ABC Nyheters dopingekspert:

– Doping er ikke forbeholdt russerne

<p>Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson er Abc-Nyheters dopingekspert under Ski-VM i Seefeld.</p>
Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson er Abc-Nyheters dopingekspert under Ski-VM i Seefeld. Foto: NTB scanpix

Doping kan dessverre være økonomisk lønnsomt. Av den grunn vil det nok også i fremtiden dukke opp en rekke positive prøver, mener juridisk ekspert Robin Mackenzie-Robinson.

Til tross for at risikoen for å bli avslørt er til stede, og idretten de siste årene har vært rystet av enorme dopingskandaler som har fått store konsekvenser for utøvere og idrettsnasjonenes omdømme, vil det fortsatt komme flere saker.

En av dem som mener det, er ABC Nyheters dopingekspert under Ski-VM i Seefeld, Robin Mackenzie-Robinson. Han er utdannet jurist og er ekspert innen sportens voldgiftsrett, CAS.

Les også: WADA endret krav mot Russland: – Det kan ikke fortsette sånn som det er nå

– Risikoen for å bli tatt er ikke så stor

– Problemet er vel nettopp at risikoen for å bli tatt ikke er så stor. Utøvere som blir tatt er ofte de som har vært uforsiktige og ikke har tilstrekkelig med kunnskap om hvordan man skal unngå å bli tatt, sier han.

Oppsiden ved dopingbruk vil for noen dessverre fortsatt kunne være større enn nedsiden, mener han

– De økonomiske gevinstene er enorme, og for mange utøvere fra andre nasjoner er økonomisk suksess innenfor idretten eneste vei ut av trange levekår for seg selv og familien. Når man i tillegg i dag ser eksempler på at utøvere som er tatt eller har innrømmet dopingbruk, fortsatt har kommet økonomisk godt ut av å dope seg, er jeg redd mange fortsatt vil falle for fristelsen i fremtiden, sier han.

Les også: Dopingjeger: – Vet ikke lenger hva jeg skal forvente

Bombardert med doping-spørsmål

Tidligere langrennsstjerne og leder av det russiske skiforbundet, Jelena Välbe, måtte finne seg i at de fem første spørsmålene før første stavtak i Ski-VM i Østerrike ble tatt, handlet om doping:

– Tror du laget ditt behandles litt annerledes enn for eksempel nordmenn?

– Tror ikke det. Hvis noen føler seg truffet, så er det deres problem.

Russlands langrennssjef Jelena Välbe Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Russlands langrennssjef Jelena Välbe Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Synes du spørsmålene er ubehagelige? Forstår du at de stilles?

– Jeg forstår det. Men noen av dere stiller de samme spørsmålene om og om igjen.

– Har du noe svar på hvorfor mange skiløpere ikke fikk stille i OL Pyeongchang? Er det vanskelig å være skipresident i slike tider?

– For meg var det som en krig, svarte Välbe.

– Ser du ingen grunner til at Sergej Ustjugov ikke fikk stille?

– Jeg har på følelsen at du vet noe vi ikke vet, sa hun.

Les også: Halvparten tror norske OL-utøvere er like rene som konkurrentene

– Nå må dere snart legge den boka på hylla

Ustjugov var én av flere russiske topputøvere, som ikke hadde tilknytning til dopingskandalen, som ble nektet å stille til start i OL i Pyeongchang i fjor. Han har boikottet pressen i etterkant, men stilte opp på pressekonferansen tirsdag. Han ga pressen det glatte lag for ikke å prøve å grave i saken hans.

Välbe fikk til slutt nok, og sa at ingen russiske utøvere faktisk har blitt beviselig tatt for doping.

– Har dere respekt for utøvere må dere snart legge den boka på hylla der den hører hjemme, sa hun.

Til russiske medier sier Välbe at 50 prosent av alt som har skjedd i russisk idrett de siste årene skyldes politikk. Og at det er ingen garanti for at politikk ikke vil spille en rolle igjen.

Les også: – Tre norske langrennsløpere mistenkt eller sannsynligvis dopet

Svensk skistjerne om doping-bråket: – Vet jeg har rent mel i posen

– Välbe har noen poeng

– Jelena Välbe er utvilsomt en pro-russisk sitatmaskin. Tar man imidlertid fra hverandre spissformuleringene hennes har hun noen poeng som det kan være verdt å merke seg, sier Robin Mackenzie-Robinson.

