Professor: – Demokrati krever for mye av folk

Kongressbygningen i Washington DC. Innvandring og økonomisk ulikhet er ikke hovedårsaken til fremveksten av populisme i vestlige demokratier, skriver professor ved Universitetet i California, Shawn Rosenberg.
Kongressbygningen i Washington DC. Innvandring og økonomisk ulikhet er ikke hovedårsaken til fremveksten av populisme i vestlige demokratier, skriver professor ved Universitetet i California, Shawn Rosenberg. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix

Vanlige mennesker klarer ikke å forholde seg til ting som maktfordeling, at alle skal være frie og likestilte og det at de selv må finne meningen med og sin plass i livet, mener amerikansk professor.

Professor i politisk psykologi og forfatter Shawn W. Rosenberg ved forskningsuniversitetet UC Irvine i California har studert noe av forskningen fra de siste 60 årene om hvordan mennesker tar beslutninger. Han mener den tegner et nådeløst bilde.

– For det meste så mangler folk evne til abstrakt tenkning, systemforståelse, dømmekraft og kritiske refleksjoner som liberalt demokrati krever av dem, skriver han i en tese han har kalt «Demokratiet som fortærer seg selv», omtalt i Politico.

Forskere har prøvd å bortforklare sine egne funn med miljøfaktorer og mangel på kunnskap, og konkludert med «liberal optimisme» om at dette lar seg fikse dersom borgerne blir bedre informerte, mer motiverte, mindre smålige og mer engasjerte i nærmiljøet, mener han.

– Med ingen eller lite bevis har de foreslått at selv om borgerne ser ut til å være inkompetente, skyldes det omstendighetene. Empiriske forskere innen politikk har skydd vekk fra det store bildet deres forskning tegner, skiver Rosenberg.

Vi er intolerante og inkompetente

En del av problemet er at for å delta i offentlig debatt så forventer demokratiet at mennesker legger vekk sine innebygde forventninger om at det finnes en objektiv referanse for hva som er rett og galt og hva som er moralske og umoralske valg.

I stedet må borgere i et liberalt demokrati – et demokrati med fokus på rettsstat og sterke rettigheter hos individer og minoriteter – ta inn over seg at alle er forskjellige og har egne oppfatninger om hva som er godt og hva som er ekte. Så blir de bedt om bygge broer mellom hverandre for å danne kompromisser.

Sosial forskning antyder at det ikke er slik mennesker tenker, skriver Rosenberg.

De forventer at en nasjon har en særegen etnisitet og kultur, med mennesker som tror på det samme, handler likt, ligner på hverandre, deler samme opphav – enten biologisk eller geografisk. Enkeltmennesker defineres etter spesifikke ting de har gjort eller sagt.

– I et demokrati blir mennesker i realiteten spurt om å samarbeide med disse «inkompetente og onde» menneskene og deres «villedende og umoralske» påstander for å danne en felles forståelse av ting, skriver Rosenberg.

Resultatet er at borgerne i stedet finner sine likesinnede for å finne solidaritet eller for å nedkjempe de som mener noe annet.

Rosenberg snakker om USA og vestlige demokratier generelt i tesen.

Les også: Nixon kan ha reddet Trump

Forstår ikke maktfordelingsprinsippet

Demokratiet krever dessuten at borgerne tar inn over seg maktfordelingsprinsippet, politiske institusjonens rolle og det at makten ikke bare går ovenfra og ned, men også nedenfra og opp (for eksempel valg på lokalt og nasjonalt nivå), og sidelengs (for eksempel domstolene som kan stoppe et politisk vedtak hvis det strider mot konstitusjonen).

Maktfordelingsprinsippet forvirrer borgerne og blir sett på som ineffektivt når de forskjellige institusjonene krangler seg imellom. Staten skal holde sosial orden og ha handlekraft til det felles beste.

– Demokratiske prosesser konfronterer borgerne med politisk kontekst som er vanskelig å sette pris på, skriver Rosenberg.

Forstår ikke oss selv

Demokratiet ønsker også fra sine borgerne om å være frie og uavhengige og «oppdage» seg selv hva de er og hva deres formål i livet er. Ingen skal leie dem i hånden. De skal avvise, i alle fall til en viss grad, konvensjonelle autoriteter og tradisjon. De skal finne egenverdi selv, i stedet for å søke anerkjennelse fra andre.

For amerikanerne gir dette ingen mening og krever det umulige, skriver han.

– Hva de vet og verdsetter baserer seg på autoriteter og tradisjon, som de er ment å avvise. Dessuten lener de seg på andres anerkjennelse om hva som er rett og godt. De har ingen andre ressurser å trekke på når de tar avgjørelser, skriver Rosenberg.

Derfor, overlatt til å bedømme selv, avviser de eliten og finner alternativer, som tenåringer som gjør opprør mot sine foreldre, mens deres følelse av identitet, egenverdi og selvtillit blir redusert.

Han påpeker at demokratier har også flere ganger tidligere opplevd finanskriser, ulikhet og perioder med storskala innvandring, uten at det har truet demokratiet i seg selv.

