Meny

ABC Nyheters dopingekspert:

– Doping er ikke forbeholdt russerne

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson er Abc-Nyheters dopingekspert under Ski-VM i Seefeld. Foto: NTB scanpix

Doping kan dessverre være økonomisk lønnsomt. Av den grunn vil det nok også i fremtiden dukke opp en rekke positive prøver, mener juridisk ekspert Robin Mackenzie-Robinson.

Til tross for at risikoen for å bli avslørt er til stede, og idretten de siste årene har vært rystet av enorme dopingskandaler som har fått store konsekvenser for utøvere og idrettsnasjonenes omdømme, vil det fortsatt komme flere saker.

En av dem som mener det, er ABC Nyheters dopingekspert under Ski-VM i Seefeld, Robin Mackenzie-Robinson. Han er utdannet jurist og er ekspert innen sportens voldgiftsrett, CAS.

Les også: WADA endret krav mot Russland: – Det kan ikke fortsette sånn som det er nå

– Risikoen for å bli tatt er ikke så stor

– Problemet er vel nettopp at risikoen for å bli tatt ikke er så stor. Utøvere som blir tatt er ofte de som har vært uforsiktige og ikke har tilstrekkelig med kunnskap om hvordan man skal unngå å bli tatt, sier han.

Oppsiden ved dopingbruk vil for noen dessverre fortsatt kunne være større enn nedsiden, mener han

– De økonomiske gevinstene er enorme, og for mange utøvere fra andre nasjoner er økonomisk suksess innenfor idretten eneste vei ut av trange levekår for seg selv og familien. Når man i tillegg i dag ser eksempler på at utøvere som er tatt eller har innrømmet dopingbruk, fortsatt har kommet økonomisk godt ut av å dope seg, er jeg redd mange fortsatt vil falle for fristelsen i fremtiden, sier han.

Les også: Dopingjeger: – Vet ikke lenger hva jeg skal forvente

Bombardert med doping-spørsmål

Tidligere langrennsstjerne og leder av det russiske skiforbundet, Jelena Välbe, måtte finne seg i at de fem første spørsmålene før første stavtak i Ski-VM i Østerrike ble tatt, handlet om doping:

– Tror du laget ditt behandles litt annerledes enn for eksempel nordmenn?

– Tror ikke det. Hvis noen føler seg truffet, så er det deres problem.

Russlands langrennssjef Jelena Välbe Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Synes du spørsmålene er ubehagelige? Forstår du at de stilles?

– Jeg forstår det. Men noen av dere stiller de samme spørsmålene om og om igjen.

– Har du noe svar på hvorfor mange skiløpere ikke fikk stille i OL Pyeongchang? Er det vanskelig å være skipresident i slike tider?

– For meg var det som en krig, svarte Välbe.

– Ser du ingen grunner til at Sergej Ustjugov ikke fikk stille?

– Jeg har på følelsen at du vet noe vi ikke vet, sa hun.

Les også: Halvparten tror norske OL-utøvere er like rene som konkurrentene

– Nå må dere snart legge den boka på hylla

Ustjugov var én av flere russiske topputøvere, som ikke hadde tilknytning til dopingskandalen, som ble nektet å stille til start i OL i Pyeongchang i fjor. Han har boikottet pressen i etterkant, men stilte opp på pressekonferansen tirsdag. Han ga pressen det glatte lag for ikke å prøve å grave i saken hans.

Välbe fikk til slutt nok, og sa at ingen russiske utøvere faktisk har blitt beviselig tatt for doping.

– Har dere respekt for utøvere må dere snart legge den boka på hylla der den hører hjemme, sa hun.

Til russiske medier sier Välbe at 50 prosent av alt som har skjedd i russisk idrett de siste årene skyldes politikk. Og at det er ingen garanti for at politikk ikke vil spille en rolle igjen.

Les også: – Tre norske langrennsløpere mistenkt eller sannsynligvis dopet

Svensk skistjerne om doping-bråket: – Vet jeg har rent mel i posen

– Välbe har noen poeng

– Jelena Välbe er utvilsomt en pro-russisk sitatmaskin. Tar man imidlertid fra hverandre spissformuleringene hennes har hun noen poeng som det kan være verdt å merke seg, sier Robin Mackenzie-Robinson.