– Det er for eksempel kun Russland som i nyere tid har vært gjenstand for en så grundig etterforskning som har blitt gjennomført av «McLaren-

Sergej Ustjugov Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sergej Ustjugov Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

utvalget». Hva hadde man eventuelt funnet hvis man hadde satt i gang en tilsvarende granskning av andre land?, spør Mackenzie-Robinson.

Les også: Professor mener at doping bør bli lovlig

Russisk forsvar

– Russiske utøvere har langt i fra vunnet alle dopingrettssaker. Det er direkte feil! 28 russiske utøvere ble imidlertid frifunnet av CAS for delaktighet i dopingjuks i forbindelse med Sotsji-OL, mens CAS opprettholdt IOCs domfellelse av 11 russiske utøvere, påpeker han.

– Frifinnelsene av de 28 russiske utøverne var utvilsomt en seier for Russland og har blitt brukt av russerne i flere sammenheng som en form for «bevis» på at det statsstyrte dopingsystemet angivelig ikke har eksistert. Det imidlertid russerne ofte unngår å poengtere er at CAS aldri har betvilt at det har funnet sted et slikt dopingsystem som var omtalt i «McLaren-rapporten». Grunnen til at CAS frikjente 28 russiske utøvere var at de mente at bevisene mot disse utøverne ikke var tilstrekkelig sterke og klare nok for å konkludere med at de hadde brutt antidopingreglene.

Les også: OL-mester: – Jeg ble tilbudt doping

En vestlig hybridkrig mot Russland?

Flere russiske analytikere ser på den russiske dopingskandalen som en del av en slags vestlig stil for hybridkrig mot Russland, som involverer det å underminere russisk idrett.

Uten å ha kommet til bunns i ugjerningene, og uten at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) hadde oppfylt de opprinnelige kriteriene for å bli gjeninnsatt, slapp WADA dem inn i varmen igjen, noe WADA har fått sterk kritikk for.

RUSADA og det russiske sportsministeriet måtte åpne opp laboratoriet i Moskva og gi tilgang til LIMS-databasen med prøveresultater innen 31. desember 2018.

WADAs president Craig Reedie. Foto: Jean Christophe Bott / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
WADAs president Craig Reedie. Foto: Jean Christophe Bott / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De måtte også sikre at eventuelle re-analyser av prøver ble ferdigstilt innen 30. juni 2019. Dette er fortsatt ikke oppfylt.

– Om en russer eller flere skulle bli tatt for doping under ski-VM, vil jeg ikke tro at det vil påvirke WADAs beslutning om å slippe RUSADA inn i varmen igjen. Eventuelle nye positive dopingprøver fra russiske utøvere vil imidlertid svekke tilliten til russisk idrett ytterligere, sier han.

Les også: – Uten doping er det umulig å oppnå suksess

Idrettsprofessor: – Forbudet mot doping bør fjernes

– Doping er ikke et sær-russisk problem

– Om en utøver fra et annet land enn Russland skulle bli tatt i doping, kanskje spesielt hvis det er en utøver fra en nasjon som har rettet hardest kritikk mot Russland, er det klart at russerne vil fremheve dette. Men det vil naturlig nok ikke være noe «bevis» for at det eksisterer et eventuelt «komplott» mot Russland. Det vil imidlertid bare bekrefte det alle burde vite, og det er at doping ikke er et nasjonalt, men et internasjonalt problem, sier Mackenzie-Robinson.

– Doping er ikke et sær-russisk problem, understreker han. – Det er det viktig å huske på. Doping er utvilsomt et stort problem i Russland, men å tro at utøvere fra andre nasjoner ikke doper seg, er naivt.

VIDEO: Alt du trenger å vite om ski-VM: Dette er Norges medaljehåp:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet og to andre nettsteder stengt: – Svært alvorlig18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet
Siste nytt
20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet og to andre nettsteder stengt: – Svært alvorlig18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10PolitikkKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00PengerNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15PengerPrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52PengerDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47Helse og livsstilStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58PengerØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet
Populært