Brexit-bråket:

Dronning Elizabeth slakter angivelig britiske politikere

Eks-statsminister David Cameron ved siden av dronning Elizabeth II, som var den 13. statsministeren under hennes styre.
Eks-statsminister David Cameron ved siden av dronning Elizabeth II, som var den 13. statsministeren under hennes styre. Foto: Pool / Reuters / NTB scanpix

Ifølge britiske aviser mener dronning Elizabeth at dagens politiske klasse mangler evner til å regjere. Både tilhengere og motstandere av brexit kan skape en konstitusjonell krise ved å tvinge den 93-årige monarken inn i «ringen».

Helt siden kong Karl I av England bokstavelig talt mistet hodet i borgerkrigen i 1649, har den britiske kongefamilien sluttet å blande seg inn i regjeringens affærer og ikke ytret sine politiske synspunkter offentlig.

Dronning Elizabeth II er spesielt kjent for å holde kortene tett til brystet, derfor er det spesielt når hennes synspunkter kommer fram.

I 2016, i forkant av brexit-avstemningen, skrev The Sun at dronningen støtter brexit, noe kongehuset avviste, og sa det er opptil borgerne å bestemme. The Sun baserte sin tittel på at dronningen i 2011 uttrykte misnøye med hvilken retning EU går i.

skriver The Sunday Times at det er ikke bare retningen EU tar som dronningen skal ha uttrykt misnøye med - men også med dagens britiske politikere.

Ifølge avisens kilde er dronningen «provosert og frustrert» over Storbritannias politiske klasse, og at hun angivelig skal ha fått nok.

Dronningen, som i sin 67 år lange regjeringstid har «sett alt og hørt alt», har alltid vært godt informert om politiske forhold.

Boris Johnson i audiens hos dronning Elizabeth 24. juli. Johnson vil gjennomføre brexit - på død og liv, sier han. Foto: Victoria Jones / AFP / NTB scanpix
Boris Johnson i audiens hos dronning Elizabeth 24. juli. Johnson vil gjennomføre brexit - på død og liv, sier han. Foto: Victoria Jones / AFP / NTB scanpix

– Mangler evne til å regjere

«Jeg hørte henne gi uttrykk for sin misnøye med den nåværende politiske klasse og deres manglende evne til å regjere korrekt», sier en anonym kilde til avisen, som The Times kaller «ulastelig».

Dette skal ha begynt med at tidligere leder av Det konservative partiet, David Cameron, vant parlamentsvalget på å love en avstemning om brexit, en lovnad han ble nødt til å følge.

Både det at avstemningen ble noe av, og at det ble et nei til EU, var noe mange - også Cameron selv - ikke forventet, og de var ikke forberedt.

Etter at David Cameron gikk av i 2016 startet dronningens frustrasjon, og den har bare vokst siden, ifølge kilden til The Sunday Times.

Ikke enige om noe

Camerons avgang startet et rot uten like. Etter at den nye statsministeren Theresa May forhandlet fram en «skilsmisse» med EU – som EU var klare på ikke kunne reforhandles - ble den ikke godkjent i parlamentet, som ville reforhandle den, åkke som.

Faktisk så ble avtalen nedstemt med historisk mange stemmer i parlamentet, 202 mot 432. Ettersom parlamentet forlangte fra Theresa May det umulige, gikk hun gråtende av som statsminister tidligere i år.

24. mai annonserte Theresa May at hun gir seg , etter at hennes egne partifeller vendte seg mot henne. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB scanpix
24. mai annonserte Theresa May at hun gir seg , etter at hennes egne partifeller vendte seg mot henne. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB scanpix

Det er så mange motstridende interesser i parlamentet at de verken ønsket å godkjenne avtalen, eller at Storbritannia går ut uten en avtale, i en rekke avstemninger.

Det var også uenighet over hva det egentlig skulle stemmes over. Til og med parlamentets speaker (ordstyrer) John Bercow blandet seg inn og stoppet noen avstemninger fra å finne sted, med hjemmel i urgammel sedvane om at parlamentet ikke kan votere på akkurat det samme forslaget gjentatte ganger.

