Nasjonalsporten vår er syk!

<p>Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson mener det Norge hadde av troverdighet i kampen mot doping i beste fall er tynnslitt og i verste fall slitt helt i stykker.</p>
Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson mener det Norge hadde av troverdighet i kampen mot doping i beste fall er tynnslitt og i verste fall slitt helt i stykker. Foto: NTB scanpix

De norske sakene er hverken bevisst doping eller bloddopingsaker, men det er fortsatt dopingsaker, og de skaper til stadighet problemer for oss, mener ABC Nyheters dopingekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Robin Mackenzie-Robinson
Jurist og CAS-ekspert.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Gratulerer Norge med et fantastisk ski-VM. Det kunne vel knapt gått bedre. Utøverne, trenere og resten av støtteapparatet har skint om kapp med solen i Seefeld.

Det burde egentlig bare settes et punktum der. Det er imidlertid et problem. Et problem som har eksistert lenge, men som har blitt fortrengt tilsvarende lenge. Problemet har imidlertid blitt veldig synlig under dette mesterskapet, og det er at nasjonalsporten vår er syk.

Kjære nasjonalsporten vår! Dette ser dårlig ut! Du har mistet mye blod, så det trengs blodoverføringer. Det er påvist stort muskelsvinn, så en steroidekur er nødvendig. Når du i tillegg har store pustevansker, spesielt i kulden, er jeg redd dette sykdomsbildet ser meget alvorlig ut.

Neida, der tar du helt feil, din såkalte «CAS-ekspert». Langrennssporten er ikke syk og den trenger ingen behandling. Nordmenn vinner nesten alt, slapp helt av, alt er bra. Sporten hverken har eller har hatt et utpreget dopingproblem. Det er bare noen få enkeltutøvere med dårlig moral og elendig dømmekraft som ødelegger for resten.

«Bør egentlig ikke komme som noe stort sjokk for noen»

Også har du Russland da… Det er egentlig kun de som driver med doping! Foruten noen få er resten av langrennsutøverne så rene som du får det. Vår elskede nasjonalsport er renere enn snøen – ikke prøv å si noe annet!

Det vi har vært vitne til de siste dagene har vært sjokkerende for mange, men det bør egentlig ikke komme som noe stort sjokk for noen. Vi har på mange måter bare vært vitne til den samme filmen som har gått på «repeat» de siste 20 årene, minst! For langrenn har lenge hatt et stort dopingproblem og sporten har aldri tatt et skikkelig oppgjør med jukset.

Men slapp helt av, problemet er langt fra unikt. Idrett generelt og utholdenhetsidrett spesielt har et enormt dopingproblem. Forskjellen er bare at det svir litt ekstra når det er snakk om nasjonalsporten vår. Sporten vi setter så høyt og hvor våre egne utøvere er totalt dominerende.

Doping er vel forbeholdt russerne, har mange hevdet siden «McLaren-rapportene» forelå. Kanskje ikke så rart med tanke på hva som ble avslørt. Men samtidig - er det ikke noe naivt å tro at doping kun er forbeholdt en nasjon? For hvor mange av de som har blitt tatt de siste dagene er fra Russland igjen?

Det går egentlig ganske så dårlig med den teorien om at doping er et særrussisk fenomen. Er redd Jelena Välbe er fornøyd. Kanskje det er på tide med en like grundig etterforskning av andre land som det «McLaren-utvalget» gjennomførte med Russland? Jeg er redd det ikke er spesielt gode odds for at man vil finne ulovligheter også i flere andre land.

«Du er naiv, det er for godt til å være sant»

Så hvem er egentlig disse skiløperne som denne gangen har innrømmet bloddoping? Sagt litt enkelt er de vel foruten Poltoranin kun å regne som «listefyll». Fellesnevneren for disse utøverne, og som regel Poltoranin også, er at norske utøvere, svenske utøvere samt en rekke andre nasjoners utøvere til stadighet har gått mye raskere enn dem på ski.

Da sniker det ubehagelige spørsmålet seg frem: Er det slik at vi kan være trygge på at utøvere kun med hjelp av lovlige virkemidler som bedre trening, bedre ski og bedre skiteknikk, samt en rekke andre lovlige optimaliseringstiltak, gang på gang kan slå gjennomdopede utøvere? Jeg håper så inderlig at svaret er ja.

En liten stemme inni meg hinter imidlertid om noe annet. Du er naiv, det er for godt til å være sant. Jeg håper bare at den lille stemmen inni meg tar grådig feil!

Apropos naivitet. Jeg synes oppriktig synd på Trond Nystad. Det må være fælt å føle seg så til de grader lurt trill rundt. Men har han egentlig bare betalt prisen for å ha vært fryktelig naiv? For kan en trener innen langrennssporten tillate seg å ha så lite innsikt om hva som foregår rundt ham?

Klart alle kan bli lurt, men når en velger å ta trenerjobben for et land med en såpass frynsete dopinghistorikk bør en vel kanskje kunne forvente noe større grad av våkenhet og aktsomhet?

