Sjefetterforsker tror antall dopingmistenkte etter ski-VM vil øke

Dieter Csefan (tv) og Hansjörg Mayr fra Østerriksk politi under en pressekonferanse etter dopingrazziaen mot østerrikske utøvere under VM på ski i Seefeld. Csefan tror skandalen vil øke i omfang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Dieter Csefan (tv) og Hansjörg Mayr fra Østerriksk politi under en pressekonferanse etter dopingrazziaen mot østerrikske utøvere under VM på ski i Seefeld. Csefan tror skandalen vil øke i omfang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bloddopingskandalen i forbindelse ski-VM og den tyske idrettslegen Mark Schmidt vil øke i omfang, tror den østerrikske sjefetterforskeren Dieter Csefan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er overbevist om at flere vil få anklager mot seg, sier Csefan til det østerrikske nyhetsbyrået APA i et intervju publisert tirsdag.

Han utelukker ikke at flere idrettsutøvere vil stå fram som dopere «fordi de da vil unngå å bli fengslet hvis de melder seg». I slike tilfeller kan ikke myndighetene argumentere for at utøveren må holdes tilbake for å hindre at bevis blir ødelagt.

Så langt har fem langrennsløpere tatt i forbindelse med politiets razzia under ski-VM i Seefeld. Det dreier seg om utøvere fra Østerrike, Estland og Kasakhstan. I tillegg har to østerrikske proffsyklister stått fram.

ABC Nyheters dopingekspert: «Fælt å føle seg så til de grader lurt trill rundt»

Csefan sier også at han ikke forventer at flere deltakere i ski-VM vil bli tatt.

Østeriske avisforsider etter dopingrazziaen under VM på ski i Seefeld. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix
Østeriske avisforsider etter dopingrazziaen under VM på ski i Seefeld. Foto: Espen Hartvig / NTB scanpix

Den tyske legen Mark Schmidt er utpekt som hovedmannen bak dopingnettverket som ble avslørt i Seefeld. Schmidt skal ha oppbevart opp mot 50 blodposer i flere spesialfrysere i en egen garasje i nærheten av sitt hjem i Erfurt. Han risikerer ti års fengsel dersom han blir kjent skyldig.

Ny dopingsak ryster langrenn: – Jeg kan ikke leve med meg selv

Schmidts forsvarer sier at legen samarbeider fullt ut med etterforskerne. Avisen Kronen Zeitung har tidligere skrevet at det kan komme et «skred» av dopingavsløringer dersom Schmidt virkelig legger alle kort på bordet. Han skal i årevis ha hjulpet et stort antall idrettsfolk å dope seg.

Norsk dopingekspert før ski-VM: – Doping er ikke forbeholdt russerne

Dopingjeger om Seefeld-skandalen: – Fryktelig trist, nesten ikke til å tro

Oversikt: Program for VM i skiskyting 2019

VIDEO: Video viser dopingtatte Hauke med nål i armen

Personvernpolicy