Vil at dronningen kaster Boris Johnson

May ble erstattet av spilloppmakeren Boris Johnson, som nå går inn for en såkalt «hard brexit», ettersom EU fortsetter å nekte en reforhandling. Johnson har gjentatte ganger lovet brexit 31. oktober «do or die», altså «på liv og død».

En hard brexit vil true hele den britiske unionen, ettersom Skottland, som insisterer på å forbli i EU, på ny vurderer en avstemning om løsrivelse fra Storbritannia, ifølge førstestatsminister Nicola Sturgeon.

Ifølge The Telegraph ønsker nå fortvilte politikere noe uhørt - at dronningen faktisk trer aktivt inn i det politiske basketaket. Hennes private sekretær, Edward Young, fikk dette opplyst fra sir Mark Sedwill, dronningens stabssjef og den høyest rangerte tjenestemannen i Storbritannia – at politikere fra begge sider av brexit-debatten vil ha den 93-årige monarken inn i «ringen», noe ingen av de to skal være særlig glade over.

Det er som om norske politikere hadde bedt Kong Harald om å løse en konstitusjonell krise i Norge.

– Statskupp!

Frykten skal være spesielt stor hos de som er imot brexit – altså imot utmeldingen. Statsminister Boris Johnson har uttalt at han nekter å gå av til etter at brexit er gjennomført, den 31. oktober, med eller uten avtale. Etter britisk lov er det ikke helt klart om en statsminister å respektere et mistillitsvotum og gå av øyeblikkelig, slik det er sedvane i Norge.

Labour-leder Jeremy Corbyn, skal gjøres klar til å kastes inn i taxien som kjører ham av gårde til dronningen, dersom Boris Johnson nekter å gå av. Foto: Henry Nicholls / Reuters
Labour-leder Jeremy Corbyn, skal gjøres klar til å kastes inn i taxien som kjører ham av gårde til dronningen, dersom Boris Johnson nekter å gå av. Foto: Henry Nicholls / Reuters

Brexit-motstandere vil at dronningen i et slikt tilfelle kaller Boris Johnson inn på teppet i Buckingham Palace, bruker sin dronning-makt, og gir ham sparken på egen hånd.

Jeremy Corbyn, lederen av det britiske arbeiderpartiet Labour, kommer da til å kaste seg inn i drosjen til dronningen og ta over. Duncan Smith, tidligere partitopp for de konservative, mener Labour med dette planlegger et statskupp, ifølge Express.

– Brexit er bortkastet tid

Storbritannias politiske rot gjør ikke særlig stort inntrykk på EU-parlamentets brexit-koordinator, Guy Verhofstadt.

I et leserinnlegg i the Guardian påpeker han at Storbritannia har fortsatt valget mellom enten å avlyse hele Brexit, eller å be kommisjonens nye leder, Ursula von der Leyen, om enda en forlengelse av fristen.

– Men hvis brexit betyr brexit, så kan den fremforhandlede avtalen, eller backstop-delen av den, ikke forkastes, slik Johnson har bedt om, skriver Verhofstadt.

Backstop-delen av rexit-«skilsmissen» vil tvinge hele Storbritannia å fortsette å være en del av EUs tollunion, hvis de ikke blir enige med EU om noe bedre. Dette for å holde grensen mellom Irland og Nord-Irland åpen, og hindre nye politiske tumulter slik det var på 90-tallet.

Men han advarer likevel om at en brexit uten avtale vil få konsekvenser det ikke er tid å sikre seg mot. Mest avtalt mener han at hele brexit er en tragedie.

– Det er i tillegg bortkastet tid, i en æra der Kina og USA kjemper for globalt hegemoni og klimakrisen truer vår eksistens.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Politiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på hemmelig besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling
Siste nytt
11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgePolitiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på hemmelig besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling
Populært