-3 ganger med Baldauf.

– WADA har testet disse guttene mange ganger, og de har heller ikke funnet noe. Det føles merkelig og urettferdig å bli konfrontert med at jeg burde ha sett noe, mener Nystad.

Ny dopingsak ryster langrenn: – Jeg kan ikke leve med meg selv

– Doping ødelegger barnedrømmer

Selv om han fortsatt er rystet etter dopingskandalene i Seefeld, håper han at avsløringene kan bidra til at flere juksemakere blir silt ut og ikke får sjansen til å ødelegge skisporten i fremtiden.

– Doping ødelegger idretten og barnedrømmer. Det er viktig med en åpen debatt rundt temaet doping. Jeg er hundre prosent sikker at man kan nå toppen i idrett uten å jukse, hvis ikke hadde jeg ikke brukt tiden min på dette, understreker Trond Nystad.

Nå håper han de skyldige kan bidra til ytterligere avsløringer av utøvere som doper seg.

– Jeg håper at de som har blitt tatt har mot og kraft nok til å navngi alle som har gjort urett. De som har vært med på jukset fortjener å bli straffet hardt og de som ikke har hatt noe med dette å gjøre fortjener ikke å bli mistenkeliggjort, sier Nystad.

Sjefetterforsker: – Antall dopingmistenkte etter ski-VM vil øke

Løfshus vil ikke svare på kritikken

Avtroppende landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
Avtroppende landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

ABC Nyheter har forsøkt å få en kommentar fra avtroppende landslagssjef Vidar Løfshus om kritikken fra CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson.

I kommentaren skriver sistnevnte blant annet:

«At han (Løfshus red.anm) kan langrenn er det ingen tvil om, og det sies at han vil bli dypt savnet av mange. Løfshus vil imidlertid ikke bli husket for sine antidopingkunnskaper.»

Løfshus henviser i stedet til medieansvarlig i Norges Skiforbund, Gro Eide, som igjen viser til kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff.

Sistnevnte er forelagt flere konkrete spørsmål, blant annet disse:
* Hva har interne diskusjoner under VM gått på i forbindelse med for å bevisstgjøre utøverne og støtteapparatet når det gjelder doping?

* Vil Skiforbundet gjøre tiltak i kjølvannet av det som nylig har skjedd?

* Er Skiforbundet overrasket over dopingsakene under ski-VM?

* Bidrar denne type kommentarer til å mistenkeliggjøre norske utøvere?

* Har Løfshus vist sviktende kunnskap om antidoping, eller er Skiforbundet fornøyd med hvordan Løfshus har håndtert dette i landslaget?

* Kan du forstå at andre land og kommentatorer fortsatt stiller spørsmålstegn ved norske prestasjoner og dominans?

* Hva kommuniserer dere til utøverne i forhold til tiltak mot doping og mediekritikk?

* Er den norske nasjonalsporten «syk» slik Mackenzie tar til ordet for?

* Føler Skiforbundet seg truffet av Mackenzies kritikk?

Dopingjeger om Seefeld-skandalen: – Fryktelig trist, nesten ikke til å tro

Skiforbundet: – Ingen må være naive

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund
Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund

Graff ønsker ikke svare på de konkrete spørsmålene, etter gjentatte forsøk, men har i stedet denne generelle kommentaren:

– Vår kommentar til dette, og som vi svarte på en rekke ganger under VM, er: Avsløringene under VM viser at ingen må være naive og at kampen mot doping, også i langrenn, på langt nær er over.

Om de kritiske kommentarene til Robin Mackenzie-Robinson, sier Graff dette:

– Her var det mye i alle retninger, og kommentaren inneholder mange elementer han selvsagt må få mene noe om. For eksempel det at han sår tvil om norske utøvere er «rene». Det er i seg selv et punkt som kan oppfattes som en alvorlig beskyldning, svarer kommunikasjonssjefen i Norges Skiforbund.

ABC Nyheters dopingekspert før ski-VM: – Doping er ikke forbeholdt russerne

Video viser dopingtatte Hauke med nål i armen:

Les også:

Dopingdømt østerriker om Johaug-saken: – Jeg tror det var en oppdiktet historie

Skiforbundet bekrefter at langrennsjuniorer har fått hormonbehandlinger

Slakter norske VM-tilskuere: – Som zombier

Personvernpolicy