Men fram til nå har det vært en såkalt kulturell «elite» som har styrt informasjonsflommen i vestlige demokratier. Imidlertid, både Internett, datamaskiner og smarttelefoner har tillatt flere å lansere sine synspunkter og få folk til å følge dem, på lik linje med professorer og erfarne journalister fra de største avisene. Dessuten har kulturen endret seg både i skoler og arbeidsplasser, fra hierarki til forhandlinger mellom likemenn.

Dermed har autoriteten til eksperter, ledere, foreldre og andre «som har peiling» og som kan styre samfunnsdebatten, blitt underminert, og gjort folk forvirret.

Der kommer populismen, særlig høyrepopulismen inn.

Redningen: Høyrepopulismen

– Den tilbyr de fremmedgjorte og skremte demokratiske sjelene et alternativt syn som er lett å forstå, logisk moralsk sett, og personlig tilfredsstillende. Individer blir ikke overlatt til den umulige oppgaven om å forstå ting og bedømme selv, men får autoritativ veiledning. Det uforståelige komplekse maktfordelingsprinsippet, rettferdige reguleringer og representasjon, erstattes av hierarkisk struktur og administrativ kontroll. Makten flyter fra toppen, som representerer nasjonale interesser. Høyrepopulismen gir også klare definisjoner av oss, folket og nasjonen – og hvem som ikke er «oss», skriver Rosenberg.

Det er en del av grunnen til at populister, spesielt fra høyresiden, er i fremmarsj i store deler av verden mener han. Han viser til en analyse i The Guardian at populismens andel av stemmene har økt fra 4 prosent i 1998 til over 25 prosent i 2018 i Europa.

Fortærer seg selv

Rosenberg la fram sin tese på et møte arrangert av Den internasjonale foreningen for politisk psykologi i Lisboa, omtalt kort av forfatter og journalist Rick Sherman, i en kronikk i Politico.

Tesen fikk publikum i salen til å reagere. Hans påstand var nemlig at demokratiet er i ferd med å fortære seg selv og at han ikke øyner mye håp for at den vil overleve de neste tiårene i dagens form.

– Dette vil kreve det å skape borgere som har kognitive og emosjonelle egenskaper demokratiet krever. Dette vil innebære et massivt utdanningsprogram som tar inn over seg den dramatiske fiaskoen i tidligere forsøk. Kanskje slik vil demokratisk styring overleve.

Norsk statsviter: – Spekulasjoner

Sveinung Arnesen, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, har kastet et kjapt blikk artikkelen til Rosenberg.

– Med det forbeholdet vil jeg si at basert på dette vurderer jeg Rosenbergs påstander om at menneskearten ikke er skapt for å kunne leve med et demokratisk styresett og at vi er på vei mot demokratiets undergang som spekulasjoner med mangelfullt empirisk grunnlag, skriver han i en e-post til ABC Nyheter:

– Det som er riktig er at demokratiet har lavere oppslutning blant folk som opplever at deres stemme ikke blir hørt, og at politikken går i feil retning av deres preferanser. De ønsker gjerne endringer i måten beslutninger tas på (for eksempel mer bruk av folkeavstemninger), men fortsatt er demokratiet det systemet som har høyest legitimitet blant folk og som er høyest ønsket, også blant folk som lever i ikke-demokratiske land.

– Overdrevent pessimistisk

Valgforsker Svein Tore Marthinsen sier til ABC Nyheter at påstandene er sterke, men at de faller sammen med flere andre røster som fremfører lignende dystre spådommen.

– Ytringene er interessante, men etter mitt skjønn overdrevent pessimistiske. Han baserer teorien på noen enkeltelementer han mener viser negativ utvikling, men å trekke så dramatiske slutninger over hele demokratiets framtid er nok en feilslutning, sier han.

– Deler du hans forutsigelser om demokratiets fremtid?

– Nei, overhodet ikke. Han er en demokrati-pessimist. Jeg er en demokrati-optimist. Det finnes mange utfordringer for demokratiet og sentrale verdier som ytringsfrihet, religionsfrihet, rettssikkerhet og frie valg kan ikke tas for gitt noe sted. Og mange steder i verden er disse sentrale verdiene dessverre lite eksisterende eller under press, sier han.

– Demokrati er ikke perfekt

Marthinsen tror de fleste mennesker, over tid, vil se at det ikke finnes noen gode alternativer til demokrati.

– Demokrati er ikke perfekt, men det er det beste vi har. Der Rosenberg ser problemer med nett og sosiale medier, ser jeg på bruken av dem mer som en sterk utvidelse av demokratiet som ikke minst styrker ytringsfriheten og muligheten for å påvirke, sier han.

Valgforskeren ser imidlertid at man i Norge har utfordringer når det gjelder hvordan man snakker sammen, spesielt på nettet.

–En liten andel ødelegger for mye for de mange. Her har vi en jobb å gjøre.

Tilliten til vårt politiske system er imidlertid god sammenlignet med de fleste andre land, rettssystemet fungerer i hovedsak bra, oppslutningen om valgene er bra og folk er stort sett fornøyd med samfunnet de bor i. Demokratiet i Norge står meget sterkt, sier Marthinsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning
Siste nytt
20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning
Populært