Meny

Brexit-bråket:

Dronning Elizabeth slakter angivelig britiske politikere

Eks-statsminister David Cameron ved siden av dronning Elizabeth II, som var den 13. statsministeren under hennes styre.
Eks-statsminister David Cameron ved siden av dronning Elizabeth II, som var den 13. statsministeren under hennes styre. Foto: Pool / Reuters / NTB scanpix

Ifølge britiske aviser mener dronning Elizabeth at dagens politiske klasse mangler evner til å regjere. Både tilhengere og motstandere av brexit kan skape en konstitusjonell krise ved å tvinge den 93-årige monarken inn i «ringen».

Helt siden kong Karl I av England bokstavelig talt mistet hodet i borgerkrigen i 1649, har den britiske kongefamilien sluttet å blande seg inn i regjeringens affærer og ikke ytret sine politiske synspunkter offentlig.

Dronning Elizabeth II er spesielt kjent for å holde kortene tett til brystet, derfor er det spesielt når hennes synspunkter kommer fram.

I 2016, i forkant av brexit-avstemningen, skrev The Sun at dronningen støtter brexit, noe kongehuset avviste, og sa det er opptil borgerne å bestemme. The Sun baserte sin tittel på at dronningen i 2011 uttrykte misnøye med hvilken retning EU går i.

skriver The Sunday Times at det er ikke bare retningen EU tar som dronningen skal ha uttrykt misnøye med - men også med dagens britiske politikere.

Ifølge avisens kilde er dronningen «provosert og frustrert» over Storbritannias politiske klasse, og at hun angivelig skal ha fått nok.

Dronningen, som i sin 67 år lange regjeringstid har «sett alt og hørt alt», har alltid vært godt informert om politiske forhold.

Boris Johnson i audiens hos dronning Elizabeth 24. juli. Johnson vil gjennomføre brexit - på død og liv, sier han. Foto: Victoria Jones / AFP / NTB scanpix
Boris Johnson i audiens hos dronning Elizabeth 24. juli. Johnson vil gjennomføre brexit - på død og liv, sier han. Foto: Victoria Jones / AFP / NTB scanpix

– Mangler evne til å regjere

«Jeg hørte henne gi uttrykk for sin misnøye med den nåværende politiske klasse og deres manglende evne til å regjere korrekt», sier en anonym kilde til avisen, som The Times kaller «ulastelig».

Dette skal ha begynt med at tidligere leder av Det konservative partiet, David Cameron, vant parlamentsvalget på å love en avstemning om brexit, en lovnad han ble nødt til å følge.

Både det at avstemningen ble noe av, og at det ble et nei til EU, var noe mange - også Cameron selv - ikke forventet, og de var ikke forberedt.

Etter at David Cameron gikk av i 2016 startet dronningens frustrasjon, og den har bare vokst siden, ifølge kilden til The Sunday Times.

Ikke enige om noe

Camerons avgang startet et rot uten like. Etter at den nye statsministeren Theresa May forhandlet fram en «skilsmisse» med EU – som EU var klare på ikke kunne reforhandles - ble den ikke godkjent i parlamentet, som ville reforhandle den, åkke som.

Faktisk så ble avtalen nedstemt med historisk mange stemmer i parlamentet, 202 mot 432. Ettersom parlamentet forlangte fra Theresa May det umulige, gikk hun gråtende av som statsminister tidligere i år.

24. mai annonserte Theresa May at hun gir seg , etter at hennes egne partifeller vendte seg mot henne. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB scanpix
24. mai annonserte Theresa May at hun gir seg , etter at hennes egne partifeller vendte seg mot henne. Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB scanpix

Det er så mange motstridende interesser i parlamentet at de verken ønsket å godkjenne avtalen, eller at Storbritannia går ut uten en avtale, i en rekke avstemninger.