– Det er for eksempel kun Russland som i nyere tid har vært gjenstand for en så grundig etterforskning som har blitt gjennomført av «McLaren-

Sergej Ustjugov Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

utvalget». Hva hadde man eventuelt funnet hvis man hadde satt i gang en tilsvarende granskning av andre land?, spør Mackenzie-Robinson.

Les også: Professor mener at doping bør bli lovlig

Russisk forsvar

– Russiske utøvere har langt i fra vunnet alle dopingrettssaker. Det er direkte feil! 28 russiske utøvere ble imidlertid frifunnet av CAS for delaktighet i dopingjuks i forbindelse med Sotsji-OL, mens CAS opprettholdt IOCs domfellelse av 11 russiske utøvere, påpeker han.

– Frifinnelsene av de 28 russiske utøverne var utvilsomt en seier for Russland og har blitt brukt av russerne i flere sammenheng som en form for «bevis» på at det statsstyrte dopingsystemet angivelig ikke har eksistert. Det imidlertid russerne ofte unngår å poengtere er at CAS aldri har betvilt at det har funnet sted et slikt dopingsystem som var omtalt i «McLaren-rapporten». Grunnen til at CAS frikjente 28 russiske utøvere var at de mente at bevisene mot disse utøverne ikke var tilstrekkelig sterke og klare nok for å konkludere med at de hadde brutt antidopingreglene.

Les også: OL-mester: – Jeg ble tilbudt doping

En vestlig hybridkrig mot Russland?

Flere russiske analytikere ser på den russiske dopingskandalen som en del av en slags vestlig stil for hybridkrig mot Russland, som involverer det å underminere russisk idrett.

Uten å ha kommet til bunns i ugjerningene, og uten at Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) hadde oppfylt de opprinnelige kriteriene for å bli gjeninnsatt, slapp WADA dem inn i varmen igjen, noe WADA har fått sterk kritikk for.

RUSADA og det russiske sportsministeriet måtte åpne opp laboratoriet i Moskva og gi tilgang til LIMS-databasen med prøveresultater innen 31. desember 2018.

WADAs president Craig Reedie. Foto: Jean Christophe Bott / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De måtte også sikre at eventuelle re-analyser av prøver ble ferdigstilt innen 30. juni 2019. Dette er fortsatt ikke oppfylt.

– Om en russer eller flere skulle bli tatt for doping under ski-VM, vil jeg ikke tro at det vil påvirke WADAs beslutning om å slippe RUSADA inn i varmen igjen. Eventuelle nye positive dopingprøver fra russiske utøvere vil imidlertid svekke tilliten til russisk idrett ytterligere, sier han.

Les også: – Uten doping er det umulig å oppnå suksess

Idrettsprofessor: – Forbudet mot doping bør fjernes

– Doping er ikke et sær-russisk problem

– Om en utøver fra et annet land enn Russland skulle bli tatt i doping, kanskje spesielt hvis det er en utøver fra en nasjon som har rettet hardest kritikk mot Russland, er det klart at russerne vil fremheve dette. Men det vil naturlig nok ikke være noe «bevis» for at det eksisterer et eventuelt «komplott» mot Russland. Det vil imidlertid bare bekrefte det alle burde vite, og det er at doping ikke er et nasjonalt, men et internasjonalt problem, sier Mackenzie-Robinson.

– Doping er ikke et sær-russisk problem, understreker han. – Det er det viktig å huske på. Doping er utvilsomt et stort problem i Russland, men å tro at utøvere fra andre nasjoner ikke doper seg, er naivt.

VIDEO: Alt du trenger å vite om ski-VM: Dette er Norges medaljehåp:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:44 Kvinne med barnevogn overfalt på Sem05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:26 Israel: – Flere skadd i rakettangrep05:00 Statsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Anklager om valgfusk i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert
Siste nytt
06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeKvinne med barnevogn overfalt på Sem05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:26VerdenIsrael: – Flere skadd i rakettangrep05:00NorgeStatsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38VerdenOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28NorgeMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20VerdenAnklager om valgfusk i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41NorgeSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45NorgeSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert
Populært