Det som heller ikke tar seg så bra ut for Nystad sin del er at under hans tid som landslagstrener for de norske herrene avla Martin Johnsrud Sundby to positive dopingprøver. For ordens skyld kan Sundbys sak ikke sammenlignes med bloddoping.

«Løfshus har vist meget sviktende kunnskap»

Sakene har imidlertid en problematisk fellesnevner, og det er at de er dopingsaker hvor det ble konstatert brudd på gjeldende antidopingregler. Det ble også avdekket at reseptbelagte medisiner var fritt tilgjengelig for utøverne på den norske smørebussen (Rise-rapporten side 19.), en mildt sagt uheldig praksis som aldri burde ha funnet sted.

Mange vil nok hevde at Nystad ikke hadde noe med dette å gjøre heller, og det er mulig det stemmer. Men igjen dukker spørsmålet opp om hvor mye en trener kan tillate seg ikke å vite?

At Nystad kan faget langrenn betviler jeg ikke for ett sekund. Likevel tror jeg fremtiden vil kreve et mer våkent og aktivt lederskap fra en trener med betraktelig større fokus på antidoping.

Nå skal imidlertid redningen for langrennssporten være nær! Spøk til side - Vidar Løfshus proklamerte her om dagen at han skal begynne å snakke om doping med de høye herrer i FIS. Isolert sett er det positivt. Langrenns dopingproblem må på dagsorden, og sporten må i mye større grad enn tidligere faktisk ønske å gjøre noe med problemet.

Både Løfshus og langrennsnasjonen Norge har imidlertid noen utfordringer med å være et talerør for antidopingbevegelsen. Løfshus har vist meget sviktende kunnskap om temaet antidoping, og det spesielt i forbindelse med Johaug-saken.

Løfshus gir seg imidlertid ved sesongslutt. At han kan langrenn er det ingen tvil om, og det sies at han vil bli dypt savnet av mange. Løfshus vil imidlertid ikke bli husket for sine antidopingkunnskaper.

«Vi kan egentlig bare takke oss selv»

Et annet problem er våre egne dopingsaker. Det Norge hadde av troverdighet i kampen mot doping ble i beste fall tynnslitt, og i verste fall slitt helt i stykker. Ja, de norske sakene er hverken bevisst doping eller bloddopingsaker, men det er fortsatt dopingsaker og de skaper til stadighet problemer for oss.

For vi kan rette så mye pekefinger vi bare orker og fordømme doping det vi kan, men vi vil aldri få like mye gjennomslagskraft med et urent dopingrulleblad. For hva er det egentlig utlendingene tenker at den mestvinnende langrennsnasjonen faktisk holder på med?

Spørsmålene er jeg redd vi bare må lære oss å leve med. Vi kan egentlig bare takke oss selv, og det er vel egentlig ikke så rart at folk lurer. Jeg tror vi hadde gjort akkurat det samme selv.

Og så har du behandlingen av langrennssporten sorte får, Johannes Dürr. Skammelig! Skiløperen som har vært på alles lepper de siste ukene, men ikke grunnet noen medaljefangst. Dürr sin bevisste doping er forkastelig og er selvfølgelig ingen grunn til å applaudere, men når han begynner å snakke, samt peke oss i retning av det han hevder er deler av problemet, bør man lytte – nøye!

Det skjedde ikke akkurat i Norge. Her ble Dürr kalt bitter. Han er kun et enkelttilfelle og kan selvfølgelig ikke stoles på.

«Sykdomshistorikken din ser ikke bra ut»

Petter Northug sa til TV 2 at Dürrs opptreden i dokumentaren «Doping Top Secret: Confession – Inside the mind of a doper» både var flau og pinlig, og at han ikke burde komme nærmere VM-byen enn på en radius på 500 kilometer. Jeg er ganske trygg på at Dürr hadde fått det vesentlig enklere hadde han skyldt på noen andre eller ikke valgt å si noe som helst om dopingen.

Dette er imidlertid ikke unikt for langrennssporten. Utøvere i andre idretter, som er tatt for doping og som velger å snakke ut, har nesten alltid fått hard medfart.

Jeg tror vi må ta inn over oss at den informasjonen Dürr kom med i dokumentaren har vært med på å bidra til de siste dagers politiaksjoner mot utøvere, leger og annet støttepersonell, og som igjen har ledet til flere dopinginnrømmelser og mulig opprulling av et dopingnettverk. Det kan vanskelig sies å være negativt i kampen mot doping.

Så kanskje vi bør revurdere hvordan vi omtaler neste utøver som velger å snakke ut om doping? For tro meg, det vil komme flere muligheter.