Det var også uenighet over hva det egentlig skulle stemmes over. Til og med parlamentets speaker (ordstyrer) John Bercow blandet seg inn og stoppet noen avstemninger fra å finne sted, med hjemmel i urgammel sedvane om at parlamentet ikke kan votere på akkurat det samme forslaget gjentatte ganger.

Vil at dronningen kaster Boris Johnson

May ble erstattet av spilloppmakeren Boris Johnson, som nå går inn for en såkalt «hard brexit», ettersom EU fortsetter å nekte en reforhandling. Johnson har gjentatte ganger lovet brexit 31. oktober «do or die», altså «på liv og død».

En hard brexit vil true hele den britiske unionen, ettersom Skottland, som insisterer på å forbli i EU, på ny vurderer en avstemning om løsrivelse fra Storbritannia, ifølge førstestatsminister Nicola Sturgeon.

Ifølge The Telegraph ønsker nå fortvilte politikere noe uhørt - at dronningen faktisk trer aktivt inn i det politiske basketaket. Hennes private sekretær, Edward Young, fikk dette opplyst fra sir Mark Sedwill, dronningens stabssjef og den høyest rangerte tjenestemannen i Storbritannia – at politikere fra begge sider av brexit-debatten vil ha den 93-årige monarken inn i «ringen», noe ingen av de to skal være særlig glade over.

Det er som om norske politikere hadde bedt Kong Harald om å løse en konstitusjonell krise i Norge.

– Statskupp!

Frykten skal være spesielt stor hos de som er imot brexit – altså imot utmeldingen. Statsminister Boris Johnson har uttalt at han nekter å gå av til etter at brexit er gjennomført, den 31. oktober, med eller uten avtale. Etter britisk lov er det ikke helt klart om en statsminister å respektere et mistillitsvotum og gå av øyeblikkelig, slik det er sedvane i Norge.

Labour-leder Jeremy Corbyn, skal gjøres klar til å kastes inn i taxien som kjører ham av gårde til dronningen, dersom Boris Johnson nekter å gå av. Foto: Henry Nicholls / Reuters
Labour-leder Jeremy Corbyn, skal gjøres klar til å kastes inn i taxien som kjører ham av gårde til dronningen, dersom Boris Johnson nekter å gå av. Foto: Henry Nicholls / Reuters

Brexit-motstandere vil at dronningen i et slikt tilfelle kaller Boris Johnson inn på teppet i Buckingham Palace, bruker sin dronning-makt, og gir ham sparken på egen hånd.

Jeremy Corbyn, lederen av det britiske arbeiderpartiet Labour, kommer da til å kaste seg inn i drosjen til dronningen og ta over. Duncan Smith, tidligere partitopp for de konservative, mener Labour med dette planlegger et statskupp, ifølge Express.

– Brexit er bortkastet tid

Storbritannias politiske rot gjør ikke særlig stort inntrykk på EU-parlamentets brexit-koordinator, Guy Verhofstadt.

I et leserinnlegg i the Guardian påpeker han at Storbritannia har fortsatt valget mellom enten å avlyse hele Brexit, eller å be kommisjonens nye leder, Ursula von der Leyen, om enda en forlengelse av fristen.

– Men hvis brexit betyr brexit, så kan den fremforhandlede avtalen, eller backstop-delen av den, ikke forkastes, slik Johnson har bedt om, skriver Verhofstadt.

Backstop-delen av rexit-«skilsmissen» vil tvinge hele Storbritannia å fortsette å være en del av EUs tollunion, hvis de ikke blir enige med EU om noe bedre. Dette for å holde grensen mellom Irland og Nord-Irland åpen, og hindre nye politiske tumulter slik det var på 90-tallet.

Men han advarer likevel om at en brexit uten avtale vil få konsekvenser det ikke er tid å sikre seg mot. Mest avtalt mener han at hele brexit er en tragedie.

– Det er i tillegg bortkastet tid, i en æra der Kina og USA kjemper for globalt hegemoni og klimakrisen truer vår eksistens.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stiller bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag
Siste nytt
22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stiller bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag
Populært