God bedring, nasjonalsporten vår! Jeg håper virkelig ikke dette er et kronisk sykdomstilfelle, men sykdomshistorikken din ser ikke bra ut. Du er nødt til å erkjenne at problemene dine er omfattende, og du må virkelig ønske å gjøre noe med dem. Hvis ikke er jeg redd det ser veldig mørkt ut.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32 Hva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08 Sykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48 Cuba: USA blokkerer coronahjelp09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18 Utbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40 Russens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58 Salget av klær har falt med 80 prosent07:49 Australia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39 Coronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14 Økonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:09 Mann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45 5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Trump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling23:22 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18 Regjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32 Mann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27 Merkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26 Solberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37 Portforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12 Frykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10 Produsenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49 Nye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11 Regjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47 Coronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35 Oslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13 Island forlenger coronatiltak til mai19:12 Ytterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56 Kina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48 Influensasesongen over tidligere enn normalt17:56 Löfven: Tusenvis kommer til å dø17:54 Johaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43 Systembolaget øker bemanningen17:42 Påvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39 – Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10 Pat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52 LO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25 Bill Withers er død16:24 Flere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12 51 nye coronadødsfall i Sverige15:18 Kongeparets påskehilsen til folket15:01 Forsamlingsforbud i Thailand15:00 Oslo søker om å få holde påskeåpent14:13 Rekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53 Slik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26 Cruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24 UDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22 Vegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22 Ropstad sier nei til påskeåpne butikker13:21 26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41 Svensk «fotballkrig» om coronaregler12:40 Mange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37 Formel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16 6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15 Avinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13 Sverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03 Uefa holder fast ved EM-planen12:02 Kvigne ny Kripos-sjef11:28 Instruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27 Boligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22 Roma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22 Nye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13 Tommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53 To innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt
Siste nytt
15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32NorgeHva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08SportSykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48VerdenCuba: USA blokkerer coronahjelp09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18VerdenUtbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40NorgeRussens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58NorgeSalget av klær har falt med 80 prosent07:49VerdenAustralia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39NorgeCoronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14NorgeØkonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:09NorgeMann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45Norge5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenTrump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling23:22Helse og livsstilNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus23:18PolitikkRegjeringen i Sverige vil ha økt makt22:32NorgeMann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes22:27Helse og livsstilMerkel ber tyskerne ta påskeferien hjemme22:26Helse og livsstilSolberg: Vi må være innstilt på begrensninger utover våren21:37Helse og livsstilPortforbud for alle under 20 år i Tyrkia21:12VerdenFrykter at Kennedy-familien er rammet av ny tragedie21:10Helse og livsstilProdusenter frykter legemiddelmangel etter at India ble lukket20:49Helse og livsstilNye coronadødsfall i Ringerike og Lillestrøm20:11NorgeRegjeringen ber om å få bruke kriseloven på tre nye områder19:47PengerCoronakrisen gjør at vi må tenke på det utenkelige19:35Helse og livsstilOslos helsebyråd ber innbyggerne innstille seg på begrenset bevegelsesfrihet ut året19:13Helse og livsstilIsland forlenger coronatiltak til mai19:12Helse og livsstilYtterligere 766 coronadødsfall i Italia18:56Helse og livsstilKina kan skjule katastrofe – anslag på opp til 40.000 døde18:48NorgeInfluensasesongen over tidligere enn normalt17:56Helse og livsstilLöfven: Tusenvis kommer til å dø17:54Helse og livsstilJohaug og kjæresten brøt hytteforbudet17:43PengerSystembolaget øker bemanningen17:42Helse og livsstilPåvist coronasmitte ved over halvparten av sykehjemmene i Oslo17:39Norge– Hvis Covid-19 kan overføres med mygg, vil vi se markant økning i varmen17:10Helse og livsstilPat kan bare ta imot 60 døde på én gang. I går hadde han 18516:52PengerLO og NHO sjokkert over skyhøye ledighetstall16:25KulturBill Withers er død16:24PengerFlere hemmelige kriselagre med mat i Norge16:12Helse og livsstil51 nye coronadødsfall i Sverige15:18KulturKongeparets påskehilsen til folket15:01VerdenForsamlingsforbud i Thailand15:00NorgeOslo søker om å få holde påskeåpent14:13NorgeRekordmye snø fører til krisepakke for reineierne13:53NorgeSlik har hverdagslivet endret seg etter tiltakene13:26VerdenCruiseskip med coronasyke til kai i Florida13:24NorgeUDI gjenopptar asylintervjuer på videosamtale13:22MotorVegvesenet kontrollerer færre tunge kjøretøy, men gir flere gebyrer13:22PengerRopstad sier nei til påskeåpne butikker13:21Verden26-åring pågrepet for terrorplaner i Danmark12:41SportSvensk «fotballkrig» om coronaregler12:40ReiseMange endringer i kollektiv- og togtrafikken i påsken12:37KulturFormel 1-legenden (89) venter sitt fjerde barn12:16Norge6,6 millioner til coronainfo for innvandrere12:15ReiseAvinor har tapt en milliard, men permitterer ingen12:13VerdenSverige avlyser gigantisk militærøvelse12:03SportUefa holder fast ved EM-planen12:02NorgeKvigne ny Kripos-sjef11:28NorgeInstruktører på smittevernskurs var coronasmittet11:27PengerBoligprisene falt med 1,4 prosent i mars11:22ReiseRoma har blitt en spøkelsesby: – Vi er som Ground Zero11:22Helse og livsstilNye tall fra Italia: 70 prosent av de døde er menn11:13NorgeTommy Steine går nye veier for å få jobbet under krisen10:53Helse og livsstilTo innlagt med corona – 2356 inngrep og operasjoner utsatt
Populært